Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.10.2007., 10:53   #1
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Pregrijao se desni zvučnik na Z-2300

Jučer (tj. danas ) su mi na partyu riknuli Logitechovi Z-2300. Točnije desni zvučnik.
Prije toga se oko sat vremena puštala muzika na oko 3/4 snage i pasivac od subwoofera nije bio toliko vruć, koliko oni conesi na satelitima. Bili su toliko vrući da sam jedva malo dulje držao prst na njima.
To me stvarno iznenadilo. U kleti nije bilo vruće (svi znamo kako je hladno bilo ove noći) i vjerujem da su uvjeti za hlađenje zvučnika bili normalni.
Mislim, ovo me je užasno razočaralo. Prvo ode potenciometar na način da oba kanala hvata samo na određenim mjestima, a sad i ovo.
Ne kužim zašto Logitech nabija nekakvu snagu čipovima samo da piše u specifikacijama, a na dulje staze to ne mogu podnijeti ni zvučnici ni pojačalo bez pregrijavanja.
Najbolje mi je bilo kad su u Bugu napisali da mogu podnijeti i veći party bez problema. E pa ja sam sretan ak pogledam neki akcić bez pregrijavanja.

Problem:
Taj desni zvučnik se ne čuje. Ali kad pritisnem membranu prema unutra zatitra i zvučnik proradi.
Garancija mi je istekla u 5 mjesecu.
Da ga probam rastaviti i pogledat možda nekakve kontakte ili da ga nosim na servis?

Hvala

P.S. svi koji misle kupit Z-2300, ovo je čisto subjektivno pljuvanje po Logiju i još sam u afektu, pa nemojte uzet zdravo za gotovo. Da ne bi bilo ko s napajanjima: ode jedno, cijela serija ne valja
Vasili je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2007., 11:08   #2
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ma to su odlicni zvucnici - spoj kvalitete i odlicnog zvuka

SPLiFF je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.10.2007., 11:16   #3
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Očito si dobio neki defekt

Meni se nisu uopče osjetno grijali na oko 3/4 snage tjekom 2-3 sata non-stop techna i hip-hopa.
Niti sa potenciometrima nisam imao problema.

Odi na servis i ako ti oni nebudu to htjeli popraviti po nekoj normalnoj cijeni, obrati se Logitechu i opiši problem. Možda ti se posreći kao i jednom članu PCE koji je dobio novu tipkovnicu od Logitecha

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2007., 13:00   #4
Smartguy
Spiderpig
Moj komp

Smartguy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
ja sam 2 puta sla svoje i na kraju mi opet ne rade dobro pa sam ih proda.(prokrče)
A prijatelj ima Z5500 i također uvik ima nekih sranja s njima. Iako sam ja zadovoljan zvukom ali brate mili svako malo neko sranje.
Staro 07.10.2007., 19:59   #5
lajchi
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor Vasili Pregled postova
Jučer (tj. danas ) su mi na partyu riknuli Logitechovi Z-2300. Točnije desni zvučnik.
Prije toga se oko sat vremena puštala muzika na oko 3/4 snage i pasivac od subwoofera nije bio toliko vruć, koliko oni conesi na satelitima. Bili su toliko vrući da sam jedva malo dulje držao prst na njima.
To me stvarno iznenadilo. U kleti nije bilo vruće (svi znamo kako je hladno bilo ove noći) i vjerujem da su uvjeti za hlađenje zvučnika bili normalni.
Mislim, ovo me je užasno razočaralo. Prvo ode potenciometar na način da oba kanala hvata samo na određenim mjestima, a sad i ovo.
Ne kužim zašto Logitech nabija nekakvu snagu čipovima samo da piše u specifikacijama, a na dulje staze to ne mogu podnijeti ni zvučnici ni pojačalo bez pregrijavanja.
Najbolje mi je bilo kad su u Bugu napisali da mogu podnijeti i veći party bez problema. E pa ja sam sretan ak pogledam neki akcić bez pregrijavanja.

