Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.07.2007., 19:59   #1
Optik
________

Datum registracije: Dec 2006
Vodič za riješavanje problema cvrčanja monitora

[56k WARNING]

POZOR! SVE STO RADITE ,RADITE NA VLASTITU ODGOVORNOST TE SAMI ODGOVARATE ZA NAVEDENE POSLJEDICE KOJE MOGU NASTATI TIJEKOM RADA

Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
napomena: ISKLJUCITE MONITOR IZ STRUJE PRIJE OPERACIJE!!

Mnogi korisnici su jos na CRT monitorima zbog financija ili drugih razloga te se sve vise ljudi buni na cvrcanje CRT monitora.
Jedan sam od takvih korisnika i nakon silnog googlanja ,pricanja sa kolegama sa foruma i lupanja po navedenom monitoru nista nije pomoglo .
U to vrijeme je bilo mnogo price o problemima Tagan napajanja i njihovog "popularnog" cvrcanja te rjesavanjem pistoljem za plastiku odlucio sam zrtvovat svoj monitor za sve forumase :P .Sva ova cvrcanja nastaju zbog titraja zavojnica te stavljanjem vruce (rastopljene) plastike vi onemogucujete da one titraju = nema cvrcanja :smile:

I tako sam uzeo monitor ,odredjeni alat poterban za ovo (bit ce kasnije receno) ,digitalni fotoaparat i krenuo u akciju .

Onaj tko nije nikada rastavljao CRT monitor ne zna kakva ga muka ceka ,nemojte ovo shvatit kao jedan strah nego samo pratite odredjene upute i bit ce vam lakse.

Ovaj primjer je radjen na Samsung Syncmaster 753dfx ali moze posluziti i za druge modele.

Potreban alat :Pistolj za topljenje plastike ,sarafciger i dobra lampa (svjetiljka)

Prvo ide skidanje vijaka koji se nalaze pri dnu na lijevoj i desnoj strani

Poslje skidanja ova dva sarafa idite na vrh monita gdje su vam plasticne "kukice" sa kojima postaje problem. Potreban vam je ravni sarafciger (malo jaci i veci) te sa njime morate "otkaciti" dvije plastike

To isto imate i na drugoj strani (u mene je "razradjeno" jer sam vec to bio rastavljao ali moze se vidjet to mjesto bez neke vece muke)

Kada ste to skinuli dobili ste slijedecu sliku

E sada je pozeljno da imate jos dvije ruke na raspolaganju koje ce dignuti i drzati cijev (tu su jos 4 sarafa)dok vi zavojnice zaljevate tom plastikom.

Tako to poslije izgleda ,dobro pregledajte svaki kutak da vam nebi promakla koja zavojnica koja bi mogla opet stvarati ne ugodan zvuk.

Prilikom dizanja cijevi sam morao iskopcati par kablova ,od toga su tu bila dva crna kabla koja su bila na metalnoj podlozi tako da njih ne zaboravite

Poslje sastavite sve i nadam se da ste rijesili problem

sretno !

EDIT:dodano iskljucivanje monitora prije operacije iako se to podrazumijeva

EDIT_2:

*** SLIKE VISE NE POSTOJE ***
Prilikom pada imagesforme.com servera pale su i slike. Ukoliko ima tko kakvih detaljnijih slika slobodno neka pukne ovdje/PM

Zadnje izmijenjeno od: Optik. 04.02.2008. u 00:44.
Optik je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2007., 21:05   #2
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Svaka čast na trudu, mada tu stvar većina nas elektroničara dobro zna, ima i forumaša kojima će ovakva stvar dobro doći ( tekst ) ne cvrčanje

S moje strane jedna velka krigla i glas za stiki!

Sti-ki sti-ki sti-ki
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.07.2007., 22:19   #3
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Vrlo dobro, nadam se da će ovo pomoći ljudima sa starim CRT-ovima koji još nisu za smeće

Također pozivam i druge članove foruma koji ovo naprave na nekom drugom modelu/marki monitora da napišu par crtica i slika o tome.

Mar je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2007., 22:49   #4
Nammoth
Premium
Moj komp

Nammoth's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Definitivno sticky!
Nammoth je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2007., 23:32   #5
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
fino, fino. sam na mom monitoru ne treba to radit bas mi je tih
inace, sto je veci monitor teze je otvoriti ga. znam iz iskustva. ista stvar i sa telkama.
jos si samo zaboravio napomenut: ISKLJUCITE MONITOR IZ STRUJE PRIJE OPERACIJE!!
nikad se ne zna, dobro bi bilo navesti u prvom postu, da ne bi bilo nismo znali. da ne bi nekog par tisuca volti drmnulo...
Staro 03.11.2007., 00:02   #6
Ive_ri
Registered User
Moj komp

Ive_ri's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Super tema , svaka čast.

Ja osobno imam starog ADI - ja i znao mi je cvrčat jedno vrijeme al sad je baš nekako prestao. I bolje mu je nakon šta sam ovo vidio.
Ive_ri je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2007., 00:46   #7
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
samo jedno pitanje...znači cijelu zavojnicu prekrijem plastikom ili samo dvije, tri kapi...?
Mr.Black je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2008., 21:36   #8
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ako smijem dignuti temu
Evo vec treci put stavljam plastiku iz pistolja na zavojnice, i to mi rijesi problem na cijelih 15 minuta. Naime, kako se taj dio u radu ugrije, tako se ona plastika opet rastopi i zavojnice se oslobode i cvrčanje opet krene. Jel ima nešto drugo čime bih zalio zavojnice ili mi spasa nema?
Radi se o FSC 21P3 monitoru (21"), a cvrčanje se pojačava što je prikaz na monitoru svijetliji, npr. ako je prikazan desktop i neki tamni wallpaper, onda se gotovo ne cuje, a kad radim u wordu, cuje se jako glasno.
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2008., 21:43   #9
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

lak ali u više slojeva.
(namazes pa pustis da se stisne, onda opet i tako par puta)

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2008., 22:07   #10
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor TomRi Pregled postova
lak ali u više slojeva.
(namazes pa pustis da se stisne, onda opet i tako par puta)
Misliš da ženi ukradem lak za nokte
ili nekim drugim lakom?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.05.2008., 23:10   #11
Optik
________

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Ako smijem dignuti temu
Zasto ne, tome i sluzi
Citiraj:
Evo vec treci put stavljam plastiku iz pistolja na zavojnice, i to mi rijesi problem na cijelih 15 minuta. Naime, kako se taj dio u radu ugrije, tako se ona plastika opet rastopi i zavojnice se oslobode i cvrčanje opet krene. Jel ima nešto drugo čime bih zalio zavojnice ili mi spasa nema?
Ne znam kako ti se uspije ugrijat u tom roku i da "spoj" popusti. I dalje sam na ovom monitoru (753dfx) i stvarno rijetko kad zna zapistat, ako npr komp radi a monitor je ugasen-kad ga upalim pisti 4-5 sec i to je to.
Citiraj:
Radi se o FSC 21P3 monitoru (21"), a cvrčanje se pojačava što je prikaz na monitoru svijetliji, npr. ako je prikazan desktop i neki tamni wallpaper, onda se gotovo ne cuje, a kad radim u wordu, cuje se jako glasno.
Nebih znao rijesit tvoj problem. Nevjerujem da ti je neka zavojnica izmakla 3 puta, kao ni da su se kondenzatori napuhali/osusili/iscurili. Takodjer nevjerujem da ce lak pomoci jer ako otopi veci dio plastike, otopit ce i zavojnicu. Kroz nekih 7-10 dana ce biti update ovog topica sa slikama.
Optik je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2008., 21:19   #12
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Zavojnica mi sigurno niti jedna nije promakla, jer ih ima svega dvije i obe su oko katodne cijevi, pa nisu nedostupne. Da, nažalost i lak je popustio i monitor opet zuji. Čak mi pada na pamet da uopste ne zuji iz zavojnica, nego da je nesto deseto, jer krene zujati samo kad se monitor ugrije. Mislim da cu ici po drugi. Barem su rabljeni veliki CRT-ovi postali jeftini
Staro 26.11.2008., 18:41   #13
sasuke_the_king
Premium
Moj komp

sasuke_the_king's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
dignuo bih opet temu i pitao - vrijedi li ovo i za lcd-ove? imam 22" samsunga koji je prije 3-4 tjedna počeo zujat za popiz.... inače je star nešto više od 1 godine, ali počeo je zujan nedavno, ničim izazvan jer je uvijek u jednoj te istoj utičnici i zavidan za zid (zidni nosači za lcd). konfiguracija na stolu se mjesecima nije mijenjala, dodao sam samo wireless router, ali zuji neovisno o njemu.
ima li smisla da ga otvaram i radim ono gore spomenuto?
sasuke_the_king je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2008., 19:15   #14
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Pa otvori ga i pogledaj odkud to dolazi?
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2008., 20:07   #15
sasuke_the_king
Premium
Moj komp

sasuke_the_king's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
nadao sam se da postoji neka voodoo magija da ga ne moram skidat sa zida i otvarat (s obzirom kakva sam pegula, 100% ću sjebat kučište , opasan sam sa kacavidom u ruci).
otvorit ću ga u narednih par dana pa vidit , iako prvo idem u nabavu pištolja, nema smisla da ga otvaram a da nemam s čime zalit zavojnice.
sasuke_the_king je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2009., 17:39   #16
_hmp_
Premium

Datum registracije: Dec 2008
Isprike sto dizem staru temu, ali procvrco mi monitor.

Zanima me koliko je efektivno da to zalijem plastikom, jer koliko vidim nekima se zavojnice i trafoi previse griju, pa se plastika jednostavno ponovno otopi. Da li znate kolike su odprilike temperature tih zavojnica, te do koje temperature plastika ostaje u krutom stanju?

Isto tako me zanima da li je mozda pametnije uzet neko ljepilo za visoke temerature, pa time zalit zavojnicu? Mislio sam tipa nesto onih ljepila za zarulje ili nekih Loctitea.

Hvala.
_hmp_ je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2009., 15:42   #17
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
pa neki su vec rekli, stvarno lak za nokte moze isto pomoci a zavojnica se grije ovisno koliku struju provodi. Stoga su neke zavojnice sa debljom zicom. Jasno, moguce da nesto u blizini grije, no u globalu, ove "fine" zavojnice se ne griju zamjetno da bi otopile plastiku.
edit: odgovorio sam na temi i iz razloga da pitam jeli moguce ponovno uploadati slike? nestale su sa servera.
Overhaul je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2009., 21:36   #18
Damanalovca
Registered User
Moj komp

Datum registracije: May 2007
Ako imaš, stavi slike
Staro 17.08.2009., 21:19   #19
d4rk_ch1ld
Premium
Moj komp

d4rk_ch1ld's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Bubneš nutra tubu pur pjene, pa nek onda cvrči. Da i treba pazit na kondenzatore, jer te može stvarno fino strest.
d4rk_ch1ld je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2010., 15:29   #20
Danchi
Registered User

Datum registracije: Mar 2010
možda će ovo bit glupo pitanje, ali boli me kita. ovako: Imam jedan stari 19" monitor marke ProView, i prvo je počeo iza ekrana zujat, a nakon 7 dana mu je slika počela radit divlji zoom in i zoom out. Jel postoji ikakvo rješenje da ga sam obavim, jer mi se ne isplati nosit ga na servis jer kontam da će me opelješit ko malu budalu, a kako sam nabavio lcd, volio bi ga bar prodat ako ništa, bar da si mogu pivo platit!
Danchi je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2010., 12:43   #21
asdf123
Premium

asdf123's Avatar

Pozdrav!

Onima kojima se grije ta zavojnica i rastaplja ljepilo... ovako ljudi..

Odite u trgovinu i kuupite EPOXY ljepilo. ( nekakve dvije šprice, jer je dvokomponentno ljepilo ) ima više marki i više pakiranja
Neka su brza.. pa nakon par minuta počinju stezati.. a možda je bolje raditi sa sporima... neznam sada...
Na njima ima uputa.. ali ovak:

U posudicu se stavi isto puno od svake komponente.. zato su šprice spojene i dobro se promješa.. samo ne predugo.. i potom to treba nanjeti na zavojnice.. koje ste prije toga očistili od prašine...

Nakon 1h, se može pošmirglati.. to ako vas brine estetika.. e i u uputama piše da to treba 1dan da odmiruje.. ali ja vidim da vrijedi čekati...

EPOXY JE ZAKON ,, kad se stvrdne nemoš ga rastopiti... a i ono što ostane .. neče se osušiti pa može poslužiti za još koješta...

Probajte.. radi..
Poz!
asdf123 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke