|
![]() |
#1 |
Pijem samo KAJ
Datum registracije: Jan 2004
|
Pomoc oko nacrtne geometrije
Dobio sam na faksu zad iz nacrtne a nismo nista provjezbali. Sad gledam malo biljeznicu iz srednje ali "lampica se ne pali". Da ne duljim, evo zadatka: Nacrtaj sve 3 projekcije pravilne uspravne peterostrane piramide kojoj je os na pravu p=KL/K(1,10,0), L(8,4.5,11)/, točka A(8,6,2.5) jedan vrh osnovke, a visina v=8. ![]() Ako nije problem, zamolio bi nekoga da mi to skicira ili moze cak crtez u acadu pa da posalje na mail ili da mi bar "donekle" objasnite ovdje. Unaprijed zahvaljujem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pijem samo KAJ
|
Kaj je ovo tak teško ili nitko od vas nema nacrtnu? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Nacrtna je kod nas izbačena prije 3-4 godine, tako da to nisam niti učio. Ali pretpostavljam da trebaš nacrt, bokocrt i tlocrt. Pravilna peterostrana piramida znači da ima za bazu pravilni peterokut (sve stranice iste), a visina je 8 (pošto je uspravna piramida i k tome pravilna, nije nagnuta il takvo što). Malo me buni ovo os na pravcu KL. Malo sam pozaboravil matematiku, ali os piramide prolazi di ? Kroz vrh i okomito na bazu ili ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
AutoCad & Allplan expert
|
palim cad, pokušat ću se sjetit... Citiraj:
edit; gasim cad. sry frende al položio sam to pred 5 god i nemogu se sjetit, a sve skripte je stara nekom dala (il bacila)..
none Zadnje izmijenjeno od: FERRYS. 27.10.2007. u 19:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Prema ovome kaj si napisao, a ako je os piramide ono što sam ja rekao, a FERRYS potvrdio kao točno onda: Ravnina u kojoj je točka A, okomita je na pravac KL. Trebao bi naći točku (nazovimo ju točkom B), koja dira pravac KL, a prolazi kroz točku A (što znači da je pravac AB okomit na KL). Točka B je točka u sredini baze, a onda lagano dobiješ kordinate točke vrha (na osi "z" pomaknuta za 8 po pravcu KL). Udaljenost od A do B ti je duljina stranice trokuta koji čini bazu (tih trokuta ima 5 i svima su krakovi jednaki, kao i osnovice) i to bi trebao izračunati (što sigurno ima formula u matematici, ako imaš 2 točke u prostoru da dobiješ njihovu udaljenost). Onda bi trebao od pravca B za kut od 360°/5 (što je 72°) napraviti dužinu jednaku duljini AB ( i tako 4 puta). Vrhove tih dužina spojit i dobio si tu piramidu. I onda napraviti nacrt (u sredini), tlocrt (ispod nacrta) i bokocrt desni (koji se nalazi lijevo od nacrta, ako se dobro sjećam). Kako ćeš ti dobiti te sve dužine, nemam pojma. Znam da sam ja to računao davno, još u srednjoj školi tu geometriju u prostoru, pa se toga ne sjećam. Uz sve to, imaj na umu da nisam nikada slušao nacrtnu geometriju i ne znam kako oni to rješavaju (mada, sumnjam da je to ovako ![]() Možda bi to mogao lakše nacrtati u nekom 3D programu za matematiku, jer ne bi trebao previše računati već samo dobiti točke, al eto - dao sam princip rada. Valjda će nešta pomoći ![]() Pokušta ću ti to sada nacrtati negdje, ako ništa drugo u Paintu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pijem samo KAJ
|
sve to drzi vodu, samo kaj ja neznam izracunati te udaljenosti ko i ti (sve sam to zaboravil) ![]() daj, ako si "sklepal" kaj u paintu posalji to na mail. Ako nist drugo daj nacrtajte mi ove zadane tocke (x-desno, y-dolje, z-gore,) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor Zadnje izmijenjeno od: elvis again. 28.10.2007. u 12:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pijem samo KAJ
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
RPG player
Datum registracije: Sep 2006
|
ako ti još treba mogu ti dati "skriptu" iz nacrtne to je powerpint prezentacija koja prikaže svaki potez koji moraš napraviti ne znam ako je baš taj primjer unutra ali sličnih sigurno ima sve ukupno ima nekih 20 MB
![]() |
#14 |
Pijem samo KAJ
|
za sad nisam jos nista slozil ![]() @Big Guy - sutra bi mi frend trebal donjeti skripte (valjda te iste koje ti imas) pa budem onda videl. Imam sve u glavi skombinirano kak bi to trebalo biti ali nemam pojima kak da to realiziram... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
AutoCad & Allplan expert
|
Citiraj:
yep ravnina u kojoj je točka A mora bit okomita na pravac KL da bi sadržavala bazu piramide. Trebaš dobit njezin pravi tlocrt da bi mogao konstruirat trlocrt piramide (pravilni peterokut spojen sa središtem) i njezin nacrt (jednakokračni trokut (baza se sad ne vidi, al sad imaš visinu piramide u punoj mjeri)s još nekim vidljivim i nevidljivim bridovima ). i sve to onim istim postupkom moraš vratit nazad... sad nisam siguran jel ključ rotacija ili prevaljivanje, davno je to bilo i nikak da se sjetim... inače u nacrtnoj nema množenja, diljeljenja, kutomjera itd imaš samo konstruiranje. peterokut najvjerojatnije moaš znat konstruirat i to samo pomoću trokuta i šestara...
