Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.09.2007., 21:29   #1
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Koji eksterni HDD?

Razmišljam o kupnji nekog eksternog harda od 320 ili još bolje 500Gb. Što bi bilo bolje, kupovat posebno HDD i eksterno kučište ili uzeti gotovo riješenje?

Matična mi nema firewire, a za eSATA baš i ne kužim kaj je, ali očito nema ni to. Važniji mi je kapacitet nego veličina jer ću ga do frendova i na lan nosit u ruksaku, pa sam odustao od 2.5˝. I da nema poseban kabel za napajanje.
Cijena ne bi trebala prelazit 1000kn, što jeftinije to bolje.
Vasili je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2007., 23:31   #2
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Ako ne želiš poseban kabel za napajanje, onda ti otpadaju 3.5'' diskovi jer oni obvezno imaju kabel za napajanje i kabel za prijenos podataka. 2.5'' diskovi dolaze obično s dva USB kabela, jedan za prijenos podataka (i napajanje), a drugi za napajanje, s tim da neki mogu raditi samo s jednim USB kabelom.

E sad, koji točno 2.5'' modeli mogu raditi samo s jednim kabelom, to ne znam. Do 1000 možeš dobiti 120GB, eventualno 160GB (govorim o 2.5'' eksternim diskovima). Ako sam sastavljaš, možeš nešto uštedjeti, ali pazi da ne uzimaš neke no-name ladice za disk, jer, vjeruj mi, znaju zezati na dosta računala (neprepoznavanje, ne radi na USB 2.0 itd.).

Uglavnom, imaš nekoliko tema na ovom podforumu na kojima se govori o eksternim diskovima, pa vidi preporuke (i za 2.5'' i za 3.5'' ako se ipak za njih odlučiš).

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.09.2007., 15:28   #3
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Western Digital WDG1U3200E My Book 320MB

Moja preporuka, možeš eventualno gledat i veći 500GB je tu oko 1K Kn.

Western Digital USB Passport, 2.5'' 120GB

Inače da sam na tvom mjestu, uzeo bih ipak 2.5" disk, jer je stvarno gnjavaža teglit sa sobom još i ciglicu od pol kg-a sa sobom. Ovo ti je daleko praktičnije, samo je siromašno kapacitetom.

WD USB Passport, 2.5" 120 GB Mini Review by SniperWolf
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 16:08   #4
DDTdoo
Premium

Datum registracije: Jan 2007
najpametnija investicija = kupi kama connect i poslije na njega možeš spojit bilo koji tip hdd-a ( pata ili sata ili ako hoćeš i oba dva različita tipa odjednom) i onda preko kame tj usb-a na bilo koji komp, veličina hdd nema veze, jer koliko daš samo za ladicu/kućište hdd tj šminku toliko te dođe kama (od cca250/300kn ovisi gdje je možeš nabavit), a hdd neovisno spajaš na nju bez muke,
šta se tiče dodatnog napajanja kama ti ide na svoje napajanje od 220V, ali ako imaš mogućnost iz kompa izvuć napajanje (molex za patu, sata konektor za satu) onda ti kamin ispravljač nije poterban,
s kamom si neovisan od tipa hdd-a (koji je/su na nju priklučeni) i njegove veličine te neovisno od kompa na koji priključuješ hdd, i prebacuješ podatke između svih hdd-ova sa kompa
DDTdoo je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 19:39   #5
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

A nije malo surovo nanašat goli HDD. Ok, možda case je šminka, ali ipak pruža kakvu takvu zaštitu, pogotovo s donje strane gdje je gola elektronika. Pata hardove i prže nemam potrebu prenositi u bližoj budućnosti, a kama + 500Gb HDD ispadne skuplje od WD My Booka istog kapaciteta u Linksu.

Što mislite o ovom HDDu: http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=051.510.047
400Gb cijenom blizu ovima od 320 ali ima samo 8Mb cachea (koliko to usporava disk). Možda da probam to + kama pa doma sklepam nekakav oklop od drva

P.S jel se mogu vadit hardovi iz WD My Booka i ugrađivat u komp, čisto da znam?
Staro 17.09.2007., 21:07   #6
DDTdoo
Premium

vidim da si polako počeo kužit stvari tj prednosti kame = neovisno koji tip hdd i njegove veličine u Gb možeš spojit na neovisno bilokoji komp sa neovisno bilo kojim OSom i taj isti hdd je slobodan "ko ptica na grani" i s tim hddom radiš šta te volja tj može biti i neki (stari) postojeći iz neke kante (ali da radi hdd) i posluži ti svrsi a ne da ideš kupovat pod "mus" novi hdd i davat lovu za njega a nećeš iskoristit ga do daske tj napunit ga iz ćuba

oklop ti uopće ne treba, osim ako želiš radit neki mod sa hlađenjem hdda, ali i to ti dođe kao hoby i imaš svoj unikat
Staro 17.09.2007., 21:23   #7
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Da se razumijemo kupujem HDD prvenstveno zbog prostora i služit će kao storage, a prenosivost je poželjna da ne moram svaki put kupovat dvd-e kad oću otići po nešto kod frendova.
Ima samo jedan problem, ja tih kama ne vidim za kupit u nijednom većem shopu.
Staro 17.09.2007., 21:53   #8
DDTdoo
Premium

e to je to,
bilo koji hdd kojeg imaš ili kupiš (pata / sataI / sata II) koji ti služi kao storage ili čak kao removible disk iz nekog kompa preko kame ti je uvjek dostupan za spajanje na neki drugi komp i šeranje/skidanje podataka, možeš za prvu ruku koristit i postojeći osnovni disk ako ga nije teško skinut/izvadit iz kućišta i odnijet kod frenda i na njega dosnimit šta te zanima , kasnije si uzmeš neki hdd od 500Gb/i više ovisno o lovi koju imaš i taj disk ti može služit za storage ili tog novog staviš kao new bootabilni u neku novu konfu, a stari kojeg sad imaš ti može služit za prenos/storage/backup/već šta ti treba i nisi ispušio lovu (najvažnije) a diskovi su ti slobodni,
šta se tiče nabave , googlaj malo ili ...
Staro 19.09.2007., 14:06   #9
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Evo, našao sam ovdje: http://www.zola.hr/index.html?lang=e...get=front.html
S poštarinom 253kn.

Sad me prije nego uzmem zanimaju mišljenja ostalih članova foruma o kami. Ako je tako dobar uređaj, zašto baš i nije prepopularan među forumašima (ili se to meni čini). Čitao sam u jednom reviewu da je malo sporiji od uobičajenih riješenja i da je jako popularan među serviserima, ali ja nisam serviser.

Mislim, na kraju ću vjerojatno uzet kamu jer sad nemam SATA utore na matičnoj, a mislim investirati u SATA disk koji će za oko 1 god možda ići u novi komp. Pa ako nema drugog riješenja, so be it...
Staro 19.09.2007., 19:08   #10
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Ma za te pare rađe uzmeš Icy Box SATA kućište (tu je negdje kao Kama) i neki SATA disk proizvoljne veličine. IDE će polako postajati prošlost pa sad koliko ti je važno da imaš i IDE. Eksterno kućište kao što si i sam rekao pruža dozu mehaničke zaštite, zaštitu od prašine i još koječega. Kami bi jedino dao prednost baš ako si serviser (a nisi) ili ti kroz ruke prolazi masa različitih diskova koje misliš koristit trenutno ali za every day use je nezgrapno riješenje.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.09.2007., 14:00   #11
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Uzet ću iz ADM-a jer mi se tamo čini najjeftinije. Pa koji od ova 2 diska:
HDD SAMSUNG SpinPoint T166 320GB 7200rpm 16MB cache Serial ATAII
http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=4470

HDD WD Caviar 320 GB, WD3200AAKS, SERIAL ATA II, 16MB cache, 720
http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=3950

Ima i Samsung SpinPoint T133S 500GB za 820kn. Čini mi se jeftino i dobro, ali nemam baš toliko love. Ipak, bi li mi se isplatilo pričekat oko 2-3 tjedna pa uzet njega?

I neko kućište od ovdje:
http://www.adm.hr/index.php?cPath=1_34_107
Mislio sam čak ovog Canyona za 219kn. Bi bilo bolje uzet IcyBox SATA+USB 2.0 za 304kn?

To je valjda to, hvala
Staro 23.09.2007., 13:25   #12
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Khmm...dobio sam priliku uzet 500Gb HDD za 300kn ˝na crno˝. Hardovi su navodno novi, ali nema garancije ni barkoda... Za sada znam da ima Hitachija i Seagatea, pa bih uzeo Hitachija.
Evo sad sam stvarno u nedoumici, jer 300kn je bagatela i ako se i pokvari za oko 1.5-2 god. opet za razliku mogu uzet i veći HDD jer će tehnologija napredovat.

Što bi vi učinili na mom mjestu. Ima tko iskustva s ovakvom trgovinom?
Staro 23.09.2007., 15:53   #13
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Citiraj:
Autor Vasili Pregled postova
Što bi vi učinili na mom mjestu. Ima tko iskustva s ovakvom trgovinom?
Obavezno provjerit jel ispravno prije kupnje i obavit kupo-prodaju na ruke. Najbolje ne slat poštom, sigurno je sigurno. Al 500GB-a za 300KN slin,slin.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno