|
![]() |
#181 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
To sve već (u više navrata) piše u toj temi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
da ne otvaram novu temu ovdje bum pitao... jeli pozeljno memoriju riktati da bude u omjeru 1:1 sa FSB-om (koji je kod mene 325 sada) ili HT-om (koji je oko 980 sada...). |
![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Premium
|
da to sam i mislio ali i dalje me zbunjuje zasto onda ljudi toliko forsaju visoke frekve naspram niskih latencija... |
![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Premium
|
To mi je isto jasno, ali samo u slucaju ako su frekve memorije i FSB-a 1:1... bar je tak bilo na socket A. Jer prije, puno veca frekva memorije naspram FSB-a nije imala uopce smisla, a sad ocito ipak ima neke razlike |
![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Kolko sam ja na AM2, puno više se osjeti viši takt memorije nego latencije. Iako je idealno da budu 4-4-4-X pa kolko ide-ide... 1:1 Kod AM2 je glupo koristit, jer to onda znači da će DDR2 mema raditi na 400Mhz (znači, kao DDR1). Zato i ima djelitelj 533/667 te onaj najveći (koji stavlja HTT:MEM=1:2) 800. Kad mi je proc na defoltu, držim memu na 800Mhz (sa 5-5-5-12 2T). Mada moja mema nije ništa posebno (ide do nekih 840-860 stabilno). Samo ti brkaš omjere. Nema omjera sa HT-om, već samo sa HTT-om (iliti FSB-om). Mada je i to čudno, jer koliko sam ja dobio dojam, frekvencija memorije se računa nekako preko frekvencije procesora (a da manje ovisi o HTT-u). Zato ja dan-danas kada OC-am i koristim djelitelje 533 ili 667 nemam pojma na koliko će memorija raditi sve dok ne uđem u windowse.
![]() |
#188 | |
Guest
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Moderator
|
Citiraj:
Problem je što znam da mi memorija ide i preko 800, ali sa 667 djeliteljem neće ići. Ili mu na paše djelitelj procu ili matičnoj. Bilo kako bilo, nekaj sucka naveliko kod AM2 i memorijskog kontrolera...
![]() |
![]() |
#190 | |
Premium
|
...
Citiraj:
A kroz niz godina do sad sam slusao kako je 1:1 sa fsbom najbolje, a svi tu drze na iznad 800, pa sad opce nisam siguran sto je fsb jer ocito fsb nije ono sto ja mislim nego je fsb (ovaj moj fsb x dijelitelj) sto daje HTT |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Moderator
|
Ono što ti je na soc. A bio FSB to ti je ovdje HTT (na Core 2 Duo je i dalje FSB). Umnožak HTT-a i množitelja HT-a (jedno T; Hyper Transport; U BIOS-u je najćeše to postavka koja ima opcije 5x/4x/3x/2x ili negdje zna pisati 1000/800/600/400) daje frekvenciju HT link-a Znači, da sumiramo. HTT = FSB, HTT x HT multy = HT link Znači, kod AMD-a 64 (soc. 939 ili AM2) imaš za paziti na HTT, množitelj procesora, množitelj HT linka, HT link, brzina memorije (koja se regulira mem. djeliteljima). Što je bolje, frekvencija ili latencije kod AM2 => Link na X-bit labs
![]() |
#193 |
Premium
|
čuj da se ne navode razni razliciti govori nebi niti trebao... u amdu su s tim ht-htt brijama su sam zbunili .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Moderator
|
Woohooo :)
Riješio i taj prokleti problem sa boot-anjem prilikom OC-anja (nadam se, vidjet ću nakon par dana korištenja). Za sada sam par puta restartao i sve radi kako treba, znači, nema više onoga "Overclock failed, safemode restored etc..." I napokon sada mogu biti na 240x10 (kako bi mi memorija radila na 800Mhz sa djeliteljem 667), a ne na 238x10 (nije htio bootat na više). Uglavnom, kada se stisne CTRL + F1, dobije se novi meni - "Advanced chipset". Tamo pod opcijama memorije je bila jedna opcija "CKE Power down mode" [Enable / Disable ]. Te je do dana današnjeg ona bila na disable, jer nisam imao pojma šta je to, a i googlanjem nisam našao ništa pametnog, tada. Danas mi puklo, nekaj drmao po BIOS-u i reko, idem stavit to na Enable. Stavim, boot-a normalno, pogledam voltaže, temperature sve - super, sve kako treba. Reko, ajmo probat 240Mhz HTT-a (koje velim, prije nije htio bootat, makar bi memorija radila tada na 800Mhz,a može raditi do 840 sigurno; proc me nije kočio jer je sa mem. djeliteljem 533 radio na 2500mhz na istoj voltaži). I kad ono, puf, boot-a on normalno. Reko, da nije glitch, bootam ga na 246, radi. Malo radim u windowsima, restartam par puta, nema poruke da je OC prevelik. Znači, postavite to na "enable" jer navodno je ta opcija povezana sa potrošnjom RAM-a, tako sam barem ja shvatio. No, onda rekoh, idem vidjet, možda mogu bootat preko 280, stavim 290 i piš-ga-vrit, neće. Znači, problem sa max. 280Mhz HTT-a iz BIOS-a je i dalje prisutan. Al ajde, barem sam se riješio prokletog "OC failed" prilikom restarta...