Problem:
Taj desni zvučnik se ne čuje. Ali kad pritisnem membranu prema unutra zatitra i zvučnik proradi.
Garancija mi je istekla u 5 mjesecu.
Da ga probam rastaviti i pogledat možda nekakve kontakte ili da ga nosim na servis?

Hvala

P.S. svi koji misle kupit Z-2300, ovo je čisto subjektivno pljuvanje po Logiju i još sam u afektu, pa nemojte uzet zdravo za gotovo. Da ne bi bilo ko s napajanjima: ode jedno, cijela serija ne valja

To znači da ti je samo otišao spoj od zavojnice do terminala, negdje je zacvikao. Probaj rastaviti zvučnik (izvaditi iz kutije) i pogledaj malo tu žicu. Jedio ako pritisneš zvučnik unutra i struže, onda ti je otišla špula.

Ako je špula otišla, to se da srediti, mislim da je cijena za takav manji zvučnik oko 100kn. Isto tako ako nije žica oštećena na vidljivom mjestu, možeš dati premotati zvučnik.
lajchi je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2007., 21:25   #6
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Ok, hvala lajchi, probat ću ga rastaviti i pogledat šta je pa javim rezultate
Staro 07.10.2007., 23:29   #7
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Citiraj:
Autor lajchi Pregled postova
To znači da ti je samo otišao spoj od zavojnice do terminala, negdje je zacvikao. Probaj rastaviti zvučnik (izvaditi iz kutije) i pogledaj malo tu žicu. Jedio ako pritisneš zvučnik unutra i struže, onda ti je otišla špula.

Ako je špula otišla, to se da srediti, mislim da je cijena za takav manji zvučnik oko 100kn. Isto tako ako nije žica oštećena na vidljivom mjestu, možeš dati premotati zvučnik.
Otvorio ih ja i malo se iznenadio. Zavojnica se ne vidi jer je u potpunosti oklopljena
Ovako to izgleda:

I što da sad radim, jel se to može kak otvorit? Btw, ne kužim se baš u građu zvučnika...
Staro 08.10.2007., 07:12   #8
lajchi
Premium
Moj komp

Nemoj to sam raditi, jer češ nešto strgati.

Inače da di bošao do špule, moraš skinuti dustcap, odlijepiti ovijes, odlijepiti spidere, to sve izvaditi van iz košare pa još onda odlijepiti špulu od spidera i membrane. To možeš napraviti acetonom, on pojede lijepulo pa bez problema skineš. Ali pogledaj još jednom kontakte do terminala, probaj žicu micati malo, jer sam ja imao slični problem na auto zvučniku, žica je izgledala ok, ali je bila precvikana malo baš na kontaktu na terminalu, pa kad se zalemilo je bilo ok.
Staro 08.10.2007., 11:10   #9
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Hmm, dustcap je ova žuta naborana membrana, a na terminal su spojene ove dvije gole bakrene žice?

Kad pritisnem tu lijevu žicu prema dustcapu, zvučnik prosvira, to se valjda i događalo kad sam pritiskao membranu. Jel može doć do kakvog induciranog napona ili tako nešto kad se dodirnu dustcap i ta žica (ili onoga što je ispod dustcapa). Ako ne, onda se vjerojatno gubi kontakt.
Staro 08.10.2007., 11:17   #10
lajchi
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Vasili Pregled postova
Hmm, dustcap je ova žuta naborana membrana, a na terminal su spojene ove dvije gole bakrene žice?

Kad pritisnem tu lijevu žicu prema dustcapu, zvučnik prosvira, to se valjda i događalo kad sam pritiskao membranu. Jel može doć do kakvog induciranog napona ili tako nešto kad se dodirnu dustcap i ta žica (ili onoga što je ispod dustcapa). Ako ne, onda se vjerojatno gubi kontakt.

