|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
barton 2500+..savjet pls
nekužim se u overclockiranje no htio bih bar malo dobiti na brzini procesora.. imam ovaj procesor..i sad me zanima da li bih mogao u biosu samo podići množitelj bez da dižem išta drugo (voltažu, dirat memoriju itd) Informacije o procesoru Procesor AMD Athlon XP-A, 1833 MHz (5.5 x 333) 2500+ Jezgra procesora Barton CPU stepping A2 L1 cache za kod 64 KB L1 cache za podatke 64 KB L2 cache 512 KB (On-Die, Full-Speed) Fizikalne informacije o procesoru Tip pakiranja 453 Pin PGA Dimenzije 4.95 cm x 4.95 cm Broj tranzistora 54.3 milijuna Tehnologija izrade 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu Veličina silicijske pločice 101 mm2 Napon jezgre 1.65 V I/O napon 1.6 V Standardna potrošnja 53.7 - 60.4 W (ovisno o frekvenciji) Maksimalna potrošnja 68.3 - 76.8 W (ovisno o frekvenciji) šta znači ovo 5.5x333 ? da li mogu to u biosu samo povećati - vidio sam na forumima da neki bartoni rade na 11x200.. ovo mi je matična ploča Informacije o matičnoj ploči ID matične ploče 08/11/2003-nVidia-nForce-6A61BLB9C-00 Naziv matične ploče Leadtek WinFast K7NCR18D / K7NCR18D Pro / K7NCR18DM / K7NCR18DLM Informacije o FSB-u Tip sabirnice DEC Alpha EV6 Širina sabirnice 64 bit Osnovna frekvencija 167 MHz (DDR) Efektivna frekvencija 333 MHz Propusnost 2666 MB/s Informacije o chipset sabirnici Tip sabirnice HyperTransport v1.0 Širina sabirnice 8 bit Informacije o chipsetu Chipset na matičnoj ploči nVIDIA nForce2 Ultra 400 CAS Latency 2.5T RAS To CAS Delay 3T RAS Precharge 3T RAS Active Time 7T Memorijski utori DRAM utor 1 512 MB (DDR SDRAM) DRAM utor 2 256 MB (DDR SDRAM) DRAM utor 3 256 MB (DDR SDRAM) Informacije o AGP utoru AGP verzija 3.00 AGP status U upotrebi AGP veličina 128 MB Podržane AGP brzine 1x, 2x, 4x, 8x Trenutna AGP brzina 8x Fast-Write Podržano, U upotrebi Side Band Addressing Podržano, Nije u upotrebi memorijski moduli su mi 1x512 xerox (400mhz) 2x256(400mh kingmax i 333mhz xerox ) hvala na savjetima.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Citiraj:
Ti možeš povećati ili množitelj (ako je otključan) ili FSB (to možeš sigurno, ali opet ovisi o BIOS-u na matičnoj). Imaš 3 RAM-a od kojih jedan 333Mhz. Ako podižeš FSB, podižeš i memoriju. Za soc. A je preporuka da imaš djelitelj 1:1, znači kako dižeš FSB, na toliko ti je Mhz memorija. Kako imaš jednu DDR333 memoriju, postoji šansa da te ona koči sa podizanjem FSB-a (i klokanjem tog procesora, shodno tome). |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
pada mi napamet da jednostavno dignem ovu od 333 mhz pa da mi ostanu 2 meme od 400 mhz .. po toj logici fsb bi mogao ići više zar ne ? a ako gledam gubitke umjesto gige rama imat ću 750 rama..što se da podnijet ako uspijem ubrzat proc.. ovo prvenstveno radim nebih li dobio više fps-a u jedinoj igri koju igram - americas army..vidio sam na netu da mi je proc usko grlo pošto imam grafu 6800ultru i jednostavno je nemože dovoljno iskoristit (prije sam imao 6600 običnu i isti mi je skoro br fps-a) - na netu sam našao baš komparaciju bartona 2500 te jačih procesora koji jednostavno oslobađaju snagu ove grafe (3000,3500) pa mi palo na pamet da ovako pokušam..hvala evo ti link ako te zanima to o čemu govorim ![]() http://www.hardocp.com/article.html?art=NjMy |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
i još jedno pitanje - ako podižem množiitelj (ostavljajući fsb 166) - onda to nema utjecaja na memoriju - u smislu da mi ova od 333 može predstavljat usko grlo ? hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
evo ja pomako množitelj - spustio ga na 10.5...cpu-z mi je očito frekvu proca 1754 ..znači proc mi je otključan zar ne ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Delaj kak oćeš, množitelj moš dizat kolko ti BIOS da, a drugo je koliko procesor ide. Digni množitelj, testiraj stabilnost. Ako je sve ok, digni ponovno. Kad ti dosadi množitelj, probaj sa FSB-om ![]() Napone ne diraj dok ne pukne test stabilnosti Inače, imaš odličan vodič od Kove, baš za soc. A procesore, di ti fino piše kako naći max. za sve što je važno kod OC-a - CPU, MBO i memorija. Pa si malo pročitaj to... Jer kad znaš max. svega - onda fino iskombiniraš najbolji mogući omjer frekve procesora, memorije (napominjem još jednom, kod soc.A uvijek drži 1:1 memu i FSB), napona... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
hvala stari..evo sad mi je množitelj na 11.5...ohh moj prvi clock ![]() i da zaključim memorija je u uskoj vezi sa fsb-om (znači moram ga dizati pomalo zbog one 333mhz) dok množitelji nemaju utjecaja na memu ? hvala stari ![]() jel ovaj test dobar? http://www.majorgeeks.com/download215.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
testiranje stabilnosti - Prime95, Super Pi 32M, OCCT + obavljanje normalnog dnevnog posla na kompu (ponekad zna to sve proći, a prdnut na nekoj banalnoj stvari). Citiraj:
Za ovaj test što si ga dao - nemam pojma. Gore sam napisao koji su kod nas "priznati" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
ok..hvala ti..evo što sam do sada napravio..skinuo sam onaj ddr od 333mhz..voltažu nisam dirao,povećao sam množitelj na 12.5(na 13 neće da radi), te fsb na 175 (na 178 trokira).. dakle - comp mi radi na 12.5x175 ...cpu-z kaže 2192 mhz (2800+)..provat ću sada malo dignut voltažu i povećat još fsb (s obzirom da su mi sada u compu samo memorijski moduli od 400mhz)..no neću moć puno dizat voltažu - velika mi je temperatura proca i sada dok ovo pišem (54)..hvala ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Banned
Datum registracije: Apr 2005
|
moja preporuka: buduci da si izvadio 333MHz modul van lijepo digni FSB na 400Mhz, mnozitelj proca stavi na 11x, latencije meme na 2.5-3-3-7 2.7V, a procu daj recimo 1.70-1.725V, tako bi morao raditi i imas 3200+ ![]() makar, gle sto je moj bartonchek 2500+ mogao na zraku: uglavnom, stariji bartoni su imali otkljucan mnozitelj, ali su bili losiji OC-eri (imao sam cak jednog tako ocajnog da nije mogao raditi na 2200Mhz kao 3200+), smedje boje su, a ovi noviji su zelene boje i imali su vecinom zakljucane mnozitelje - no ne svi, kako je koga potrefilo (moj je nazalost bio zakljucan), ali su se dali bolje OC-at... ah kad se sjetim tih vremena suza mi krene ![]() ![]() P.S. koje hladjenje imas na njemu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
hvala mad max..no evo - vratio sam ovaj modul od 333 mhz nazad..dok sam ga provao dizat samo sa onima 400mhz imao sam problema - možda zato što sam množitelj držao na 12-12.5 i podizao voltažu i fsb - nemam pojma..maloprijesam bio ga stavio na 12.5x170 (bez dizanja voltaže i sa 333mhz modulom) i jednostavno mi je nakon 5 minuta voltaža na procu pala na 1.025..fsb na 133 nakon toga kad sam stavio default..neznam.. sad ga evo držim na 12.5x166 (bez dignute voltaže, sa modulom 333 mhz unutra) pitanje..nije mi jasno zašto da množitelj držim na 11 ako ga mogu dizat na 12-12.5-pa i 13 sam bio uspio jedno vrijeme ? hvala zaboravih reć za hladnjak na procu ... neki glupavi igloo 2520pro - sada mi je temperatura 54 dok ovo pišem..zanimljivo - kad mi se temperatura compa popne na 65 - restarta mi se comp (na ploči u biosu mi je za gašenje 70 stupnjeva) a i ploča mi je malo mutava - ima bit da je nagrižen jedan kondezator (rekli mi u servisu kad sam stavljo tv karticu)..uglavnom kada me nema u gradu 10 dana i kad palim comp treba mi pola dana da ga upalim radi ploče (valjda dok se nezagrije).. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
hmm..neznam da li mogu imat fsb 400..nisam provao dizat fsb sa množiteljem 11..ajde provat ću i to mamu mu njegovu - odo opet izvadit modul od 333 mhz..i idem vidjet što će se dogodit sa fsb-om opet..imam osjećaj da ću ga skurit ![]() a recimo zašto ne 12x190? veći megaherzi?..2280 odo prčkat.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
eee bog..izvadio sam bio modul 333 opet i igro se malo..uglavnom..nikako mi neće preko 11x182..bila mi je i memorija trokirala..itd..zezo sam se par sati.. ponovo sam vratio memu 333 unutra lol..izgleda da ni na koji način mi neće preko 2800+..evo sada imam 3000+ ali već je puco 2 puta ..na kraju sam spustio fsb na 169x13..pa da vidimo kad će puknut.. ajde..pozdrav ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
made in Usora
Datum registracije: Aug 2005
|
Moj ide do 2400 MHz ali ted ne radi bas najstabilnije, sad ga drzim na 2284MHz (11x207) i radi dobro, na njemu neki malo veci cooler i temperatura ne prelazi 52°C u vrucim danima
![]() |
#18 |
Moderator
|
Treba se naći dobar omjer FSB-a i množitelja. Moj Barton 2600+ je išao na 2200Mhz na dvije različite postavke, sa različitim naponima 210x10,5 je išao stabilno sa 1.625V a 200x11 za stabilnost mu je trebalo 1.7V Više puta testirao, kako i zašto je tako - nemam pojma... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
imam isto takvog bartona 2500+ , množitelj je zaključan, i ne mogu dići frekvenciju sabirnice iznad 185 mhz (ne dižu se win uopće) u CPU-Z pokazuje da je omjer cpu-a i memorije 1:1 pa i memorija radi na istoj frekvenciji (doduše spustio sam sada na defaultnih 166) e ali memorija je kingmax ddr400, i sad me zanima - koliko ja gubim na propusnosti memorije? da li ju puno koči tih 166 mhz sabirnice? |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Pa koči je za 33MHz tj za 66 DDR kloka... Iliti nekih 15% je sporija ALI (uvjek ima ali) ako spustiš latencije ramu sa npr 7-3-3-2.5 (govorim napamet totalno dakle samo za ilustraciju) kolko će ti npr SPD namjestit za 166 (333) na npr 6-2-2-2 možeš pristojno ubrzati ram, tako da ako nećeš klokati na 185 (mada ne vidim zakaj nebi) poigraj se malo s njima... Mada mi je čudno da ti neda 200, ajde da je preko 200 ok to kužim da neda ali da neda 200 je čudno... Jesi probao malo dić napon procu?
![]() |
#21 |
Premium
|
probao sam prije sa dizanjem napona, ali nisam htio preko 1.75 a čak i na toj voltaži mi se sistem rušio ubrzo nakon dizanja windowsa... a sa latencijama sam već jednom prčkao pa su jedan utor i jedan ram od 256mb ostali sprženi zauvijek:/ eh da mi je jedan amd xp 3200 i mir... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Pa ako toliko zelite klokat soc. A proceve probajte si nabaviti mobilce Bartone, tamo su vam mnozitelji otkljucani a i njega sigurno nece mucit FSB, barem ne nista ispod 200. A vjerojatni razlog zasto nemozete FSB dignut vise od 182 odnsno 185 su vam ploce+memorija. To jesu dobre ploce, imaju NF2 chipset al se nisu bas pokazale kao jako dobre za klokanje. Probaje nabavit Abit Nf7 seriju, NF7-s rev.2 ili AN7, tesko da cete nac DFI ploce za soc.A ili mozete Epox 8RDA+ rev. 2.0 pa navise i neku bolju memoriju za klokanje (Hynix,Samsung, Winbond chipovi). A to sve mozete zamijenit ako imate volje i zivaca za par kuna nadoplate. @radoznalko A kao prvo mozes probat prodat te svoje keksice memorije i uzet gigu nekog kita ili pak keks od gige UCCC-a, vec bi to trebalo puno popravit stvari |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
hvala na savjetu, nisam znao da ova matična a ni kingmax nisu dobri za oc evo sad sam se opet igrao naponom, a pošto je bolje napajanje, i rezultati su bolji; digao sam napon cpu-a na 1.75 (usput, koja je 'preporučena' gornja granica?) i win rade normalno, evo 20-tak minuta rada i sve je ok no ono što me malo brine su temperature koje pokazuje everest (znam, to je neizbježna nuspojava kod oc-a :P) temp. cpu diode: 75 temp. cpu: 49 temp. matične: 29 je li to podnošljivo? nekako me ta brojka 75 bode u oči |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
Da, ta brojka baš i nije za pohvalu. Ta Dioda je kakti najprecizniji senzor tada bio i nerijetko je ta brojka sa lošijim coolerima prelazila 75°C pa i više stupnjeva. Sve ovisi koji cooler imaš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Beskorisna bitanga...
|
1) Fakat mi nije jasno kako si uspio sprži mem slot sa mjenjanjem latencija??? MAkar nema veze... 2) 200MHz FSB u biti uopće i NIJE overklok jer je to normalna frekvencija procesora na socket A platformi prema tome ako je to nforce2 ultra400 ploča ona mora radit sa 200mhz... Sad ako slučajno nema agp/pci lock onda je jasno da može bit gluposti ali opet na 200 kao normalno podržanoj frekvenciji nebi smjelo bit... 3) Treba ti bolji cooler jer nbarton nei smio bit iznad 55C u full loadu, to je onda prava temperatura... 4) Max radna voltaža za Bartona na duge pruge je oko 1.8V, preko toga se nebi smjelo ići, ali je caka da je jako jako malo 2500+ koji na 1.65 ili mac 1.7V nejdu na 3200+ 5) Ta ASUSica je jako loša za klokanje...
![]() |
#27 |
Premium
|
1) nije ni meni, RAM je ostao čitav, a slot se ponaša ovako: kad god ubacim nešto u njega, ukupan RAM mi se smanji za iznos RAM memorije koja je u tom slotu. U to vrijeme kad se smrdao, u prvom channelu je bilo 512 ddr400, u drugom 256 ddr400...prčkao sam nešto ručno po latencijama u biosu, a kad su se bootali win poslije toga miris paljevine je bio prilično jak:P i taj slot u kojem je bio 256 je 'nastradao'... 2)to mi svi kažu, pa me time moj proc i više živcira ![]() a gdje vidim jeli aktivan agp lock? i što to zapravo znači 3)na 166 temp ne prelazi 45-46, međutim temp CPU diode je gotovo 70 4)očito je moj jedan od tih ![]() 5)šta je tu je, zasad smo nerazdvojni |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Beskorisna bitanga...
|
1) Baš čudno... 2) Trebaš pogledati kolika je frekvenicja AGPa tj PCIa sa nekim alatom za očitavanje sistemskih informacija Kao što su Sandra, AIda ili Everest... Pogledaj kolika je na 166 i kolika je na maksimalno kolko ti ide dakle 185 i vidi dali je AGP/PCI i dalje 66/33 ili je npr 70/37, ako je porasla značajno AGP i PCI frekvencija nije čudno da ti pada sustav, u tom slučaju možda ti ploča ima kakav jumper ili postavkzu u biosu da se promjeni djeljitelj, mada bi morala to raditi automatski ako joj u biosu možeš jenjati FSB... 3) CPU Diode je onaj senzor u jezgri i 70C je puno za Bartona, mislim neće on izgorit ali to je u biti puno... 4) Možda... Rekoh jako čudno ali čuo sam i prije da su ljudi imali takve bartone... 5) Pa da mislim nema ti smisla kupovati drugu ploču za ovo dvoje dobiješ na tržici 300kn i dodaš tome 150-200 (kolko bi dao za dobru OC socket A ploču) i imaš s754 a možda i s939 proc i ploču... Ja sam npr. svog venicea prodao za 170kn prije neka 2tj, a s939 ploča ima već za 300ak kn na tržnici i to solidnih...
![]() |
#30 |
Beskorisna bitanga...
|
Ne baš, to znači da ga čipset Automatski određuje, ali ipak ti njega stavi na 66 pa onda probaj klokati jer tako se obično na nforce2 stavlja lock...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|