|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
preslabo napajanje?
imam ovu konfu: E4400 + box cooler, p35-ds3, 2x1Gb kingmax 800, sapphire x1950 pro, lg h30n, maxtor (neki od 120 gb, cca 1,5 godina star), napajanje Maxpower PL-400 ( 15A na 12V) problem je sto mi se nekad cooler od proca upali, nekad ne ![]() npr, sinoc je 2 sata radi bez problema, uz 7-8 resetiranja... danas se nece pokrenit...upali iz petog-sestog pokusaja, pa s ugasi nakon 2 min ![]() ![]() kad upalim konp, vent malo trzne moze pomoc.... mislim da je napajanje preslabo |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Cak i da nije preslabo (a izgleda da je), mijenjaj ga. To napajanje je lose i jednog dana ce ti skurit sve komponente, karikiram. Za 200kn dobijes Fortron PNF od 350W (u Ve-milu), to napajanje moze tjerat dva takva racunara. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
da slabo je (15A na +12V) i nekvalitetno mjenjaj to prije nego ti ubije neku od komponenti za takvu konfu uzmi nekaj od navedenog Fortron 350W PNF Fortron 400W PNF malo skuplje CoolerMaster eXtremePower 380W CoolerMaster eXtremePower 430W
![]() |
#5 |
Moderator
|
vent ti može stat ako si namjestio u BIOS-u da se pokreće na nekoj višoj temp ili ako je dovoljno hladno procesoru pa senzor usporava/gasi vent no bitno je da makneš to napajanje bez obzira bilo ono slabo ili ne jer je ono nekvalitetno
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Mislim da je ovo normalno. Tako je i meni, ovisno o temperaturi procesora, cooler se upali prije ili kasnije. Prije clocka mu je prosla i koja minuta, a sad se pali desetak sekundi nakon boota. Ali ako se tebi uopce ne pali onda je vjerovatno do napajanja ili imas jako hladni proc. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
![]() |
#10 | |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
sta prvi put kada grom udari u nekih kilometar od njega i napon zaplese i izgori mi pola kompa sto ce onda biti ? bolje se neigrati sa smecem vec investirati u nesto sto je temelj racunala...
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Kažem da za što manje pare treba uzet napajanje sa određenim električkim karakteristikama. Zvučna imena koja podsjećaju na spašavanje svijeta, florescentni ventilatori i slično nisu bitni jer je velika većina tih napajanja ionako sastavljena od dijelova koji idu u veš mašine i miksere. Nema ti tu nikakve prenaponske zaštite za izvana. Jedina prenaponska zaštita je ona za koju se sam pobrineš, a to je da uzmeš napajanje dovoljne jačine struje (A), a ne samo snage (W) kako ti ostatak kompjutera ne bi svojim zahtjevima za amperima uništio napajanje. Oz |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
O čem ti pričaš čovjeće? dakle ti bi radije uposlio jedan tzv 500W JNC nego 350W Fortron PNF?
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Ako oba imaju jednaku amperažu na 12V, onda bih radije uzeo Fortron jer im je oboma cijena oko 300 kn. Istina je da treba općenito pripaziti oko napajanja i znam što misliš reći pod tim Wolverine, no na ovom forumu je sve previše crno i bijelo oko toga i ide se iz krajnosti u krajnost i uglavnom se sasvim ok napajanja od 400-500kn koja sigurno normalno mogu tjerati konfiguracije sa vrlo zahtjevnim grafičkim karticama penalizira u korist mnogo skupljih napajanja. Naravno, i među takvim napajanjima ima onih koja ne zadovoljavaju u potpunosti i treba znati odmjeriti ili pitati nekog tko ima više iskustva. To je moje mišljenje zasnovano na vlastitom iskustvu. Ničije mišljenje ne želim osporavati, već samo sugeriram. Razumijem da na ovom forumu ima ljudi koji se u mnogo što razumiju još bolje od mene, no slučajno se dogodila ova tema u kojoj sam sasvim dobronamjerno htio unijeti svoj dio i iskustvo jer sam zaista probao razne stvari i to je sve. Čudio se netko ili ne ovome što pričam, potpuno mi je svejedno jer sam siguran u ono što kažem. Davno sam shvatio da nije nužno platiti 1000 i više Kn da bi se imalo dobro napajanje za vrlo snažan gejmerski pc. JA evo na primjer imam LC Power koji košta 300 kn, a kupio sam ga pošto sam vidio kako tjera SLI kod kolege s posla. Naravno, postoje egzotičnija napajanja, no da li bih trebao ići na takvo što nakon ovog goe navedenog iskustva? Ako sam normalan, mislim da ne i svaka čast onim proizvođačima koji ipak mogu ponuditi zadovoljavajuće performanse za nazovimo to high end igranje i to za normalan novac. Mislim dakle, da je zaista bezobrazno tražiti za napajanje 1000 i više kn. Možda netko ne, ali ja tako smatram. Možda sam prestar i prekaljen iz one stare garde hardveraša koja je počela sa 286-icama, pa mislim da nešto znam o svemu ovome, ali eto, žao mi je ako nekom smeta. Pozdrav, Oz |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
nitko ne kaže da treba 1kW napajanje ili neko od 1k kn ![]() za 99% korisnika jedan Seasonic S12 430W ili Corsair VX450W su i više nego dovoljni. evo nino5 fura dve 2900Pro u CF-u sa 430W-nim S12
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|