Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.03.2007., 03:37   #1
jety
Premium
Moj komp

jety's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
am2 "za buducnost"

Planiram prelazak na am2 i sad sam u nedoumici koju plocu uzet. Plan je da ta ploca sluzi minimalno 2 godine jel nemam vise zivaca za stalno mjenjanje komponenata(mjenjat cu samo proc kad postane slab i grafu kad se srede cijene dx10) sli me ne zanima. Gledam po furumu i na jos par drugih 2 ploce se isticu najvise dfi Ultra M2-II. i asusm2n-e. tu jos ulazi u obzir i abitova kn9 ultra. Ploca mora biti stabilna, naravno i clock pozeljan ali nije sad bitan svaki mhz, vise od 3 sata utora(usput pitanje ako se ne varam na svim plocama su sata 2 utori pa me zanima jel se na njih moze spoji obicni tj. sata disk jel imam jedan sata 2 a drugi sata?), i da nema problema sa pregrijavanjem chipseta(na asus i abit plocama mi se svidja pasivno hladjenje jel ipak imam malo ostriji sluh, pa me zanima koliko su dobri ti pasivci). Slobodno stavite link ak ste negdje citali dobre rewieve o tim plocama. Naravno i druge ideje su dobro dosle ne moraju bit ove 3 ploce.Lova koju bi dao je oko 800kn. naravno 100-200kn vise manje. Gledam vec par dana po netu i nigdje da nadjem nekakav tekst di bi rekao to je to idem po tu plocu. Hvala svima unaprjed i sorry na malom duzem postu ali zelim bit siguran da kupujem pravu stvar a ne da za par mjeseci skuzim da to nije ono sto sam htjeo.
jety je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 03:50   #2
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Što se tiče preporuke za AM2 ploču nek ti se javi neko s iskustvom za AM2 socket... Ja bi sam htio napomenut u vezi onoga za Sata2... Nema veze ako imaš jedan sata i jedan sata2 disk... To ovisi o jumperu na hardu hoće bit jedno ili drugo. Ako ima jumper onda je sata a ako nema onda je sata 2. Ako matična podržava 3Gbit/s brzinu onda je to sata2 a definitivno će takve matične to podržavati. A sata ima brzinu 1.5Gbit/s.
Sam nisam siguran hoće li ti se ta dva harda gušiti zato što sata ima propusnost 150MB/s a sata 2 pak dvostruko više, 300MB/s...
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2007., 08:17   #3
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Fera_os Pregled postova
Sam nisam siguran hoće li ti se ta dva harda gušiti zato što sata ima propusnost 150MB/s a sata 2 pak dvostruko više, 300MB/s...
neće se gušit nema se tu šta gušit, pogotovo jer je SATA
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 09:20   #4
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Mislim da ti se ne isplati AM2 kad izlazi AM2+ za nekih 3-4 mjeseca
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 11:16   #5
ZMAJ
Premium

uzmi dfi infinity (ultra) II-m2 i HR-05 SLI (mozes uzet odma i sharkoona 80mm najsporijeg... ja sam ga uzeo neki dan za 25kn u linksu i odusevljen sam protokom zraka...)...

to bu te doslo oko 800kn, a smijesak bu ti na licu kad bu se mhz-i FSB-a povecavali
ZMAJ je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 11:23   #6
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor ZMAJ Pregled postova
to bu te doslo oko 800kn
+ memorija + procesor
Staro 04.03.2007., 11:25   #7
ZMAJ
Premium

...

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
+ memorija + procesor
ne razumijem... pa napisao je da bi da ga ploca izade oko 800kn zar ne??

pa nemoguce je uzet am2 plocu/procesor/memoriju za 800... i to s plocama koje on gleda
ZMAJ je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 11:37   #8
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Ma samo sam htio naglasiti da mu se ne isplati prelaziti. Neće dobiti na performansama ako ne potroši puno love, a u roku 2 godine koje on spominje tek dolaze prave stvari...prva odma iza ugla...am2+...naravno ako ne bude odgoda
Staro 04.03.2007., 15:40   #9
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Mislim da ti se ne isplati AM2 kad izlazi AM2+ za nekih 3-4 mjeseca
Neće do Q3, odnosno jeseni. Nvidia MCP72 je najavljen za kraj godine, AMD RD790 za Q3 kao pratnja novoj generaciji AMD desktop procesora. A onda je pitanje koliko će PCI-E 2.0 i još brži HT pomoći ukupnim performansama. Socket je isti i novi procesori će raditi normalno na njemu.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 16:57   #10
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Neće do Q3, odnosno jeseni. Nvidia MCP72 je najavljen za kraj godine, AMD RD790 za Q3 kao pratnja novoj generaciji AMD desktop procesora. A onda je pitanje koliko će PCI-E 2.0 i još brži HT pomoći ukupnim performansama. Socket je isti i novi procesori će raditi normalno na njemu.
Ja mislio da je Q3 od 6 do 9 mjeseca, tj ljeto
Brži HT vjerojatno neće značiti previše osim za 4-jezgrene procesore, ali pošto čovjek planira zadržati ploču 2 godine, ko zna, možda 4 jezgre budu hit, a možda i jeftine.
AM2+ će zato moći primati i AM3 procesore, još jedna dobra stvar ako se gleda unaprijed
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2007., 18:16   #11
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Što se tiče novih AMD procesora, radit će na sva tri socketa. Socketi su fizički/električki kompatibilni, razlika je samo u fičerima. Ne postoje AM2+ ili AM3 procesori.
Staro 04.03.2007., 20:15   #12
Billy007
Registered User

Datum registracije: Nov 2005
Jesi bio na www.zagria.hr ?
Imaš ploču MSI K9N Ultra 2F,AM2,nForce570,2GB. Imam je ja, da se klokat i stabilna je. Samo 720 kn.
Ali trebaš memoriju i proc.
Jesi razmišljal šta bi uzeo?
Imaš tamo i Apacer DDR2 PC6400/800,1GB, APA isto 720 kn a u PC Chipu je dobila ocjenu "Prava Prilika", jer radi na CAS 4.
Imaš tamo više o tome.
Za proc uzmi x2 3600 EE, dela dobro i ne grije se.
Staro 04.03.2007., 20:39   #13
jety
Premium
Moj komp

jety's Avatar

ovdje pitam samo za plocu. za nju sam mislio izdvojit od 800-1000kn, a ne za cijeli komp. proc bi najvjerovatnije bio 3600+ jel mi ne trenutno ne treba nista jace. a vise ni sam ne znam sta da radim da prelazim na am2 ili ostanem na 939? nisam ocekivao da je u planu am2+ tako brzo. mislio sam da bar godinu do godinu i pol nece izlazit
Staro 04.03.2007., 20:52   #14
Billy007
Registered User

Pa vele da ko ima am2 samo će trebat bios flešat i stvar rješena. AM3 dolazi tek sredinom 2008, možda kasnije.
Staro 04.03.2007., 23:25   #15
vinja
Premium
Moj komp

vinja's Avatar

Odluci se za socket, al za AM2 ja potpisujem Zmajev prijedlog, uz dodatak - meni nema smisla dati skoro 200kn za HR-05. Ja sam sebi stavio zlatni zaman + 60mm fan na 2000rpm (ukupno cca 50kn), i, em super hladi, em je tiho.

Kako ocito imam istu plocu, mogu reci da je jako dobra, sto se tice opreme, rasporeda, BIOS mogucnosti, OC mogucnosti i opcenito svega
vinja je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 23:44   #16
Billy007
Registered User

Samo MBO DFI INFINITY, nF4 ULTRA II-M2 je bazirana na staron nForce4 čipsetu...
Uglavnom novi 570 dolazi sa pasivnim hlađenjem i ploče se manje griju a bolje se kloka od ploča sa 550.
A što se tiče proca ak uzimaš Athlona x2 3600 EE on je deklariran na 65W pri nazivnom taktu pa da ga i klokaš neće se previše grijati. Digneš li malo voltažu za 0,1-0,2 V dobiš nekih 89W a to je kao obični Athloni tak da ti neki ekstra hladnjak i ne treba za klokanje 400Mhz.
Provjereno.

A pogledaj kakav je MSI K9N Ultra na testu:
http://it-review.hr/index.php?option...1&limitstart=0

Zadnje izmijenjeno od: Billy007. 05.03.2007. u 00:02.
Billy007 je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2007., 00:54   #17
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Samo bih htio iznesti jednu svoju opservaciju. Do sada, u cijeloj svojoj "karijeri" samo sam jednom na staru ploču stavio novij procesor. I to sa celera 333 na celer 500, a čak i za to mi je trebao onaj nekakav kurchevi konvertor...da ne spominjem da je dobitak performansi bio razočaravajuć. Sve druge ploče bilo je potrebno zamijeniti da bi se mogao ugraditi CPU koji bi donio neko osjetnije/isplativije poboljšanje performansi.

Na temelju svoga dosadašnjeg iskustva, smatram da se MBO+CPU mijenjaju gotovo uvijek zajedno te ne vidim razloga danas kupovati skuplju ploču radi nadogradnje za godinu-dvije.

I sam planiram uskoro hopnuti na AM2 i u tu svrhu uzeti neku ASRockicu ili Gigabayticu do maksimalno 500 kn. Ako misliš zabiti kakvu veću lovu u MBO, učini to radi performanisi koje će ti trebati danas. Pusti to što će biti za godinu dana ili dvije. Pogotovo kada specifikacije AM2+ i AM3 nisu još u potpunosti definirane.
Delta S4 je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2007., 01:19   #18
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor Delta S4 Pregled postova
I sam planiram uskoro hopnuti na AM2 i u tu svrhu uzeti neku ASRockicu ili Gigabayticu do maksimalno 500 kn. Ako misliš zabiti kakvu veću lovu u MBO, učini to radi performanisi koje će ti trebati danas. Pusti to što će biti za godinu dana ili dvije. Pogotovo kada specifikacije AM2+ i AM3 nisu još u potpunosti definirane.
S ovim se slažem, neka ploča od 500kn, ima na akciji fx62 procesor u hgspota, i imat će bar 30% bolje performanse od ove sadašnje konfe
Staro 05.03.2007., 10:18   #19
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Citiraj:
Autor Delta S4 Pregled postova
Samo bih htio iznesti jednu svoju opservaciju. Do sada, u cijeloj svojoj "karijeri" samo sam jednom na staru ploču stavio novij procesor. I to sa celera 333 na celer 500, a čak i za to mi je trebao onaj nekakav kurchevi konvertor...da ne spominjem da je dobitak performansi bio razočaravajuć. Sve druge ploče bilo je potrebno zamijeniti da bi se mogao ugraditi CPU koji bi donio neko osjetnije/isplativije poboljšanje performansi.

Na temelju svoga dosadašnjeg iskustva, smatram da se MBO+CPU mijenjaju gotovo uvijek zajedno te ne vidim razloga danas kupovati skuplju ploču radi nadogradnje za godinu-dvije.
Uspoređuješ kruške i jabuke, a sa AM2+ i AM3 zbunjujete ljude. Bude li nova generacija procesora izašla van prema AMDovim najavama bit će to nešto prije novih čipseta sa podrškom za PCI-E 2.0 i HT 3.0 i bar koji mjesec prije veće dostupnosti novih ploča. Što misliš na kojim pločama će biti prve recenzije? Očito na onima koje su sada na tržištu.
Staro 05.03.2007., 10:29   #20
vinja
Premium
Moj komp

vinja's Avatar

Citiraj:
Autor Billy007 Pregled postova
Samo MBO DFI INFINITY, nF4 ULTRA II-M2 je bazirana na staron nForce4 čipsetu...
Uglavnom novi 570 dolazi sa pasivnim hlađenjem i ploče se manje griju a bolje se kloka od ploča sa 550.
A što se tiče proca ak uzimaš Athlona x2 3600 EE on je deklariran na 65W pri nazivnom taktu pa da ga i klokaš neće se previše grijati. Digneš li malo voltažu za 0,1-0,2 V dobiš nekih 89W a to je kao obični Athloni tak da ti neki ekstra hladnjak i ne treba za klokanje 400Mhz.
Provjereno.

A pogledaj kakav je MSI K9N Ultra na testu:
http://it-review.hr/index.php?option...1&limitstart=0
da se grije, je - al to se lako rijesi, kao u mom sigu... al odakle ti da se 570tka bolje clocka? pa samo se javi 9800pro il zmaju... fsb debelo preko 300, a nije bas puno ploca s 570tkom kolko sam vidio okolo islo tolko visoko.

btw ovu MSI koju spominjes sam imao u obziru, al sam odustao kad sam vidio da ima malu manu - cesto rikava (dead boot)... bar sam to primjetio po forumima okolo
vinja je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2007., 11:04   #21
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Ovak, imao sam tu MSI i vratio ju drugi dan, sve iznad 200fsb-a je bilo nestabilno. Sam prodavac mi je tvrdio kako je MSI super za default ali ne za overclock, da je Gigabyte smeće i ništa ne valja (ja tvrdim upravo suprotno iz osobnih iskustava) te da DFI nije niš posebno, da ti treba mala matura da ju podesiš. Odmah se izuzimam iz komentara da ne vjerujem prodavačima jer im ne vjerujem, to sam naveo samo za primjer šta nas čeka po dučanima. Da se nforce 550/570/590 manje grije od nforce 4 nema šanse, na MSI-ju je čipset gorio zbog malog hladnjaka, na Gigabytu s posla sa nforce 550 isto chipset prevruć, ASUS M2N32SLI deluxe nforce 590 default temp chipseta 60-65°C a kad je fsb bio 300 temp je bila preko 100°C (po Everestu). Sve te nove điđe miđe su glupost, bolje da se potrude oko boljeg layouta i stvarno boljeg hlađenja. Za sada slobodno uzmi nforce4 za AM2, te matične barem imaju 1 čip za razliku od 570/590 koji imaju 2 koja se griju.
9800pro je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2007., 13:39   #22
Billy007
Registered User

Složio sam jako puno računala i nikad s MSi-om nisam imao problema. Razlika je kaj se K9N-Neo manje kloka i u biosu nemreš dizat voltažu ali zato Ultra ima sve kaj trebaš i nema problema s klokanjem.
Mislim da si naletio na jednu lošu MSi ploču a to ne znači da su sve u banani. Sa Gigabytom sam imao više problema, uglavnom po pitanju kompatibilnosti sa memorijom...
Opet ne znači da Gigabyte ne valja ali mislim da su im grafičke puno bolje od ploča.
Šta se grijanja tiče imam Aplus kućište sa 250mm ventilatorom koji je skroz tih i nemam drugih ventilatora osim na cpu i napajanju.
Problema nemam. MSi se grije ali puno više u domeni intel core 2 duo ali to nije tema ovdje.
U svakom slučaju ako kaj s pločom ne valja možeš ju vratiti. Jamstvo je 3 godine a podrška je dobra. Imaš uvijek novi BIOS, sve drivere na netu. Moja osobna preporuka.
A svatko može imat neki svoj stav i ukus. Za novce koje ulažeš dobivaš sigurno dobar proizvod.

I nisam rekao da se bolje kloka. Dobro se kloka, a to ne ovisi samo o ploči.
Staro 05.03.2007., 16:09   #23
Okii
Premium

Datum registracije: Jul 2005
Da ja kažem nešto u vezi Abitove ploče. Ploča ima moje preporuke, sabirnica ide do 280 MHz, a o grijanju nema ni riječi. Jedina mana koju sam primjetio je da kada pretjeras sa postavkama u biosu moras resetirat bios. Riječ je o KN9s, neznam dali bi ultra išla dalje sa sabirnicom.
Okii je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2007., 16:46   #24
Billy007
Registered User

Da citiram:
...Ploca mora biti stabilna, naravno i clock pozeljan ali nije sad bitan svaki mhz, vise od 3 sata utora...
Dakle nija bitan svaki mhz, bitna je i stabilnost i cijena...

Kad kod MSi K9N Ultra kad pretjeraš s postavkama ne zašteka nego te vraća na bios, a ako to ne upali ima tipkalo za reset biosa, koji zanimljivo resetira postavke procesora i memorije ali ne i sat niti ostale posavke.

Nitko nije rekao da Abit ne valja ali u šumi dobrih ploča teško se odlučit. Meni je lako jer sam u prilici često mijenjat ploče, međutim iz prošlosti nikad nisam volio baš Abit. Priznajem, moje subjektivno mišljene.

Na nazivnim postavkama razlika izemđu tih dvije ploče su zanemarive. Imaš dobar review na:
http://it-review.hr/index.php?option...1&limitstart=2
Staro 12.03.2007., 23:54   #25
jety
Premium
Moj komp

jety's Avatar

evo jos nisam nista kupio,a li citam malo po netu koliko stignem i cini mi se da za 800njak kuna abit kn9 ultra ima malu prednost bar za mene. asus sam odustao kad sam procitao za temp. chipseta a i na nekim stranicama abit ima bolje reze a cijena je tu negdje. samo me muci, nemogu nigdje nac temp abitice??? pa ako negdje ima molim za pomoc. temp su mi bitne jel volim tisinu i ne da mi se stavljat jos jedan vent na chipset
Staro 13.03.2007., 13:32   #26
Okii
Premium

Datum registracije: Jul 2005
Ma rekao sam ti da nemaš problema sa temperaturama. Hlađenje je pasivno, a temp su ti oko 30tak stupnjeva (ovisno o temp. sobe). Meni je ploča klokana dosta i nema nikakvih problema sa grijanjem.
Okii je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2007., 17:45   #27
jety
Premium
Moj komp

jety's Avatar

e to me zanimalo. dakle tocna temp. super ak je oko 30-etke jel stvarno nemam zelju trpat vrentove po kucistu. u planu je seasonicovo napajanje pa bi mi bilo glupo lupat lovu za tisinu na napajanju i kupnju npr. tt sonica ili tajfuna radi tisine a da onda moram stavljat jos ekstra ventove zbog hladenja ploce. okii tnx
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno