Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.08.2007., 13:50   #1
rprivrat
Premium

Datum registracije: Nov 2001
Kad će se benchmarki počet računat u kn/fps-u?

Evo sad gledam Tom's Hardware najnovije CPU-benchove - neki članak i što jest jest u svim benchovima Intel je brži za 1 - 2 fps-a. Samo Tomica nije napisao da ta dva fps-a kostaju dodatnih 100 - 150 dolara, što je fakat preskupo za 2 fps-a.

Dakle moje pitanje je kad će se benchovi početi računati u kunama po fps-u ili u dolarima po fps-u, tako da svatko u startu primjeti neke nebuloze u vezi cijena/fps.

Zna se da AMD u istom cjenovnom razredu ( bukvalno ista cijena) debelo gazi Intela, i da ako želim da Intel bude isti ili brži od AMD-a za 1 fps, onda u Hrvatskoj moram izdvojiti dodatnu cifru za koju mogu kupiti pristojnu grafičku karticu, vjerojatno je tako i vani, ha,ha. Po mojem mišljenju bilo bi puno kvalitetnije prikazivati sve benchove u kn/fps i onda dođemo do zaključka da u Sirious Sam-u za Intel Core2... svaki fps platimo 3 kn, dok u istoj igri za AMD X2... svaki fps platimo 1 kn. I tako onda odlučimo lakše uvidom u benchove koliko kuna želimo izdvojiti za 1 fps u istoj igri.
Recimo ja sam pobornik ideje da se za istu igru i za isti broj fps-ova u njoj izdvoji što manje kuna, ha,ha. Situacija je identična u 99% igri i ostalog encod-decod softwarea, ja sam se u to osobno uvjerio testirajući obje vrste procesora. Oduvijek sam bio za što realnije prikazivanje stanja na tržištu, i uvijek su me živcirali oni grafikoni od prije 15 godina kad su performanse kod grafičkih kartica prikazivane u centimetrima, te bi na kraju grafikona brža kartica imala 2 fps-a više što bi rezultiralo u 2 cm dužem grafikonu, ha,ha i svi bi zaključili po dužini grafikona da je ta kartica pun ku**c brža. Sad imamo sličnu situaciju u takmičenju procesora. Prvih 7 mjesta drži Intel sa 101,8 fps-ova i cjenama od 280 - 300 dolara), a na 8 mjestu pojavljuje se AMD ( sa 100,2 fps-a i cijenom od 168 dolara). Osobno sam mišljenja da taj 1 fps razlike ne vrijedi 130 dolara, ha,ha, i stoga sam i Tomici mailao moju primjedbu i zamolio ga da umjesto što mudro šuti i trabunja o nekim nm-tarskim nadolazećim procevima radije u svoj conclusion nek uvrsti sirove zaključke poput moga, bez obzira o kojim se procesorima radilo.
To će razveseliti sve posjetitelje njegovih stranica koji žele investirati u novi procesor, (pa kvragu tome njegov review ili test treba služiti na kraju krajeva), i koji će doći do zaključka da mogu kupiti Intel Core2Duo E6850 (Sirious Sam 162 fps-a) ili za isti novac kupiti AMD Athlon 64 X2 6000 ( koji će isti Sirious Sam odvrtiti na bijednih 152 fps-a) ali ćemo uz AMD -a u istom novcu dobiti i grafičku Gforce 7600 GT 256 MB DDR3 (što i nije neka šrot karta).

Za mene dvojbe nema i zato što se prije usvoji moj prijedlog ($/fps ili kn/fps) to bolje za mene i onih 90% kupaca koji su piz*e kao i ja i gledaju da iz svake utrošene kune izvuku maximum.

Pozdrav svima a pogotovo overclockerima.
rprivrat je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2007., 13:57   #2
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
pametno...al trebalo bi u to ukljuciti default taktove i oc taktove pa da se onda dobi realno stanje za one koji ne misle svako malo mijenjati komponente...

samo posle klokaju i amen
domis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.08.2007., 14:23   #3
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Bojim se da si krivo shvatio poantu Tomshardwarea i sl siteova, njima se živo j*** kolko neki proc košta...

Zašto?

Zato jer ih oni dobiju zabadava i jedina ideja je da se izvrti standardizirani unaprijed dogovoreni (za recimo jednu godinu unaprijed) set testova i naprave tablice i grafovi za sve one koji nisu tolke sreće da im Intel, AMD, Ati, Nvidia, Via ili neko n-ti šalje svoje inžinjerske primjerke na testiranje i sve svoje modele iz komercijane ponude naravno...

Da ne spominjemo da AMD ne košta isto u Hr i u SAD ili u Boliviji iz raznoraznih razloga koji se zovu carina, porez i itd...

Prema tome kad pogledaš kako koji procesor prolazi i radi onda odeš na cjenik svog omiljenog lokanog dilerra i pogledaaš kolko košta ili (što je češće) vidiš kaj se kod tvog dilera može nabavit za količinu para koju si spreman izdvojiti i onda odeš na chartse vidit kaj je najjače u tom rangu i tako radiš za grafu, CPU, hard ram, matične i složiš komp po svom nahođenju...

Alternativno odeš i kupiš brand PC ili dođeš na neki forum (kao ovaj) i daš nekome ko ima volje sve te chartse čitati da ti to složi...

A odgovor sličan ovome ćeš dobit (ako ga dobiješ) i od velecjenjenog Toma...

Uživaj mi...
Staro 05.08.2007., 14:57   #4
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
a cuj, mogli bi onda vidievci, bugovci, pcchipovci i pceksperti tak raditi

uzmu najnizu (il bolje prosjecnu) maloprodajnu cijenu u RH i naprave prema tome
domis je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2007., 15:11   #5
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
koliko znam procesori ne služe isključivo za igranje i njihovu cijenu vezat za brzinu izvođenja neke igre malo je nepravedno.
darkijas je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2007., 15:39   #6
rprivrat
Premium

Datum registracije: Nov 2001
Nema veze igra ili software ozbiljni

Citiraj:
Autor darkijas Pregled postova
koliko znam procesori ne služe isključivo za igranje i njihovu cijenu vezat za brzinu izvođenja neke igre malo je nepravedno.

Imas pravo, primjer je bukvalan samo za igre (to ti je onih 99% ljudi koji kupuju komp za zabavu, a ne za 3DStudio i Premiere Pro). U render programima je najjači Intel brži od najjačeg AMD-a za 30-50%, što znači da ako radim ozbiljan posao u nekom studiju jasno je da ću si uzeti najjačega Intela (bez obzira na cijenu) i posao ću završiti prije.
Moj se prijedlog odnosi na većinski dio populacije (to su gameri i ljudi koji komp koriste za multimediju - zabavu i koje nije briga kad rendaju neki film jednom na dan dali će im to biti gotovo za 60 min ili za 75 min.) Kad sam dao prijedlog nisam mislio na onaj 1% ljudi koji žive od ozbiljnog rada na kompu, i kojima procesor igra bitnu ulogu u izvršenju nekog posla.
rprivrat je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2007., 15:50   #7
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Takvo ocjenjivanje je daleko prikladnije kod testiranja grafičkih kartica i kao takvo je već prisutno i u testovima pc eksperta i u informatičkim časopisima.
darkijas je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2007., 17:35   #8
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor d'beast Pregled postova
a cuj, mogli bi onda vidievci, bugovci, pcchipovci i pceksperti tak raditi

uzmu najnizu (il bolje prosjecnu) maloprodajnu cijenu u RH i naprave prema tome
Zato postoji kategorija Best Buy i kategorija Najjače i to sa ili bez overkloka u razmatranju...

Npr best buy SC sa ccanjem je trenutno celeron 4xx serija jer za najmanje love dobiješ najviše, ali u DC bez ocanja to nije nijedan c2d nego brisbane x2 Athlon jer on za 300-400 kn daje DC a najbliži Intel košta 700-800 to što kad ocaš intela on pojede brisbane ne igra tu nikakvu ulogu jer je duplo skuplji..

Imati chartse po cjenama je lako odeš na cjenik i pogledaš cjene a performance po cjena su nešto drugo i to je skoro nemoguće napravit za svakog korisnika, npr neome je bitno da provc brzo kalkulira 3D nekome da je što hladniji itd...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno