|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2007
|
kupujem novi komp- dvojba oko prockasa i rama
pozdrav svima, ovako treba mi pomoc oko izbora procesora. gledam dali da si uzmem 6600 ili 6400 procesor, koja je realno razlika. ja znam da je razlika 700 kn a u performansama? ne mislim overcloakati a želim da mi komp izdrži barem 2.5 do 3 godine. također me zanima kakva je integrirana intelova grafika x3000. igrice mislim igrati 0%. kompjuter je namijenjen za rad u officu i CAD aplikacijama sa malo renderiranja. i još me zanima dali postoji neka razlika između rama na 800 i 667mhz i kolika? koji ram preporučate. mislim uzeti 2x1Gb. hvala svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Proc E6600, za grafu nemam pojma, za ram uzmi 2x1GB Kingmax 667 MHz ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
The All Seeing Eye
|
Za rad u Office i CAD-u je sasvim dovoljan E6400! Razlika između ta dva procesora nije toliko velika da bi se tebi isplatila! Ako ne igraš igre, onda je bilo koja integrirana grafička i više nego dosta (osim u aplikacijama gdje treba grafička snaga)! Uzmi si Kingmax ili na 533 ili na 667MHz-a! Ako ne OC-aš komp, memorija če ti raditi tak i onak samo na 532MHz (ako je FSB E6400 266MHz-a)! Memorije sa frekvencijom iznad 667MHz služe samo za OC procesora! (FSB x množitelj memorije = frekvencija memorije) EDIT: Aski u minutu smo se uskladili! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
hvala na odgovorima! možeš mi samo reći koja je razlika u brzini između 6600 i 6400, šta ona razlika u 2 i 4mb cache memorije skoro ništa ne znači? hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
The All Seeing Eye
|
Evo ti link pa si prouči malo (ipak je ljepše vidjeti to na grafu neg da ti pričam o tome ![]() Ja sam ti namjestio procesor, a ti si samo biraj testove koji te zanimaju! Crvenom bojom su ti označeni procesori koji su izabrani! Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Registered User
|
Citiraj:
a dali ce mi taj 6600 u buducnosti nesto vise znaciti ili je to prakticki ista stvar i da ne bacam lovu. ne kužim to sa 4 mb cache kod 6600 i 2mb kod slabijih... hvala. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
The All Seeing Eye
|
Gle, kako ti je POP rekao (u drugom podforumu), ako nije komp za igranje onda ti je dosta i E6300! Nema svrhe kupovati tako jak i skup procesor kao što je E6600! Ne mogu ti reči točno koliko je jači od E6300 ili E6400 ali sigurno nije vrijedan tih 700 ili 1000 kuna razlike u cjeni! Za 1000 kuna si možeš kupiti 2Gb Kingmax 667MHz memorije! PS: Vrlo važna stvar je da imaš BrandName napajanje (mislim da je i to POP spomenuo)! Ako imaš NoName napajanje onda je moja preporuka da uzmeš novog Chiefteca ili Fortona jer nije sigurno komp držati na lošem napajanju! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
imam jedno ocz-ovo (skoro novo) napajanje spremno za novi komp tako da to imam riješeno. a dali se onda isplati kupiti neku jacu plocu, npr. za 1400kn pa da za 1.5-2 godine ubodem novi procesor ili je glupo tako razmisljati. fakat neznam kaj da napravim pa mi treba puno pomoci... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
Tek sad vidim da su 2 teme...http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=64342 Al me Bartuc spominje hehe. "evo još samo jedno pitanje i necu te više gnjaviti dali ce u buducnosti, u sljedecih godinu dana ili tako nekako 6600 postati brži od 6400 ili 6300 zbog novih aplikacija ili to više nema nikakve veze. nikako ne kužim kako je tako velika razlika u cijeni a u performansama između 6600 i6400 po svim testovima možda nekih 10-13%. to će tako biti i za 1 god? znam da je pitanje možda malo glupo ali slabo se kužim u kompove.... hvala." UZMI 6300, 10-15% ne vrijedi 1000KN, a ti ćeš to vidjeti NIGDJE. Radije podigni procesor na 2.5-2.8GHZ, nećeš napon morati ni pipnuti.
![]() |
#10 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Eddie
|
Ako misliš imati taj CPU 10 godina onda se zabrini. 90% ovog foruma ima clockana računala i 98% nije imalo problema, 2% su napajanja ili jednostavno ode i makar nije clockano. A štetiti nikako ne može jer mu ne dižeš napon nego samo takt. Pogledaj moj sig, komjuter nisam ugasio 1 godinu, procesor i memorija rade tako 24/7, VGA držim na 415/900. I nemam problema.
![]() |
#12 |
The All Seeing Eye
|
Kad ti komp crkne zbog prosječnog OC-a, tak i onak bu vrijedio koliko danas vrijedi 486-ica ![]() Ne brini, uvjek možeš OC-ati komp za kojih 30-50% bez ikakve brige (ako se radi o C2D-u)! Matična ti je dobra i Gigabyte 965P-DS3 za 830 kuna u Ve-Milu! PS: Napajanje je dobro čim je OCZ ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Registered User
|
Citiraj:
volio bi ga OC-ati ali me strah.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Registered User
|
Citiraj:
znači ti mi želiš reći da ako ga cloaknem nekih 40% da ce mi izdržati barem 5 godina da radi 0-24 365 dana godišnje? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Eddie
|
Stavi ga na 2.8GHZ, drži ga tako 3 godine, toliko traje garancija! A i onda će vrijediti 200KN. NEĆE CRKNUTI. Ako nešto teško ode to je CPU, stavi napon na 1.8V ako ga hoćeš skuriti. Nemoj sad pretjerivati.
![]() |
#16 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
The All Seeing Eye
|
Glavno da imaš dobro hlađenje! Ako tako dugo radi imaš 4 opcije! 1) ThermalTake Sonic Tower + 12x12 ventilator 2) ThermalTake Big Typhoon 3) CoolerMaster HyperTX 4) ArcticCooling Freezer 7 PRO Poredani su po kvaliteti/jačini! Ako je CPU dobro ohlađen onda nema brige što se tiče crkavanja (barem pri malom OC-u gdje se ne mjenja voltaža na CPU)! Ja svog E4300 držim na 2,7GHz bez extra voltaže (default je 1,8GHz, znaći to je 50% OC)! Pri tom OC-u, CPU mi je hladan sa CoolerMaster HyperTX i bivšem AC Freezerom! EDIT: Ovo gore su Cooleri za CPU, da nebi bilo zabune! |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
sad opet nisam skužio dali će mi komp izdržati 3-4 god ako će raditi 0-24 svaki dan?? ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
The All Seeing Eye
|
Dobro je POP, smiri emocije ![]() Gle cosva, za razliku između E6600 i E6300 (1000 kuna), uzmi Freezer 7 PRO (cooler) koji dođe 180 kuna u dučanu LINKS! Ipak je to bolje hlađenje a time i duži vjek procesora! |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |