Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.08.2007., 02:06   #1
Purica/Tamara55
Premium

Datum registracije: Aug 2007
Angry (riješeno) Žilavi virus - molim pomoć

Prije nekoliko dana skinuo sam s torrenta neke programe od kojih je jedan od njih bio virus, a ja sam prije toga iskopčao Avast av . Iskočila je hrpa trojanaca (oko 20), ukopčao sam Avast, skenirao i sve ih je obrisao. Restartao sam komp, kad odjednom nije htio ući u win nego je stao na log on screenu. Jedino sam mogao ući kroz ALT+CTRL+DEL i na Run i Explorer naredbu. Kad sam se connectao na net, opet ista stvar, downloada se hrpa virusa, Avast ih sve poskida, ali ne i onaj glavni koji ih pokreće.

Mislim si ja, nema veze, win su stari i spori i puknem novu instalaciju. Instalirao sam samo drivere da se mogu spojit na net, spojim se, kad opet isto - hrpa trojanaca (ali sad Avast nije bio instaliran). Restartam komp, ali ništa od ulaska u win već BSOD.

Pretpostavio sam da se virus nakotio na nekoj 2.oj particiji (imam ih 3). Odlučio sam formatirat hard i opet nove win dignut. Sve je uspješno prošlo, na win sam sve drivere i programe instalirao i za zaštitu stavio Avast, Spybot,Zonealarm i Spyware Terminator. Spojio sam se na net, krenuo updateat ove programe kad ono opet - virusi (ali ovaj put samo 2). Ne shvaćam kako su uspjeli preživjet formatiranje harda. I opet u win kod log on screena zapne, samo ALT+CTRL+DEL + RUN pa explorer.exe pali.
I kad ostavim komp konektanim na net, pa restartam, pa uđem u win, Avast javlja hrpu 'Suspicious messagea (preko 100), kao da komp šalje e-mailove nekim sumnjivim adresama s kojih onda valjda skine viruse.

Kako da se riješim virusa?

-Os je Windows XP SP2 Home Edition, bez najnovijih updatea
-Spybot je našao Virtumonde, neki txt file, izbrisao ga je i više ništa ne nalazi
-kod connectanja na net se pojave 2 virusa: win32:small-gwm(trj) i win32:agent-hkj - Avast ih detektira i obriše i mogu normalno koristit komp sve dok su Zonealarm i Avast ukopčani, osim log on screen-a

Hijackthis:

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\EvtEng.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\S24EvMon.exe
C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\ZcfgSvc.exe
C:\Program Files\Avast4\aswUpdSv.exe
C:\Program Files\Avast4\ashServ.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\OProtSvc.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\RegSrvc.exe
C:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe
C:\Program Files\Avast4\ashMaiSv.exe
C:\Program Files\Avast4\ashWebSv.exe
C:\WINDOWS\explorer.exe
C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\ifrmewrk.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\EOUWiz.exe
C:\Program Files\ZoneAlarm\zlclient.exe
C:\PROGRA~1\Avast4\ashDisp.exe
C:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorShield.exe
C:\WINDOWS\RTHDCPL.EXE
C:\Program Files\WinClamAVShield\sp_clamsrv.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
C:\WINDOWS\TEMP\VRR10.tmp
C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
C:\Documents and Settings\Semper\Desktop\HijackThis.exe
C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = www.hgspot.hr
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = www.hgspot.hr
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName =
O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dll
O3 - Toolbar: (no name) - {0BF43445-2F28-4351-9252-17FE6E806AA0} - (no file)
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 - HKLM\..\Run: [BluetoothAuthenticationAgent] rundll32.exe bthprops.cpl,,BluetoothAuthenticationAgent
O4 - HKLM\..\Run: [High Definition Audio Property Page Shortcut] HDAShCut.exe
O4 - HKLM\..\Run: [IntelWireless] C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\ifrmewrk.exe /tf Intel PROSet/Wireless
O4 - HKLM\..\Run: [EOUApp] C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\EOUWiz.exe
O4 - HKLM\..\Run: [Zone Labs Client] "C:\Program Files\ZoneAlarm\zlclient.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\Avast4\ashDisp.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SpywareTerminator] "C:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorShield.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [UnlockerAssistant] C:\Program Files\Unlocker\UnlockerAssistant.exe
O4 - HKLM\..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [Alcmtr] ALCMTR.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [Windows Framework] C:\WINDOWS\TEMP\frmwrk.exe
O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office\OSA9.EXE
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O14 - IERESET.INF: START_PAGE_URL=www.hgspot.hr
O20 - Winlogon Notify: IntelWireless - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\LgNotify.dll
O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - ALWIL Software - C:\Program Files\Avast4\aswUpdSv.exe
O23 - Service: avast! Antivirus - ALWIL Software - C:\Program Files\Avast4\ashServ.exe
O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)
O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)
O23 - Service: BlueSoleil Hid Service - Unknown owner - C:\Program Files\IVT Corporation\BlueSoleil\BTNtService.exe (file missing)
O23 - Service: EvtEng - Intel Corporation - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\EvtEng.exe
O23 - Service: OwnershipProtocol - Intel Corporation - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\OProtSvc.exe
O23 - Service: RegSrvc - Intel Corporation - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\RegSrvc.exe
O23 - Service: Spectrum24 Event Monitor (S24EventMonitor) - Intel Corporation - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\S24EvMon.exe
O23 - Service: Spyware Terminator Clam Service (sp_clamsrv) - Crawler.com - C:\Program Files\WinClamAVShield\sp_clamsrv.exe
O23 - Service: Spyware Terminator Realtime Shield Service (sp_rssrv) - Crawler.com - C:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe
O23 - Service: TuneUp WinStyler Theme Service (TUWinStylerThemeSvc) - TuneUp Software GmbH - C:\Program Files\TuneUp Utilities 2006\WinStylerThemeSvc.exe
O23 - Service: TrueVector Internet Monitor (vsmon) - Zone Labs, LLC - C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe
Purica/Tamara55 je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2007., 07:36   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Stari moj vjerojatno ti je zaraženo ono s čega si dizao te programe (ako si ubio sve particije onda neki DVD disk vjerojatno ili više njih jel tako?) a inače ima i mnogo programa koji imaju u svom sastavu trojance, posebno razni pirato releasi i neki mali programi, čak i vrlo popularni tipa BSPlayera, raznih Tweakera itd...

Sad da ti dam prvo par savjeta...

1) NIKAD ne stavljaj dva ili više antivirusa (vidim da imaš win clam i avast) u isto vrijeme jer jedan drugome samo smetaju barem ne kao rezident, ako oćeš imati više njih stavi jednog kao rezident a ostale stavi samo za on demand skeniranje fajlova...
Adaware/Malware/Spyware alati i Antivirusi se mogu kombinirati bez problema...

2) Ako skidaš s neta već stvari prvo ih preskeniraj sa Avastom sa zadnjim updateovima PRIJE nego ih pokrećeš... I ovako uvjek postoji šansa da je unutra nešto što još nije obrađeno i katalogizirano ali je puno manja...

3) Raznorazni winstlyeri i sl programi su ti pravo LEGLO gamadi a ionako njima useri obično klikaju dalje, dalje, dalje bez ikakvog razmišljanja (mislim dosta ljudi to i ovako radi ali ne tolko) samo da što prije vide svoju ljepu temicu... A kako rade i gomilu izmjena po low level sistem fajlovima - valjda ti nemoram crtati kako je lako tu ugradit i sakrit gamad...

4) Ne koristi IE posebno ne ako je verzija 6 jer to je katastrofično propusno za trojane i gamad koja ti preko njegovih zjapećih rupčaga ulazi direktno u komp i skoro nema šanse da prije ili kasnije nešto ne uđe kakvu god ostalu zaštitu koristio sa spyware s&d i adawareom i naravno nekim AV alatom je moguće malo popravit stvar ali ne pretjeano...
Dakle ako baš nije životno bitno da je to IE onda koristi FF2 ili Operu...

Tebi savjetujem sljedeće, ljepo ti odnesi te svoje backupe ili diskove kod nekog frenda koji zna kako se postupa sa takvom gamadi da ti sve to fino izskenira i da vidi što je zaraženo i što treba baciti... I onda sve strgati na disku i onda iće sve ponovo raditi...
I to ne da samo formatiraš nego sve particije u onom setup screenu od windowsa di se bira destination obrisati i napraviti nove da se sve prepiše...

Ako nemaš takvoga onda ti ne preostaje drugo nego sve opet preformatirati sam i instalirati sa mobo CDa najnužnije drivere sa službenih stranica skinuti te A-v i inealate BAZ ikakvih crackova i sl primjenjivati na njima samo čisti legit i to adaware, avast, spybot s&d minimalno mora bit gore u residentnoj formi dignuto i updateamo i izvrćena imunizacija u sbybotu...

Onda skineš tweak UI i ugasiš u njemu Autostart za CDe i removable medija i onda možemo polakao početi skenirati na tvom kompu te diskove sa programima da se vidi di je gamad, i to skenirati jedan po jedan folder i jedan po jedan čisti program tj instalaciju vraćati na disk i kad si razdvojio što valja a što je zaraženo onda te DVDe zapali vani na malom oltaru...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.08.2007., 17:52   #3
Purica/Tamara55
Premium

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Stari moj vjerojatno ti je zaraženo ono s čega si dizao te programe (ako si ubio sve particije onda neki DVD disk vjerojatno ili više njih jel tako?) a inače ima i mnogo programa koji imaju u svom sastavu trojance, posebno razni pirato releasi i neki mali programi, čak i vrlo popularni tipa BSPlayera, raznih Tweakera itd...
Jedino što sam koristio za instalaciju su originalni windowsi, cd-i s driverima koji su došli uz laptop i Pcchipov dvd. Programi koje sam imao na hardu sam preko usb memorije kopirao na drugi komp i prilikom kopiranja ni na ovom ni na drugom kompu Avast nije ništa našao. A te programe s harda već dugo imam i kopirao sam ih na druge kompove bez problema tako da sigurno nije jedan od njih zaražen.

Citiraj:
1) NIKAD ne stavljaj dva ili više antivirusa (vidim da imaš win clam i avast) u isto vrijeme jer jedan drugome samo smetaju barem ne kao rezident, ako oćeš imati više njih stavi jednog kao rezident a ostale stavi samo za on demand skeniranje fajlova...
Adaware/Malware/Spyware alati i Antivirusi se mogu kombinirati bez problema...
Nisam znao da se Spyware Terminatore može klat s ostalim av programima - sad sam iskopčao real-time shield.

Pod 2: bila je moja greška jer sam iskopčao Avast da komp bude brži (win su bili stari preko godinu dana)

Pod 3: winstyler je iz Tune-up Utilities-a 2006, pomoću njega sami ugasio većinu 'kozmetičkih' detalja u win - komp pokušavam održavati da bude što manje opterećen od beskorisnih programa i raznoraznih gluposti

Pod 4: Firefox već odavno koristim - IE je tu samo radi win update-a

Citiraj:
Tebi savjetujem sljedeće, ljepo ti odnesi te svoje backupe ili diskove kod nekog frenda koji zna kako se postupa sa takvom gamadi da ti sve to fino izskenira i da vidi što je zaraženo i što treba baciti... I onda sve strgati na disku i onda iće sve ponovo raditi...
I to ne da samo formatiraš nego sve particije u onom setup screenu od windowsa di se bira destination obrisati i napraviti nove da se sve prepiše...

Ako nemaš takvoga onda ti ne preostaje drugo nego sve opet preformatirati sam i instalirati sa mobo CDa najnužnije drivere sa službenih stranica skinuti te A-v i inealate BAZ ikakvih crackova i sl primjenjivati na njima samo čisti legit i to adaware, avast, spybot s&d minimalno mora bit gore u residentnoj formi dignuto i updateamo i izvrćena imunizacija u sbybotu...

Onda skineš tweak UI i ugasiš u njemu Autostart za CDe i removable medija i onda možemo polakao početi skenirati na tvom kompu te diskove sa programima da se vidi di je gamad, i to skenirati jedan po jedan folder i jedan po jedan čisti program tj instalaciju vraćati na disk i kad si razdvojio što valja a što je zaraženo onda te DVDe zapali vani na malom oltaru...
OK. Thanx. Ma trebao sam odmah sve particije maknut s harda, na kraju ću to i napravit, samo ne još sad nego kad prođu rokovi na faksu. Komp se ipak da normalno koristit.

-btw, dok sam ovo pisao, iskočio mi je Avast s porukom da je detektirao u C:\windows\temp\frmwrk.exe Win32:Virut i to s opcijom da ga mogu i repairat; taj mi se virus/worm još do sada nije pojavio
Staro 22.08.2007., 18:23   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Hmmmm...

Ako si siguran da su svi mediji čisti onda nešto drugo ne valja u tome svemu jer nebi ti se smio zadržavati kao što rekoh Adaware i spyware + AV idu ali više različitih AV (npr Clam i avast) nesmiješ imati rezidentne a vidim da su ti dignuti kao servicei u hijacku...

Ovo za frenda koji zna s njima sam ti rekao samo da zato da ne otvori naivno disk pa da njemu uleti, ne da bi rekao kako ti neznaš...

Inače efekte možeš pogasit iz shella i TweakUIa sve koje oćeš ali neće ti puno donjeti to ako nemaš stvarno slabu mašinu tipa celer 400-500MHz ili slično...
Imaš u MY Computer -> Properties -> Advanced -> Visual Effects pa onda u properties desktopa imaš isto u effects par komada i u TweakUIu imaš pod Explorer settings još neke efekte ako ti ono gore nije dosta...

Zlo je u tome što nemaš u Hijacku ništa što bi mi izgledalo kao proces adawarea ili nečega što znači da je nešto baš zaraženo ili je sakriveno kao jedan od ovih servicea a to je ovako teško reć...

vakako sve skini onda (backupiraj prvo normalno sve) ili se upusti u traženje jednog po jednog trojana/virusa ručno što je IMO gubljenje vremena jer je trganje brže, osim ako baš ne moraš po svaku cjenu sačuivati OS nema smisla...
Staro 22.08.2007., 21:36   #5
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Evo ove cetiri stvari bi se mogle maknut iz hijack loga
O3 - Toolbar: (no name) - {0BF43445-2F28-4351-9252-17FE6E806AA0} - (no file)
O4 - HKLM\..\Run: [Windows Framework] C:\WINDOWS\TEMP\frmwrk.exe
Joke je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2007., 08:24   #6
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Gle fakat nisam to ni primjetio... Mora da sam poblesavio...
Staro 23.08.2007., 09:18   #7
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Spyware Terminator

Molim te ukloni to. Za opce dobro.
atha je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2007., 13:18   #8
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Pod "04" su programi koji se pokreču iz registry-a u startup-u

a ti imaš :O4 - HKLM\..\Run: [Windows Framework] C:\WINDOWS\TEMP\frmwrk.exe

znači: to obavezno briši sa HJT-om ,,i ( u safe modu ) nađi taj C:> WINDOWS> TEMP> frmwrk.exe i briši ga ....

Nađi i briši i ovo :

I OČISTI SI KOMP SA CCLEANER-om
greenfly je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2007., 14:08   #9
Purica/Tamara55
Premium

Nakon što sam napisao zadnji post, frmwrk.exe je počeo izvodit neke 'ludosti'. Nakon restartanja više nisam mogao ući u win (kao, ''administrator je disable-ao task manager'' tako da više nikako nisam mogao ući u win). Instalirao sam ponovno win i našao sam prokleti virus na usb flash memoriji pomoću Kasperskog av (na drugim kompovima ga Avast jednostavno nije mogao naći. Sad je s Windowsima sve ok.

Citiraj:
Autor atha Pregled postova
Spyware Terminator

Molim te ukloni to. Za opce dobro.
Zašto? Je li beskoristan?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme