|
![]() |
#31 |
Killing monsters
Datum registracije: Nov 2005
|
Mar, chuj, i meni se chini da sam mogao i bolje prochi ali... Moja grafa je, kada sam je ja uzimao, koshtala cca 570kn. Posljednja cijena po kojoj su je prodavali, bila je cca 530 kn. Najjeftinije shto oni ovoga trena imaju u ponudi, a da je AGP, i da NIJE slabije od te moje reklamirane 9800pro, bile su ili ta X1650 ili 7300GT i to obje po cijeni od..cca 700kn. Istina, imaju i...7300GS, LE, 9600pro, 6200 ili pak X1300pro (64-bitna), ali to je sve ipak loshije od moje radeonke. Dakle, kako god okrenesh, za neshto bolje sam morao - nadoplatiti. Jedino u chemu sam zapravo, u chitavoj ovoj prichi, zakinut jest..eventualno chinjenitza da su u rachunicu uzeli posljednju cijenu pod kojoj su prodavali tu moju R9800pro, a ne iznos koji sam platio prilikom kupovine. No to je razlika od 40 kn pa...neka ih voda nosi. Najvishe zapravo sumnjam u tu njihovu prichu kako X1650 nije dolazila u obzir kao zamjena zato jer joj je nekada daavno, cijena bila vecha od tih sadashnjih 700kn, a koju ta "maximalna" nadoplata od 200 kn - ne bi pokrila. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Nadalje, prodavač mu je u facu reka "Možete se vi žalit, pisat pritužbe, daljnje reklamacije, to će se samo rastegnit 6 mjeseci a nećete ništa postić..." Ono, zamisli pristupa prema kupcu. Prestrašno. ![]() EDIT: Ontopic - Koja je to sad shema s tom zadnjom prodajnom cijenom, jel to ima ikakvo uporište u zakonu? Da li bi u tom slučaju ja - da sam prodavač - mogao za neki artikl spustit cijenu na (karikiram) 5kn, prodat 1 komad i povuć artikl iz daljnje prodaje?! Izgubim tu 1000kn, a sve ostale reklamacije imaju pravo naknade 5kn? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
![]() Evo posljedni slučaj s reklamacije u kojem sam sudjelovao kao "posrednik": Riknula Sapphire (opet) Ati Radeon 1900XT FR (full retail) plaćena prije zaokruženo godinu dana 4400kn; Sve lijepo u kutiju, kablovi, adapteri, knjižica, cd, pravac dućan (isti kao prethodni ali u drugom gradu); Dobar dan, izvolite, hvala, nazovite za max 14 dana; Nazvao u roku 7 (sedam) dana tek toliko - "gospodine (?!) reklamacija je riješena (?!?!?!)"; Dođemo, kažu "povrat cijelog iznosa u obliku avansne uplate na vaše ime, želite li druge komponente u toj vrijednosti, jer trenutno nemamo tu grafičku karticu" . Obzirom da je sad potreban cijeli komp, odabrane komponente za gore navedeni iznos (komponente sa stvarnim, sadašnjim cijenama). ![]() Pomislih još putem kući da uplatim loto? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Neradnik
Datum registracije: Feb 2006
|
http://www.ldlc.com/fiche/PB00038083.html . Mislim stvarno neozbiljno sto se tice njih,sad su mi rekli da moraju opet zvati u servis i da ce me nazvati kad rijese. Trazio sam graficku u cjeni moje (na racunu je 1090kn) . -->
Danas su me zvali za da dodjem po graficku da podsjetim moja krepana je bila Gigabyte GF 6600 ultra edition 256mb ddr2 a oni su mi sve fino upakovali i davali ovo----> http://www.ldlc.com/fiche/PB00038083.html . Mislim stvarno neozbiljno sto se tice njih,sad su mi rekli da moraju opet zvati u servis i da ce me nazvati kad rijese. Trazio sam graficku u cjeni moje (na racunu je 1090kn) .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Killing monsters
|
A na trenutak sam pomislio kako sam ja zapravo loshe proshao ![]() Nemoj biti lud pa prihvatiti takvu zamjenu. Da sam imao vishe vremena, strpljenja i da nisam koristio posudjenu karticu za vrijeme rjeshavanja reklamacije - prichekao bih josh ono vrijeme koliko bi im bilo potrebno da se sve sredi za - povrat novca. Ali tko zna koliko bi to potrajalo. Na kraju bih, chak i uz povrat novca, opet morao nadoplachivati love za - ono shto sam dobio u zamjenu. Ista pashta - drugo pakiranje. Ti budi nepopustljiv i...prije ili kasnije, nachi che se bolje rijeshenje od ovoga kojeg ti sada nude. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Killing monsters
|
A chuj. I meni su kao "tobozhe" najbolju opciju najprije ponudili 64-bitnu X1300pro. Pa kad im spomenuh da se to meni chini kao sve samo ne adekvatna i poshtena zamjena, rekoshe da moraju nazvati centralu u Zagrebu i provjeriti ako "uopche" ishta drugo mogu ponuditi u zamjenu. 15 minuta kasnije, nekim chudom, u obzir je doshla i...7300GT. Ali..da ne duljim, uvijek je ista pricha: pokushaju se napraviti naivnima i uchiniti sve da oni sami..shto bolje prodju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Neradnik
Datum registracije: Feb 2006
|
Hm upravo su me zvali i rekli da su dobili "odobrenje" za Gigabyte 6600GT i pitali me dali mi to odgovara?Hm,nesta tu meni nestima smrdi mi nesta,rekao sam da cu im se javiti za dan-dva. Sta vi mislite da posto oni nemaju moje grafe da trazim povrat novca,cak bi pristao na to da mi daju povrat po zadnjoj cjeni po kojoj se ona prodavala a to je nekih 650-700 kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Evo ako malo mogu pomoc kao pravnik ,vec je citiran ZOO , a ako nekome nije jasno ono sto tamo stoji : Ukoliko vam rikne komad hardwera ,ako je naravno garancija jos vazeca imate pravo: traziti povrat (punog iznosa koji ste platili koji stoji na racunu) ili zamjenu za ISTU stvar ....kad nema iste stvari onda se pogadajte kako hocete ali u svakom trenutku mozete traziti vas novac nazad. Ovo sve naravno vrijedi ukoliko ne mogu otkloniti gresku (popraviti) . Sve ostale grozne price koje sam do sada procitao ,tipa: iznios od zadnjega prodanog artikla tog tipa ,ploca u kesici jer je protekala jedna godina od dvije i sl su cisto muljanje trgovaca ...na koja niposto ne treba pristati . Sad ovo sve ne znaci da treba ruzno komunicirati s trgovcima jer oni cijeli proces u zamjenu za vasu neljubaznost mogu bolno dugo razvuci (zakonski rok za reklamaciju je 45 dana) . A zamijeniti vam moraju nikome nije u interesu da si rusi ugled i nabija inspektorat na leda. Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Premium
|
Ajde javi kako je proslo i sretno . |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Mali OT dali bi me netko mogao uputiti na zakon (znaci koji zakon i clanak) ili web sajt gdje bi nasao tocno clanak i zakon o povratu novca koji sam platio, to bi mi stvarno trebalo a nezelim se natezat tamo sa nekim likom koji ce tulit drugacije ovako isprintam citavo poglavlje pa neka cita |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Premium
|
http://www.nn.hr/sluzbeni-list/sluzbeni/index.asp trazi zakon o obveznim odnosima, od Čl.409-410 ti je o nedostatcima na stvari ,a nesto nize ti je o garanciji i garantnim rokovima. Al ne zamaraj se tim samo ce te zabolit glava ![]() Taj ugovor koji se spomine je ugovor o kupoprodaji koji si sklopio plativsi i primivsi racun , iako se izricito nigdje ne spominje "vracanje punog iznosa" to se podrazumijeva ukoliko raskines ugovor ,a raskinuti ga imas pravo ako u razumnom roku nije popravio i zamjenio stvar (a ti nisi proistao na neku od onih lihvarskih zamjena) ,ma evo i mene vec glava boli ,odoh ,sretno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
@Mar - Proučio sam Zakon o obaveznim odnosima i dosao do zakljucka da nisi u pravu Članak 410. (1) Kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku može po svom izboru: 1) zahtijevati od prodavatelja da nedostatak ukloni, 2) zahtijevati od prodavatelja da mu preda drugu stvar bez nedostatka, 3) zahtijevati sniženje cijene, 4) izjaviti da raskida ugovor. (2) U svakom od tih slučajeva kupac ima pravo i na poprav*ljanje štete prema općim pravilima o odgovornosti za štetu, uključujući i štetu koju je ovaj zbog nedostatka stvari pretrpio na drugim svojim dobrima. (3) Troškove otklanjanja nedostatka i predaje druge stvari bez nedostatka snosi prodavatelj. Na Zaramotha se odnosi ovo cetvrto. Članak 419. (1) Raskid ugovora zbog nedostatka stvari ima isti učinak kao i raskid dvostranoobveznih ugovora zbog neispunjenja. na ovo se nadovezuje: Članak 446. (1) Kad je kupoprodaja raskinuta zbog povrede ugovora od strane jednog ugovaratelja, a stvar ima tekuću cijenu, druga strana može zahtijevati razliku između cijene određene ugovorom i tekuće cijene na dan raskida ugovora na tržištu mjesta u kojem je posao obavljen. (2) Ako na tržištu mjesta u kojem je posao obavljen nema tekuće cijene, za izračunavanje visine naknade uzima se u račun tekuća cijena tržišta koje bi ga moglo zamijeniti u danom slučaju, kojoj treba dodati razliku u troškovima prijevoza. Ovo drugo se odnosi na tebe buduci da 9800pro nemaju vise na lageru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Killing monsters
|
Oukej, da li se samo meni chini da su ti chlanci...kontradiktorni?? Jedan govori jedno, a drugi...neshto sasvim suprotno?? Pa zar ne postoji neshto shto bi bilo lako razumljivo i nama obichnim smrtnicima (dakle, non-pravnicima)?? Npr, neki chlanak u kojem bi jasno pisalo: U sluchaju da je doshlo do kvara unutar garantnog roka te se ustanovi da kupac nije kriv za njegov nastanak, kupac ima pravo na zamjenu pokvarenog artikla za isti (ispravni). U sluchaju da prodavach nema identichni artikal za zamjenu, niti je u moguchnosti naruchiti ga, prodavach je duzhan kupcu ponuditi odgovarajuchu zamjenu ili (u sluchaju da kupcu ne odgovara ponudjena zamjena) povrat onog iznosa kojega je kupac uplatio prilikom same transakcije. Postoji li ishta takvo??? A bash bi bilo lijepo citirati takav chlanak i okachiti ga kao sticky pa da se ljudi napokon prestanu brinuti hoche li im i koliko uspjeshno biti obavljena reklamacija. Eto, just an idea. ![]() Ovo bi mozhda moglo i prochi - da ne zhivimo u HR. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Premium
|
Citiraj:
Zato sto postoji brdo finesa i zakon tu i nije bas definiran ,evo bas sam sjedio sa 2 odvjetnika i pricao o tome. Sustinski se oni mogu pozivati na ono odredbu o tekucoj cijeni ,a ti tvrditi da to spada u rizik trgovca (jer i spada) ,i tako u krug. Kad se ne dogovori takvo se nesto rjesava zna se gdje ,al nitko normalan nece tuzbe pisati zbog cifri od 1000kn . Upravo jer se radi o takvim iznosima prodavaci su ti koji prvi popuste ,(da se radi o 10 000 '50 000 kn ne vjerujem da bi) i ako normalno komuniciras s njima i ne dogovorite se oko zadovoljavajuce zamjene, vjerojatno ce ti vratiti iznos sa racuna kada ga trazis nazad kao sto sam vec naveo gore . Ali nikome jos jednom naglasavam ne bih preporucio da bezobrazno trazi puno bolju karticu (il nesto slicno ovisi o cemu se radi) ,dakle il pristanes na postenu zamjenu il trazis pare nazad. Tolko daleko moja sposobnost tumacenja i znanje seze. Idem bas pricati sa svim odvjetnicima koje znam ,postati na 3 pravna foruma pa kad sistematiziram znanje sa svih strana i iz teorije i prakse dam vam materijala za sticky ako ga hocete ![]() Zadnje izmijenjeno od: Vey. 22.05.2007. u 14:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Killing monsters
|
Ajd, Vey, ja te prvi podrzhavam u toj inicijativi. Ne vjerujem da bi i ostatku chlanstva ovoga foruma smetalo imati sticky na ovu temu. Sitnice koje pomazhu "obichnom chovjeku" su uvijek dobro doshle. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Udaram Ljude Za Pare
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Premium
|
Mislim da si u krivu. Sa razlogom postoje deklaracije na proizvodima (na kornetu vanilija pise "Sladoeld u kornetu" ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nammoth. 22.05.2007. u 17:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Nemojte dozvoliti da Vas muljaju i da Vam pod isti proizvod daju nešto u istom cjenovnom rangu ili umjesto ATI 1600XT sa 128 MB npr. ATI 1600PRO sa 256 Mb pa vi pristanete. Za to ste si sami krivi. Pod ISTIM proizvodom znači da mora biti ista oznaka kartice, iste performanse i isti proizvođač. Ako nemaju isti proizvod ili nemogu otkloniti kvar dužni su isplatiti iznos koji piše na računu. Ništa umanjeno ili zadnja cijena tog proizvoda po kojoj su je prodavali. U garantnom roku dužni su isplatiti punu cijenu proizvoda sa računa. Također si pročitajte i Čl. 1073 Zakona o obaveznim odnosima jer će vam dobro doći ako Vam zbog neispravnosti napajanja izgore komponente u kompjuteru.
![]() |
![]() |
#57 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Ali prije nego se zaletite pročitajte Čl. 1078 Zakona o obaveznim odnosima. (I članak 1080. Zoo ako se odlučite potraživati svoja prava) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
cekaj malo... jedan dan lik napise da moraju vratiti cijenu koja je placena i stavi izvadak iz clanka nekog... onda drugi dodje i potvrdi to i kaze da mu je to rekao drzavni inspektor. E onda dodje treci i kaze, no no, zadnja tekuca cijena se gleda i navede iz kojeg je to clanka. Nammoth, ako nije problem c/p ili jos bolje link na taj clanak koji kaze da se vraca zadnja tekuca cijena. Zamisljam si ovakvu situaciju: trgovina uzme 1000 nekih srot proizvoda. U tjedana dana, po super povoljnoj cijeni od recimo 500kn, proda 995 komada. Tim 5 proizvodima koji su ostali spusti cijenu na simbolicnih 5kn. Za mjesec dana dodjes ti na reklamaciju, skupa sa jos 500 ljudi i oni kazu nema problema vratit cemo vam novce - 5kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|