Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.06.2007., 13:26   #1
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
DVD audio topic

dakle bilo bi ljepo ak bi netko tko se razumije u to napisao sto je zapravo to, isplativost i najbitnije razlika izmedju zvuka tj dobitak na kvaliteti u usporedbi sa drugim formatima. Znam za wiki, al zanima me u praksi kak to izgleda, tnx
Staro 06.06.2007., 14:09   #2
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Po nekim mojim saznanjima taj format je skoro propao, jednostavno nije zazivio kao sto je planirano, super audio cd je malo bolje rijesenje od njega mada realno se neisplati zamarati sa tim drzi se ti normalnih cd-ova.
Oglas

Oglas
Staro 06.06.2007., 15:47   #3
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Hm?
Pa vidim npr Depeche Mode izbacuje remastered verzije onih prijasnjih albuma, i to u DTS, a dodje i taj dvd sa sorroundom npr..
samo to meni malo smrdi,
tko moze od snimke iz 86' napraviti da bolje zvuci (danas) s obzirom kakvu su oni opremu imali tamo u studiji i danas. Ko da imate sliku 30x30 pixela i razvucete ju na 4 monitora@fullscreen 1024x768.
Staro 06.06.2007., 16:03   #4
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
ima načina sniper, ne brini...

isto je i s filmovima..

zvuk i slika se digitalizira, i onda se raznim softverom obradi...
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 16:15   #5
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

To da,
ali isto ono ko s starim legendarnim filmovima, - npr za 5god lucas se sjeti da se njemu nesvidja Return of the Jedi i da ga hoce remasterat-i sa više lightsabera, više efekata itd
to je ko da indiana jonesa "stavljate" u "danas" iako je legendaran film i ništ mu ne fali (!) a zarade nikad dosta, zapravo prodaju isti ili skuren film po slavi starog, baš me briga što sad jones ima mobitel umjesto biča i kad ostane zarobljen u sobi s šiljcima zove čaka norisa a ne svetog petra da mu sine ideja kak da izadje
dosta se o tome danas govori,
pol tih "remastered" albuma pati od clippinga zvukova što u originalnim verzijama nije bilo prisutno, ko nezna o čemu pričam ili želi saznati više evo par linkova;

http://en.wikipedia.org/wiki/Loudnes...pular_Examples
http://brianstagg.co.uk/p_t_a_clipressed/
http://www.sharoma.com/trading/loudness.htm

Štos je u tome da se cd "poglašnjava" rezanjem zvukova (nijansa) tako da nemaju nekakav virtualni "poredak" npr gitara u pozadini vokal prvi itd .. nego se svi nasilno "guraju" za prvim mjestom i time dobijete bitno glasniji zvuk nego što je na originalnom. I onda to prodaju korisnicima jer se bolje čuje. Pa istina, bolje se čuje, GLASNIJE se čuje, tup-tup više nije tup-tup nego je TUP-TUP itd.
Pročitajte članak, dosta zanimljivo štivo.
Staro 06.06.2007., 22:08   #6
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
da, bas sam citao nesto o tome sa linka koji je visage postao (evo ga) Katastrofa. Al kontam da se npr. pop glazba ni ne moze napraviti da zvuci drukcije, mislim da britney i kompaniju (ne pratim bas pa ne mogu dati normane primjere). Al steta je kvarit kvalitetnu glazbu. Igrom slucaja imam "Nirvana - In Utero" master snimku i kad ju usporedim sa remastered albumom imam osjecaj da je ovaj drugi programiran u C-u, a ne odsviran. steta
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 22:13   #7
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Tocno to.
Npr meni se svidja kak su u The Singles 86-98 od DM-a promjenili Strangelove inace pjesma je iz 87-e), drugaciji su zvukovi ritma itd al isto pati od tog efekta poglasnjavanja da bi se kod korisnika koji bas i neznaju sto je kvaliteta zvuka "bolje culo"
Ovo je zapravo negativan dio današnje obrade zvuka, poglupljivanje zvuka
mene zanima sto tocno oni mogu napraviti s obzirom na snimku iz 80-tih? pozitivno/negativno
Staro 06.06.2007., 22:14   #8
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Evo ja imam što napisati o DVD-A. Istina nemam niti jedan originalan (imam jedan SACD, pogodite koji: DSOTM) već sam ih sam pravio. Prednosti DVD-A su mogućnost višekanalnog zvuka i to lossless kompresijom , LPCM, mogućnost korištenja više bita (do 24), više frekvencije uzorkovanja (do 96kHz) i ono što ja koristim smještanje više CD albuma na jedan DVD-A u izvornoj kvaliteti.
Da malo pojasnim ovo zadnje, imate orginal CD, zaripate ga sa EAC-om, složite si sa Wavelabom DVD-A sa menijima, slikama i sl. i zapržite. Prednost je što ne morate mijenjati CD-ove u playeru, niti imati changer a svira satima.
Vjerujte mi unatoč skidanju MP3-a sa neta, ili još gore komprimiranju doma iz originala razlika na kvalitetnijem sustavi je više nego čujna. Naravno CD je daleko od savršenstva, zbog toga se i pokušalo sa DVD-A i SACD, ali ako već imate original CD, doista je grijeh pretvoriti ga u MP3. Jedini problem je što morate imati player koji zna pročitati DVD-A.
Još da čujete kako zvuči gramofonska ploča...

