|
![]() |
#391 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
#392 |
Extreme Air Cooler
Datum registracije: Sep 2004
|
#393 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Napomenul sam - teorija. Ukoliko je metalna povrsina "glatka" nema izrazene spice koje ostaju na povrsini metala prilikom obrade brusnim papirom, nego su to glatki bregovi, kojih je znatno manje nego spica ilitiga bridova. Prilikom nasjedanja metal-pasta-metal bit ce puno manje kontaktnih povrsina izmedju 2 metala kod bregova, nego kod vece kolicine ostrih bridova, koji se i laganim dodirom mogu deformirati, te se i dodirna povrsina povecava. To je otprilike objasnjenje profesora. A sad : to kaj mi svi zajedno stavljamo, manje-vise zrno rize, a nikad nije tak. Zakaj?? Volumen zrna rize je 0,0175ml Gustoca AS5 je 2,4 g/ml Kod nas se najcesce prodaje pakung od 3,5g Jednostavnim racunom dobijemo da je 3,5 g paste 1,45ml. Iz tog 1,45ml bobijemo 83,333 zrna rize. E ko od nas uspije naliciti prek 80 proc. s jednom jadnom 3,5 gramskom tubicom?? Nadalje: Toplinska vodljivost bakra je 401 W/mK, aluminija 237, dok je ta vrijednost termalnih pasta puno, puno manja. Kod pasti na bazi cink oksida je 0,7-0,9 W/mK, na bazi srebra 2-3 ili vise. Cak sam i nasel jednu koja ima 4 W/mK Sad i dolazimo do bitnog. Buduci da je paste (termalne barijere) uvijek u prevelikim kolicinama ipak ce vise paste uci u hrapaviju povrsinu nego u glatku, te ce razmak izmedju metalnih povrsina biti manji. A da je sve to teorija dokazuje i ovaj link, jer je po meni puno bitnije imati ravnu povrsinu nego spiganu (konkavnu ili konveksnu). A s ravnom bazom se bas i nemre pohvaliti ST, a ni zalman. Uff al sam ga tipkal - na poslu sam i imam vremena ![]() ![]()
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
#396 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#397 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
E6750 temperatura
|
![]() |
![]() |
#404 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
EDIT: http://www.thecoolest.zerobrains.com...reTempBeta.zip
![]() |
#406 |
Avocado
|
kolka je tebi temp u sobi? i jesi li skinuo novi bios, jer ti novi treba isto za pravilno ocitavanje temperature. tak je bilo s mojom p5k. jer ovo je bolja temp neg moja sa vodenim...
#409 |
Wannabe Pilot
Datum registracije: Jul 2007
|
Koji SB hladnjak na Asus P5N-E SLI?
Ovako. Mislio sam staviti neki hladnjak na Southbridge, pošto na njemu nema hladnjaka, a mislim da je Asus trebao staviti, pa me zanima mogu li staviti na SB Zalman ZM-B47J hladnjak koji je namjenjen za Northbridge. Hoće li on dobro hladiti i da li se uopće isplati? Kako da ga pričvrstim na matičnu, da li samo s termalnom pastom? Unaprijed hvala! |
![]() |
![]() |
#410 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Ako misliš da ima potrebe za hladnjakom, slobodno možeš staviti tog Zalmana. Oko čipseta imaš rupe (push-pin instalacija), tako da neće biti problema. |
![]() |
![]() |
#413 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
Jesu, ima ih koji se griju i vise.
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
#415 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=87919 Koliko ih još misliš otvoriti? ![]()
![]() |
#416 | |
Mozilla Slave
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() @ivanb - ako naiđeš na toliko problema odjednom nebi bilo loše da otvoriš thread u kojem ćeš opisati sve probleme na jednom mjestu. A što se tiče temperatura, Ok su ti. |
|
![]() |
![]() |
#417 |
Premium moderator
|
Otvori thread na jednom mjestu i bok.
__________________ |
![]() |
![]() |
#418 |
Emperor of the Cyberspace
Datum registracije: Mar 2007
|
![]() Pozdrav! Evo danas sam nabavio novi kuler za ovaj ovaj proc (scyhte mine rev. b). Sve je prošlo u redu, nije bilo nikakvih problema sa montiranjem. I onda upalim komp i nadam se da će temperatura biti niža barem nekih 5 stupnjeva nego što je bila na stock kuleru, a kad ono ništa. Temperatura je ista. U idileu je negdje oko 33-34, a kad ga opteretim sa orthosom dođe negdje na 50. Inače proc radi na defaultnoj frekv. Zaš nema nikakve promjene??? Šta da radim?? P.S. Inače kad god pokrenem neki program koji malo optereti proc. temperatura odmah poraste i čim proc. više nije opterećen temperatura odmah padne(za 1-2 sekunde). Neznam jeli to normalno??? |
![]() |
![]() |
#419 |
Premium moderator
|
Jesi dobro očistio staru pastu? Dobro namazao novu? Koju termalnu pastu koristiš? Čime očitavaš temperature? Jesi dobro pritegnuo vijke? Prvo odgovori na ova pitanja pa ćemo dalje. Ovo drugo je sasvim normalno...
__________________ |
![]() |
![]() |
#420 |
Emperor of the Cyberspace
Datum registracije: Mar 2007
|
Pa mislim da sam dobro očistio. Stavio sam arctic silver 5, tako da sam razmazao tanki sloj preko cijele površine procesora s kojom se dodiruje sa hladnjakom. Temperaturu sam očitao sa everestom jer mi core temp ne radi na 64-bitnoj visti. Inače na xp-u mi i u everestu i u core tempu pokazuje istu temperaturu. Mislim da je sve dobro sjelo jer sam izvadio matičnu i onda stavio hladnjak i sve je dobro držalo. |
![]() |
![]() |
|
|