|
![]() |
#151 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
da, kocnice sluze da bi se palile... vodim rat s curom zbog toga. Jednostavno ju instruktor nije naucio kocit motorom, za razliku od mene, i to je to + nije imala nikoga tko bi joj to tupio kad je pocinjala vozit. I mos ga je.... nego, u gradu me definitivno najvise zivcira kadidioti ostanu u raskrizju kad se upali crveno na semaforu. Najcesce kad se skrece lijevo, ali ako je guzva onda nema iznimke. Uf... EDIT: hehe, same here ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: SPLiFF. 29.05.2007. u 01:21. |
![]() |
![]() |
#152 |
Guest
|
Heh,moja draga drži kvačilo dok čeka na crvenome(u brzini,naravno),vozi uzduž tramvajskih,onako,posred gume,parkira sa dijelom gume na rubniku,ostavlja upaljene brisače(samo izvadi ključ i ode,kada uparkira),upaljene žmigavce,radio...mo'š mislit' veselja kada ujutro dođem i dam kontakt.Jednom će me stvarno srce strefit'.A daljinsko zaključavanje je valjda nedokučiv misterij.Malo-malo,pa zateknem auto otključan.Super. Ali me najviše izludi kada mi ostavi podignut sic(regulacija po visini),primaknut volanu,pa ti majstore spakiraj svoja 2metra pri ulazu u 206-icu.Mogu u cirkusu radit',kakve sam akrobacije naučio... Eto,i to se tiče vožnje,no bitno je da ja "berem" kazne,dok se draga svaki put izvuče...valjda zato jer sam ružan k'o pas.Ma,sigurno zato. ![]() @spliff:automobil+zavoji Btw,ja Bosnu obožavam voziti kada idem za Dalmaciju,pogotovo ljeti;uvijek hladnije(ugodnije),domovina ![]() Inače,savjet za sve koji prolaze kroz BiH:ako vam se baš žuri,probajte se kontrolirati u vožnji,dok vas ne pretekne neki kombi domaćih registracija.Njemu se možete "zalijepiti" prije svakoga većega mjesta/grada na relaciji kojom vozite,i nema šanse da vas policija zaustavi.Kada vide stražnju tablicu,već je kasno-lakše im je naći drugu žrtvu.Svaki put upali,garantirano.Naravno,pazite da se ne "lijepite" nepotrebno na otvorenoj cesti,i isto tako da taj hipotetski kombi vozi u razumnim granicama brzine.Ne precjenjujte se-morate biti 100% sigurni da mu možete pratiti ritam vožnje a da se dodatno ne ugrožavate.Ako vam ne odgovara taj,pustite ga,brzo će se stvoriti novi ispred vas. I nikada,ali mislim,stvarno nikada se nemojte prepirati sa njihovom policijom.Ako ste kulturni,i ne "zapitkujete" previše,ni lova koju vam uzmu neće biti strašna,a brzo će sve biti gotovo.Jer,postoji i drugi scenario... ![]() Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 29.05.2007. u 01:22. |
![]() |
#153 | ||
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() Hm, nisam nikad vozio slepera po zavojima, samo manji kamion po gradu i to jako sporo. Da mi je nac nekog da mi dopusti da vozim malo slepera, sleperi rullz, sto duzi i tezi to bolje ![]()
![]() |
#154 |
Moderator
|
E momci, prva brzina na semaforu može ponekad spasiti. Iako sam tek 2 godine vozač, takvo što mi je jednom spasilo auto od totalke, a vjerojatno i život. Svatko tko se vozio po Selskoj zna da ona malo vijuga kod Baštijanove. E jednu večer sam bio ja na semaforu stajao i čekao semafor za lijevo u auto sa curom da ju doma otpelam. Kako je bila noć, pijanac u BMW-u je išao iz kontra smjera ravno po Selskoj i eto, nije znao,a čini mi se da i nije mario sa vjerojatno preko 100kmh da cesta malo vijuga. Da nisam bio u prvoj i da nisam naglo skrenuo u desni trak, idijot bi se zabio u mene (u moju stranu auta). Brza reakcija i to kaj je bilo u prvoj brzini me spasilo. A budala se zabio nakon 100m u stup. A rijetko kada sam ostavljao u prvoj tako na semaforu... Od tada, ako sam prvi negdje di stojim ili je noć, uvijek u prvoj na semaforu ili nekom stajanju. Noga mi neće otpast... ![]() Tako da, to baš i nije bezveze ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Premium
|
Kad se vec toliko spominje bosna - ako idete na more takodjer preporucam preko bosne. Jest da me je harac kostao ko sto bi kostao autoput, ali nema cekanja na naplatnim kucicama, lijepo je, hladno i - bar kad sam ja isao - nema puno auta, jednostavno nije bilo kolona od 20 auta, kao sto srecem na podravskoj magistrali recimo. Ma ok, priznajem - zbog cevapa je ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Najbolji dio ceste u Bosni je kanjon uz rijeku Vrbas (ako idete tom trasom, Nova Gradiška - Banja Luka - Bugojno - Tomislavgrad itd.), s tim da treba dobro poznavati cestu. Naime, preglednost je odlična i ima gro mjesta za pretjecanje. Ide se 80-90km/h bez problema, iako onima koji ne poznaju cestu cesta izgleda komplicirano i zato voze sporo. |
![]() |
![]() |
#157 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Ono što me stvarno žifcira je kad ljudi stoje na semaforu i tek kad se upali zeleno ubacuju u brzinu i kreću. Za to vrijeme su mogla 3 auta proći. Stvarno mi nije jasno da im je problem pratit semafor ili su toliko glupi da ne kuže kako semafor radi pa da stisnu kuplung i ubace u brzinu i kad se upali žuto već lagano kreću da bi na zeleno već bili na prvom pješačkom. Ne razumijem. Zar je to tako teško. Nekima treba trubiti da krenu jer čitaju novine. Stvarno sam već raz***an jer sam se digo u 6:00 sati u 7:00 krenuo od doma i prošao cijelu jutarnju gužvu od Podsuseda do Radničke kod Heinzelove. To je za poludit. Već sam se u 9:00 vraćao nazad, ali to je već malo manja ludnica. Do tamo i nazad vidio 2 sudara. Gledam neku žensku danas u Vrapču i ne vjerujem. Prvo se je šminkala u vanjski lijevi retrovizor jer unutarnjeg nema. Nakon šminke uzela Vitu, Lisu ili tako nešto, a u onom stalku za flašice ima poveču šalicu za kavu. Lik kopa nos radi kuglice i sa kažiprsta ih ispucava van. ![]()
#158 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() A kad sam iso kuci, negdje iza Zenice neki kamioncic se vuko, a zavoji, mrak, nemos ga obic, kolona se napravila, a ja prvi iza njega. I konacno komad ravne ceste i krenemo svi, sad necu bas odma usporit tak da i drugi mogu obic... i naravno, pederi su cekali, gamad prokleta ![]() Citiraj:
Ja najcesce ubacujem u prvu kad se pjesacima ispred mene upali crveno. Davnih dana sam u Italiji vidio, stari mi je skrenio paznju na to - kad se pali zeleno, bas svi auti krecu u isto vrijeme. Nevjerojatno, valjda zato sto su tako zivcani svi ![]() |
||
![]() |
![]() |
#159 | |
Guest
|
Citiraj:
No,nama sa "prosječnom" dozom peha,ipak ostje ono prvo pravilo ![]() ![]() Btw,ako si koncentriran max. na vožnju,možeš se izvježbati tako brz start,ad stvarno gotovo i da nema gubitka vremena.Evo,ne sjećam se uzbrdice na kojoj sam zadnjio put morao krenuti "pod ručnom".Sa kočnice brzo u prvu,auto se praktički ni ne stigne pomaknuti nazad,a to je onda brzo,barem ja mislim tako.Tko ne vjeruje,neka proba kada bude sam na takvome dijelu neke ceste/brda.Nije lako.Ali,može se.Osim u najekstremnijim situacijama,naravno,tu onda ni automatik "ne drži" bez kočnice. Citiram MadBoY-a:"Hm, nisam nikad vozio slepera po zavojima, samo manji kamion po gradu i to jako sporo. Da mi je nac nekog da mi dopusti da vozim malo slepera, sleperi rullz, sto duzi i tezi to bolje ![]() Eheheeee!!!My man. Meni jedna od životnih želja proći bivši SSSR u nekom šleperu(kao vozač,na smjenu sa nekim,naravno),ali u nekoj od mrcina iz SAD-a,po mogućnosti.I sa tovarom "po osobnoj slobodnoj procjeni".Onako,da ne usfali ničega na putu.Ni-če-ga.Stvarno,neznam šta bih drugo radije volio napraviti... |
|
![]() |
#160 | |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
nije kvaka u dozvoljenoj brzini ( naravno da nju treba poštivati ) već mnogi neiskusni vozači misle da ako voze 80-90 ( što je van naselja, uz toleranciju radara, uglavnom ok ) već je riječ o nizbrdici i usponu. Mnogi se zanesu i zaborave Newtona i silu težu misleći jedino jesu li unutar dozvoljenog ograničenja brzine. Na nizbrdici je pri istoj brzini kretanja puno veći zaustavni put pa ako je još sklisko od kiše ili zavojito, eto limaru posla ( a ponekad i traumatologu ) dok na uzbrdici se brzina kretanja može korigirati već i oduzimanjem gasa. Druga najčešća greška na nizbrdici je vožnja u neodgovarajućem stupnju prijenosa ( sveto pravilo : kojom stupnjem uzbrdo tim i nizbrdo ). Znam da se to ponekad čini nelogično ( kaj bi pilil nizbrdo u trećoj kad fino piči u četvrtoj ili petoj ) no kad treba iznenada zakočiti, pomoć kočenja motorom je minimalana ili nikakva jer vremena za mijenjanje stupnja prijenosa ionako više nema ( pa onda još mudrijaši u panici stisnu kvačilo e da bi pri tom nepotrebno ubrzali kretanje vozila ). Nikad se nijedan auto nije pokvario ako je "crko" pri naglom kočenju ! Vožnja nizbrdicom van autocesta iziskuje i pojačanu pozornost unutarnjem ogledalu. Često se iza nas kreće teže vozilo ( čiji je zaustavni put puno veći ) i ako situacija zahtijeva, pri naglom kočenju, ponekad je nužno procijeniti hoće li nas "mrcina" iza nas "naguziti" pa valje bježati i na suprotni prometni trak ( ukoliko je to izvedivo ) Vožnja uzbrdicom van autoceste također zna biti enigma za mlade naiskusne vozače. Snaga motora dovoljna za uobičajeno preticanje na ravnici, ponekad nije dovoljna za siguran manevar na uzbrdici i mnogi se tu precijene. Sjetimo se četvero poginulih ( izgorjelih ) na cesti Gračac - Knin prije par godina. Razlog : pretjecanje na uzbrdici, te zbog krive procjene, nemogućnost povratka u svoju voznu traku na vrijeme dok je s druge strane došlo vozilo po nizbrdici i k tome s umanjenom mogućnošću zaustavljanja. Ima još puno primjera, no o tome drugi puta. Idem se spremati za dugu turneju od Zagreba preko Bleda, Opatije, Splita, Korčule, Dubrovnika pa nazad za Zagreb.
![]() |
#161 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Gledajte kako se uz loše uvjete na cesti i malu neopreznost stvori nesreća. http://www.youtube.com/watch?v=BZejR...elated&search= |
![]() |
![]() |
#162 |
...
Datum registracije: Nov 2002
|
Zasto je stetno pred semaforom biti u prvoj brzini i sa stisnutim kvacilom? Kakva je stvar sa kolonama? Biti u prvoj ili kod svakog stajanja prebaciti u ler? Isto tako vezano za trkeljanje u kolonama, kad se ne razvije dovoljna brzina za drugu (znaci stvarno spora kolona), pa se kvacilo dosta stisce/otpusta.. je li i to lose? Je li bolje kad krene kolona prebaciti u prvu, dati gasa, prebaciti u ler i inercijom se dokotrljati do mjesta kad kolona ponovno stane? Glupa pitanja ali mi to nikad nije bilo jasno.
#164 |
Guest
|
Kvačilo(spojka),tj lamela trpi veliko oprerećenje jer stisnutim kvačilom razdvajaš transmisiju od pogonskoga dijela automobila(netko/nešto mora kompenzirati da se pogonska snaga motora koji se NE gasi kada stojiš ne prenosi na kotače,ugrubo rečeno).Isto tako joj skraćuješ radni vijek nepravilnim "šaltanjem",tj kada silom(manje-više) ubaciš iz više u ižu brzinu,a nisi dovoljnio smanjio okretaje motora.Zatrza,to se svakome dogodi koji put...a štetno je. Ima ljudi koji o ovome znaju više od mene,pa neka nadopune/isprave. |
![]() |
#166 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Ma da. Po tvome bih ja trebao svako malo mjenjat korpu, druklager i lamelu jer samo od ukupnih 70.000 km, 40.000 km proveo u koloni gmižući i držeći nogu na kuplungu. nekad zna biti takva gužva da mi noga utrne od stiskanja kuplunga. A da ti ne pričam koliko je lamela provela proklizavajući jer voziš 2 metra pa staneš pa opet metar pa staneš i tako kilometrima jer mi za 5 kilometara treba minimum 20 minuta.
#167 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
AMD znam šta pričam, trošiš lamelu držanjem u brzini na semaforu. Ne znači da neće izdržati više od 20 000KM, a također ovisi i od auta do auta, pa i do same kvalitete dijelova. Isto tako i stiskanje gasa do poda troši lamelu, jer treba nešto tu snagu i prenjeti. OT ste otišli jako!
#169 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Kakvih crnih 20 000...ja sam svoj kramp dovukao prije skoro četri godine i bila je lamela "na vrhu" A već onda je bila daleko od nove. I još je "na vrhu" ista a natukao sam preko 50 000. Sa istim stilom vožnje po gradu kao i AMD.
#170 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#171 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
|
![]() |
![]() |
#172 | |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
![]()
![]() |
#176 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
AMD i Jelc koliko ste kilometara presli s mucenjem kvacila nije bitno cinjenica je da se lamela vise trosi i to u potpunosti bezveze kad se stoji na semaforu,,,, KAD SE STOJI OPCENITO i kvacilo je pritisnuto,,,, -POP- pritiskanje gasa do poda i nije bas nesto pretjerano stetno,,,,, razlog,,,, kad je kvacilo pritisnuto lamela "klizi" i trosi se kad kvacilo nije pritisnuto lamela ne klizi,,,,, e sad ni gas do poda drzanje kvacila pristisnutog ako je do kraja nece biti previse stetni sto je stetno je kada se kvacilo drzi do pola ili jako mali ili skoro pa do poda sve sto nije full do kraja pritisnuto je jako stetno za lamelu i naravno tu je i kombinacija kvacilo do pola i dobrano pritisnut gas to ju najvise pojede,,,,, |
![]() |
![]() |
#177 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Dvije ili tri trake. Kolona gmilji kreni-stani, ako ćeš se gospodski voziti svako malo ti se neko bude uvalio u traku pa ćeš kilometar putovati cijelo popdne ![]() Lako je sa semaforima gdje znaš kad će se upaliti. Mislim, možeš se ti i u gore opisanoj kolončini vozit tako da svaki put ubacuješ i izbacuješ iz brzine samo onda samo usporavaš i sebe i promet. Pa će ti brzo dopizditi. ![]()
#178 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Kvačilo, kao dio sklopa prijenosa snage s motora na pogonsku osovinu, nalazi se u RADNOM položaju kad je otpušteno a položaj u kojem je pedala kvačila stisnuta, služi samo za promjenu stupnja prijenosa i nema zaista nikakve potrebe da se na semaforu drži stisnuto minutu-dvije. Semafor je na gradskoj ulici a ne u Imoli ili Monzi. Vozač koji s dovoljno pozornosti prati odvijanje prometa, dok čeka na crvenom svjetlu, trebao bi znati kad je trenutak da se ubaci u prvu brzinu e da bi u pravom trenutku krenuo. @ Buljo, naravno da je puno lakše krenuti bez gasa s dizelašem a to je zahvaljujući većem obrtnom momentu. @ Pop , upravo suprotno, lamela se uopće ne troši kad je kvačilo stisnuto, pod pretpostavkom da je ispravno. Lamelu najviše uništava presporo i prebrzo otpuštanje kao i vožnja kamp kućice i ostalih težih tereta.
#179 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Gledam ovo sve pa reko da i ja nesto napisem. Kod nas se vec par godina uvodi zakon o polaganju vozackog koji bi trajao 6 mjeseci, dakle tu bi se ucilo sve od organizacie saobracaja preko mehanike (motora i ostalih dijelova auta) do prve pomoci. Samo molim Boga da me to promasi (a kako sada stvari stoje navjerovatnije hoce jer je uvodjenje zakona opet odgodjeno ![]() Vidim da puno vas ide na more preko BiH/RS pa ako bude u prolazu kroz Banjaluku ili Doboj broj mi je 065/481-449 (zavisi gdje se nadjem - zivim u oba grada - multiliving ![]()
Lenovo ThinkPad W530 - Core i7 3840QM, 32 GB RAM, SSD Samsung 512 GB, nVidia Quadro K1000M 2 GB, 15.6" 1920x1080 IPS, baterija 9 ćelija Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 30.05.2007. u 00:50. |
![]() |
![]() |
#180 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Cek, vi govorite da dok auto stoji i ubacim u brzinu, drzim kvacilo pritisnuto, to je lose za lamelu? o.O ... onda bi na mom golfichu to trebalo mjenjat svako 3 mjeseca... a mjenjamo je obicno svako 3 godine (cca 210 000km). EDIT: U zadnje 2 godine smo ih promjenili cak 4 komada, 2 jer su za***ali dok su stavljali lamelu, jos jednu jer je bila neka kineska, i evo 4 drzi vec dosta dugo ![]()
|
|