|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
odraz kapaciteta diska na performanse
'ello ljudi... jel bi mi znali reći koliko kapacitet diska utječe na performanse istog (ako uopće)... dakle, da li neki 500 GB disk radi brže/sporije od 250 GB diska iste serije? o čemu to ovisi? pitam konkretno evo npr. za AAKSe i T166-ice...jel istina da ako je disk veći da ima više glava i da je samim time nešto sporiji od manjeg diska koji sve podatke zapisuje samo na jednu glavu? hm? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Inquisitor DeathWatch
Datum registracije: Feb 2006
|
Mislim da si nesto pomijesao. http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk imas ploce po kojima se zapisuje, i imas glave sa kojima zapisujes po plocama. Pogledaj malo na tom linku, pa mislim da ces naci sve sta te interesira.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako veći disk ujedno ima i veću gustoću zapisa po pločama, bit će brži. Ako ima istu, jednako je, čak možda i za nijasu sporije jer se koristi veći broj glava.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Kako reče domy, unutar iste serije diskova, bitna je gustoća zapisa na pločama, a kad se radi o diskovima iz različitih serija ili od različitih proizvođača, postoje i drugi čimbenici koji utječu, ali je gustoća zapisa i dalje ključan faktor za brzinu. Primjer, Seagate Barracuda 7200.8 serija (posjedujem primjerak od 250GB iz iste) - modeli od 250 i 400 bili su dosta brži od modela od 200 i 300 jer su koristili ploče od 133GB, a ovi sporiji ploče od 100GB (400 = 3*133, 250 = 2*133 (višak "odrezan"), 300 = 3*100, 200 = 2*100). A broj glava utječe više na druge stvari nego na brzinu (zagrijavanje, buka...).
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
a kakva je situacija s gustoćom zapisa kod ovih modela koje sam navel? dakle Samsung T166, i WD AAKS... razlike između 320 GB i 500 GB...postoje li? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Samsung koliko znam ima 166GB po ploči (500 - 3 ploče, 320 - 2 ploče), a kod WD-a mislim da ima više varijanti, nisam siguran.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|