|
![]() |
#1 |
Gamer 2 the Bone
Datum registracije: Feb 2007
|
Koliko memorije za nove igre?
Prvo da kažem da sam ovaj topic stavio u igre a ne pod memorije, jer je pitanje vezano isključivo uz igranje. Dakle, imam 2 gige Ballistixa 5300 koje držim na 850 MHZ 4-4-4-12. Do sada nijedna igra nije uspjela cuclati više od 45-50% resursa (vidljivo na G15 LCD-u), sve do Witchera kojeg trenutno igram, gdje ide i do 85%. Sada me zanima da li je vrijeme da uzmem još 2 gige i koliko bi mi to pomoglo u nadolazećim igrama (Crysis, etc). Imam Vistu 32 bit, dakle iskoristivo bi bilo nekih 3.3-3.5 GB efektivno. Pitam jer je iskustvo pokazalo da dosad (unazad 10 godina, koliko se igram) nadogradnja memorije nikad nije osobito pomagala u igrama, eventualno kod brzine loadanja... Možda još 2 gige pa preći na 64 bitnu Vistu... ![]() Ili ništa od toga ne bi imalo osobit učinak na performanse? Ponavljam, zanima me igranje, druge stvari gotovo da i ne radim... ![]()
![]() |
#2 |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Za sada bi imalo minimalan učinak, ako i takav. Sa naslovima koji dolaze za 6 mjeseci od danas - možda, tko zna ... Međutim sa igrama koje su danas vani - vrlo malo ako uopće. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Gamer 2 the Bone
|
To sam si i mislio, ali ovaj Witcher mi je zakon igra ali loading times me ubijaju...da se normalnom brzinom učitava, već bih bio na drugom prohodu, a ne tek na pola igre kao sad. ![]() A i zanima me kako Crysis reagira na odnos 2/4 GB rama jer ću i njega uskoro nabaviti...
![]() |
#5 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
Radije odi na 64 bitne winse. Ali ako hoces imat istu memoriju morat ces iskesirat 600kn za dok ako bi uzimo kingmax dobis 2 bg u pola te cijene. Dvojba?
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gamer 2 the Bone
|
Ma kakav Kingmax, Crucial FTW...al nećemo sad stare rasprave cijena/marka/ovo-ono...cijena nije problem. Prve Cruciale sam platio 1400 kn (i to je bilo sa 10% popusta) tako da ovih 600 kn...bah. Samo, ako neću dobit ništa time onda bolje ne uzimat... Brine me Vista 64 bit, ali čini se da nema nikakvih problema sa driverima, ništa više od 32 bitne... Možda nema potrebe, 32 bitna će iskoristit 3.6 gige od 4, ili tako nekako? Ovih 0.4 gige rama sumnjam da će bit ključne za bilo šta, a stvarno mi se ne da formatirat, skidat sve nove drivere, instaliravat programe i igrice...to je barem 2 dana posla za mene. Barem mi se tako čini, ali nisam expert pa ako neko ima dobar razlog da ipak trebam preć na 64 bitnu, molio bih da se izjasni... Hvala ![]()
![]() |
#7 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Kolega nekidan instalirao Vistu x64, nema nikakvih problema sa driverima, a ni sa novim igrama... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gamer 2 the Bone
|
Ma da, driveri su ok, dvojim samo da li mi se isplati gnjavit sa prelaskom na 64 bitnu ako neću time dobit bogznašta. Eh, kad bi bio ovdje neko ko je prešao sa 32 na 64 bita pa da me informira iz prve ruke ima li poboljšanja što se igranja tiče... Jer imam ionako 64 bitni proc, još ak uzmem 4 gige rama, možda bih znatno profitirao sa 64 bitnom Vistom, a možda opet ne bih....ma, ne može se to znat ovako nagađajući...
![]() |
#10 | |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Trebal bi pogledati u knjige doma za točne limitacije, ali ako se ne varam u tome je problem. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
hvala na info makar ozbiljno razmisljam instalirat vistu 64bitnu ima ju lega i on je ocaran sa njom makar me malo brine g15 i driveri za neke programe koji dolaze u paketu... probat cu pa cu vidjet neki ljudi su rekli da su jednako brze ko na xp.u hmm vrijedi probat.... ako se bar dobiju slicni rezovi kao na xp.u ![]() 4gb rama hmmm zanimljivo i lega mi ima i vidim da neke igre koriste do 3.3gb kod njega! znaci isplativo.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Sumnjam da bi išta vidljivo dobija sa još 2GB rama... Razlika između 1 i 2 je ogromna, a između 2 i 4 je skoro pa nema
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
a za XPovce, bilo 32bit il 64, max sto procesu moze pod xp-om rama bit dodjeljeno je 2gb, tako da pazite na to jer ni s 8gb igri ne pomogne jer vise od 2 nece os dati, za vistu nisam 100% siguran kolko je
![]() |
#15 |
Gamer 2 the Bone
|
OK, onda me zasad zanima samo ako pređem na 64 bita sa ovih 2 gige rama, oću dobit time što ili da se ne zamaram?
![]() |
#16 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
32-bit Vista "vidi" 3,582 GB memorije tako da u teoriji i ona moze profitirati ugradnjom 4GB memorije (tocnije zadnji GB nece biti u cjelost iskoristen pa zato, obicno, vlasnici 32-bit Viste se ogranicavaju na 3GB memorije)... 64-bit Vista ce profitirati od 4GB, memeorije nikad dovoljno ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|