|
![]() |
#1 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
NCQ3 ?
Vidim da uz novije Seagate-ove 250GB stoji i NCQ3 oznaka, no google je skrt. Znam sto je NCQ i znam da je pred neke malo vise od 2,5g Seagate to progurao/prodao kao NCQ uz 160GB diskove. Ima li tko kakvih saznanja ili pojasnjenja, koje su prednosti, razlika u odnosu na NCQ odnosno obicne diskove itd...?
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Nova Seagate serija, 7200.11 (modeli od 500GB, 750GB i 1TB) koriste očito novu reviziju NCQ tehnologije, jer prema prvim testovima (sintetičkim), u odnosu na stariju 7200.10 seriju i diskove drugih proizvođača (uključujući WD Raptor) prilikom simuliranog multitaskinga imaju puno manje gubitke u brzini prijenosa. Dok drugi diskovi prilikom takvog testa imaju 3 do 4 puta sporiji prijenos podataka, nova Seagate serija izgleda gubi samo 10-15% brzine. Seagate 7200.10 250GB disk oznake ST3250410AS (u narodu znan kao one-platter Seagate 250GB) koristi ploču iste gustoće kao 7200.11 serija, pa možda dijeli i istu NCQ tehnologiju. E sad, je li to NCQ3 koju spominješ ili je NCQ3 samo marketinška điđa, nisam siguran, ali izgleda (ako je vjerovati sintetičkim testovima) da najnoviji Seagate diskovi koriste puno efikasniji NCQ u odnosu na onaj kojeg smo do sada viđali u desktop hardova. U svakom slučaju, ovdje možeš pronaći više detalja. Prilično zanimljivo štivo.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
BTW, tehnicki bi NCQ3 trebao podrzavati i kontroler.
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Cisto tehnicki gledano ne, jer se u praksi radi o nacinu rada kontrolera s diskom, tj. optimizaciji operacija koje ne bi smjele biti povezane s OS-om, upravo suprotno. No, kakvi su ovi danas jeftiniji kontroleri, nista me ne bi cudilo. Treba testirati. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|