Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.02.2007., 14:19   #1
Jimmy B. Good
Registered User

Datum registracije: Feb 2007
Video: Od DV kamere do DVD/DivX playera ili kompa ???

Nedavno sam dobio DV kameru (Canon MV890) i sad kad sam krenuo skidati materijal sa kazete na komp : hitthewa. Zapravo se prije uopće nisam informirao o svemu tome vezanom uz prebacivanje, obradu/kompresiju, pohranu itd i sad se samo čudim ko pura dreku.
Po preporuci sam nabavio "Pinnacle studio 10". Njime sam skinuo oko 30 minuta snimke na komp i skoro sam opal u nesvjest kad sam skužil da sam dobil avi file od 10 GB. Kad sam sve napravil i montiral mogao sam samo napraviti opet avi file ili DVD. Jel ima neki program kojim bih moga odmah napraviti i DviX ili MPG4 ak mi treba? Gledal sam i Adobe Premiere ali je previše složen za početak.
Počeo sam malo gledat po netu o tome ali to je fakat opširna tema i postoji gomila mogućnosi.
E sad, zamolio bih sve iskusne na ovom području da mi daju neki elementarni uvid u problematiku iz perspektive postupka dobivanja konačnog video uratka, za reprodukciju na DVD/DivX playeru ili kompu, iz sirivog snimljenog materijala na kameri. Riječ je o podužim snimkama pa me muči kako i u kojem obliku i na kojem mediju čuvati materijal uz neku razmnu veličinu datoteka, a opet kvalitetnu snimku i zvuk.
Neke veće stvari kao recimo sedmodnevno skijanje ili GO bi napravio kao DVD sa menu-om i tak bi ga spremio na disk, ali neke kratke klipiće bi htio nekak skomprimirati da budu manji da ih mogu imat stalno na kompu za češće korištenje.

Koje alate/programe da koristim (skidanje, obrada, komprasija)?
U kojem formatu da skidam na komp (avi ili MPEG, razlika?)?
Koji sve formati/kodeci postoje i koje su im razlike?
Kako da spremam i skladištim materijale (vaša iskustva)?
Koji format koristiti za shareanje materijala ili stavljenje na net (manji fileovi a dobra kvaliteta)

Znam da je ovo sad užasno široko ali svaka pomoć je dobrodošla : goood :jer moram od nekud krenuti. Ak imate kakve tutoriale (kuharice), linkove, stranice samo šaljite. Detalje mogu razrađivati kad do njih dođem!

Unaprijed hvala!
Jimmy
-->
Pozdrav svima!
Nedavno sam dobio DV kameru (Canon MV890) i sad kad sam krenuo skidati materijal sa kazete na komp : hitthewa. Zapravo se prije uopće nisam informirao o svemu tome vezanom uz prebacivanje, obradu/kompresiju, pohranu itd i sad se samo čudim ko pura dreku.
Po preporuci sam nabavio "Pinnacle studio 10". Njime sam skinuo oko 30 minuta snimke na komp i skoro sam opal u nesvjest kad sam skužil da sam dobil avi file od 10 GB. Kad sam sve napravil i montiral mogao sam samo napraviti opet avi file ili DVD. Jel ima neki program kojim bih moga odmah napraviti i DviX ili MPG4 ak mi treba? Gledal sam i Adobe Premiere ali je previše složen za početak.
Počeo sam malo gledat po netu o tome ali to je fakat opširna tema i postoji gomila mogućnosi.
E sad, zamolio bih sve iskusne na ovom području da mi daju neki elementarni uvid u problematiku iz perspektive postupka dobivanja konačnog video uratka, za reprodukciju na DVD/DivX playeru ili kompu, iz sirivog snimljenog materijala na kameri. Riječ je o podužim snimkama pa me muči kako i u kojem obliku i na kojem mediju čuvati materijal uz neku razmnu veličinu datoteka, a opet kvalitetnu snimku i zvuk.
Neke veće stvari kao recimo sedmodnevno skijanje ili GO bi napravio kao DVD sa menu-om i tak bi ga spremio na disk, ali neke kratke klipiće bi htio nekak skomprimirati da budu manji da ih mogu imat stalno na kompu za češće korištenje.

Koji format koristiti za shareanje materijala ili stavljenje na net (manji fileovi a dobra kvaliteta)

Znam da je ovo sad užasno široko ali svaka pomoć je dobrodošla : goood :jer moram od nekud krenuti. Ak imate kakve tutoriale (kuharice), linkove, stranice samo šaljite. Detalje mogu razrađivati kad do njih dođem!

Unaprijed hvala!
Jimmy

Zadnje izmijenjeno od: Jimmy B. Good. 06.02.2007. u 14:31.
Jimmy B. Good je offline   Reply With Quote
Staro 06.02.2007., 14:56   #2
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Pa ako si spreman proučavati tutorijale uzmi si za premiere i nije on tako kompliciran kako misliš i kako ti se čini....ja sam isto tako krenuo, pa sad baratam premiereom (i Avid-om, ali on je malo "složeniji") bolje nego bilo čime...bitna je praksa i volja..ako ju imaš uzmi tutorijal i počni radit u programi i paralelno se koristi priručnicima, tako ćeš najbrže naučit...
Dngy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.02.2007., 15:13   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Imaš u Bugu od prošlog mjeseca na žutim stranicama gdje dijele savjete, vrlo jednostavan tutorijal kako s besplatnim programima napraviti to što tebi treba.
Staro 07.02.2007., 12:51   #4
the_b-o-s-s
Premium
Moj komp

the_b-o-s-s's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Citiraj:
Autor Dngy Pregled postova
Pa ako si spreman proučavati tutorijale uzmi si za premiere i nije on tako kompliciran kako misliš i kako ti se čini....ja sam isto tako krenuo, pa sad baratam premiereom (i Avid-om, ali on je malo "složeniji") bolje nego bilo čime...bitna je praksa i volja..ako ju imaš uzmi tutorijal i počni radit u programi i paralelno se koristi priručnicima, tako ćeš najbrže naučit...
Ok. Slažem se sa tvojim mišljenjem, ali mislim da tim odgovorom baš i nisi previše pomogao čovjeku! Pa bi prema mojem mišljenju bilo bolje da ako mu već i želiš odgovorit pomogneš na način kao što je to npr. napravio "KOKOS"!

Za početak probaj napraviti kao što ti je Coconut preporučio, ja sam probao preko tih programa i napravio sam! Premda ćeš za nešto konkretnije morati koristiti neki kvalitetniji komad softwera! Pozdrav
HDD, HITACHI 1TB 7k1000 SATA II , 7200 rpm
Sapphire HD 4850 512MB GDDR3 PCI-E; http://www.sapphiretech.com/us/produ...w.php?gpid=244
2x2GB, Kingston 1333 Mhz
the_b-o-s-s je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2007., 11:03   #5
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Sve ovisi koliko si volje i vremena spreman uložiti. Ako ti se da učiti, onda preporučam Sony Vegas za editiranje i montažu. Iz njega onda s AviSynthom frejmservaš u bilo koji enkoder/format koji želiš.: roller :
mrga je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2007., 11:20   #6
the_b-o-s-s
Premium
Moj komp

the_b-o-s-s's Avatar

1. Napravi capture sa nekim od programa, u suštini i nije bitno s kojim, ako radiš preko firewire-a.
2. nakon toga preporučam ti Virtual Dub, pokreneš ga ubaci video file koji si dobio predhodnim postupkom, onda odi na video, klikni na filter, add deinterlece, nakon toga resize, becubic, ja stavim onaj 0,75A, ali možeš i malo eksperimentirati sa ostalim postavkama (ukoliko dobiješ nešto bolju kvalitetu javi postavke), odaberi codec.
3. stisni file, save as, i odredi gdje da ti spremi i to je to.
--- to radiš da bi dobio sliku bez onih crtica, a dobit ćeš avi file
4. nakon što to obaviš uzmi neki od programa mnogih programa, npr. NERO (jednostavan, ali nije baš nešto prekvalitetan), ili Pinnacle, te prebaci u DVD format!

Javi koko ti je prošlo, a ako negdje zapneš javi pa ti mogu poslati i neku natuknicu više! A ako otkriješ nešto lakše ili kvalitetnije opet javi! Podjeli sa ostalima!: hello2 :
Sapphire HD 4850 512MB GDDR3 PCI-E; http://www.sapphiretech.com/us/produ...w.php?gpid=244
2x2GB, Kingston 1333 Mhz
Staro 09.02.2007., 12:17   #7
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

al tu ti je već u igri dvostruka kompresija. moju način je bolji jer se kompresira samo jednom
Staro 09.02.2007., 12:44   #8
robee
Premium
Moj komp

robee's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
pinnacle studio

ulead..
robee je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2007., 12:46   #9
the_b-o-s-s
Premium
Moj komp

the_b-o-s-s's Avatar

Citiraj:
Autor mrga Pregled postova
al tu ti je već u igri dvostruka kompresija. moju način je bolji jer se kompresira samo jednom
Ajde onda barem ukratko opiši kako se time radi, ako ti nije problem, jer ja bez onoga deinterlesa dobivam one crtice, na ekranu!
2x2GB, Kingston 1333 Mhz
Staro 09.02.2007., 13:14   #10
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Autor the_b-o-s-s Pregled postova
Ajde onda barem ukratko opiši kako se time radi, ako ti nije problem, jer ja bez onoga deinterlesa dobivam one crtice, na ekranu!
ma gle, ne kažem da ne treb tako raditi, već da ne treba prvo prebacivati u jedan format pa u drugi, jer je to dvostruka kompresija. Frameserving ti je proces kojim jedna aplikacija za obradu šalje drugoj puni frejm, a ne komprimirani. Daklem, skineš sa debugmode.com njihov frameserver i AviSynth, ovisno o tome koje ćeš aplikacije koristiti. U Vegasu ili Premiere napraviš montažu i onda rendaš u debugmode avi format. Onda taj avi možeš otvoriti u bilo kojem programu da makneš deinterlace. Ako bacaš u xvid onda možeš koristiti i GKnot i koristiti njegove predefinirane opcije, ja osobno koristim TomsMoComp.

Frameserving ti ne treba ako cjelokupni video obrađuješ u samo jednoj aplikaciji, ali ako ga obrađuješ s više aplikacija, onda je frameserving nužan.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.02.2007., 14:54   #11
Jimmy B. Good
Registered User

Datum registracije: Feb 2007
Hvala svima!
Sabrat ću savjete pa ću se probati poigrati s tim za vikend malo detaljnije.

Šefe (the-b-o-s-s), ovak sad na brzinu nisam skužil zakaj bi, nakon "hvatanja" sa kamere u nekom programu (recimo Pinnacle), prvo išao s tim u Virtualdub ap onda ponovo natrag u (recimo) Pinnacle da napravim DVD kad sam to mogao odmah nakon "hvatanja". Kaj točno dobivam sa Virtualdub-om? Spominješ neke crte?

Kaj da, recimo za neke kraće klipove, ne želim raditi DVD nego odmah u neki "lajt" format (xvid, divx, etc.)?
Jimmy B. Good je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2007., 15:48   #12
nexus-6
Pero_Snajper

nexus-6's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
1. Napravi capture sa nekim od programa, u suštini i nije bitno s kojim, ako radiš preko firewire-a.
2. nakon toga preporučam ti Virtual Dub, pokreneš ga ubaci video file koji si dobio predhodnim postupkom, onda odi na video, klikni na filter, add deinterlece, nakon toga resize, becubic, ja stavim onaj 0,75A, ali možeš i malo eksperimentirati sa ostalim postavkama (ukoliko dobiješ nešto bolju kvalitetu javi postavke), odaberi codec.
3. stisni file, save as, i odredi gdje da ti spremi i to je to.
--- to radiš da bi dobio sliku bez onih crtica, a dobit ćeš avi file
4. nakon što to obaviš uzmi neki od programa mnogih programa, npr. NERO (jednostavan, ali nije baš nešto prekvalitetan), ili Pinnacle, te prebaci u DVD format!

Javi koko ti je prošlo, a ako negdje zapneš javi pa ti mogu poslati i neku natuknicu više! A ako otkriješ nešto lakše ili kvalitetnije opet javi! Podjeli sa ostalima!: hello2 :

Ovaj princip ima jedino smisla ako ne koristis defaultni deinterlacer u vdubu nego Area-based plugin deinterlacer koji je kvalitetniji jer je "selektivan", i odmah kodiras u divx, xvid ili frameservas nekom neovisnom enkoderu.
Ovaj defaultni (losiji) deinterlace filter je inace ugradjen i u neke mpeg-2 enkodere (tmpgenc npr.) Tako da nema apsolutno nikakve potrebe za dvostrukom kompresijom.

Ja osobno koristim windv za skidanje s kamere i tmpgenc 3 kao enkoder, bez ikakvih deinerlace filtara jer video gledam iskljucivo na tv-u.
Staro 09.02.2007., 17:26   #13
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Jimmy B. Good Pregled postova

Unaprijed hvala!
Jimmy
Kao početniku savjetujem ti da se drzis all-in-one rijesenja tipa spomenuti pinnacle.Neznam kakva je verzije 10, ja znam da ljudi još koriste 9.3.5 ili 9.4.3.

Nemam sada vremena pisati na siroko, ali samo jedan savjet. Nemoj nipošto, niukom slučaju, ni pod kojim okolnostima raditi deinterlace. Nekako mi nije jasno zašto degradirati kvalitetu snimke uništavanjem tzv.fieldova (a deinterlace upravo to radi). Deinterlace nije kompresija kako neki ovdje čini mi se spominju. Za gledanje na klasičnom TV uređaju isprepletena slika je upravo nužna za fluidnost pokreta u bržim scenama, a gledanje istog isprepletenog materijala na PCju što može rezultirati tzv. "češljevima" jednostavno se riješava mogućnostima playera ili ffdshowa da rade deinterlace "u letu".

Čak i novi standardi HDTV-a još uvijek su zadržali mod AFAIK 720i
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2007., 19:04   #14
nexus-6
Pero_Snajper

nexus-6's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor pogi Pregled postova
Deinterlace nije kompresija kako neki ovdje čini mi se spominju.
Mislim da ti se ipak cini. To nije nitko ni napisao.
Govor je bio o tome da se ne radi dvostruko kodiranje (avi->avi->mpeg) samo zbog deinterlacinga u vdubu...
Inace, sve sto si napisao stoji.
Staro 12.02.2007., 09:03   #15
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Nemam sada vremena pisati na siroko, ali samo jedan savjet. Nemoj nipošto, niukom slučaju, ni pod kojim okolnostima raditi deinterlace. Nekako mi nije jasno zašto degradirati kvalitetu snimke uništavanjem tzv.fieldova (a deinterlace upravo to radi). Deinterlace nije kompresija kako neki ovdje čini mi se spominju. Za gledanje na klasičnom TV uređaju isprepletena slika je upravo nužna za fluidnost pokreta u bržim scenama, a gledanje istog isprepletenog materijala na PCju što može rezultirati tzv. "češljevima" jednostavno se riješava mogućnostima playera ili ffdshowa da rade deinterlace "u letu".
a što napraviti kad ostaviš interlace-an materijal a interlace se vidi na tv-u? meni se to dogodilo par puta i odonda sam počeo svaki interlace-an video deinterlace-at sa TomsMoComp filterom u GKnotu i to radi super.: roller :
Staro 12.02.2007., 11:01   #16
the_b-o-s-s
Premium
Moj komp

the_b-o-s-s's Avatar

Slažem se sa mišljenjem da je bespotrebno dva puta raditi isto, ali meni kada radim capture preko npr. Pinnacla 10, dobijem isprepletenost slike, tzv. deinterlese. Ne znam na koji način prilikom skidanja materijala sa kamere dobiti materijal bez tih crtica, a treba mi materijal koji kasnije mogu konvertirat u DVD format. Ako netko ima malo volje bio bih mu veoma zahvalan da me prosvjetli na koji način to riješiti prilikom captura ili koji filter koristiti u danom softweru da se riješi ta isprepletenost kada radim DVD file!

Hvala unaprjed!
2x2GB, Kingston 1333 Mhz
Staro 12.02.2007., 11:10   #17
the_b-o-s-s
Premium
Moj komp

the_b-o-s-s's Avatar

Citiraj:
Autor Jimmy B. Good Pregled postova
Hvala svima!
Sabrat ću savjete pa ću se probati poigrati s tim za vikend malo detaljnije.

Šefe (the-b-o-s-s), ovak sad na brzinu nisam skužil zakaj bi, nakon "hvatanja" sa kamere u nekom programu (recimo Pinnacle), prvo išao s tim u Virtualdub ap onda ponovo natrag u (recimo) Pinnacle da napravim DVD kad sam to mogao odmah nakon "hvatanja". Kaj točno dobivam sa Virtualdub-om? Spominješ neke crte?

Kaj da, recimo za neke kraće klipove, ne želim raditi DVD nego odmah u neki "lajt" format (xvid, divx, etc.)?

Ja tako radim jer ne znam na koji način riješiti problem tzv. deinterlesa prilikom kodiranja, u raznim softwerima! Te crtice vidiš nakon captura, kada pokreneš taj file, najvidljivije su kod naglih pokreta, npr. ruke. Tako da kada to napravim dobilem file koji mogu kasnije obraditi u nekom od softwera. Nadam se da će netko od kolega imati malo volje pa me prosvjetliti kako riješiti problem duplog kodiranja!
2x2GB, Kingston 1333 Mhz
Staro 12.02.2007., 11:34   #18
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Slažem se sa mišljenjem da je bespotrebno dva puta raditi isto, ali meni kada radim capture preko npr. Pinnacla 10, dobijem isprepletenost slike, tzv. deinterlese. Ne znam na koji način prilikom skidanja materijala sa kamere dobiti materijal bez tih crtica, a treba mi materijal koji kasnije mogu konvertirat u DVD format. Ako netko ima malo volje bio bih mu veoma zahvalan da me prosvjetli na koji način to riješiti prilikom captura ili koji filter koristiti u danom softweru da se riješi ta isprepletenost kada radim DVD file!

Hvala unaprjed!
nema tu velike mudrosti, nije to do Pinnaclea, već je materijal takav : CoolRamb
Staro 12.02.2007., 11:39   #19
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Citiraj:
Citiraj:
Ja tako radim jer ne znam na koji način riješiti problem tzv. deinterlesa prilikom kodiranja, u raznim softwerima! Te crtice vidiš nakon captura, kada pokreneš taj file, najvidljivije su kod naglih pokreta, npr. ruke. Tako da kada to napravim dobilem file koji mogu kasnije obraditi u nekom od softwera. Nadam se da će netko od kolega imati malo volje pa me prosvjetliti kako riješiti problem duplog kodiranja!
DV codec je LFF (lower field first). U opcijama mpeg2 encodera ostavi interlaced i podesi LFF i to je sva mudrost. Zašto ti smetaju češljevi prilikom obrade/skidanja materijala?

Citiraj:
a što napraviti kad ostaviš interlace-an materijal a interlace se vidi na tv-u? meni se to dogodilo par puta i odonda sam počeo svaki interlace-an video deinterlace-at sa TomsMoComp filterom u GKnotu i to radi super.
Zamijenio si redosljed fieldova. Kako većnapisah, DV codec je LFF. Treba malo proučiti što znače sve one silne opcije u mpeg2 encoderu. Snimi neki brzi sport, iskodiraj ga pravilno interlaced i deinterlaced pa ćeš vidjeti razliku u fluidnosti pokreta.

Dakle sumasumarum: ne raditi deinterlace, klasični TV to voli. Za gledanje na PCju upotri***iti ffdshow za deinterlace u letu. Sad sam se sjetio: ne kužite razliku kako klasični TV prikazuje sliku, a kako PC monitor.....ali da ne dužim, za capture sa DV kamere je redoslijed LFF, a capture sa TV kartice ili analogne kamere je TFF.
Staro 12.02.2007., 11:42   #20
Rivi
Ovo ispod nisam ja! :)
Moj komp

Rivi's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Bravo Pogi. Ja sam se isto za***avao s deinterlejsom, a onda jednom zaboravio i psovao cijelo vrijeme, kad, pogledam na TV-u, sve kako treba. Dok sam skužio. Ali, Gugl čuda čini. Čitao, pročitao, više ne deinterlejsam.
Staro 12.02.2007., 11:45   #21
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Zamijenio si redosljed fieldova. Kako većnapisah, DV codec je LFF. Treba malo proučiti što znače sve one silne opcije u mpeg2 encoderu. Snimi neki brzi sport, iskodiraj ga pravilno interlaced i deinterlaced pa ćeš vidjeti razliku u fluidnosti pokreta.
umm, nije to. iskodirao sam video na brdo načina i ništa nije pomoglo osim deinterlace-a. Osim toga, meni je puno praktičnije napraviti video i za gledanje na kompu i na tvu. A da ti pravo kažem, razliku ne vidim, osim što naravno nema deinterlaceinga.

Ne kužim zašto si toliko protiv deinterlaceinga? Upregneš TomsMoComp i sve 5.
Staro 12.02.2007., 12:03   #22
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Citiraj:
Ne kužim zašto si toliko protiv deinterlaceinga? Upregneš TomsMoComp i sve 5.
Jer sam protiv nepotrebnog degradiranja kvalitete video materijala. Ja sam svoje rek'o Pogi EOD.
Staro 12.02.2007., 12:08   #23
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Jer sam protiv nepotrebnog degradiranja kvalitete video materijala. Ja sam svoje rek'o Pogi EOD.
Ajd nemoj bježat, nije ovo svađa. Ne kužim zašto je deinerlaceing tolika degradacija? Kužiš, ne namećem svoje mišljenje niti se svađam, već jednostavno ne kužim : roller :

Pojasni mi : hello2 :
Staro 12.02.2007., 13:11   #24
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Citiraj:
Pojasni mi : hello2 :
Deinterlacing je uveden, da bi se interlaced materijal mogo bolje prikazivati na računalnim monitorima, a to nas vraća na princip prikazivanja slike.

Klasični TV: prikazuje isprepletenu "interlaced" sliku. PAL standard propisuje 625 vertikalnih linija, od kojih je vidljivo na ekranu 576. Ali TV prikazuje "poluslike", kako mu je frekvencija 50Hz, prikazuje 50 poluslika u sekundi šte rezultira sa 25 slika u sekundi. Elektronski snop TV signal iscrtava prvo gornji field, pa donji za tih 576 linija i tako 50 puta u sekundi.

Računalni monitor: nemože prikazivati isprepletenu sliku. On prikazuje progresivno i to rezultira da se oba fielda prikazuju istovremeno. Kod statičnih ili sporih scena ne primjećuje se razlika, ali kod brzih pokreta, prikazivanje oba fielda istovremeno rezultira tim nazubljenjima. Fieldovi omogućuju glatkoću brzih scena na klasičnom TVu. Da bi izbjegli to na monitoru radi se deinterlace koji UNIŠTAVA originalne fieldove i dva ih spaja u jedan raznim načinima deinterlacinga. Može od dva napraviti jedan ili jednog čak izbaciti ovisno o tipu deinteralce filtera kojeg se izabere. Dakle originalne informacije u materijalu su ....pazi sad ovo....uništene.

Jesam li vas/te sada uvjerio. Inače gugl zna svašta (puno detaljnije od ovoga) o deinterlacingu.
Staro 12.02.2007., 13:42   #25
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Jesam li vas/te sada uvjerio. Inače gugl zna svašta (puno detaljnije od ovoga) o deinterlacingu.
Ma sve je to ok, ali gle što mene zanima - vidiš li ti kakvu razliku u interlejsanom materijalu koji je ostavljen takav i onog koji je deinterlejsan?

Meni osobno se uopće ne sviđa ideja da ostavljam video interlejsan a onda kod gledanja na kompu da koristim ffdshow filtere.
Staro 13.02.2007., 10:39   #26
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

Masu ljudi ne čuje ni razliku između originalnog wav-a i mp3-a, pa ona isto postoji.
Staro 13.02.2007., 11:41   #27
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Nije ti dobra usporedba uopće jer interlace je nešto što grdo izgleda kad se gleda na kompu, a teško da na audio cdu postoji ekvivalent tome.
Staro 13.02.2007., 14:43   #28
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

Kodiraj u 56k, pa mi onda reci. :P
Ma htio sam samo povuć paralelu koju je Pogi istakao. Bez obzira koliko uočljivo gubljenje kvalitete bilo, stoji činjenica da je bolje ne dirat. Kako kome.
Staro 13.02.2007., 22:16   #29
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Pogi,chestitam na trudu ispisivanja ovolikog shtiva
Deinterlace je neizbjezan u sluchaju da se igra sa filterima prilikom kodiranja,shta opet ovisi kakove je kvalitete original,treba li filtera ili ne...
Staro 14.02.2007., 07:51   #30
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Autor Rivi Pregled postova
Kako kome.
Istina. Meni nema gore stvari nego kad gledam na kompu film i vidim interlejsane frejmove : hitthewa: hitthewa
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno