|
![]() |
#1 |
________
Datum registracije: Dec 2006
|
Automatic Acoustic Management ili AAM - How To
UPDATE : 20.11.'07. Sve vise se ljudi buni na buku hard diskova pa nam tu uskace Feature Tool (klikni me). Hard diskovi koji imaju opciju AAM (Automatic Acoustic Managment) su svi osim Seagate-a Moguce je stvoriti bootabilni flopy disk ili Cd image ,kako god je vama lakse. Sada kada imate program i stavili ste na cd/flopy idemo dalje(ukoliko je potrebno u biosu postavite kao first boot device ako nije namjesteno) [56k warning] ~250-300kb (ove slike su napravljene za ovaj vodic i kao boot device koristen je cd) -Slazete li se ili ne? -Izaberite koji disk zelite -Izabrati opciju koja zelite koristit (u nasem slucaju prva [Alt-A]) -Druga opcija je za AAM na min -Treca je za manual stimanje Iza toga preporucam da se ugasi computer , ne resetira nego ugasi. I poslje toga uzivajte... Zadnje izmijenjeno od: Optik. 20.11.2007. u 22:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
________
|
Postoji i mogucnost iz windowsa (koju ja nevolim nikako) i radi se sa programom SysTool (klikni me) Na zalost ja nisam mogao ovaj probati ,nekima zeli nekima ne ![]() Za Ubuntu je postupak slijedeci Terminal-->sudo su--> hdparm -->M 128 /dev/hda (za pata diskove) / sda (za sata diskove) To bi bilo to! Zadnje izmijenjeno od: Optik. 07.10.2007. u 15:59. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Što se tiče Systool-a, ako ništa ne piše oko toga da nije AAM podržan, onda se prvo stisne "Read" da se očita stanje AAM-a, nakon toga se slider snizi (ili povisi ako bi netko htio glasniji HDD) skroz lijevo te se onda klikne na "Write". I to je sva mudrost. Inače, nice job ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.:legenda:.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
________
|
Citiraj:
Btw tko zeli glasan disk ? ![]() @cromiki- Seagate nije podrzan , zasto nebih znao |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
80286
Datum registracije: Jul 2004
|
Nece, u SysToolu kaze AAM Not Supported... ![]() Ah ionako nepatim na buku ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
SysToolom sam smanjio buku na minimum i osjeti se velika razlika u buci, a HD Tach ocitava istu brzinu tj nije se nista izgubilo na brzini. Disk je WDC WD1200JD-00HBB0 (111 GB) Odlicno ako je tako, mada malo cudno.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Nije cudno, ako se test bazira samo na nekim elementima, tipa sustained transfer i slicno. No, za neke namjene je to potpuno nebitno, bitnija stvar je av. access time, sto zna pasti prijenom AAM-a.
![]() |
#16 |
________
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Na prvoj konfi iz siga sam mislio stisat wartbur...ovaj, maxtora i napravim bootable disketu s feature toolom. Prilikom skeniranja ATA sabirnice pukne, nadje neki fatal exception kad krene pristupati secondary kanalu (koji je prazan). U drugom kompu radi bez beda, disketa je nova novcata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
80286
|
Evo uspjesno sam smanjio AAM na 128 (dakle minimum) na svom Maxtoru 40GB 7200rpm DMax8, e sad mozda placebo efekt, ali kao da je komp mrrrvicu tisi, ionako tisinu ubija vent sa Volcana6 na grafi ![]()
![]() |
#19 | |
Moderator
|
Citiraj:
Makni onaj dreq od 40mm sa Volcana i stavi pravog, muškog 80mm ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
80286
|
Hehe ![]() Ma nisam ja jasan ![]() ![]() ![]() No necemo OT vise...
![]() |
#21 |
Premium
|
Evo ovako, imam WD 500GB AAKS disk, sa Hitachi Feature Tool-om sam isao smanjit AAM. I stavim na 128, sve uspije normalno,napravim restart ili iskljucim komp,ali vrijednosti se automatski vrate na 254. (btw probao sam sa Systoolom,HDtune-om iz win-a,ali opet se postavke resetiraju) Inace imam Asus P5K Deluxe plocu, a sjecam da sam negdje procitao da na novijim plocama sa Asus AI Quiet nemoze omoguciti AAM jer nije kompatibilan sa takvim plocama ?? ![]() Da li je to istina, jel netko ima slicnih problema, ima li nacin kako smanjiti AAM ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Ako ne ide sa FeatureTools, probaj Systool...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Jos jedan program, koji meni radi super, on the fly mijenjanje postavki, SilentDrive (mislim da je zadnja verzija 2.4) sve radi, mijenjao sam negdje 50-ak puta bas da vidim dal ce bit kakve poslijedice za hard. Nije je bilo
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Zadnje izmijenjeno od: igorba. 18.02.2008. u 21:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Isključi bilo kakve napredne mogućnosti SATA kontrolera (native SATA, AHCI, RAID,...) pa pokušaj opet.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Napomena za sve korisnike novih Asus ploca (a cujem i drugih) sa P35 i X38 cipsetom, neradi AAM tj. mozes ga promjeniti ali se vrati na max. tako da nema nista od takvog utisavanja diskova.
![]() |
#28 |
Premium
|
Nazalost na Asus P5K seriji neradi nista osim spuzve. P.S. care ako dodes u Sarajevo imas cevape i pivo, ovo cudo RADI samo me zezalo sto je na njemackom pa nisam uspio skontati odmah.
![]() |
#30 |
Premium
|
To ti je do kontrolera, nema pomoci winAAM radi do prvog reseta pa ga moras ponovo podesiti.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|