Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.03.2007., 15:28   #31
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
E sad bi bilo dobro kad bi se izmjerila brzina bootanja prije instaliranja 2 najvažnije stvari: driveri od matične i od grafe i bez toga, nekak mi se čini da je tu problem...

Ni meni se ne sviđa moje bootanje, auto update nikad nije bio uključen, procesi osnovni.. Prije je bilo sporije pa sam svašta podešavao i sad mi je negdje kao vama.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2007., 16:37   #32
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
ovak moja maticna je sa nekim ati chipsetom pa ako netko zna druivere za te chipsete.
Staro 20.03.2007., 19:03   #33
KnezTame
Premium

KnezTame's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Err evo ja probo bootvis i smrzne mi se komp prilikom bootanja.
Dakle ne mogu nit ocitat nit mogu bilo kaj, da, da i i opet da ukljucen mi je onaj servis na automatic.

ideje??
Staro 20.03.2007., 19:38   #34
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
meni se komp sa SP1 puno brže boota, otkad imam SP2, 50-60s da mogu početi s radom, isto i na palominu i na ovom sad
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2007., 19:40   #35
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ovako, primjetio sam prema Bootvisu da imaš Avast i ZoneAlarm, meni je ZoneAlarm u paru sa Avastom znao zadavat probleme. Koji verziju ZoneAlarma koristiš? Nemoj samo reći da je Security Suite - inače on ti se sam (Zone) diže 15-ak sekundi, a ZoneAlarm mi se klao i sa ATi Catalyst CC-om - ali to sam riješio da sam isključio ga pri bootanju.

Najbolje si ti skini probnu verziju TuneUp Utilities-a 2007: link i tamo (TuneUp Startup manager) pogledaj koji ti se procesi pokreću prilikom start-upa, za svaki program češ imat opis i prijedlog da li da ga isključiš ili ne.

Meni boot traje točno 40sek, od tipke pa do spremnog OS-a za rad (svi programi dignuti; AVG, Comodo PF, Samurize, NVidia CP, program za status pisača) s time da nisam još sa Bootvisom optimizirao.

Zadnje izmijenjeno od: tutix. 20.03.2007. u 20:08.
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2007., 20:09   #36
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
thnx tutix, samo iskljucivsi zonealarm, smanjio sam boot za 16 sec!

prije sam vec odvrtio one sve optimizer programe (tunexp i slicno...) ali su skinuli svega par sec sa onih 1.40 minuta

a moze li mi netko reci zasto meni ne prikazuje drivers delay, iako ih upalim??

EDIT: imam NOD32 i Spybot, nije da sam bez zastite
a s modemom i bez mi je isto, jer sam na routeru podesio fixni IP pa ne gubi vrijeme na to... da bar mogu vidjeti driver delays pa na taj nacin srezati jos boot malo...

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2007., 20:28   #37
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Nemaš frke TomRi, koliko vidim programi koji ti se pokreću su sad dosta čisti. Ali ipak instaliraj neki AV i FW. Meni isto iz nekojeg razloga ne prikazuje Driver Delays. E sad ajde probaj napravit još jedan test sa isključenim aDSL modemom pa postaj sliku. Ako misliš da se ubrzalo sa isključenim modemom, probaj postavit fiksnu IP adresu kod LAN konekcije za modem.

Start - Connect to - Show all connections - desna tipka na Local Area Connection pa Properties - nađi Internet Protocol (TCP/IP) isto na to desna tipka properties i ispuni ovako:

tutix je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2007., 09:24   #38
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Meni je problem prije bio NCQ koji kad sam iskljucio je super radilo... no to bila Nforce ploca, sa SATA I diskovima.
Staro 21.03.2007., 10:27   #39
gbijelic
Premium
Moj komp

gbijelic's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
jesi probo to sve stavi i instalirat na drugi disk ili zamjenit memoriju možda, jer sam već imao takav slučaj, naime bila je riječ o disku 160GB (neznam koji) i 1GB rama i sve se vuklo gore neko moj dotadasnji P4 cel. 2.0 s 256MB, pa opisi kako ti radi disk, jel puno šrota i tak to el...
gbijelic je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2007., 12:38   #40
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Meni se komp boota (od "power on" do "spremnih za rad windowsa") 23 sekunde bez BitDefender v10 (isključen real time monitor) i 27 sekundi sa BitDefenderom (uključen RTM)!

Komp mi je optimiziran (ima vodič u ovom podforumu - način na koji ja optimiziram) ali imam i zatrpane windowse jer je komp relativno nov pa ga testiram sa svim i svačim! Znači da bi moglo biti to i malo brže

Uglavnom, boot proces je teško ubrzati jednom kada se pokvari! Također, bilo kakvo snimanje/brisanje, programa/demo igri, koje ne koristite, smanjuje performanse kompa pa time je automatski i boot windowsa duži (registry je zatrpan jer koliko god vi koristili uninstall on če uvjek pamtiti apsolutno sve kaj se događalo na kompu - rjetki su programi/igre koje pri uninstallu brišu sve za sobom iz registry-ja)!

TweakXP sa svojom opcijom za defragmentiranje boot fileova može ubrzati boot proces ali ne drastično!

Od programa vam mogu preporučiti TuneUP Utilities 2007! On ima vrlo korisnu opciju, "Defragment Registry", tj. on može defragmentirati cjeli registry! Ako se skombinira sa CCleanerom, dobijete koliko toliko "čist" registry što također može imati utjecaja na brzinu dizanja windowsa!

Također, nadosnimavanje novih drivera (bilo za matičnu ili grafičku) na starije drivere je vrlo kobno za performanse! Ako se radi novi install drivera (ne live update) onda se MORA komp očistiti od prethodnih drivera inaće dobijete pimpek od ovce

Također može pomoći (mislim da je ovo već spomenuto)... U BIOS-u ostavite samo HDD kao boot device, ostale isključite, uključite ih tek kad buju vam trebale (prilikom formata/reinstalla Windowsa)!

PS: Dobro bi bilo (moje mišljenje), ako često mjenjate komponente računala (a da ga nakon toga ne formatirate), da napravite Clear CMOS (da se BIOS malo resetira i prilagodi novoj situaciji u kompu - novi HDD/optika/...)

Eto, malo da i ja nekaj nadodam

Pozdrav!
Bartuc je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2007., 13:55   #41
Buger
Premium
Moj komp

možda je mali OT, ali ako stavim boot priority(1.) na hitachija iz siga(na kojem su winsi) kaže NTLDR is not found, kada vratim WD(na njemu su nekad bili winsi) pod 1. onda je sve u redu

inače @bartuc: jel ti se pojavljuje kakav screen(traje oko 1s) između onog dijela kad očita diskove i LOGOa od wina?
Staro 21.03.2007., 14:12   #42
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
@blablu, nisam te baš najbolje razumio ali...

Redosljed kod mene (možda tu nađeš odgovor):

1) Provjera memorije i ispis uređaja...
2) Onda mi je neka lista (brdo slova i brojeva - ne znam kak se zove taj dio niti me ne interesira previše)
3) Win LOGO sa pokretnom trakicom
4) Welcome
5) Windows - ready to go

Nadam se da bum ovo uopče uspio poslati koliko je forum spor (ne znam zakaj, inaće je OK u ovo doba dana)!
Bartuc je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2007., 06:13   #43
RaNz0
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor dada-as Pregled postova
eto molim vas ovdje da mi dadete savjet.
Problem:
dizanje xp windowsa traje 1minutu negdje od startanja plus jos jednu jer mu treba da digne antivirusni i zone alarm tak dugo sto je katastrofa.
ako je ovo ZASS, onda ga probaj isključiti, pa vidjeti stanje. ja sam isto imao problema s njim, kad bi pokrenuo bezvezni notepad hard bi mi šrotao ko lud i trebalo mu je oko pola minute za pokretanje najbezveznijih aplikacija, a za nešto zahtjevnije sam živce gubio. također mi je startanje wina bilo puno duže.
RaNz0 je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2007., 09:18   #44
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
fresh sam sve formatiro isto sranje, sad cu probat kak ti akzes maknut ovaj zonealarm u cemu i ja mislim da je problem, stisnem firefox a on ko da sam pokrenuo mjesec. Zamisli firefox pokrenem a ko blesav srota nije mu ajsno kako sam mogao firefox pokrenuti,lol

ajde mi dajte neke druge firewale.
Staro 28.03.2007., 10:18   #45
stripy
a-wAnnaBe
Moj komp

stripy's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
a da probate bootvisu dati da vam optimizira?

deletate sve iz \windows\prefetch
onda bootvis > trace > optimize system te ga pustite da odradi svoje.

iako navodno bootvis je maknut s win stranice jer mozda radi probleme s HT i dual core procesorima.

MBO: DFI LAN PARTY UT nF4 Ultra-D
MBO DFI Lan Party DK P35-T2RS S.775
Kingmax DDR2-800 KLDE88F 2 GB
Gigabyte VGA nVidia 8800GT 512MB
Antec super-midi kućište P182B crno
Arctic Cooling VGA cooler Accelero S1
Arctic Cooling turbo modul
Pioneer DVD ± RW DL DVR-215BK SATA
Cooler Master Hyper TX2 CPU hladnjak
Corsair 520HXEU ATX 2.2 modularno
CPU INTEL Core2Duo 8400
stripy je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2007., 19:50   #46
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor stripy Pregled postova
a da probate bootvisu dati da vam optimizira?

isprobano, ali nema neke razlike, posto ga nesto ocito zezne u radu..
ne moze niti prikazati driver delays, pa ocito ne moze ni optimizirati nista...
(friski install winsa, svi novi driveri s neta skinuti(i sa starima ista stvar), i na par razlicitih maticnih ploca isprobano...)

Citiraj:
iako navodno bootvis je maknut s win stranice jer mozda radi probleme s HT i dual core procesorima.

posto nas se dosta javilo sa core duo procevima.. mozda je i do toga sto si napisao, tko zna

dodje mi da kupim neki 775 socket cpu sa jednom jezgrom(400njak kn) i da vidim razliku, mozda ce se ista konfa brze bootati nego ovako sa dual core, uopce me ne bi cudilo(kada se sjetim kako se stari komp bootao sa 3 put slabijim komponentama)

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2007., 19:55   #47
Buger
Premium
Moj komp

ma idmeo na vistu, ona se boota za 20-ak sekundi
Staro 22.10.2007., 18:29   #48
Pink_Floyd
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
isti problem se i meni pojavio, a što je najsmješnije, koristim isti instalacijski CD već godinama..
na istoj konfi..
i zadnja instalacija se jako sporo diže u windoze... crtica mi ona prođe skoro 20 puta?! wtf...

jeedan od razloga zašto sam prešao na Vistu...
jesam napomenuo da sma radio format particije... i ista stvar... ko je tu lud...
Ovo san mora quotat , je da sa diga temu iz mrtvih ali san poludia radi ovoga, koristin isti inst. cd jako dugo uvik sve radilo bez ikakvog problema, i odjednom boot vrijeme totalno poludi ona crtica svaki put napravi 25 puta , i ja samo radi toga formatiran komp wine nanovo kad ono opet isto , ej , nemoguce , i naravno snimin vistu 64bit dize se u doslovno 4 sc i naravno odustanem od nje radi drugih problema , probam ponovo snimit xp kad boot ono opet isto...ovo je defitivno neka microsoftova urota , jer je i mene uspila natjerat na vistu nekao i to samo radi ovoga...
Pink_Floyd je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2007., 18:34   #49
Pink_Floyd
Premium
Moj komp

Ocito nakon updejta neko sranje se nasnimilo na particiju za win koje se nemoze ni formatiranjem izbrisat , jer drugog razloga ne vidim , sve sam shema i cake koje mogu zezat provjeria....nevjerovatno , budu li sad novi win koje nabavim cinili isto , bacam komp sa prozora!
Staro 23.10.2007., 02:07   #50
Pink_Floyd
Premium
Moj komp

Evo snimia san originalne win xp pro , sp2 na svjeze formatiranu particiju , opet sve isto , ona crtica prodje 25-30 puta i tek onda udje u win , inace kad se digne sustav sve je brzo , sav hardware je ispravan i nema nikakvih problema,hdd prema hd tachu sve u redu...sta bi moga it problem ovome , stvarno uzasno smeta taj spori boot...

tek san sad vidia da san maka sig sa konfom

athlon64 3200+
dfi ultra-d s.939
2x512mb
hdd samsung 320gb t166
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke