Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > NVIDIA
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.01.2007., 13:18   #1
windfucker
Guest

nV 6150 vs. razni driveri & sintetički benchmark testovi

Evo još jedan mali update...naime uspio sam doći do 250,5 FSB-a,na MSI-jevoj ploči i Athlonom 3800x2 s939 bez podizanja voltaže,sa slabo klokabilnom memom(Supertalent PC3200 CL2,koji je za ovu namjenu išao na 3-4-4-8),svim orig.coolerima...dakle,samo ClockGen,i prži...
Rezultat je okruglih 5700 3DMarkova2001 SE, 1471 3DM03, 710 3DM05,te 222 3DM06.
Treba napomenuti da je pri tome korišteno Codegenovo prilično nejako napajanje od 400w(nikakav HQ),te službeni nVidia driveri 93.71.
Nekoliko zanimljvih stvarčica sam uočio prilikom igranja sa postavkama,neki to možda već i znaju,no ja sam to sada tek skužio.Naime,"stariji" 3DM,verzije 01(moja je SE),te 03,daju bolje rezultate pri većem FSB-u,gotovo neovisno koliko "spore" memorijske timing-e stavio(držao na 3-4-4-8).
Više od 250FSB-a,bojim se,stajalo bi me par tisućica uslijed kolektivnog harakirija komponenti...
Sa druge strane,3DM verzije 05 i 06 su se pokazale kudikamo "suptilnijima",te sam tako najbolje rezultate postigao na osrednjem OC-u od nekih 227FSB-a,uz ipak nešto brže memorijske timing-e,i to:2.5-3-3-6.Očito da noviji bencmark testovi pokušavaju eliminirati udio
sirove procesorske snage u konačnom rezultatu,dok to ne mogu ustvrditi za navedene "starije" 3DM-ove.
Što se tiče rezultata s obzirom na drivere,gorenavedeni su se pokazali kao najbolje rješenje za chipset 6150,bez ikakvih dvojbi.Isprobao sam više verzija drivera: od službenih ističem gorenavedeni nVidijin driver,a od
neslužbenim nijansu slabiji se pokazao...NGO!!! i to v1.9792 "Based on NVIDIA ForceWare 97.92"-prema tvrdnjama izdavača.Ovi uskličnici nisu slučajnost,već rezultat razočarenja hvaljenim X-treme G driverima,u izvedbi
optimiziranoj upravo za seriju 6xxx nvidia GPU-a.Iako nazivno pripadnik "serije 6",chipset 6150 preko sintetičkih testova nedvojbeno pokazuje da to-zapravo i nije.Prije se radi o svijetu za sebe,svijetu integriranih
GPU-a,koji se,možda(ma,sigurno) ne mogu nositi sa specijaliziranim rješenjima aktualne i prošle generacije grafičkih kartica,no stoje uz bok,barem,pretposljednjoj generaciji(seriji FX5xxx),gdje većinu "gaze",gledano kroz sintetičke testove.
S obzirom da serija FX5xxx još uvijek nije jako rijedak gost ispod haube prosječnog korisnika u nas Hrvata,a većina se svojevremeno susrela sa njom,lakše ćete steći predodžbu o (ne)mogućnostima nV6150.
Po mome iskustvu (baziranome na ranijem korištenju nV6100,te po onome što sam čitao o ATI-jevim integr.rješenjima,prije svih tu mislim na x200),ovaj chipset nedvojbeno spada ako ne na,onda u sam vrh trenutačno dostupnih integr.GPU rješenja...
Dao bih još dvije manje opaske,što se tiče drivera:nVidijin službeni driver,optimiziran za seriju GF6xxx,pod šifrom 71.89,nije se niti htio instalirati na komp.Potvrda gorerečenog o porijeklu 6150 chipseta.
Drugo;na drugoj konfi vrtim gorenavedene X-treme drivere,i pokazali su se kao najbolji u slučaju Leadtekove GF6600GT.Bez premca.Ovo sam morao istaknuti da netko ne pomisli nešto krivo o navedenim driverima,kada je u pitanju serija GF6xxx.
Sve u svemu,potvrda moći 6150-ice je i u slijedećem.Gorenavedeni rezultati su...ehmm...najbolji na (e,sad neznam)...?svijetu?(ma,čisto sumnjam,ali lijepo zvuči),ako je vjerovati podatcima HVBoot.org,jednom od site-ova koji vodi brigu o benchmark rezama.Dobiveni su maloprije,i još nisam napravio upload,
bilo mi je važnije podijeliti ove spoznaje sa vama,jer možda baš ovih dana netko razmišlja o integriranom GPU rješenju,u tom slučaju bilo bi mi drago ako sam šta pomogao.
Do slijedećih spoznaja o hardware-u kojega vrtim,lijep pozdrav!
E,da-linkove sa rezama dobijete,ako vas zanima,po upload-u na HWBoot.org,do tada-vjerujte mi na riječ,jer dokazi slijede uskoro!

EDIT:unatoč svim postovima,nešto sam zbrljao: hitthewa ,pa ću ipak staviti samo linkove(a ne slike,tj.thumbnails).No,uspjeti će mi jednom...
Ev'ga:http://img408.imageshack.us/img408/9...5fsbcl3qu1.jpg
http://img248.imageshack.us/img248/9...0fsbcl3ha1.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/2...fsb25clwm9.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/2...ji3dm06zb2.jpg
Do sličicanja,ehh...: hello2 :

Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 02.02.2007. u 00:18. Razlog: moram
  Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja