|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Dell 24 protiv 27 cola
kako je moj 5 godina stari Samsung 959nf preminuo, razmišljam o LCD monitoru. Namjena je prvenstveno crtačka (CAD/CAM, Corel) uz nešto malo obrade fotografija i uredskog Excel/Access/Word officeiranja. Nekako naginjem na Dell, ali se pojavila dilema da li kupiti 2407 ili 3 cola veći i 2000 kuna skuplji 2707. Rezolucija je ista, jedino što su pikseli na većem panelu veći (0,269 prema 0,303). Ono što me najviše brine je da će kose linije na većem monitoru izgledati grublje i stepenastije, te da li će biti vidljiviji raster piksela iako će generalno slika biti veća i čitljivija. Ostali parameti su im vrlo slični ili isti. Ovo sad pišem na 17 inčnom laptopu (Nika 17) koja sa svojih 1440x900 rezolucijom ima veličinu piksela 0.256 i malo se ipak vidi stepeničavost. vjerojatno zbog oštrine. Samsunga sam pak ganjao na 1600x1200 (nikad dovoljno crtačkog prostora), slika je bila vrlo kvalitetna ali i malo premala. To je bio rad sa nosom na najviše 40 cm od ekrana. Nadam se da u Kodeksu imaju sve te monitore upaljene na polici, pa da uživo vidim šta je šta. Razmišljam i da uzmem Nokia monitor test na USB sticku i odvrtim ga tamo. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Vidi uživo, to ti je najbolja opcija. Što se monitor testa tiče mislim da ti Nokia monitor test neće previše značiti jer koliko se sjećam on nema na sebi gradiente s kojima možeš provjeriti color banding, a geometriju na lcd-u baš i nema potrebe provjeravati... Potraži neki drugi.. Meni je moj 24" sasvim dovoljan što se veličine tiče, da ima veću rezoluciju razmišljao bih o 27". |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: Jan 2004
|
...uzmi bilo koji 22" TN i bit će ti dosta...da stvarno radiš opasne CAD/CAM poslove onda bi znao da LCD još mora mnogo toga papati da dostigne kakav EIZO ili Micubišku pa bi i ptanje bilo suvišno... pa još gledajući boje da ne pričamo dalje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
24" po meni nudi idealne proporcije velicina monitora, velicine pixela i radne rezolucije... ovisno o tome koliko ces daleko sjedit od monitora odluci kojeg ces i poslusaj gog-a, odi i vidi uzivo koji bi ti vise pasao.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Za testirat monitor - CheckeMON ili Everest Ultimate /Tools /Monitor Diagnostic
![]() |
#6 | |
Registered User
|
Citiraj:
Obrada slika je nešto sasvim drugo, i slažem se da je tu je Eizo i kod CRTa i kod LCDa tata mata za većinu ostalih. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
...sve je rečeno. ovisi o dubini stola (gdje ćeš ga držati) - ili staviti na zid, a i najbolje pogledati uživo. iskreno, ja bih na 27" nauštrb oštrine.
![]() |
#9 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
destabilizator provokator
Datum registracije: Aug 2007
|
uzmi 2407, ja sam prezadovoljan |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Tako i bi. Isao sam u Kodeks, imali su izlozenu 24-vorku i 30-ku. Rekoh, moze li se vidjeti 27-ica? Kaze nemaju izlozeno. Vidim, a imate li u skladistu? Imamo. Pa dobro, ako hocete prodati i ja hocu gledati. I ode on nevoljko u skladiste, donese, otpakira. Wauuu, odlicno izgleda, bruseni aluminij u kombinaciji sa kromiranim Dell logotipom i rubovima. Velik, a ne ogroman kao tridesetica. Prikljuci on, upali. Slika u odnosu i na 24 i na 30 osjetno zrnatija. U redu, da trebam za multimediju bio bi u redu, ali 2000 kuna vise ipak ne opravdava. Za jos 1000 kuna sam narucio jedan 2007WFP za drugi komp. Popust? Nema. I na kraju najjaca stvar: imam Visu, kupujem na obrt. Ali oni nemaju POS uredjaj na kojem bih speglao karticu, platio i odmah nosio doma. Ne ne, evo vam predracun, platite i kad nama lova sjedne na racun mozete po robu. Ok, odoh doma, predvecer sam napravio uplatu, isprintao i pustio im na fax. Danas prije podne zovem da li je sjelo. Odgovor: izvode dobivamo jednom dnevno, ne vidi se jos, zovite sutra. Naravno da nema, znam da su to izvodi od dana prije (ponedjeljka) i siguran sam da su im (moji) novci na racunu, jedino to jos ne vide. Sta oni kao nekakva informaticka firma (ili njihova poslovna banka) nisu culi za internet bankarstvo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Gotovinska epizoda je najbrza. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Registered User
|
Citiraj:
Stio se tice kes varijante, ne nosam bas okolo 9 k kuna. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() No dobro, kupio sam 2407 i 2007, bili su fini i kulturni kad sam dosao preuzeti, obecali da ce zamijeniti ako otkrijem koji neispravni piksel u iducih dan dva. Sve je ispravno, zadovoljan sam sa oba monitora, pogotovo sa vecim. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Ja sam isto razmišljao ubosti još jedan 20" uz svoj 2407 pa me zanima kakav je njihov omjer po visini? Može li se 2007 spivotirati pa da otprilike pokrivaju jednak prostor po visini? Ako ti nije bed i imaš ih na istom stolu daj neku fotku nabaci... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Pridruzujem se kupovnoj intenciji i apelu za slike. Personalno, radije 24" jer buduci da nije S-IPS a monitora mi ne fali, uopce mi ne igra ulogu 27"-ica. Zanimljivo kako ima razlicitih misljenja o 27"-ici. Meni cak malo i imponira ta "nazubljenost slike" ... u spomenutom poretku stvari, ni cijena mi tada vise nije opravdana naspram 24"-ke. |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|