|
|||||||||||
|
|
#1 |
|
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
mATX matična ploča i problem sa memorijom
Ovako, uskoro si mislim slozit novi komp, pa sam naisao na jedan problem. Kupit cu mATX plocu (zbog kučišta Thermaltake LANBOX Lite), i dvoumim se između dvije: Intel DG33TL i Gigabyte GA-G33M-DS2R. Slučajno sam vidio da u manual-ima od oba dvije piše da podržavaju DDR2 memorije do 800 MHz-a, i napona 1.8V! Tu ne bi bilo problema da na 1.8V ne rade samo memorije najvećih latencija 5-5-5-18. Sve brže memorije (nižih latencija) rade na naponu od 1.9-2.4V. Moje pitanje glasi, da li tko ima iskustava sa spajanjem bržih memorija na dotične, ili slične matične ploče (mATX)? Da li uopće rade, i ako rade da li rade na većoj latenciji, bez obzira što podržavaju manju? > > > >Hvala unaprijed na pomoći! > > |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Sve memorije moraju raditi na 1.8V. Kad bi i stavio recimo Crucial Ballistix, on bi radio na 1.8V i 5-5-5-18. Da bi dobio vrijednosti koje deklarira proizvođać, trebaš u BIOS-u namjestiti te vrijednosti, naravno. Intelica mislim da ne može dizati napon, a ova Gigabyte bi možda čak i mogla...Ali ne znam što će ti brza memorija? Neće ti biti ništa brže od obične sa višim latencijama...Ja bi rađe išao na količinu memorije (znači više memorije, recimo 2 GB Kingmaxa nego 1GB Crucial Ballistixa). A 2 gige Kingmaxa dođu možda 80 kn više od jednog keksa Cruciala Svakako je veće poboljšanje performansi kad imaš duplo više memorije, nego one sa nešto boljim performansama.A koliko vidim, to neće biti neke baš OC-erske ploče pa da tjeraš memu na 1 GHz recimo...
__________________ |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#3 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Inace tako i tako sam mislio uzeti 2 GB-a memorije, samo sto sam prvotno htio copit Corsair TWIN2X2048-6400C4DHX sa latencijama 4-4-4-12, ali kada sam vidio da radi na 2.1V, a ploce (obje) deklarativno do 1.8V onda sam odustao, pa mi je alternativa Corsair TWIN2X2048-6400C5DHX koja radi na 5-5-5-18. E sad, ne isplati mi se uzeti ovu prvu skuplju, ako ce mi raditi na latencijama ove druge sporije... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Pa ne isplati ti se, mislim da ne uopće...Jer kažem, niže latencije nećeš osjetiti, bitan je takt memorije i što je najvažnije - količina ![]() Makar su obje od 2 gige, ali ja bi najrađe uštedio (jer realno i nećeš osjetiti ništa) i uzeo ovu sporiju ![]()
__________________ |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Uz Kingmax se standardno protezu price da ga ne vole neke Kikiriki ploce i recimo standardno izbirljiv DFI, dok opet ja osobno nikad nisam imao lose iskustvo s Kingmaxom, radio mi je uvijek na brdo ploca bez problema, a i evo upravo sad mi radi na DFI-u ![]() @djprco: Kad tako nesto izjavljujes, onda je u najmanju ruku pristojno ukratko obrazloziti koji su razlozi negativnih iskustava s Kingmaxom...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
Nije da ti ne vjerujem, ali volio bih cuti jos misljenja o tome da li se osjeti razlika izmedju memorija latencija: 4-4-4-12 i 5-5-5-18. Nekak mi je cudno da razlika u cijeni od 150 ili vise kuna nema nikakvih temelja... |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Frend mi radi u jednom poznatom informatickom ducanu na reklamacijama, i rekao mi je da je to cesta pojava (gore navedena), sto znaci da se memorija ne voli sa nekim maticnim plocama. E sad, da li je problem u nekompatibilnosti memorije sa plocama, ili tih ploca sa tom memorijom (sto je manje logicno), dalo bi se istrazivati i diksutirati... Ali uglavnom ovo nije tema posta, tako da nema smisla raspravljati sada i ovdje. Pozdrav! |
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#11 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
to ti je do nekompatibilnosti ploca s memorijom, iz nekog razloga. Ovaj kingmax ddr2 je kompletno napravljen po specifikacijama ddr2 standarda i sve ploce rade s njim (gigabyte 965 serija je imala nekih musica, al to je jer je sam chipset bio musicav do bola) - i epox je oduvjek imao problema s pojedinim serijama ploca, neke bile super neke katastrofa, valjda su zato i propali Ove deklarirane latencije.. Ne isplati se dati 150kn vise za corsair jer nije nist bolji, i kingmaxu mozes smanjit latencije na 4-4-4-12 na 800 bez problema, ali ne radi na tome po defaultu A razliku ces vidjet samo u benchmarkima ponekim, nista drasticno ili osjetno u svakodnevnom radu
|
|
|
#12 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
To su vec dva glasa protiv 4-4-4-12... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
Jedan jako dobar clanak u svezi Intel Core 2 Duo procesora, te brzina i latencija memorija: http://www.xbitlabs.com/articles/mem...ide.html#sect0 P.S. To je jos samo jedna od potvrda teze da nema bas neke razlike izmedju 4-4-4-12 i 5-5-5-15 latencija... ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja bih ti preporučio ovu matičnu i jedan Athlon X2 4000+. To te izađe 900k, a ide na 2.5-2.7 bez problema.
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|