![]() |
#197 | ||
Moderator
|
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
Neznam kakve su ove nove Gigabyte-ice, ali znam da moju preko 280 koči BIOS jer je matična sa Clockgenom veselo kucala na ~340 (nemam sliku, morat ćete mi vjerovat). No, dobro da si me podsjetio da pogledam stranicu, dodali 2 nova BIOS-a za moju ploču, F8 i F9. F7 mi nije tako dobro radio, no možda ova dva poboljšaju OC ^_^ Eh, a još da ne moram učit, di bi mi bio kraj testiranju...
![]() |
![]() |
#198 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Da ja upadnem... Koje su razlike izmedu M61 i M55? M61 je novija. Ja sam primjetio da M61 ima 1 IDE kontroler dok M55 ima 2. Koja bi bila bolja? Zvao sam ducane za M55 i svi kazu da je vise nema... kao prestala se proizvoditi a m61 je zamjena. |
![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
u HG spotu je naručena i dolazi za 5 dana, a imaš je u Technomaxu za kupit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
Ak ti netreba grafika onda GA-M55S-S3. Nforce 550, boota se iz biosa na 300 fsb-a, provjereno jer se zbootala na 300x10 sa x2 3600+. |
![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Bas radi graficke bi je i uzeo (da je ne kupujem posebno..) jer ne igram, eventualno kad se zalomi Hitman ![]() Procesor bi bio neki sempron. Ima li kakve razlike izmedu M55 plus S3G i M61-P S3, obadvije s integriranom grafikom? Ako netko zna neka slobodno napise. |
![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Premium
|
@ vuco: a jesi li testirao stabilnost dok si clockao ploču na 340fsb sa clockgenom? Meni je max iz BIOS-a 338, a sa clockgenom mi se gasi na iznad 345. A kad dodam jos voltaze memoriji i porcesoru i stavim na 2t memoriju radi na 350 al cim upalim superPi komp se reboota... al po ovome, cini mi se da me memorija koči.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 | ||
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
M61-P S3 je sve u jednom čipu Više informcija: Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Pa Northbridge (NB) + sountbridge (SB) ![]()
![]() |
#207 |
Premium
Datum registracije: Sep 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Moderator
|
Stare matične, 2 čipa - Northbridge je Nvidia 6100 (prema integriranoj grafi), a southbridge je nvidia 430 (više mogućnosti od 410-ice). U novijim matičnim pločama to je sve u jednom chipu. Prije, kod NF2 Ultre se uvijek spominjao samo NB, mada mislim da su se i SB-i nekako identificirali (sigurno si imali svoj model; sjećam se da je VIA imala matične sa istim NB-om, a različitim SB-om). Danas je najtočnije reći (ovisno o chipsetima) model NB i SB-a jer su ga zakomplicirali do boli. ![]()
![]() |
#209 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2004
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Premium
|
kod nforece 2 je bio NB, nforce 2 400 ili nforce 2 ultra 400 (razlika je bila u tome da je ultra podrzavala DC) a SB su bili MCP i MCP-T (ovaj je podrzavao soundstorm) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|