![]() |
![]() |
#17 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Osnova svega je pitagorin poučak. Znači, imaš pravokutni trokut: hipotenuza na kvadrat = kateta na kvadrat + kateta na kvadrat (iliti: c2 = a2 + b2). Tako možeš računanjem dobiti udaljenosti (ne znam smiješ li ti računanjem dobiti). Samo si složiš pravokutne trokute i pičiš polako. Neke udaljenosti su ti već i zadane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Sorry, nisam ranije vidio thread. Da ti sad ne pišem roman kako doć do prave ravnine i prave veličine osi, pa onda kako konstruirat bazu, evo upload PowerPoint skripte gdje imaš opisano korak po korak kako što ide. 7zip datoteka od oko 4MB http://rapidshare.com/files/66894126...metrija_pps.7z Citiraj:
''Of all the things I've lost I miss my mind the most'' Mark Twain Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 02.11.2007. u 10:26. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Pijem samo KAJ
|
nakon malo proucavanja onih skripta dobio sam sljedecu ravninu: slika sad me zanima dali je to dobro kaj sam dobil... LEGENDA: žuto - sutražnice zeleno - zadana os plavo - dobivena ravnina crtkano - pomoce linije (slobodno zanemari) |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pijem samo KAJ
|
evo jos malo i program ce biti gotov, jos samo nanesem visinu i onda sve to u nacrt, no prema onome sta je bilo iza toga ovo je djecja igra. Ako koga zanima kako ovo zlo izgleda moze pogledati ovdje Sta se mene tice moze lock. I da, thx svima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
Citiraj:
ovi linkovi ne rade više pa bi molil da to ponovo puknete gore ako imate di ak nemate, onda da mi nekak ugrubo napišete di početi i kaj da radim ae, hvala unaprijed |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
muimerP
Datum registracije: Nov 2006
|
Preslikavanje pravca ![]() Mi smo ovo derali do besvjesti u Geodetskoj, to sam šorao sam tak, ali se sad nemogu sjetit, imam bilježnice neke, ali nemogu obećati ništa, jer imam kolokvije ovaj tjedan...
![]() |
#27 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
problem, fala puno kaj, taj program bi trebal tak izgledati? |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Registered User
Datum registracije: May 2008
|
Pomoc
jel bi mogao mi netko pomoc sa zadacima, stvarno je hitno ... ako netko moze rijesit u autocadu pa stavit slike ili uploadat na rapidshare ili negdi? zadaci su iz zbirke : balic gorjane sliepcevic sziroszovec (ili tako nest ![]() 18. Konstruirajte projekcije presjecnice ravnine P(10,3,-8) i paralelograma ABCD (A(-1,10,8), B(7,6,6), C(3,0,2), D). Zadatak rijesite bez upotrebe tragova ravnine paralelograma. 36. Konstruirajte projekcije presječnica ravnine P(-4,3,4) i simetralne dužine AB (A(4,3,-3), B(12,0,4)). 47. Odredite udaljenost točke T(7,11,-5) od ravnine P(8,5,-3). 62. Konstruirajte projekcije kruzvice koja dira prvi i drugi trag ravnine P(21,21,16) i pravca p P1P2 (P1(-2,-,0), P2(0,0,-) te ravnine. hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Registered User
Datum registracije: May 2008
|
nacrtna geometrija
jel bi mogao mi netko pomoc sa zadacima, stvarno je hitno ... ako netko moze rijesit u autocadu pa stavit slike ili uploadat na rapidshare ili negdi? zadaci su iz zbirke : balic gorjane sliepcevic sziroszovec (ili tako nest ![]() 18. Konstruirajte projekcije presjecnice ravnine P(10,3,-8) i paralelograma ABCD (A(-1,10,8), B(7,6,6), C(3,0,2), D). Zadatak rijesite bez upotrebe tragova ravnine paralelograma. 36. Konstruirajte projekcije presječnica ravnine P(-4,3,4) i simetralne dužine AB (A(4,3,-3), B(12,0,4)). 47. Odredite udaljenost točke T(7,11,-5) od ravnine P(8,5,-3). 62. Konstruirajte projekcije kruzvice koja dira prvi i drugi trag ravnine P(21,21,16) i pravca p P1P2 (P1(-2,-,0), P2(0,0,-) te ravnine. hvala |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|