Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.03.2007., 13:10   #1
Jack_the_Ripper
Premium
Moj komp

Jack_the_Ripper's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
konfa

Evo , trenutno imam kofu koja piše u sigu...

Uzeo bih si nešto bolje, sad neznam kolko mi se isplati sad ili da čekam do ljeta, a ne strpljiva sam osoba.....

Mislio sam si uzet E6300, E4300 nisam ni gledao jer ne mislim clockat komp puno, možda uopće ne klokat, memoriju sam gotovo siguran za 1X1024 kingmax, pa kasnije stavit još jednu takvu za DC za matičnu nisam siguran u ve milu je bila gigabyte 965G-DS3 1007kn, a što se tiče grafe neku 7900GS, čitam da je dobro da uzmem gigabyte jer dolazi s VF700AlCu u seriskoj opremi...

I da pitam, možda glupo pitanje, ali... Ima li kakav "adapter" agp u pci-x, zato što sam mislio promjenit samo proc, matičnu, memoriju, a grafu da ostavim ovu koja je , za sada, pa da na ljeto ubodem 8800GTS ili tako nešto, dok joj padne cijena... Ajde, preporuke, i hvala

Jack_the_Ripper je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2007., 13:54   #2
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Stvarno ti se ne isplati, i to ne do ljeta, već do jeseni (negdje 10-11. mjesec, ili ako baš mora što ranije onda 9.). Do onda će se svašta izdogađati, i moći ćeš ubosti mrak pilu (mislim, mrak bi bio i C2D sistem ,ali ovaj koj imaš trenutno je ok da ti izdura još 5-6 mjeseci).

Što se tiče procesora, C2D i overclocka - jednostavno ih nema smisla ne clockati. Postavimo to ovako - ukoliko na kompu radiš stvari za koje je potrebna veća procesorska snaga onda ćeš i profitirati od OC-a, a ukoliko ne, onda ionako nema potrebe ni da uzimaš C2D procesor, budući da je ovaj koji imaš sasvim dovoljan za takve stvari. C2D procesori se overclockaju užasno lako, i jednostavno je pravi grijeh ne nabrijati ih.

Ukoliko se bojiš Oc-a, briješ da je to opasno za komponente, da ćeš skratiti životni vijek računalu itd - jednostavno nema razloga za takvu brigu. C2D se overclockaju užasno lako, a moguće je postići i sasvim pristojan OC bez diranja voltaža (iako nije nikakav problem ni mijenjati voltažu). Doslovno mijenjanjem jedne opcije u BIOS-u možeš podići takt C2D procesoru, tako da stvarno ne vidim razloga da ga ne clockneš. Stvarno je užasno jednostavno i praktički "risk-free", ukoliko uotri***iš samo malo pažnje i zdravog razuma.

Ako moraš baš sad kupiti (iako je moj savjet da čekaš barem 9. mjesec), onda defitivno čekaj kraj 4-og mjeseca, budući da 22.04.2007 Intel spušta cijene C2D procesora (kod nekih modela i do 30%), tako da nema smisla zbog nekih 20-30 dana pljunuti više love. U tom slučaju preporuka bi bila:

E4300
Gigabyte P965 DS3
Kingmax 667MHz
7900GS / X1950Pro / 8800GTS 320MB
Seasonic S12 380W / Seasonic S12 430W / Silverstone Element 500W

E4300 je na stocku na 1.8GHz, a kad na Gigabyte DS3 digneš FSB na 400 proc će ti raditi na 3.6GHz, a memorija na 800MHz biti u 1:1 omjeru (što nije problem za Kingmax 667MHz). To je 100% OC (a Gigabyte P965 DS3 su gurali i do FSB 500) i vjeruj mi da ti se tako nešto isplati. Proc ti neće izgoriti, sistem ti neće biti nestabilan (ukoliko naravno sve dobro postaviš i odvrtiš potrebne stability testove). Na C2D procesore bi u biti trebao gledati kao na tvornički underclockane procesore koje sam moraš staviti u pravilnu brzinu.

No, kao što sam već rekao - do jeseni će izaći novi procesori, nove matične, nove grafičke itd itd., tako da je IMHO najbolje strpiti se još neko vrijeme. Ionako je došlo sunce i ima hrpa zanimacija koje možeš prakticirati na otvorenom...
gorluk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.03.2007., 14:11   #3
Jack_the_Ripper
Premium
Moj komp

Jack_the_Ripper's Avatar

Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Stvarno ti se ne isplati, i to ne do ljeta, već do jeseni (negdje 10-11. mjesec, ili ako baš mora što ranije onda 9.). Do onda će se svašta izdogađati, i moći ćeš ubosti mrak pilu (mislim, mrak bi bio i C2D sistem ,ali ovaj koj imaš trenutno je ok da ti izdura još 5-6 mjeseci).

Što se tiče procesora, C2D i overclocka - jednostavno ih nema smisla ne clockati. Postavimo to ovako - ukoliko na kompu radiš stvari za koje je potrebna veća procesorska snaga onda ćeš i profitirati od OC-a, a ukoliko ne, onda ionako nema potrebe ni da uzimaš C2D procesor, budući da je ovaj koji imaš sasvim dovoljan za takve stvari. C2D procesori se overclockaju užasno lako, i jednostavno je pravi grijeh ne nabrijati ih.

Ukoliko se bojiš Oc-a, briješ da je to opasno za komponente, da ćeš skratiti životni vijek računalu itd - jednostavno nema razloga za takvu brigu. C2D se overclockaju užasno lako, a moguće je postići i sasvim pristojan OC bez diranja voltaža (iako nije nikakav problem ni mijenjati voltažu). Doslovno mijenjanjem jedne opcije u BIOS-u možeš podići takt C2D procesoru, tako da stvarno ne vidim razloga da ga ne clockneš. Stvarno je užasno jednostavno i praktički "risk-free", ukoliko uotri***iš samo malo pažnje i zdravog razuma.

Ako moraš baš sad kupiti (iako je moj savjet da čekaš barem 9. mjesec), onda defitivno čekaj kraj 4-og mjeseca, budući da 22.04.2007 Intel spušta cijene C2D procesora (kod nekih modela i do 30%), tako da nema smisla zbog nekih 20-30 dana pljunuti više love. U tom slučaju preporuka bi bila:

E4300
Gigabyte P965 DS3
Kingmax 667MHz
7900GS / X1950Pro / 8800GTS 320MB
Seasonic S12 380W / Seasonic S12 430W / Silverstone Element 500W

E4300 je na stocku na 1.8GHz, a kad na Gigabyte DS3 digneš FSB na 400 proc će ti raditi na 3.6GHz, a memorija na 800MHz biti u 1:1 omjeru (što nije problem za Kingmax 667MHz). To je 100% OC (a Gigabyte P965 DS3 su gurali i do FSB 500) i vjeruj mi da ti se tako nešto isplati. Proc ti neće izgoriti, sistem ti neće biti nestabilan (ukoliko naravno sve dobro postaviš i odvrtiš potrebne stability testove). Na C2D procesore bi u biti trebao gledati kao na tvornički underclockane procesore koje sam moraš staviti u pravilnu brzinu.

No, kao što sam već rekao - do jeseni će izaći novi procesori, nove matične, nove grafičke itd itd., tako da je IMHO najbolje strpiti se još neko vrijeme. Ionako je došlo sunce i ima hrpa zanimacija koje možeš prakticirati na otvorenom...

A nestrpljiva sam malo osoba, a vidjet ću... Pa ne bolijm se clocka, al kaj nije da se E4300 grije kad se klokne?! Tak sam nešto pročitao na testu..

Staro 31.03.2007., 14:18   #4
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Digneš E4300 sa FSB 200MHz na FSB 300MHz, to ti je 50% OC (1,8GHz na 2,7GHz), ne trebaš dizati voltažu za to i procesor se grije samo za par stupnjeva više (hladan je na tom OC-u)!

Ja ga držim na 2,7GHz i stvarno je odličan... Još ti je OK i FSB 333MHz ako ne moraš dizati voltažu (ja npr. moram dizati voltažu iznad 300MHz-a)!

Nemreš fulati sa tim procesorom, stvarno je savršen!
Bartuc je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2007., 14:43   #5
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor Jack_the_Ripper Pregled postova
A nestrpljiva sam malo osoba, a vidjet ću... Pa ne bolijm se clocka, al kaj nije da se E4300 grije kad se klokne?! Tak sam nešto pročitao na testu..
Svaki procesor se grije kad se clockne, neki više, neki manje, a ako ne diraš voltažu onda zanemarivo. No, to ne znači da je dizanje voltaže veliki problem, kao i zagrijavanje koje se neminovno dogodi. Za ~180kn možeš uzeti Artic Freezer 7 Pro, koji je jako dobar cooler za svoju cijenu (bolji je i od nekih duplo skupljih coolera), a i tiši je od stock Intel coolera. Ukoliko dobro staviš pastu, imaš dobro kućište s dobrim protokom zraka i uredno složenim kablvima, zagrijavanje procesora ne bi trebao biti problem. Da, procesoru se skraćuje životni vijek ukoliko radi na višim temperaturama, no to stvarno nije neka stavka koja bi te trebala previše zabrinjavati (mislim, umjesto 15 godina trajat će ti 12, big deal - koristiš li još koju 486-icu naprimjer?).

Intel Core 2 Duo želi da ga oveerclockaš, i to je sve što trebaš znati.

No, još jednom apleiram da odgodiš kupovinu, vjeruj mi da ćeš se na jesen gristi kad vidiš kakve su sve stvari u ponudi. Da imaš neku drugu konfu još ajde, ali taj komp će ti sasvim ok služiti do onda.
Staro 31.03.2007., 15:08   #6
Jack_the_Ripper
Premium
Moj komp

Jack_the_Ripper's Avatar

a budem pričekao malo.. A ono, taj komp koji bi si ja složio da mi služi koje 2-3godinem možda i duže, al kak su krenuli sad s tim, to će jako brzo zastarit

Staro 31.03.2007., 15:14   #7
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Gle, i C2D koji bi danas kupi će ti bez problema trajati i preko 3 godine, kao i konfiguraciju koju bi složio na jesen, za to se ne trebaš uopće brinuti. Jedino ćeš eventualno morati mijenjati grafičku, ovisno o igrama koje igraš, monitoru kojeg imaš i tvojim željama / potrebama.
Staro 31.03.2007., 17:48   #8
Jack_the_Ripper
Premium
Moj komp

Jack_the_Ripper's Avatar

e vidiš, zaboravio sam promjenit u sigu, sad imam samsunga 931BW, pa mi malo i je banana u igrama

Staro 31.03.2007., 19:26   #9
Warrior
Premium
Moj komp

Warrior's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
No, još jednom apleiram da odgodiš kupovinu, vjeruj mi da ćeš se na jesen gristi kad vidiš kakve su sve stvari u ponudi. Da imaš neku drugu konfu još ajde, ali taj komp će ti sasvim ok služiti do onda.
A šta se to događa u jesen? Ne misliš valjda na DirectX 10 i nove grafe koje će to podržati i koštati k'o svetog Petra kajgana?
Ili na neki novi socket za Intel ili AMD koji će isto toliko koštati, a neće donjeti nikakvo poboljšanje te će biti bugovit sve dok ne izađe neka 3. ili 4. iteracija (kao što je bio slučaj sa AM2 socketom u početku)?

Ili ipak imaš neku viziju nekih drugih događanja u jesen pa te molim da to podjeliš s nama...
Staro 31.03.2007., 19:57   #10
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Grafičke koje podržavaju DirectX su već neko vrijeme na tržištu, i ne, ne mislim na to. Kažem, do jeseni će se svašta izdogađati - izlazi Bearlake, Penryn, na tržištu će do onda biti i ATI kartice koje konguriraju G80 seriji, a cijena C2D, Quad procesora, te DirectX grafičkih će dodatno pasti.

Uglavnom ne preporučujem to čekanje, jer tako možeš čekati do besvijesti, no dečko ima komp koji će mu ok durati do ljeta / jeseni, i mislim da se u ovom konkretnom slučaju stvarno isplati pričekati (iako sam dao i savjet što i kada uzeti ako ga baš toliko svrbi da mora sad).

Očito nisi pratio što donose novi Intel chipseti i procesori, kada kažeš da neće donijeti nikakvo poboljšanje, a što se tiče čekanja 3-4 "iteracije", revizije ili čega već - to uopće ne mora biti tako (kao što i nije bilo s npr. C2D).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.03.2007., 23:22   #11
Jack_the_Ripper
Premium
Moj komp

Jack_the_Ripper's Avatar

a jako će mi komp izgurat jer već mi u HL2 na rez 1440x960 štekuca kad ima više ljudi i pucnjeva....

Staro 01.04.2007., 00:36   #12
Warrior
Premium
Moj komp

Warrior's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Očito nisi pratio što donose novi Intel chipseti i procesori, kada kažeš da neće donijeti nikakvo poboljšanje, a što se tiče čekanja 3-4 "iteracije", revizije ili čega već - to uopće ne mora biti tako (kao što i nije bilo s npr. C2D).
Da, nisam pratio šta donose novi procesori pa sam zato i pitao jer sam i ja sam u dilemi da li preći na AM2 platformu ili da čekam neku novost.
Da bih prešao na AM2 platformu uz prodaju sadašnjih komponenti računam da bih trebao izdvojiti cca. 2500 kuna.
Ali sve se bojim da ako pričekam jesen za upgrade na te nove platforme i procesore, da ću trebati izdvojiti cca. 5000 kuna (mojim komponentama će pasti cijena + nove cijene će biti veće od, npr. AM2 platforme).
Hmmmm.... Teško je to sve pratiti i biti up-to-date...
Staro 01.04.2007., 00:57   #13
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
a jako će mi komp izgurat jer već mi u HL2 na rez 1440x960 štekuca kad ima više ljudi i pucnjeva....
A gle, ako ti je previše strpiti se 3-4 mjeseca (to ti je već 7-8 mjesec) onda uzmi sad E4300 + Gigabyte P965 DS3 i gotovo. Samo i u tom slučaju je defitivno glupo kupiti prije kraja 4-og mjeseca jer je to za manje od mjeseca dana, a C2D procesorima pada cijena. Ja bih ti preporučio da pričekaš Bearlake, ali ako te tako svrbi - kupi, što ti ja mogu.
Staro 01.04.2007., 13:11   #14
Jack_the_Ripper
Premium
Moj komp

Jack_the_Ripper's Avatar

A kad izlazi Bearlake?... Pa naravno da ću pričekat kraj 4-og mjeseca da padne cijena!...

Staro 01.04.2007., 15:46   #15
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
A kad izlazi Bearlake?...
15.4 Intel namjerava lansirati P35 i G35 chipsete iz Bearlake obitelji. Na CeBITu je predstavljeno dosta nadolazećih ploča s podrškom za E6x50 procesore, 1333MHz FSB, 45nm Penryn i DDR3. P35 bu najzanimljiviji iz cijele obitelji jer zamijenjuje trenutni (vrlo clockabilni) 965P chipset, dok bu G35 nudil isto ko i P35 i još k tome imal i integriranu DX10 grafičku. Ako namjeravaš kupiti neki od procesora iz E6x50 serije ne trebaš striktno kupiti i Bearlake baziranu ploču. Gigabyte i Asus su već potvrdili da budu sve njihove ploče bazirane na 965P chipsetu s novijim BIOS-om podržavale i procesore iz E6x50 serije. Sve u svemu vredi ti se strpeti još tih tjedan-dva, jer bu svemu osjetno pala cijena, a (novih i "starih") procesora bu kolko i po kojoj cijeni hoćeš. Kad sitgnu E4400/4500 (1.100 do 1.400 kn), E4300 pada na kojih (i ispod) 1.000 kn, a nakon toga bu lagano nestal s tržišta. A slično se bu dogodilo s E6600 kad stigne E6x50 serija i Q6600.
McG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno