|
![]() |
#32 | |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
hoverkraft za pogon koristi isti princip kao i avion s propelerom, to je poanta. pa ako se on pokrene...zasto se avion ne bi? odgovori mi na to, pa onda mozemo dalje na stvaranje uzgona.
![]() |
#33 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Da avion stoji na mjestu nebi bilo nikakve brzine i nebi bilo potrebe za pokretanjem trake, a buduci da se traka krece, postoji neka brzina aviona u odnosu na okolinu, a kad ce ta brzina biti dovoljno velika avion ce poletjeti. To sto je brzina okretanja kotaca dvostruko veca nego bi bila na obicnoj pisti nimalo ne utjece na polijetanje aviona. Edit: jc denton me prestigao
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
|
![]() |
![]() |
#34 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
da malo rezimiram ovo... avion će se kretati po traci i dobiti će ubrzanje, i poletjeti će.. ali neće poletjeti ako samo stoji na mjestu... to siguno... hoverkraft ima potisak zraka od podloge, i "odguriva" se od podloge... slično radi i avon, no ipak postoji razlika... avion će poletit, i gotova priča. jer ga traka ne može zadržati na mjestu. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
dr. sc. tech. dipl. ing.
|
Citiraj:
![]()
![]() |
#36 | ||
dr. sc. tech. dipl. ing.
|
Citiraj:
propele ispod hoverkrafta sluze primarno za stvaranje zracnog jastuka tj. za eliminaciju tj. smanjenje trenja podloge (vjerovali ili ne, za isto sluze i kotaci). Evo ti slike http://upload.wikimedia.org/wikipedi...aft-MVPP10.jpg Za pogon prema naprijed sluze one dvije vertikalne propele. Citiraj:
![]() |
#37 |
Premium
|
Ovdje bi se eventualno moglo raspravljati o trenju izmedju podloge i kotaca. Jer ako je to trenje tako veliko da snaga aviona nebi bila dovoljna da savlada otpor trenja i otpor zraka pri brzini potrebnoj za poljetanje onda nebi ni doslo do poljetanja.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
#38 | |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
Ako NE zanemarimo ulogu zraka (tj guranja ili povlačenja zraka elisama) u priči onda će polejeti mada će bit problema sa stabilnosti, posebno na početku rolanja to je sigurno... Ali možda sam ga ja krivo shvatio... Uglavnom - ako avion (model bio kakav bio sad je nebitno) postoji kretanje odgovarajuće brzine (reko sam gore o čemu ovisi sad mi se neda tražit jednadžbu) u odnosu na zrak ili samog zraka - letjet će... Ako ne postoji ili je manje od toga - neće... Dal će u stvarnosti poletjet? Sigurno oće jer je: a) Perfektnu traku ionako nemoguće napravit b) Avion djeluje preko zraka ne preko podloge
![]() |
#39 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
|
Ma da, ali svi znamo kako raste trenje kotaca sa brzinom, i kako raste aerodinamicko trenje s brzinom. Da je trenje kotaca problem, avion bi imao daleko vecih problema sa savladavanjem otpora zraka nego s tim, pa ne bi mogao poletjeti ni u normalnim uvjetima.
#40 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Neznam, ja sam i dalje na strani da neće poletit. ![]() Mada mislim da ima previše neuračunatih faktora da bi se nekaj konkretnog reklo. No, Harrier može poletit bio on na traci ili ne ![]()
#41 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
|
yedwy, ako zanemarimo ulogu zraka, avion ne funkcionira ni bez te trake ![]()
#42 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
http://www.youtube.com/watch?v=9whMWzQ76jM
![]() |
#43 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Samo što Harrier poleće tako da mlaznice usmjeri prema dolje i poljeće na reaktivni potisak... ![]() Makar je zapravo nebitno jer ionako: Ako islključimo zrak kao faktor pogona onda je jasno da neće... Ako uljulčimo ionako ta traka ništa ne znači jer ne postoji način da gibanje podloge uopće neutraizira gibanje same letjelice i zraka... @JCDenton Pa naravno... ![]() Ali ja sam ga tako shvatio da pokušava naveszi teoretski model u kojem se avion NE kreće u odnosu na zrak... ![]() Ako se kreće onda se kreće (tj ako misli doslovno da nasadiš avion na traku) onda trakom ionako nemožeš neutralizirati ubrzavanje letjelice pa niti nema niakve svrhe osim da brže vrti kotače i malo remeti stabilnost... ![]()
#44 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
|
#45 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Poletit će ali će mu trebati nešto više vremena nego inače. Zašto? Evo ovako avion ima motore na krilima, a kotači mu služe samo da me miče sa mjesta bilo to unaprijed bilo to unazad, on poleti na način da dobije potrebnu brzinu kako bi se stvorio (pod)tlak i dignuo avion u zrak, sa tim da kod toga jedini otpor (ima ih još al 2 glavna) su kotači i zrak koji avion stvara dok se miče kroz zrak. Kad bi se smanjio otpor recimo kotača onda bi mu manje vremena trebalo da uzleti jer bi sila otpora/trenja bila manja. Kotači su nevezani uz motore, niti imaju jedni sa drugima ikakav prijenos niti jedno ovisi o drugome (druga stvar je veličina aviona, težina i jakost motora). Kako bi se traka ubrzavala proporcionalno sa tim bi se kotači brže okretali i radili veći otpor pa bi avionu trebali više vremena da dostigne brzinu koja mu je potrebna da bi poletio, ali na kraju bi poletio.
