Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.04.2007., 18:02   #1
Filip_15
Guest

Datum registracije: Jan 2007
Wlan

Dosta mi je ovih žica po kući pa sam odlućio nabaviti WLAN. Ne kužim se baš u to pa me zanimaju neke stvari. Dal je sporiji od žičnog povezivanja? Kaj sve treba kupiti i gdje, te kako to povezati? I na kraju dal on štetno zrači?
Filip_15 je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2007., 19:02   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Idemo redom
1. nije sporiji, zapravo to nije ni bitno jer je brzina net-a daleko ispod njegovih mogućnosti
2. nisam baš kompetentan, ali otprilike ovako - ako imaš adsl, trebao bi nabaviti adsl wlan modem/router (može i polovni Siemens se515 ili se555) ili uz postojeći modem nabaviti wlan router. Za komp ti treba pci wlan kartica (preporuka) ili wlan usb stick. Poželjno je nabaviti opremu koja podržava 802.11g sistem. Najsolidniji se pokazao Atheros chipset kojeg koristi TP-Link (imaš ga u Kvarku) i još neki proizvođači. Sve možeš nabaviti u bilo kojoj prodavaonici kompova, a neke stvari bi možda našao i na našoj Tržnici.
3. vjerojatno, ali se još ne zna koje su posljedice jer se dotični sistemi relativno kratko koriste
Oglas

Oglas
Staro 11.04.2007., 19:24   #3
Filip_15
Guest

Kupovao bih sve novo. Pa bih molio da mi preporučite neki Wlan router i wlan pci kartice(naravno, da nisu smeće ko kasda , već nešto kvalitetno, ne baš high-end, nego onak osrednje)! I da, dal dobijem uputstva kak to sve instalirati(da nebude nismo znali)?
Filip_15 je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2007., 10:09   #4
LUKA MX
Rakija
Moj komp

LUKA MX's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
uzmes si recimo linksys wrt54gl oko 500 kn u hgspotu i uzmes si kartice canyon wf 511(100kn u linksu)....
LUKA MX je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2007., 20:34   #5
ducati1000s
Premium
Moj komp

ducati1000s's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ja bih rađe po kući imao žice jer je dokazano da wlan jako šteti organizmu i izazva rak.
Staro 16.04.2007., 21:02   #6
Srky
Moderator
Moj komp

Srky's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor ducati1000s Pregled postova
Ja bih rađe po kući imao žice jer je dokazano da wlan jako šteti organizmu i izazva rak.

Ovisi o vrsti pojacanja na samoj opremi, svi tvornicki wi-fi proizvodi su atestirani za rad do max 100mW sto je ujedno i standard te ne ugrožava izravno ljudsko zdravlje. Stvar se mijenja ako se koriste jake antene za pojacavanje signala koje mogu donekle utjecati na zdravlje covjeka, ukoliko je u njihovoj neposrednoj blizini duze vremena...

Ali moja teza je ako moze LAN neka bude LAN, ako ne moze tek onda WLAN
CD-RW/DVD Toshiba SDR1712C & Pioneer DVR-110DLogitech G400 & Ultra-X, G51 on Audigy SE@X-Fi Xtreme
Corsair VX450W@Sharkoon Silvation - 2 x Chieftec 120mm@7VWindows 7 Ultimate 64bit, Iskon ADSL 8192/512kbit@Enkom A1521-I
Srky je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2007., 21:10   #7
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Ček, sad ja imam laptopa kojega brat u sobi koristi i ja sam prek wireles kartice isto spojeni i on je znači nema kabla. I kaj sad, to tak jako šteti zdravlju?? To opće nisam znal nikaj.

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2007., 21:14   #8
LUKA MX
Rakija
Moj komp

LUKA MX's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova
Ček, sad ja imam laptopa kojega brat u sobi koristi i ja sam prek wireles kartice isto spojeni i on je znači nema kabla. I kaj sad, to tak jako šteti zdravlju?? To opće nisam znal nikaj.
ma ne,procitaj malo bolje sta je srky rekao,ak imas sve serijski bez ikakvih antena za poboljsanje signala ,nista ti nemoze biti zato sto je sva ta oprema testirana......
LUKA MX je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2007., 21:21   #9
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Da se razumijemo, LAN je zakon, a njegova jedina mana je što ima žicu... WLAN nema žice, ali ima sve druge nedostatke....

Prijeći s LAN-a na WLAN nije bog zna kakvo rješenje, jedino ak ti žice tak smetaju da se poplićeš u njih po sobi...

No, ako već nedaš mira tome LAN-u i hoćeš ga maknuti, moja proporuka neki polovni Siemens SE555 (ne 515) i PCI karticu, neku jeftiniju (preporučam neku RaLink ili TPlink, dobre stvari za malu cijenu, a i jednostavna instalacija)...

No, ponavljam, LAN se ne može uspoređivati s WLAN-om, a brzine nisu iste niti blizu, jer sve LAN mreže rade većinom na 100mbps, a neke i na 1000....
Dok WLAN pretežno radi na 54mbps, a kod ekstrema i na 108mbps.... (N standard bi trebao raditi i na 500+mbps, ali to niti približno ne ulazi u okvire razumnih cijena, a da ne spominjem da finalni N hardware neće biti kompatibilan sa svi ovim "prototip" N uređajima na tržištu...)

No, da se vratim na temu... Ak ti stvarno LAN toliko smeta (tj. žice) onda ti je moja preporuka.... ponavljam... Siemens SE555 + RaLink ili TPlink PCI kartica (izbjegavaj USB kao što je već netko spomenuo...)

Ukoliko to učiniš, pomiri se i s nenadanim pucanjima veze, kojekakvim signalom i tome slično...

eluminer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno