|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
SATA disk - winxp/bios-nema nikakvih opcija!?
Bok ekipa! Više stvari me zanima vezano za sata kontroler na ploči ASUS A8V (nije deluxe), south bridge VIA VT8237. I bios i winxp sp2 vide instalirani sata disk s time da: - u biosu (main menu) se vide samo dva ata diska koja, naravno, imam instalirana. U biosu jedino mjesto gdje se vidi da postoji sata disk je u boot menu gdje mogu birati sa kojeg diska se boota sistem. To mi se baš previše ne sviđa jer ne volim defaultu situaciju gdje nemam nikakvih načina podešavanja komponenti, - windowsi vide disk kao SCSI disk gdje u device manager/properties postoje samo 2 opcije: disable tagged queuing i disble synchronous transfers. Model diska (firma,serijski broj i kapacitet) je uredno prepoznat. Everest također vidi SCSI disk ali i vidi VIA serial ATA RAID controller, Sandra isto s time da mi za taj sata disk navodi da je u current active mode: swdma-4 (what the f..k?) Čini mi se da laže k'o pseto! Želio bi vidjeti pravo stanje stvari jer ne vjerujem windowsima jer ipak je to sata disk spojen na sata kontroleru sa instaliranim sata driverima prije instalacije samih windowsa. Ima li kakav softwer koji će vidjeti pravo stanje stvari? Isto tako me zanima koji mi točno driveri trebaju za update sata kontrolera? Na asus a8v deluxe navode da je to Promise PDC20378 SATA/IDE RAID kontroler ali nisam ziher da li su na deluxe verziju ploče stavili drugačiji kontroler od moje ploče. Na webu ima jako malo podataka o a8v modelu (valjda je previše stara ploča) nego se uvjek spominje deluxe verzija. Hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Ovo za DMA4>Možda baš taj kontroler ne podržava više(jer je prilično stara matična il šta ja znam ![]() Ja ne kužim što ti sad želiš?? Ne vidi particiju diska u My computeru ili?? Jel sformatiran disk? Ti si to novi disk ubacio il? Ne kužim te, sorry...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Al, ponavljam, taj sata disk normalno radi ali je u win xp prepoznat kao SCSI i u svim diagnostičkim alatima nemam podatak u kojem modu radi osim onog swdma-4 što definitivno nije točno jer imam instaliran i ata-100 disk koji radi u UDMA-5 modu i benchmarkom je vrlo očito brži ovaj sata disk. Uh, jesam li zakomplicirao? ![]() Ali evo screenshotovi iz everesta koji će možda bolje objasniti što mogu vidjeti o svome sata disku. ATA.jpg sata.jpg Još jedna stvar, alat Western Digital diagnostics ne može izvršiti diagnostiku jer odmah nakon startanja javlja error sa porukom: "CableTest:Read diagnostics sector error!" Također SMART status: not available. Prošvrljao sam malo po web-u i skužio da je ipak (nažalost) VIA SATA RAID kontroler koji zna raditi probleme sa sata 2 diskovima.U nekim slučajevima treba podesiti jumper na disku i stvar prođe bez problema (kao u mom slučaju) a nekad niti to ne pomaže. Postoje li noviji driveri koji tu grešku ispravljaju? Uglavnom, nešto smrdi i želim otkriti što! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Ovo za SMART kao što je not available, moraš ga na disku baš posebno u biosu uključiti. Znači, tebe ništ više ne smeta samo što su krivi podaci vjerojatno zbog drivera a i sam kažeš da je u banchmarku brži. Pa super sam što ne prolazi te testove neke. Uključi smart u biosu da vidiš šta smart status kaže. I nisam baš od neke velike pomoći ali eto... ![]()
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
Nema veze, hvala ti na pokušaju pomoći a i posebno zbog toga što si se jedino ti udostojio pomoći! Živio! ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|