#46 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Ne: hitthewa : hitthewa Pa kako će poletjete ako će stalno biti na mjestu u odnosu na zemlju! Da bi poletio potreban mu je uzgon [img=http://img252.imageshack.us/img252/8057/uzgon1yy7.jpg] zrak mora brzo strujati kroz krilo, a u ovom slućaju nestruji jer avion stoji. Zadnje izmijenjeno od: Bravo. 22.02.2007. u 13:35. |
![]() |
![]() |
#48 |
Ev1LMa5ter
Datum registracije: May 2006
|
ja sam za to da nebi poletio... jer da bi avion poletio nije mu potrebna odredena brzina nego "strujanje zraka" do kojega nemoze doci jer se avion krece po pokretnoj traci, tj. uopce se ne krece... iz fizike sam i ovako imao jdva 2 tako da mozda i grijesim ![]()
#49 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
#50 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
A ma, nece poletjet, zake, pa zato kaj nema strujanja zraka ispod krila, zake nema, a pa zato jer se traka vrti istom brzinom kojom se i krece avion; dakle avion i traka moraju krenuti iz nulte brzine, tad, avion daje gase, dobiva pocetnu brzinu, traka pocinje pratiti tu brzinu te na jednom dijelu duzine trake uspostavja brzinu koju ima i avion, tad avion usprkos svojoj snazi motora, miruje na traci, tj vrte mu se kotaci, dok strujanja zraka ispod krila nema, pa nema ni uzgona, ni poljetanja aviona. Mislim ko je od vas trco na pokretnoj traci i poletio s nje ![]()
#52 |
Premium
|
Pa i sam si napisao da se avion krece po pokretnoj traci, a obzirom da nema pogon na kotace znaci i da se krece u prostoru tj. da postoji strujanje zraka po krilima.
![]() |
![]() |
#53 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ja sam malo zbunjen. Nego avion ima te motore koji ga guraju naprjed. Vjecito naprijed. Zasto se avion mora zaletiti prije nego poleti. Ako pogledate bolid formule1, sva su krilca postavljena tako da priljube bolid uz cestu, jer inace bi poletio. Kod aviona je isto to, samo sto sama krila koja su gotovo pa vodoravna ipak pod nekim nagibom, obrnutim od krilaca kod formule1. A ona pomicna krilca sluze za gore dolje, ljevo desno. Dakle ako je jedno krilce gore jedno dolje onda skrece. Ako su oba gore uzdignuta trebo bi ici prema dolje i obratno. Dakle nema teorije da poleti. E sad da se ispred aviona nalazi neki uredjaj koi bi pravio neki pritisak zraka i slao na avion mozda, ali tko zna kako bi to zavrsilo. Dakle nece da poleti. EDIT: Vi koji ste trcali po pokretnim trakama, ja nisam, jeste li osjetili kakovo strujanje zraka okolo vas. Neracunam ako je netko maha necim da vas ohladi.: evil : |
![]() |
![]() |
#54 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
ja sam tako razmišljao, ali boljim razmišljanjem se dođe do zakjučka da podloga na kojoj kotači stoje nema veze.. zašto? zato jer avion svoje ubrzanje ne dobiva preko pogonskih kotača, nego preko svojih mlaznih/propelerskih motora.. isto tako će avion poletiti i na zaleđenoj površini... treba mu samo nešto na čemu će biti njegova težina dok ne dobije potrebno ubrzanje da bi se stvorio dovoljan podtlak da bi se uzdigao u zrak.... druga stvar je ako su pogonski kotači (automobil), onda se ne bi kretao... tu vrijedi pravilo trake za trčanje... ali ako nađen nekoga da te gura naprijed, a da nogama samo "stružeš" po podlozi, kretao bi se naprijed... ![]() vjerojatno bi ti se cipele zapalile, ali bi išao naprijed... ![]() recimo evo ovdje.. motori rade, ali su kotači zakočeni i zbog toga avion ne ide naprijed... zanemarimo ovog lika kojeg motor proguta... ![]() http://www.youtube.com/watch?v=vHtgX...elated&search= |
|
![]() |
![]() |
#56 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
beee sinulo mi osnove brzina=put/vrijeme s obzirom da je avion na pokretnoj traci, te se zbog jednakih brzina ne miche s mjesta, u sonovi ne prevaljuje nikakav put, pa prema tome brzina je jednaka 0. s obzirom da je brzina kretanja aviona 0. tad se avion uopce ne mice, pa nema ni protoka zraka ispod krila, pa nema ni uzgona pa avion nece ni poletet.
#57 | |
Premium
|
Citiraj:
Samo uzmi primjer: Stavis skejt na traku stanes na njega i neko te gura u ledja. Koji bi bio rezultat?
|
![]() |
![]() |
#58 | |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Gabre napokon si se krstio ![]() Ne volim se citirat al moram. ![]() Šteta što nije javna anketa da se vidi ko sve misli da se neće dignut.: evil : Citiraj:
![]() |
#59 | ||
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
#60 |