|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
CMOS BIOS neznam
prije svega pozdrav svim clanovima foruma. ovo mi je prvi post pa da odma krenem na problem: kad upalim kompjuter izbaci mi sljedecu poruku: Floppy disk( s ) fail (40) CMOS checksum erroe - Defaults loaded Waring! CPU has been changed. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit! Press F8 to enable system configuration Press F9 to Select Booting Device after POST Press F1 to continue, DEL to enter SETUP ako stisnem F1 onda mi pokrene windowse i izbaci me (ugasi se komp). evo ako netko zna u cemu je problem ja bi bio jako zahvalan na pomoci. P.s. molim vas, ako mi mozete to malo detaljnije objasnit jer kompjuter mi nije jaca strana. evo toliko. Lijepi pozdrav, Dominik |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Mogući razlozi: Floppy disk( s ) fail (40) > podatkovni kabel nije pravilo okrenut; nemaš floppy uređaj, a kontroler nije isključen CMOS checksum erroe - Defaults loaded > CMOS baterija prazna pa postavke BIOS-a ne mogu biti zapamćenje; BIOS resetiran, a nije namješten Waring! CPU has been changed Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit! > procesor promijenjen i postavke (opet) nisu namještene Press F8 to enable system configuration > ovo ne znam što je, valjda neke tvorničke postavke Press F9 to Select Booting Device after POST > naredba za određivanje uređaja s kojeg će se bootati nakon POST (inicijalnog, početkog) screena Press F1 to continue, DEL to enter SETUP > pritisni F1 za ignoriranje poruka i nastavak, a DEL za ulazak u BIOS
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
nešto sam napravio (promjenio i spremio) i sad kad restartam komp izbacuje mi samo ono s Floppy diskom. (ovog ostalog vise nema) pa ako mi mozes malo o tome pomoć? hvala na ovoj pomoci gore. ![]() Dominik |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
nema floopy veze sa jumperom, nije to hard ili cd rom...kabel koji ide u floopy probaj okrenuti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
|
Isključi floppy controler. U Standard CMOS Features isključi slovo, a u Integrated Peripherals bi trebao imati još jednu stavku kao npr. FDC Controller pa i to isključi.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Registered User
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() mozes mi to još malo pojasnit, please (ako nije bed, znam da živciram, ali.. zbilja bi to htio riješit) kak da to iskljucim? ovo u CMOS-u? ... a kaj se tice ovog Integrated Peripherals tamo imam ovo: >OnChip IDE Control ........ [Press Enter] >OnChip PCI Device ...........[Press Enter] >SuperIO Device ...............[Press Enter] Init Display First .................[PCI Solt] OnChip USB Controller ........[All Enabled] USB Keyboard Support ........[Disabled] i dolje imam ponužene opcije: F10:Save , F5: Previous Values , F7: Optimized Defaults , i jos one: EXIT , select.... Dominik |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
ak se ne kužiš, zovi nekoga tko se kuži...probaj staviti postavke u biosu na default (tipka F7) pa poslije toga F10 za save |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
i opet će mu po defaultu biti FDD uključen ako ima floppy onda je ziher naopako uštekao floppy kabel (onaj široki) ako nema floppy onda mu je FD konrtoler uključen pa mu ploča traži floppy -> neka ga isključi morati će se malo ''prošetati'' BIOS-om i pronaći stavku FDD controler ili nekaj slično i staviti na ''disabled'' također u biosu na onom prvom djelu di mu piše datum i vrijeme, pod stavkom di mu piše ''A: 1,44'' neka stavi ''none'' ponekad je dosta samo to postaviti da mu ploča ne traži FDD
![]() |
#9 |
Premium
|
ma to je ziher..kao što sam i napisao par postova prije da je okrenul naopako kabel od floopya, ili ako ga nema, kao što si i rekel, nek ga ugasi u biosu..al moj savjet je da pozove nekoga tko se kuži u to..da poslije ne bi bilo..."jel' sam vam lijepo rekao da se ne kužim u kompove, a vi ste me tjerali na nešto o čem nemam pojma...."... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() hmm... napravio sam ovo: ''A: 1,44'' sam stavio u None. pokrenuo mi je windowse i odmjednom mi je spojavilo "NO SINGNAL IMPUT", nakon toga odma je ušao u windowse. trebao sam podesit vrijeme.. i radio je normalno. kad sam ga ugasio i ponovo uplalio poceo je ucitavat windowse i opet mi se pojavila poruka "NO SIGNAL IMPUT". i onda me samo izbaci... sad sam ostao zbunjen ![]() Tnx na ovo gore pomoci Dominik |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ugasi komp i izvuci kabel za napajanje. Otvori kutiju kompa (kućište) i nađi kabel koji ide s ploče prema floppy driveu (disketaru). Izvuci taj kabel, okreni ga te ponovo uštekaj nazad u floppy drive. Upali komp.
![]() |
#12 |
Registered User
|
jesam, napravio sam to. ali kad ga ponovo upalim pocne ucitavat windowse i onda mi izbaci poruku "NO SIGNAL IMPUT" i samo mi se monitor ugasi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
EMP moderator
|
Daj odgovori na najvažnije pitanje: imaš li uopće floppy uređaj?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
a gle, ono, tako glup ipak nisam. (vidis da sam gore napisao da sam okrenuo onaj kabel - onda vajlda imam floppy) normalno da imam. nego, netrebate se dalje trudit, reko je jedan lik da ce doc do mene preko vikenda pa cemo vidjet. ![]() ![]() Lijepi pozdrav, Dominik. (nemojte zakljucavat ovu temu, ako mi taj lik to uspije sredit budem napisao kaj je radio pa ako netko ima slican prob. da ga lakse rijesi) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|