Ne, to su spideri ili ti ga centratori na hrvatskom Pogledaj malo spoj te žice na terminalu (tamo kamo se šteka kabel gore). Ako je tamo sve ok, onda moraš dati zvučnik na prematanje jer se ishebo kontak sa špulom.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.10.2007., 12:42   #11
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

SLOŽENO!!!
Hvala lajchi, rep up , ipak je bio spoj na terminalu (samo ja nisam znao što je terminal, pa sam provjeravao krivu stvar ). Nisam ništa nanovo lemio, samo sam malo pritisnuo i izvijao žicu kod terminala i sad sve radi. Ako se opet pokvari, idem lemiti.
Staro 08.10.2007., 12:52   #12
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

P.S ipak nije bilo pregrijavanje, ali si ne mogu izbiti iz glave da su bili jako vrući
nakon tih sat vremena svirke. Neće oni više vidjet partya.
Staro 08.10.2007., 13:29   #13
lajchi
Premium
Moj komp

Ma ne smeta njima vrućina, oni se zagriju i kad sviraju sami se hlade. Problem je kliping, tj. kad je jaaako pojačano pojačalo onda nema više kontrole i shebe zvučnik. Vjerovatno se radi toga i tebi zeznuo kontakt, zvučnik je izgubio kontrolu i bez veze radio veliki pomak.
Staro 08.10.2007., 16:59   #14
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ovdje vidi kako prepoznati kliping: http://www.cice.com.hr/forum/showthread.php?t=8957

Zagrijavanje je nusproizvod klipa, ali samo ako je pretjerano zagrijavanje jer kao i sve drugo i zvučnici proizvode otpadnu toplinu

Čudno mi je to što kažeš da pasivac nije bio vruć, meni se recimo pasivac jako grije, a phase plugovi (kako bi ti rekao conesi) ne.

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline   Reply With Quote
Staro 08.10.2007., 18:40   #15
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Nisam rekao da se pasivac nije grijao, nego da je bio puno manje vruć od phase plugova. Ovi su bili doslovno vreli.

Sad mi je malo jasnije što je kliping, ali što ja zapravo mogu napraviti ako se pojavi?

I sad sam ih malo navinuo i skužil sam da ovaj zvučnik koji je bio strgan sad prokrči iznad 1/2 ukupne snage, dok ovaj drugi radi normalno...
Staro 08.10.2007., 19:26   #16
lajchi
Premium
Moj komp

Probaj zalemiti taj kontakt, jer očito kak zvučnik svira, miče tu žicu pa gubi kontakt.

Klip se obiučno desi kad je pojačano do kraja pojačalo, pa više nema kontrole, tako da se oko toga na takvim zvučnikima ne trebaš bojati, jeddnio ne slušati baš na MAX jako dugo.
Staro 21.03.2008., 05:45   #17
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Evo mene opet Do sad su zvučnici normalno radili, partija od onda nisu vidjeli, kontakt se opet gubi pa bi htio to zalemit jednom zauvijek Zanima me jedino ona žica koja ide od terminala za koju ste rekli da se precvika: jel je to neka oklopljena žica ili gola. Nemam baš iskustva u lemljenju i nisam baš uspio skinut stari lem, već sam ga samo rastopio i malo promrdao žicu, ali nema efekta. Probao sam zalemiti s unutarnje strane terminala, ali ne mogu dosegnuti i bojim se da ne rastopim membranu. Ali čini mi se da se kontakt gubi upravo s unutarnje strane, iako je žica zalemljena s vanjske, zato me zanima jel je to oklopljena žica jer se je onda možda unutra precvikala dok ju izolacija drži.

Sad sam ja onda mislio skinut do kraja starli lem (to se radi pomoću bakrene žice, right?) i provuć još malo žicu. Međutim, ne znam kak će to funkcionirat pošto se membrana ipak kreće i možda će žica biti prekratka.
Druga solucija je probat zalemiti s unutarnje strane terminala. Jedino ću trebat napraviti improvizirani nastavak tako da mogu dosegnuti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno