Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.02.2007., 12:26   #1
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
TrackIR

Ima li tko ovu fenomenalnu stvarčicu?
Inače ne igram puno, ali sam ljubitelj FSX-a i LockON-a pa razmišljam o nabavci TrackIR-a.

Također, stvar funkcionira odlično u AA (armed assault ) i trkačim simulacijama.

Klik za INFO
Primjer na LockON-u.
Striček je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2007., 13:26   #2
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Jel to znaci slijedece...ja pogledam desno dolje da vidim mjenjac, na ekranu gledam u mjenjac ali i ja zurim u pod a ne u sliku?
Ili se okrecem na bok da vidim kako grmi, a ustvari gledam u ormar u sobi? : stoopid

Ono sto zelim reci je - koja je poanta toga da je stvarcica reaktivna na moje pomake glavom kada ja ne vidim sto se dogadja na ekranu jer lunjam pogledom po sobi. Ili sam krivo shvatio kako stvar funkcionira?
atha je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.02.2007., 13:55   #3
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor atha Pregled postova
Jel to znaci slijedece...ja pogledam desno dolje da vidim mjenjac, na ekranu gledam u mjenjac ali i ja zurim u pod a ne u sliku?
Ili se okrecem na bok da vidim kako grmi, a ustvari gledam u ormar u sobi? : stoopid

Ono sto zelim reci je - koja je poanta toga da je stvarcica reaktivna na moje pomake glavom kada ja ne vidim sto se dogadja na ekranu jer lunjam pogledom po sobi. Ili sam krivo shvatio kako stvar funkcionira?
Hm good point.
Mozda da te ekran 'prati' cijelo vrijeme bi jos nekako islo :confused:
Staro 26.02.2007., 14:30   #4
zackoj
Premium
Moj komp

zackoj's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Vec duze vremen razmisljam o nabavci te stavrci i uopce nije losa. Sto se tice okretanja glave moze se isprogramirati po zelji. Dakle ti malo pomaknes glavu a slika se pomakne puno, pogled ti je cijelo vrijeme na monitoru. Puno vjezbe treba i podesavanja da bude savrseno. Mislim da je to dobra stvarcica narocito za simulacije utrka/letenja.

Postoji i jeftinije rijesenje za one sa webcamom. Postoji software koji ti prati prokrete i to salje u igricu. Nisam ga jos isprobao ali budem kada posudim kameru.

Ako vas jos nesto zanima pitajte.
Staro 27.02.2007., 08:12   #5
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Autor atha Pregled postova

Možeš namještavati scale tako da ako glavu zarotiraš za 10 stupnjeva na monitoru zarotira za 40,50...uglavnom taj scale možeš podešavati.

Ali stvar je odlična jer eliminira onaj efekt kada se naprežemo da vidimo preko ruba ekrana. U avio simulacijama dodaje neverojatan realizam, pregled svih switcheva i onih koji su sakriveni iza kormila...npr pomakneš glavu gore ili na stranu, rotiraš glavu oko svake osi....pogotovo je korisno kod slijetanja aviona kada nemaš previše vremena da bi pomicao kameru.
U ArmA prema prezentacijama stvar je vrlo korisna kada treba gledati iza ugla, samo zarotiraš glavu oko Y osi.
TrackIR ne mjenja niti joystick, volan, miš ni tastaturu već je dodatak za svakog ozbiljnijeg gamera, pogotovo za one koje vole letiti u formacijama .

Najbolje je da pogledaš prezentacije na YouTube-u ili na službenim strnicama.
Staro 27.02.2007., 08:18   #6
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Autor SniperWolf Pregled postova
Hm good point.
Mozda da te ekran 'prati' cijelo vrijeme bi jos nekako islo :confused:
Pogled je uvijek na monitoru tako da ti možeš napraviti mali otklon, a kamera veći npr. okret za 180 tj pogledati iza sebe.
I ono što je najbolje stvar funkcionira nevjerojatno precizno.
Staro 27.02.2007., 17:05   #7
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Ovaj kratki filmić odlično prikazuje mogučnosti TrackIR-a.
Staro 07.03.2007., 10:49   #8
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
sve je rekao striček....glava se ne mora micati manijakalno pol metra u stranu da bi ti se pogled u igri okrenuo za toliko.....pokreti su puno manji i osjetljivost se može progresivno mijenjati (softversko rješenje) a sama stvarčica je genijalan izum i kad se navikneš bez nje nemreš više igrat simulacije (bilo koje vrste)....ja sam posudio od frenda Trackir2 i uskoro si naručujem najnoviju verziju 4......btw, trenutno najpovoljnija cijena uređaja za nas je ovdje niže:

http://www.edimensional.com/
gnomisa je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2007., 11:28   #9
zackoj
Premium
Moj komp

zackoj's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
evo jos jeftinije za ljude sa web camerom

http://www.mousevision.com/game/index.htm
Staro 07.03.2007., 18:03   #10
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
kako kažu i na stranici...
"You never have to look away from the monitor because all aspects of your motion are amplified and adjustable. "

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.03.2007., 17:29   #11
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor zackoj Pregled postova
evo jos jeftinije za ljude sa web camerom

http://www.mousevision.com/game/index.htm
samo kaj onda zaboravi 6DOF....odn. 3 dimenziju
Staro 08.03.2007., 21:07   #12
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
I onda onako slucajno malo maknes glavom ili kimnes i ometeš se potpuno?
Za "normalno" gledanje bez pomaka bi mora biti ukipljen da ti pogled slucajno ne skrene negdje gdje to ne želiš.
BTW, što fali HAT-u na joysticima?
Staro 15.03.2007., 13:34   #13
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
I onda onako slucajno malo maknes glavom ili kimnes i ometeš se potpuno?
Za "normalno" gledanje bez pomaka bi mora biti ukipljen da ti pogled slucajno ne skrene negdje gdje to ne želiš.
BTW, što fali HAT-u na joysticima?
ne ometeš se, možes preko softvera za trackir podesiti da stvarčica radi kako tebi paše, odn. osjetljivost, ubrzanje, raspon pokreta u određenom području i sve drugo se može namjestiti....i teško da ćeš slučajno micati glavom jer ti u borbi glava prirodno prati situaciju a i treba neko vrijeme da se navikneš na trackir..a onda stvar radi tako savršeno da i zaboraviš da nisi u cockpitu.....

što fali HAT-u? puno toga....trebao bi probati HAt pa onda trackir i sve bi ti bilo jasno...igram/letim simulacije već godinama i za svako ozbiljnije igranje neke bolje simulacije tipa IL2 Sturmovik trackir je "must have"......s hatom je npr. puno teže pratiti neprijateljske avione i općenito se patiš.....čak i kad ga usavršiš nema šanse da pratiš situaciju kao sa trackirom....tako si u borbi u prednosti sa trackirom...
Staro 19.09.2007., 12:24   #14
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Sada i AA podržava TrackIR....inače sa novim FSX-om stavr je preluda.
Staro 19.09.2007., 12:56   #15
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor Striček Pregled postova
Sada i AA podržava TrackIR....inače sa novim FSX-om stavr je preluda.

stvarcica je genijalni izum.....a navodno je izvorna ideja bila pomoci ljudima koji su invalidi da se lakse koriste kompom...ja igram sturmovika i cekam da dođe Knights of the sky (ruski tim radi i sudeci prema dostupnim preview filmicima ta igra ce biti dosad najrealnija simulacija......naravno uz takodjer nadolazeci Battle of Britain: Storm of war kojeg radi istim tim koji je radio legendarnog sturmovika.....inace Knights of the sky ce simulirati avione iz WW1 a to je poseban gust....btw, TrackIR ce podrzavati i Flashpoint 2
također, posjedovanjem trackira prednost wide monitora vise nije tako velika cak i u onim igrama koje podrzavaju wide reze...
Staro 19.09.2007., 13:06   #16
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Autor gnomisa Pregled postova
stvarcica je genijalni izum.....a navodno je izvorna ideja bila pomoci ljudima koji su invalidi da se lakse koriste kompom...ja igram sturmovika i cekam da dođe Knights of the sky (ruski tim radi i sudeci prema dostupnim preview filmicima ta igra ce biti dosad najrealnija simulacija......naravno uz takodjer nadolazeci Battle of Britain: Storm of war kojeg radi istim tim koji je radio legendarnog sturmovika.....inace Knights of the sky ce simulirati avione iz WW1 a to je poseban gust....btw, TrackIR ce podrzavati i Flashpoint 2
također, posjedovanjem trackira prednost wide monitora vise nije tako velika cak i u onim igrama koje podrzavaju wide reze...
Nažalost još ne posjedujem tu stvarčicu no naručit ću idući mjesec.
Još da mi je Siatekov X52 pro....
Vidio sam prezentaciju trackir na Lock on Black sharku...6DOF...savršeno!
Staro 19.09.2007., 15:21   #17
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Nažalost još ne posjedujem tu stvarčicu no naručit ću idući mjesec.
Još da mi je Siatekov X52 pro....
Vidio sam prezentaciju trackir na Lock on Black sharku...6DOF...savršeno!
ne bih isao na taj saitek....isto sranje kao i x52 vulgaris..vjeruj mi to je moj fah...pogledaj na sturmovikovom forumu sto kazu za njega...dosta je lsoe kvalitete i cesto crkavaju..saitekovi forumi su puni nezadovoljnij vlasnika...takodjer non pro verzija ima prelagani otpor opruge a obe verzije su dosta neprecizne sto su pokazali i testovi (www.saitek.ru) ...ironije radi Saitek Aviator koji kosta 300 kn je puno precizniji ali nema HOTAS i dolazi sa nesto manje kvalitetnom plastikom..i jako je lagan...najbolji HOTAS stick je CH fighterstick koji u austriji u mediamarktu kosta soma kuna + throttle soma kuna..al to je cijena velike preciznosti i odlicne kvalitete koja traje godinama...inace dan danas je najbolji stick stari Microsoft Sidewinder pro koji ima motore za progresivni otpor okretanju palice i jako je kvalitetan..hardcore simmeri ih masovno kupuju polovne preko ebaya u dobrom stanju
ja sam Aviatora zakeljio na jednu staklenu podlogu pa nema problema sa pomicanjem a nabavit cu si polovan x45 throttle + novi trackir 4 pro....treba uzet i pedale pa si kompletan...najbolje su saitekove i kostaju oko 900 kn u algoritmu...
Staro 19.09.2007., 18:09   #18
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Autor gnomisa Pregled postova
ne bih isao na taj saitek....isto sranje kao i x52 vulgaris..vjeruj mi to je moj fah...pogledaj na sturmovikovom forumu sto kazu za njega...dosta je lsoe kvalitete i cesto crkavaju..saitekovi forumi su puni nezadovoljnij vlasnika...takodjer non pro verzija ima prelagani otpor opruge a obe verzije su dosta neprecizne sto su pokazali i testovi (www.saitek.ru) ...ironije radi Saitek Aviator koji kosta 300 kn je puno precizniji ali nema HOTAS i dolazi sa nesto manje kvalitetnom plastikom..i jako je lagan...najbolji HOTAS stick je CH fighterstick koji u austriji u mediamarktu kosta soma kuna + throttle soma kuna..al to je cijena velike preciznosti i odlicne kvalitete koja traje godinama...inace dan danas je najbolji stick stari Microsoft Sidewinder pro koji ima motore za progresivni otpor okretanju palice i jako je kvalitetan..hardcore simmeri ih masovno kupuju polovne preko ebaya u dobrom stanju
ja sam Aviatora zakeljio na jednu staklenu podlogu pa nema problema sa pomicanjem a nabavit cu si polovan x45 throttle + novi trackir 4 pro....treba uzet i pedale pa si kompletan...najbolje su saitekove i kostaju oko 900 kn u algoritmu...
ok..što bi onda preporučio...trebam novi joystick i throttle. Pogotovo mi je važana preciznost throttlea...ma i joysticka naravno.
Imam ovaj od thrustmastera i katastrofa. Rudder mi ima lagani offset, a na thtottleu sam izgubio prvih 5% hoda.
Throttle kao ima IDLE poziciju 0-nekih 10% hoda i AFTERBURN 90-100% hoda.
Naravno, svaki put kada prelazim preko idle "rupe" (na toj točci) ručica zbog prvobitnog otpora odskoči i tu gubi na preciznosti. Takav je od kada sam ga kupio...užas. I svaki put kada pozicioniraš ručicu na određenu vrijednost, čim ga pustiš on se lagano vrati unatrag...cca 2%.
Stvarno se čudim za ovaj X52 pro...1400kn a kažeš da ne valja...
Ajde molim te preporuči vrlo kvalitetan joystick za letenje, a opet da me ne košta kao ovaj CH. Dao bi do nekih 1000kn za stick+throttle.
Staro 19.09.2007., 20:20   #19
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
ok..što bi onda preporučio...trebam novi joystick i throttle. Pogotovo mi je važana preciznost throttlea...ma i joysticka naravno.
Imam ovaj od thrustmastera i katastrofa. Rudder mi ima lagani offset, a na thtottleu sam izgubio prvih 5% hoda.
Throttle kao ima IDLE poziciju 0-nekih 10% hoda i AFTERBURN 90-100% hoda.
Naravno, svaki put kada prelazim preko idle "rupe" (na toj točci) ručica zbog prvobitnog otpora odskoči i tu gubi na preciznosti. Takav je od kada sam ga kupio...užas. I svaki put kada pozicioniraš ručicu na određenu vrijednost, čim ga pustiš on se lagano vrati unatrag...cca 2%.
Stvarno se čudim za ovaj X52 pro...1400kn a kažeš da ne valja...
Ajde molim te preporuči vrlo kvalitetan joystick za letenje, a opet da me ne košta kao ovaj CH. Dao bi do nekih 1000kn za stick+throttle.
gledaj, za te novce samo x52pro....
Staro 19.09.2007., 20:36   #20
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

@Striček - ajde nabaci neki review kad dobiješ TrackIR.

Iako mi se čini da to baš ne funkcionira najbolje ako je sensitivity velik tako da glavu ne moraš pomicati puno kako bi maknuo pogled, svaki manji pomak glave će uzrokovati da ti se promjeni pogled i to vrlo lako može omesti u vožnji/letu.
Staro 19.09.2007., 20:49   #21
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
@Striček - ajde nabaci neki review kad dobiješ TrackIR.

Iako mi se čini da to baš ne funkcionira najbolje ako je sensitivity velik tako da glavu ne moraš pomicati puno kako bi maknuo pogled, svaki manji pomak glave će uzrokovati da ti se promjeni pogled i to vrlo lako može omesti u vožnji/letu.
koje ti gluposti pricas i to sve sama nagadjanja i naklapanja....ja sam vidis imao prilike isprobati trackir i to onu losiju staru verziju 2....sve radi savrseno, pogotovo kad namjestis sve i kad se naviknes....i vec sam napisao gore (da si pazljivo citao vidio bi) da se osjetljivost moze progresivno namjestiti....dakle, npr. da je veca osjetljivost na pokrete glavom kada prodjes odredjeni stupanj (npr. kod ciljanja u sredini stavis manju osjetljvost a sto vise okreces glavu vecu, da stignes brzo pogledati iza sebe).....na sve skupa se brzo naviknes i nakon toga vise nikad neces nazad na sugavi hat....zvizni trackir na youtube pa ce ti sve bit jasnije...ne kuzim zasto svi briju da moras pogledat u burek koji ti stoji pokraj monitora da bi u igri pomaknuo glavu za pol metra....
Staro 19.09.2007., 20:55   #22
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Je, my bad vidim video i stvarno se cini dobro
Nisam vidio ono za progresivno pomicanje, mislio sam da se samo radi o skaliranju na višu osjetljivost.
Staro 20.09.2007., 00:28   #23
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Je, my bad vidim video i stvarno se cini dobro
Nisam vidio ono za progresivno pomicanje, mislio sam da se samo radi o skaliranju na višu osjetljivost.
Evo iskreno ti preporučujem da pogledaš ovaj VIDEO.
TrackIR je prezentiran u nadolazećem LockOn:BlackShark koji podržava 6DOF, virtualni kokpit detaljiziran kao nikada do sad, skroz interaktivan, možeš stisnuti svaki gumbić.
Ma skroz imaš feeling kao da si u kokpitu...
Bum napravio neki reviewić kad ga nabavim..

@gnomisa
Kako to da sad preporučaš X52 pro...zar nisi rekao da ne valja?
Nije mi potreban onaj MDF već mi je samo važna kvalitetna i čvrsta izvedba...
Staro 20.09.2007., 10:20   #24
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Evo iskreno ti preporučujem da pogledaš ovaj VIDEO.
TrackIR je prezentiran u nadolazećem LockOn:BlackShark koji podržava 6DOF, virtualni kokpit detaljiziran kao nikada do sad, skroz interaktivan, možeš stisnuti svaki gumbić.
Ma skroz imaš feeling kao da si u kokpitu...
Bum napravio neki reviewić kad ga nabavim..

@gnomisa
Kako to da sad preporučaš X52 pro...zar nisi rekao da ne valja?
Nije mi potreban onaj MDF već mi je samo važna kvalitetna i čvrsta izvedba...
da, sa TrackIR 3 pro dosla je i podrska za 6DOF a to je fenomenalna stvar ...naime, radi se o tome da je sa 6DOF moguce pomicati pogled napred-nazad, odn. naginjati se i "zavirivati" sastrane, recimo preko nosa aviona ili formule (naravno to funkcionira kak treba samo kod igara koje imaju podrsku za 6dof).....ma genijalno...ja sam vec usparao za to...samo cekam novi komp..
Staro 09.10.2007., 13:42   #25
Dzidza
Registered User

Datum registracije: Oct 2007
Pozdrav ekipa,

zanima me kako i gdje se može nabaviti TrackIR 4?

Hvala
Dzidza je offline   Reply With Quote
Staro 09.10.2007., 16:26   #26
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

mozes preko neta...za ducane pogledaj www.naturalpoint.com ..a mozes i iz slovenije http://www.intella.si/trackir/ (da oni imaju zastupnika, bas kao i srbi - a mi ne haha)
Staro 08.11.2007., 14:44   #27
cmirko
Premium

Datum registracije: Nov 2004
kratki osvrt - imam trackir4pro vise od godinu dana - za sve "ozbiljne" igrace avio simulacija najbolja stvar od izuma joysticka

svaki igrac simulacija aviona/voznje ce vam ovo reci - igrackica (od milja ) je ekstremno konfigurabilna i dopusta potpuno "zaboravljanje" okoline - nema niste ljepse u simulaciji nego zaboraviti na tipkice (ukljucujem sve vrste HAT-ova) i kada hoces pogledati lijevo - okrenuti glavu u lijevo..... - takodjer, simulacije voznje imaju puno veci "immersion" - kad hoces pogledati u retrovizor - pogledas u retrovizor

sto se tice stickova - x52 i x52pro su best buy joystici (ja imam x52 tri godine, nikada nije probleme pravio), iako su moji utisci sa x52 samo za pohvalu izgleda da Saitek ima problema sa kontrolom kvalitete (pa imas super zadovoljne usere kao ja i ocajne ljude....) pa se zna dogoditi da dobijes "los" stick....

i za DIY majstore na kraju

http://veljovic.blogspot.com/2007/11...ng-sistem.html

ovo gronje rjesenje je strasno jeftino a radi 2DOF savrseno - pa ako ste raspolozeni probati javite rezultate
cmirko je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2007., 12:14   #28
Roso
Premium

Roso's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
A nitko ovdje nije čuo za Freetrack?

Program koji radi potpuno isto kao i trackir4pro, ima 6DOF, prepun opcija za konfiguriranje, i radi odlično, sa jednom točkom, tri ili 4!

http://www.free-track.org/english

Ja sam zasada napravio samo sa jednom točkom, jer mi za rFactor više ne treba, a za dalje bi trebalo modificirat web kameru i izvadit ir filter:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=78549

Tada stvar postaje jako, jako, dobra.

Evo i link na F1croteamu gdje je ovo moje:
http://www.f1-croteam.net/dnuke/Foru...s/Default.aspx

Pozdrav!
Roso je online   Reply With Quote
Staro 30.12.2007., 20:58   #29
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor Roso Pregled postova
A nitko ovdje nije čuo za Freetrack?

Program koji radi potpuno isto kao i trackir4pro, ima 6DOF, prepun opcija za konfiguriranje, i radi odlično, sa jednom točkom, tri ili 4!

http://www.free-track.org/english

Ja sam zasada napravio samo sa jednom točkom, jer mi za rFactor više ne treba, a za dalje bi trebalo modificirat web kameru i izvadit ir filter:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=78549

Tada stvar postaje jako, jako, dobra.

Evo i link na F1croteamu gdje je ovo moje:
http://www.f1-croteam.net/dnuke/Foru...s/Default.aspx

Pozdrav!

ono što si zaboravio da sa freetrackom (za razliku od trackir 4 pro) drastično pada FPS...pa tko voli...
Staro 01.03.2011., 16:23   #30
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
Da malo oživim temu. Namjeravam kroz par mjeseci uzeti verziju 5 i TrackClip PRO.

Je li netko slučajno nedavno uzimao Track IR? Ovaj link za SLO dućan ne radi.

Kakva su iskustva sa naručivanjem direktno od Naturalpoint-a?
T}{OR je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno