|
![]() |
#1 |
KreativnoDijete
Datum registracije: Dec 2005
|
LCD i dot pich?
Posto imam slabiji vid zanima me dal ce mi odgovarat Samsung 205BW Ima 20" i 0.285 mm dot pich. Kako ustvrdit dal cu ga moci s gledati s dovoljno velike udaljenosti da ne vrtim glavom, ali dovoljno male da vidim procitat sto pise? Na raspolaganju za eksperiment imam 15" XGA LCD (0.3 dot pich) i 15" XGA CRT
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Ma 0.285 nije uopće jako mali dot-pitch. Ne znam što smatraš pod "slabiji vid", ali takav dot-pitch uopće nije mali. Sigurno da će ti sve biti veće i lakše za gledati na 22" monitoru iste rezolucije, no to ne znači da je na 20" negledljivo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
Rezolucija od 1680x1050 na 20" widescreen monitoru je manje vidljiva nego 1280x1024 na 17" 4:3 monitoru (koji ima dot-pitch 0.264)! A ta rezolucija na 17" monitoru je meni, kratkovidnom cvikerasu (s -0.5 dosao do -1,5 na svakom oku tijekom 4 godine), bilo presitno - prisiljavalo me da sjedim preblizu monitoru i jos mi pogorsavalo kratkovidnost. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
KreativnoDijete
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Sada kad gledam u 0.3 dot pich na 15" LCDu vidim citat ovo sto sad pisem s oko 70cm. Sad ako se priblizim na 40cm dal je to preblizu (inace tako sam sad za ovim kompom) za 20" monitor? Kako dolazi do umora ociju za ekranom?
![]() |
![]() |
#6 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
- sjedis preblizu (povecavas si kratkovidnost) - sjedis predaleko pa slova uopce nit ne vidis procitati - predugo gledas u monitor (svakih 10-15 minuta bi trebao skinuti pogled s monitora i pogledati u daljinu) - neogovarajuce podeseno osvjetljenje i kontrast na monitoru - prebljestava slika (meni to jako smeta tako da si, kad radim, sliku podesim tako da mi je bijela skoro pa svijetlosiva, dok kad gledam filmove i televiziju stavim jaku svjetlinu jer onda sve izgleda zivlje) ili preslabo kontrastna - neodgovarajuce osvjetljenje prostorije - ispred tebe i monitora (ili pak iza vas) je recimo prozor ili jako svjetlo, u prostoriji ima previse svjetla ili je mrak itd.; korisno je iz monitora staviti malu stolnu svjetiljku da svijetli u zid - time je gledanje monitora puno ugodnije u poluzamracenim prostorijama (ono, ko neka primitivna simulacija Philipsovog Ambilighta) - reflektirajuci ekran zbog kojeg je na laptopu nemoguce raditi na otvorenom (a idioti to stavljaju na vecinu danasnjih wide-screen laptopa), a u zatvorenom u ekranu ti se reflektira i najmanji izvor svjetla. |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|