|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
Koji chipset za AMD Athlon 64 X2 3800+ ???
Odlučio sam se za proc AMD Athlon 64 X2 3800+ . Vjerujem da bi ASUS ili DFI ploča bila dobar izbor, naravno socket AM2, ali ne znam s koji chipsetom uzeti ploču. Da li dolazi u obzir nF4 ili pak samo novija generacija nF550, 570 ili 590? Čini mi se vrlo mali izbor ploća ako izbacim nF4 iz kombinacije, a nF4 je na zalasku pa ... ? Savjeti, sugestije, kritike dobrodošle. Hvala na pomoći! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
N6 Brušeno- N12 Turpijano
Datum registracije: Oct 2006
|
Imam ja nforce 550 i odlično radi!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
...
Citiraj:
O tome koju ces plocu mislim da bi ti najvise trebao ovisiti buđet. A predlazem ti inace za buducnost, da gledas procesor za ploču, a ne ploču za procesor jer kako sada stvari stoje prije ce maticna kociti procesor nego procesor maticnu... Maticna bi trebala biti oslonac jer prije je da bus mjenjao procesor jednog dana nego maticnu... A sto se tice izbora same maticne... ovo pitanje je bilo postavljeno puno puta i maticne koje se najvise predlazu su: DFI nF II-m2 (ultra) Gigabyte M55 (imas u ve-milu 3 verziji pa ti vidi kaj ti treba od dodataka a kaj ne...) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Registered User
|
Citiraj:
Gamer nisam, dual core mi dobro dođe za tjerati više zahtjevnih aplikacija istovremeno, X2 3800+ mi je više nego dovoljan. Intel dual core proc mi ne igra, nema potrebe plačati više, AMD X2 mi je prava mjera za moje potrebe. Dakle ostaje izbor ploče (cijena do 1000 kn, mogu platiti i više bez problema, ali mi objektivno nije potrebno, ne patim na posjedovanje opakog stroja koji će ostati 50% neiskorišten). Kvaliteta i pouzdanost prije svega, dakle DFI, ASUS i valjda Gygabite su u izboru. E sada, kada gledam ploče tih brendova sa AM2 socketom, izbor kod nas nije prevelik, a ako eliminiram one sa nF4 chipsetom izbor je jos manji. Zato pitam, da ne kupim ploču koja će biti u startu pregažena vremenom, da li birati samo između ploča sa novim 550/570/590 chipsetom ili bi i nF4 mogao doći u obzir. Mene dakle zanima da li je i u čemu razlika u performansama kod ploče sa nF4 i Nf550,570,590 chipsetom, s tim da je AM2 socket na ploči i da se koristi dualcore amd 3800+. Prednosti/mane nF4 chipseta u odnosu na novi Nf550/570/590 chipset, u opisanoj konfiguraciji AM2 socket, AMD x2 3800+ proc. Hvala još jednom! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2004
|
točno kak je vuco rekel, nije NF5 niš brži, strašno napredniji i bolji. s tim da se više grije i ima jedan IDE kanal manje + par sata priključaka više. ak ti to kaj znači u životu, i ak ti nije problem zbok tih nekih sitnica skeširati koju kunu više... zmaj ti je preporučil odlične ploče. imal sam obje ali malu prednost bi dal ipak gigabytu, dfi ima još za sad dosta bugova i nekompatibilnosti kaj se tiče biosa. a nisu se niš bogzna kaj potrudili izdati novi bios. ova gigabajtica M55 je provjerena ploča, dobro se kloka, vrlo stabilna, redovito izdaju biose, čipset se ne grije previše, i kaj je najbolje ima 2g garancije i povoljnu cijenu. tu razliku u lovi rađe uloži u bolju grafiču, memoriju ili hard... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
"Oprema" chipseta je zaista jako širok, neodređen pojam, pa mi taj podatak ne pomaže. Može kaj konkretnije o tome? Valjda ima razloga zašto je ponuđena nova generacija chipseta, nije samo mijenjano ime? Što 550/570/590 ima i može a da nF4 nema i ne može??? Da li su ploče s AM2 socketima i nf550/570/590 chipsetima popeglane ili su toliko nekultivirane da boli glava? Znam da ne treba trčati na prvu loptu, treba cekati par mjeseci da se izbiju bugovi iz novih ploča, ali ne znam da li je taj period sazrijevanja AMN2 ploća sa nf550/570/590 prošao ili ne, jer ne pratim redovito zbivanja, već periodički, pa nisam baš u toku sa detaljima. : stoopid Tek kada zatrebam složiti novu konfu počnem sakupljati podatke po webu, a to je pomalo duuugotrajan i frustrirajuć zadatak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Inače, evo ti tu na linku pa pogledaj koje su razlike - kao što rekoh, oprema: http://www.anandtech.com/cpuchipsets...spx?i=2764&p=2 EDIT: AM2 ploče su isto već sazrele, no to opet dosta ovisi i o proizvođaču.
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
ma ove dve ploče sto sam i napisao su ti naj za te novce... nemas kaj dalje gledati... kao sto je jonyb napisao rade novce ulozi u nesto drugo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Sep 2004
|
Potpuno se slazem s kolegama. Nema ti smisla ulupavati lovu. Ja imam (kao sto se vidi i iz siga) Gigabyte m55 plus s3g maticnu i super sam zadovoljan s njom. To ti je moja preporuka. ![]() Pozdrav! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Onda to bude DFI Infinity nF4 Ultra II-M2, e sada ostaje pitanje meme??? Jel' istina da su DFI ploče "izbirljive" po pitanju meme, da se "tuku" s nekim memama, da li brendom ili pojedinim modelom, ako je to uopće točno, ili samo rekla-kazala? Trebam memu koja je prije svega stabilna, ne mora biti ludilo za OC, ali ako se želim malo poigrati sa OC, da se može iz nje bez muke nešto solidno izvući,ali bez pretjerivanja s OC, to mi nije prioritet. Dakle, neka srednja viša klasa meme koja bi se dobro slagala sa DFI Infinity nF4 Ultra II-M2 bi bila ...? Hvala svima na pomoći do sada! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
Čuj, svaka mema koja ide 800-900 će ti biti super. AMD64 ima djelitelje koji dopuštaju da možeš imati slabiju memoriju, a opet da OC-aš procesor daleko. 9800pro je imao SuperTalenta na DFI-ju i klali su se u dual channelu. Ja samo znam za taj slučaj... Naravno, oboje je bilo ispravno... @ Milentije Mi govorimo o DDR2 memoriji i DFI-ju ![]()
![]() |
#13 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Ja sam na svojoj DFI ploci dosada imao: Kingmax (ovi iz siga) Kingston (isto iz siga samo sto je u drugoj konfi) ST samo se ne sjecam koji modeli koji chipovi TwinMos Value I ni sa jednom nisam imao problema. Jedini problem je bio kada sam pokusao upariti dva kinstona sa razlicitim chipovi, nisu htjeli automatski raditi na 400MHz. Ali to nije bilo do maticne nego do RAM-a.
![]() |
#14 |
Registered User
|
Evo da još malo gnjavuckam, dakle dodatno pitanjce je u vezi chipseta i dileme nF4 ili nF550/570/590. Po svim povratnim informacijama nF4 ne zaostaje po performansama za nF550/570/590. Ali kako stoji sa mogućnostima upgrade-a u budućnosti, da li bi nF4 mogao postati "usko grlo" moje konfe ako se u doglednoj budućnosti odlučim za upgrade koniguracije? Ne pratim hardware pobliže, ne pratrim trendove, pa sam nemam mogučnost sagledavanja mogućih ograničenja koja bi mogla nastati ako se kao startna konfa uzme ploča bazirana na nF4 chipsetu, umjesto nf550/570/590? Ili, budući da je zanemariva razlika u cijeni ploča između te dvije generacije chipseta, da ipak odigram noviji 550/570/590m kao zalog za budućnost (budući upgrade)? Cijene kod jednog jačeg dealera u ZG : DFI INFINITY, nF4 ULTRA II-M2 INFINITY, nF4 Ultra, DDR2, zvuk, S-ATA, FW, G-LAN, PCI-E, s. AM2 .... 736,60 kn DFI INFINITY, nF550-M2/G, nForce550, DDR2, zvuk, S-ATA, G-LAN, PCI-E, s. AM2 ..... 893,74 kn MBO DFI INFINITY, nF570-M2/G, nForce570, DDR2, zvuk, S-ATA, G-LAN, PCI-E, s. AM2 ... 855,24 kn Btw. kako to da je DFI ploča sa nF570 jeftinija nego ona sa nF550 chipsetom??? Ili mi je nešto bitno promaklo? Kod IDF i ASUS ploča sa 550/570/590 chipsetom se vjerojatno ne bi trebalo očekivati probleme sa upgrade-om BIOSa, da bi se popeglali problemi koji se eventualno ustanove, right? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Kakvo bi to usko grlo trebalo biti u čipsetu? NF4 i NF5x se ne razlikuju u podršci za ništa bitno što sada postoji, a ako bude nešto dodavano to će biti ili u vidu novog čipseta ili u konstrukciji same ploče u koja oba slučaja ti ionako stara ploča neće ništa značit...
![]() |
#16 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() Chipesti (govorimo o NF4 i NF5xx) su svi istih performansi. A ako matična ima probleme, može biti da će ih riještiti BIOS-ima, ali i ne treba značiti. Odaberi si par matičnih koje imaš u vidu, pogledaj opremu koja dolazi sa njima (nekome je potrebno više PCI utora npr., nekome da ima SLI, nekome da ima kvalitetna zvučna, nekome integrirana grafička, netko voli imati puno USB-a, nekome je eSATA važna), pogledaj si layout matične (položaj ATX konektora, položaj chipseta naprema PCI-e ili PCI slotovima radi eventualnog boljeg hlađenja i takve stvari). Onda pogledaš kakva su iskustva sa tim pločama na netu i ovdje i odabereš si jednu. Ako ti ne treba ništa posebno, i ova najjeftinija DFI-jka će ti biti super. ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|