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 22:30   #9
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Isto tako mozes sa dvd2one napraviti 5-6 cd-ova na jedan dvd bez kompresije samo sto ove cita svaki dvd a svira odlicno.
Staro 06.06.2007., 22:35   #10
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Autor Ubleha Pregled postova
Isto tako mozes sa dvd2one napraviti 5-6 cd-ova na jedan dvd bez kompresije samo sto ove cita svaki dvd a svira odlicno.
Da istina to sam zaboravio napomenuti, to nije DVD-A to je zapravo običan video DVD koji ima statičnu sliku, a u pozadini zvuk. Inače DVD ima dva foldera, video_ts i audio_ts, u prvoj se smještaju vob-ovi, a u drugom aob-i. Mislim da je iz naziva sve jasno

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.06.2007., 22:36   #11
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Hehe, LP-ke su legendarne, imam ih i ja dosta
Samo još jedno što sam zaboravio napomenuti u vezi onog prije oko pumpanja zvukova;
LP ploče su imune na to što rade CD-ima jer format ko format jednostavno ne podržava to masakriranje izvornog zvuka tak da ak mozete nabavit ono baš originalan CD npr Opeth - Damnation i LP ploču isti album, LP će imati mnogo ugodniji i kvalitetniji (kvalitetan zvuk je zdrav zvuk) samo neznam - dosta je tesko nabaviti nove albume na LP ploči, znam da depeche mode izbaci ograničen broj takvih al je dosta teško za nabaviti.
Staro 06.06.2007., 22:41   #12
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Da istina to sam zaboravio napomenuti, to nije DVD-A to je zapravo običan video DVD koji ima statičnu sliku, a u pozadini zvuk. Inače DVD ima dva foldera, video_ts i audio_ts, u prvoj se smještaju vob-ovi, a u drugom aob-i. Mislim da je iz naziva sve jasno
Ma znam ja to ali je dobro sto bez gubitka kvalitete imas vise albuma na jednom mjestu, imam ja jedan originalni SACD Pink Floyd Dark Side Of The Moon i nisam bas impresioniran zvukom, posebno u odnosu na original cd koji isto imam nekako mi nije to ono pravo, da napomenem da slusam na reciveru Marantz SR-4600 sa B&W DM602 zvucnicima.
Staro 06.06.2007., 22:46   #13
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

LP je analogan i u tome je tajna toplog zvuka unatoč inferiornim tehničkim karakteristikama. DVD-A na 24/96 bi trebao biti dovoljno dobar da se približi ploči, dok je SACD svojim načinom snimanja i reprodukcije zamišljen upravo kao digitalna ploča. Sad sam se sjetio laser diska, koliko se sjećam to je bila "laserska gramofonska ploča" analogna samo lasersko čitanje. Čak je bilo izvedbi gramofona sa laserskim čitanjem brazdi.
No, budimo iskreni gramofonska ploča je izgubila zbog svoje ne praktičnosti i sklonosti habanju a nije se dala ni presnimiti
Problem industrije je što su nas uvjeravali kako je CD savršen i sad je jako teško prodati nešto novo osim zagriženim audiofilima koji su ipak malo tržište. Još kad se tu uplete Internet i MP3 koji zadovoljava većinu.

Ubleha: A što misliš koji to ja SACD imam?

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 06.06.2007., 23:01   #14
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Vjerovatno isti kao i ja ( i vecina vlasnika ponekog sacd-a) , kada se spominje lp ja sam kolegi prodao Marantz tt200 sa ortofon zvucnicom i dosta ploca sada kada odem kod njega i to sve cujem pravo mi je krivo sto to nisam ostavio za uspomenu.
Staro 06.06.2007., 23:08   #15
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Gdje uopce ima za kupit te SACD-e, volio bih bas pustit istu pjesmu na LP-u, CD-u, i SuperAudio CD-u sinhrono i onda daljinskim šaltao po kanalima na recieveru za usporedbu
Staro 07.06.2007., 08:16   #16
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Zapinju za noge sacd diskovi, ja sam dobi od kolege iz amerike a on kaze da ni tamo nisu bas rasprostranjeni, tako da mi to mirise na pricu sa mini discom.
Staro 07.06.2007., 08:46   #17
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Autor SniperWolf Pregled postova
Gdje uopce ima za kupit te SACD-e, volio bih bas pustit istu pjesmu na LP-u, CD-u, i SuperAudio CD-u sinhrono i onda daljinskim šaltao po kanalima na recieveru za usporedbu
Ja sam kupio u normalnom CD shopu, al to je ipak album za koji su računali da će prodati. Imaš li SACD player? Inače SACD ima dva sloja, gornji je običan CD zapis a ispod njega je SACD. Tako da se ne zezneš, dosta ljudi je kupilo SACD, stavilo u svoj player i zapravo slušalo običan CD

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 07.06.2007., 20:34   #18
svebee
/

Datum registracije: Oct 2006
malo OT: ako neko već nije stavio link...

http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ
svebee je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 22:57   #19
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor zahpic Pregled postova
malo OT: ako neko već nije stavio link...

http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ
no comment. strava i uzas
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2007., 08:02   #20
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Imam pristojan sacd player, Denon DVD-1930. Nisam slušao puno SACD-a ali ovi koje imam imaju najbliži zvuk gramofonskoj ploći od svih digitalnih formata do sada.
Slušam i neke remastrirane 24kt cd-ove za koje je Steve Hoffman koristio isključivo originalne studijske trake. Rezultat je nevjerovatan, pogotovo kod Bob Dylan - Highway 61 Revisited albuma koji na cd-u ima bolji zvuk nego na gramofonskoj ploći. Od Bad Company - Bad Company albuma je isto napravio cudo.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2007., 08:06   #21
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Pri dotjerivanju filmova se isto može puno toga napraviti. Pogledajte samo DVD izdanja Charlie Chaplina. Ti filmovi su nekada bili u jako lošem stanju, a sada izgledaju skoro kao novi filmovi snimani u CB tehnici.
Staro 08.06.2007., 08:24   #22
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Bad Company imam koncert na dvd-u fantasticno je uraden i slika je odlicna a zvuk posebno.
Staro 08.06.2007., 09:24   #23
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
Pri dotjerivanju filmova se isto može puno toga napraviti. Pogledajte samo DVD izdanja Charlie Chaplina. Ti filmovi su nekada bili u jako lošem stanju, a sada izgledaju skoro kao novi filmovi snimani u CB tehnici.
Naravno da se može čuda napraviti od starijih zvučnih i video zapisa ali nažalost najčešće "preproduciraju". Ono što ja osobno mrzim, a većina radijskih postaja to radi je kompresija zvuka. Podignu se tihe dionice, smanje glasne, to dobro zvuči za auto, ali kod kuće se jako osjeti ubijena dinamika. Još kad podignu niske i visoke, ispadne užas.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 08.06.2007., 09:43   #24
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Naravno da se može čuda napraviti od starijih zvučnih i video zapisa ali nažalost najčešće "preproduciraju". Ono što ja osobno mrzim, a većina radijskih postaja to radi je kompresija zvuka. Podignu se tihe dionice, smanje glasne, to dobro zvuči za auto, ali kod kuće se jako osjeti ubijena dinamika. Još kad podignu niske i visoke, ispadne užas.
Ima i toga, ali ako se samo digitalnim putem očiste šumovi i ostale smetnje sa analognog mastera rezultat je odličan. MP3 izbjegavam jer se i na kvalitetnom auto razglasu primjeti osjetna razlika, ali za one koji traže kvalitetu zvuka postoje losless formati kao što je FLAC, SACD i LPCM. Chesky je najbolje pokazao što se može sa DVD audio diskovima kada se pravilno iskoristi veca frekvencija uzrokovanja i 24bita u odnosu na 16/44.1 KHz CD standard.
Staro 12.06.2007., 15:19   #25
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Evo malo zanimljivosti,
Nabavio sam Depeche Mode Songs Of Faith And Devotion (originalno izdanje 1993) dvd,
uglavnom imate obicni PCM stereo, Dolby Digital i DTS -- remasterano za 5.1
i mali dokumentarac te neke extra pjesme, ko neki kolektors edišn
sad, dali dvd audio ima clippinga isto ili? Malo se slabije čuje..
Staro 12.06.2007., 19:53   #26
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Meni se čini da to nije DVD-A, već video DVD. Koji od tiha zapisa se "malo slabije čuje"? Imaš u onom filmiću dosta dobro objašnjeno kako se pojačava zvuk.
Inače svaki zvučni, video i ini zapis ima svoju dinamiku. Kod zvuka je to u teoriji 120dB, no malo koji zvučnik to može reproducirati (kao i 20Hz-20kHz) te se prilikom produkcije vrši kompresija zvuka. Zapravo se još ranije određeni instrumenti poglasne ili stišaju da bi se dobila cjelovitija i dopadljivija zvučna slika. Kompresija se pak vrši na finalnom zvučnom zapisu, pojačavaju se tihi dijelovi, smanjuju glasni ili jednom riječju smanjuje dinamika da bi naši zvučnici to mogli reproducirati. Najočitiji je primjer radijske postaje koje pretjeruju sa kompresijom da bi dobro zvučale u autu. Ovo dobro znači glasno.
Kod audiofilskih snimki se nastoji sačuvati dinamiku što je više moguće blisku originalnoj jer se pretpostavlja da slušatelj posjeduje dovoljno kvalitetan sustav, prvenstveno zvučnike. Upravo zbog toga se može činiti da je snimka tiša. Rješenje je vrlo jednostavno, okrenuti malo volume desno ali tada kod manje kvalitetnih sustava postoji opasnost clippinga. Ovdje je bitno primijetiti da clipping ne postoji u snimci, on se javlja u sustavu slušatelja jer ne posjeduje dovoljnu dinamiku.
Odgovor na pitanje "dali dvd audio ima clippinga isto" je da ne bi trebao ali opet sve ovisi o čovjeku koji je radio mastering, najčešće nema. Ako te baš jako zanima, zaripaj DVD-A sa Wavelabom i pogledaj. Clipping se vrlo lako vidi kao odrezani vrhovi.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 13.06.2007., 16:32   #27
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Ma uvijek kad pustim dvd se slabije cuje nego CD (novi)
a pošto je songs of faith and devotion star (93') nemogu usporedit' dobro.
i da, nabavio sam playing the angel vinyl rip - i mogu reći da je stvarno veća "udobnost" zvuka, baš onak - dobro izbalansirano..
uglavnom glavni menu na dvd-ju je;
album -> PCM audio stereo, Dolby digital 5.1, DTS 5.1, odabereš pjesmu i slušaš, a slika samo stoji.
dokumentarac -> film
"ostale" pjesme i mixevi -> vijerojatno pcm stereo.
Staro 13.06.2007., 17:21   #28
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Ako se radi o 5.1 Dolby-ju kod DVD koncerta onda je normalno da zvuči lošije od PCM-a jer se Dolby i DTS vrše kompresiju da bi i film i 5.1 zvuk stao na DVD. DTS to radi kvalitetnije i ima kompletan frekvencijski raspon za sve kanale, dok Dolby na zadnje zvučnike nedaje punih 20-20 000 Hz.
Kada se radi o audifilskim DVD-ovima onda je na njima samo statična slika i zvuk u LPCM-u koji nije kompresiran, a ima daleko veci bitrate od standardnog CD PCM-a.
Kod Dolby i DTS DVD-ova je audio uvijek loosy kompresiran i to za film nije bitno jer je kod gledanja filma ionako bitno da frontovi i centralni zvučnik rade dobro a sub trese zidove. Zadnji zvučnici samo služe da bi stvorili 3D zvučnu sliku.
Staro 13.06.2007., 19:28   #29
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
po meni sacd sasvim dobro zvuči... pomalo svijetlo u odnosu na pcm (naravno na istom sistemu), ali je zato taj viši spektar jako fino odsviran.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 20:44   #30
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Autor SniperWolf Pregled postova
i da, nabavio sam playing the angel vinyl rip - i mogu reći da je stvarno veća "udobnost" zvuka, baš onak - dobro izbalansirano..
Taj rip si nabavio u kakvom formatu? No zapravo nije ni bitno, u svakom slučaju je digitaliziran, i zbog toga više nije analogan i ne možeš više osjetiti toplinu gramofonske ploče. No ipak je moguće da je manje unakažen modernom produkcijom o kojoj sam već nešto rekao .

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Oglasni prostor