Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.01.2007., 08:54   #1
Mad_Duke
Guest

Etika u računarstvu.

Evo, citam po neznam koji put vec hrpe komentara od "pa neka ako neznaju kaj treba kupiti, neka im uvale sto skuplje" , pa preko " Zasto ja neb koristio unsecured wireless vezu od tu nekog susjeda i skidao do mile volje, pa nek on placa to sve. Tko mu je kriv...".

Mene zanima jesam li ja valjda jedna od rijetkih ovca kojemu nije bas svejedno kaj ekipa okolo nekome nabija promet, jer si mislim kako bi meni bilo da mi dodje racun od nekoliko stotina kuna veci nego inace zato jer nisam znao namjestiti, jer mi nitko nije rekao da trebam ili pokazao kako postaviti zastitu. Gdje to staje? Gdje je kraj takvom ponasanju. Zanima me kako bi reagirali ti isti koji okolo kradu promet od ljudi kad bi im na izlasku iz nekog computer shopa neki lik drpio vrecicu s kupljenom robom u vrijednosti od tisucu ili par kuna. Jer pljacka je pljacka, radilo se sustavno od par "megabajta" ili cistom "tradicionalnom" nacinu.

Koja je vasa granica "prihvatljivog" ponasanja. Koja je vasa granica krivog oglasavanja proizvoda na stetu korisnika. Iskreno neznam zasto pisem, ma kenjam. Tocno znam zasto, zato jer mi dodje svaki put kad neki klipan kaze da mu je drago jer je netko nekoga smuljao, iskoristio na ovom i ostalim forumima dodje da ga spljuskam najradije. Pa evo napisao pocetak ovog topica tek toliko, ako nista da se osjecaju ti isti bar malo prozvanima.
  Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 09:20   #2
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
To je čisto stvar odgoja, kulture ponašanja i općeg sustava vrijednosti pa i morala ako hoćeš. Dosta ekipe jednostavno misli da ako je skrivena iza monitora i internet browsera - može sve raditi i sve im je dopušteno. Jednostavno nemaju obzira prema ostalima i iz*ebat će sve i svakog. Bilo na tržnici uvaljat neispravnu komponentu ili pokrast net promet prvom susjedu.
No, mislim da je ta ekipa manje više ista takva i u "stvarnom životu" te da se njihovo ponašanje u on-line zajednici vodi sitim moralnim i ostalim vrijednostima kao i kad nije on-line. Stvar je do ljudi, ne do mogućnosti tehnologije.
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.01.2007., 09:31   #3
Mad_Duke
Guest

A čuj, ja mislim da je to djelomično i čista stvar tehnologije jer... Netko ce se "odvaziti" i iskoristavati takve stvari kao kradja prometa do mile volje, a bojati ce se ukrasti bombon u ducanu, jer je papak. (ne mislim to u oke sferi u kojoj je dobro krasti bombone ili druge stvari da se izjasnim). Ali ovo ostalo se apsolutno slazem s tobom.
  Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 09:52   #4
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
slažem se s gorenavedenim, ali i kod nas će se jednom početi provoditi mjere protiv takvog kršenja zakona (već se počelo u slučaju piratluka), tako da im nije baš blistava karijera.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 09:56   #5
Sky
Guest

Osobno, da netko ostavi nezaštićenu mrežu, koristio bi je. To smatram da je u redu jer postoje hot spotovi koji baš za to služe, da ljudima omoguće surfanje netom, bilo iz marketinških, bilo iz čisto praktičnih razloga, bilo iz ljubavi prema ljudima. U razloge neću ulaziti..
Ono što sigurno nikada ne bih radio je da probijam neku zaštićenu mrežu.

Ako netko ostavi otvorena vrata i nigdje ne piše da je to njegovo, a koristi mi, uzet ću. Ali sigurno neću razvaljivati bravu i nasilno ulaziti.
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 10:06   #6
Mad_Duke
Guest

Aha, znaci ti iako znas da je ta mreza 90% od susjeda ces se namjerno praviti glup i ici mu trositi promet jer je to mozda bas od internet caffea kojeg nema nigdje u blizini mreza?
  Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 10:19   #7
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Pa kao što Tor reče - stvar individue ...

Nisam jednom krao software - kao i večina foruma, ali o tome se ne razgovara u društvu. Logika je jednostavna - kradem od bogatih, pa je OK. Sad kako sam stariji i prilivi sredstava mi dopuštaju - prestajem krasti i kupujem svoj soft, što u trgovini, što preko neta.

Zašto se to mijenja ? Pa dok sam bio klinac love nikad nisam imao i za jedno i drugo. Danas mi ne treba 100 igrica ko nekada ( da i dalje se većinoma igram kod kuće ), a win / office isl. nabavlja firma i koristim na firminom računalu ( lap ) tako da sam oslobođen te dađbine. S godinama čovijek se uozbilji i jednostavno odluči krenuti drugim putem.

Nemojte me krivo shvatiti - daleko sam ja ( kao i mi svi ostali, ma koliko o tome šutili, znate da ste tu ... ) od poštenjačine. Ako mi zatreba soft i nisam u mogučnosti platiti traženu cijenu, snači ću se sam i nabaviti kaj treba u roku od par sati ili dana ...

Tako da moral u principu postoji, ali potreba pravi lopova. Naravno - ako imaš za HW imaš i za soft bi trebalo postojati, ali tako nije ni u daleko bolje stoječim zemljama od naše, a kamoli tek tu ...

Kaj se tiče krađe prometa od susjeda isl., tu baš nemam tolerancije. Vrlo gnjusan čin.
Osobno sam se prikačio na unsecured net u zgradi jednom i cca 5 min bio online. Nakon toga me počela gristi savijest i uredno se maknuo. Dali sam se trebao uopće spajati ? Ne, ali jesam ....

Kao što rekoh - stvar individue. Kasti susjedu ne, krasti korporacijama - krađa jest krađa ali svijet nije crno bijel ....
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 10:23   #8
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
nije uopce stvar u tome, vojvodo. stvar je u tome sto ljudi neznaju nista nego znaju da je to sad nesto kul, taj neki vajrles, pa ajde imati cu ga i ja. niti se ne potrude razmisliti treba li im wireless (ne treba), postoji li opcija ne imanja wirelessa (postoji) i dali to donosi nekakvu prijetnju za njihov novac (donosi). t-com koliko znam daje nekakva uputstva za osigruavanje mreze (hint na sigurnost za sve te laike), i kasda i se555 imaju dosta (6-7-8?) UTP utora (hint na ne imanje wirelessa) a komp u 80% slucajeva sto sam ja vidio stoji na maksimalno 3 metra od tog wireless routera!!!! ( [b]HI-***ENI-INT[B] na nepotrebnost). kopcas? ako je netko dovoljno glup da uzima nesto o cemu niti ne stane razmisliti kratko, to je njegov problem. ja sigurno necu ignorirati i to nema nikakve veze sa kulturnim ponasanjem.
mat je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 10:31   #9
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Nisu glupi - već ne znaju ...

Dali si ti glup ako ne znaš kako se našije pasica na hlače ?
Naravno da ne - samo ne znaš. Dali bi ti zbog tvog ne znanja trebali maknuti pasice sa hlača, jerbo eto nemaš pojma niti kaj su niti za kaj su ...

Ljudi su uzeli WiFi iz komfora, da ne moraju sa žicama hodati po stanu / kući. To ne znači da znaju kako se zaštiti.

Ako netko ostavi ključeve u autu i ti mu ga ukradneš - dali je to krađa? Ili si ti samo uzeo što je ponuđeno jer eto - na autu nije pisalo vl. Mirko Arpović.

Iskorištavanje nečijeg ne znanja nije cOOl i nije moralno / etički opravdan čin.

Zamisli da ti friend dođe doma i sjedne na tvoj telefon. Reko bi ništa, ha čovijek treba tel., samo on opali 30 min razgovor sa govornim automatom jerbo provijerava rezultate na lističima ( 3,66 Kn + PDV ako se ne varam .. ). Dali je to bilo u red, obzirom da telefonska linija nema blokadu 060 brojeva ...

Ako već znate nekoga tko ima WiFi, a ne zna ništa o sigurnosti - nemojte ga zvati budalom već mu pomozite. Samo zato što netko navavi ADSL i lap / comp sa WiFi ne znači da mora znati koliko i mi o računalima. Možda ga ne zanima, možda mu ne treba, u svakom slučaju nije ON kriv, već TI što kradeš ...
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 10:34   #10
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
Autor mat Pregled postova
nije uopce stvar u tome, vojvodo. stvar je u tome sto ljudi neznaju nista nego znaju da je to sad nesto kul, taj neki vajrles, pa ajde imati cu ga i ja. niti se ne potrude razmisliti treba li im wireless (ne treba), postoji li opcija ne imanja wirelessa (postoji) i dali to donosi nekakvu prijetnju za njihov novac (donosi). t-com koliko znam daje nekakva uputstva za osigruavanje mreze (hint na sigurnost za sve te laike), i kasda i se555 imaju dosta (6-7-8?) UTP utora (hint na ne imanje wirelessa) a komp u 80% slucajeva sto sam ja vidio stoji na maksimalno 3 metra od tog wireless routera!!!! ( [b]HI-***ENI-INT[b] na nepotrebnost). kopcas? ako je netko dovoljno glup da uzima nesto o cemu niti ne stane razmisliti kratko, to je njegov problem. ja sigurno necu ignorirati i to nema nikakve veze sa kulturnim ponasanjem.
ne, mat. upravo to je odgoj, kulturno ponašanje i moral. kada neovisno o vanjskim čimbenicima odlučiš neučiniti zlo. ovo o čemu ti govoriš je obični jal i ljubomora.
"kaj on ima kupovat vejerles, to je za rezerviranu elitu samoproglašenih IT stručnjaka". to je čista zavist.

Horza (death dwarf)

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills

greater powers

artifacts of choice

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.01.2007., 10:42   #11
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
..../ako je netko dovoljno glup da uzima nesto o cemu niti ne stane razmisliti kratko, to je njegov problem. ja sigurno necu ignorirati i to nema nikakve veze sa kulturnim ponasanjem.
Nemoj...molim te....svasta cu ti rec....brb....Nije stvar dali je netko glup ili nije, stvar je u neznanju, a koliko znam, svi mi ovdje se u odredjenim situacijama nismo bas "snasli" uvijek, zar ne Mat....iskoristavanje tudjeg je pokazivanje vlastite slabosti, htio ti to priznat ili ne ali tako je....

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 10:45   #12
Mad_Duke
Guest

I da rezimiram onaj dio:
"stvar je u tome sto ljudi neznaju nista nego znaju da je to sad nesto kul, taj neki vajrles, pa ajde imati cu ga i ja. "
Ja bi prije rekao da prica ide ovako. t-com samo reklamira wireless dsl, otkad je nabavio te "routere/modeme" i sad neki klinjo koji je natezao tatu jer zeli bas imati DSL, jer pol ekipa to vec ima i on bi se htio na internetu malo igrati surfati brze, a da pritom linija nije zauzeta nagovori tatu da mu uzme wireless DSL. Tata zove, e oprostite, dal bi mi mogli dati onaj bezicni (qrac) kaj se reklamira ne tv-u. I eto ga, ima wireless.
Citiraj:
Autor nino5 Pregled postova
Nemoj...molim te....svasta cu ti rec....brb....Nije stvar dali je netko glup ili nije, stvar je u neznanju, a koliko znam, svi mi ovdje se u odredjenim situacijama nismo bas "snasli" uvijek, zar ne Mat....iskoristavanje tudjeg je pokazivanje vlastite slabosti, htio ti to priznat ili ne ali tako je....
Tocno to, ja cu evo prvi priznati. Pa kad vidim da onaj tamo mulac dobije to i to, pa kaj ce njemu bas to, pa kaj ono neki tatin sincek pa ovo. Pa naravno da sam malo ljubomoran. Ali nece mi sigurno na pamet pasti da mu to uzmem ili da bilo koju drugu ruznu radnju napravim!
  Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 10:50   #13
mat
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor horza Pregled postova
ne, mat. upravo to je odgoj, kulturno ponašanje i moral. kada neovisno o vanjskim čimbenicima odlučiš neučiniti zlo. ovo o čemu ti govoriš je obični jal i ljubomora.
"kaj on ima kupovat vejerles, to je za rezerviranu elitu samoproglašenih IT stručnjaka". to je čista zavist.
LOL, LOL i jos jedan - LOL
ja sam daleko od zavidnosti. kucni WLAN je jedna od najvecih gluposti koje postoje. nebih ga imao da mi netko plati. kao da je neka razlika u cijeni wireless i non-wireless routera. ne shvacam sto zelis reci. wireless je super stvar, ali za to nema nikakve potrebe u kucnoj mrezi. nikakve. nedavno sam umrezavao ured na 2 kata, 9 racunala, nesto manje od 15 printera i serverom. i pitali su me, kada sam im dao popis stvari za kupiti, "zasto nece biti wireless"? "zato jer za tim nema nikakve potrebe. sve ce vam biti uredno, ugodno i lijepo. a ako pak zelite dati otvoren pristup vasoj mrezi, ja cu vam provuc jedan switch ispred vrata" - je bio moj odgovor. i slozio sam, i potrudio sam se. sve je uredno i lijepo, nema kablova a ima sigurnosti. na kraju krajeva, bas ti si mi nedavno rekao kako se hackeri smiju na rijec "sigurnost".

i samo da znas, da sam stvarno jalan, onda bi se potrudio taj jal i utaziti nekakvim provalama. sto me nikada nije niti najmanje interesiralo. sve sto sam ja htio reci je da ako netko place sto mu je susjed nabio racun koristeci njegovu wireless mrezu - sam si je tome kriv. doma inace hvatam signal koji je zakljucan 8 znamenkastim WEP-om. gledam ga svaki dan vec 2 godine. da sam stvarno takakv kakav ti pricas, ne mislis li da bi ga odavno pokusao (i uspio) probiti?
Staro 12.01.2007., 10:59   #14
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Citiraj:
LOL, LOL i jos jedan - LOL
ja sam daleko od zavidnosti. kucni WLAN je jedna od najvecih gluposti koje postoje...........
Glupost tebi mozda. Ipak si profinjeni tip . NHF ali niti u jednom trenutko nisam pozalio sto imam "kucni" wlan. Ne uzima se to zato jer je kul.
Nemaju svi na 3 metra od rutera komp. Meni za povezat komp sa ruterom do sobe od klinca treba cca 12m kabela. Po tebi bi ja trebao to razvlacit? : nono :

Tudji izbor se moze komentirati ali je nepristojno od tebe to omalovazavati.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
Staro 12.01.2007., 10:59   #15
Mad_Duke
Guest

Neznam, ovo nije bila tema namjenjena da tebi idem ja sad objasnjavati da kenjas bezveze po wirelessu u uredu jer ocito neznas mnoge stvari koje su mnoge kompanije primjenile.

Ali mat, zapamtit cu ti
"sve sto sam ja htio reci je da ako netko place sto mu je susjed nabio racun koristeci njegovu wireless mrezu - sam si je tome kriv."
svaki put kad izvalise neku glupost na forumu.... Uostalom, zar nisi ti bio skurio maticnu tako da si zaboravio staviti distancere? Ali nije vazno. Ovaj forum je forum na kojem se drze pravila, a ne sluzi kao odgojna ustanova.
  Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 11:02   #16
mat
Premium
Moj komp

ispricavam se ako sam povrjedio necije osjecaje. sve sto sam htio reci je da ljudi mogu malo razmisliti prije nego daju otvoreni pristup bilo kome. ja ne kradem nikome promet, zao mi je sto ste me tako dozivjeli zbog mojih postova - no dobro, na svakome je da prosudi kakav je tko.

edit:
@nino tebi to pruza konfor. moj router je tocno 9m od mog kompa, 11 od kuhinje, (udaljenost mjerena kablom odnosno putevima koje on mora proci da dode do tih mjesta). meni pruza konfor imati kablove od ukupno (barem) 40m po cijelom stanu. ti ako si siguran u svoje sigurnosne postavke to je super. ja nisam a previse cijenim svoja racunala da bi ih prepustio slucaju
Staro 12.01.2007., 11:08   #17
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

mat, ovdje nije stvar u zavisti, niti wirelessu. o tome se uopće ne govori. govori se o moralu. samo sam komentirao tvoj stav. on proizlazi iz zavisti, jer iz toga proizlazi averzija prema ljudima koji zbog neznanja trebaju biti kažnjeni. to je to. nije moje mišljenje, nego najnormanija sociološka teza. ovo nije pitanje wirelessa, nego morala. ovakvim stavom se jasno pokazuje da ga nemaš u dovoljnoj mjeri da bih te, ovo je naravno moje mišljenje, smatrao moralnom osobom. ja ne tvrdim da si ti nemoralan prema nekim općeprihvaćenim shvaćanjima, niti da si nemoralniji od drugih, niti sam meritoran takvo nešto reći. moje mišljenje nije stručno. samo kažem da smatram da si nemoralan.

Horza (death dwarf)

character perks

major skills

greater powers

artifacts of choice

Staro 12.01.2007., 11:17   #18
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Neki ljudi zaslužuju da im se krade promet u nenormalnim količinama. Takvih primjera ima puno, a samo jedan od njih je moj "prijatelj" koji me s podsmjehom gleda kada mu kažem da mu wireless ne treba ili da ga treba na odgovarajući način zaštititi. Svaki puta kada dođem do njega (iz gušta) otvorim lap i surfam na njegov račun, a ta ovca niti ne kuži to. Nije mu jasno otkud meni internet ali me neće pitati jer je jako pametan. Takvih primjer ima jako puno. I osobno ih dosta znam.

Drugi primjer je potreba. Je**** ga. Treba mi internet hitno, a neki lokalni lik izigrava ISP. Svakako ću se spojiti na to i obaviti sto imam. Obzirom da ne trošim Gb nego svega nekoliko Mb, a i njemu je sigurno netko rekao da bi se to trebalo zaštititi... Mogao se raspitati. Da znam gdje je točno i znam da me ne bi sačmaricom upucao, pozvonio bi mu i nadoknadio 5 kn koje bi potrošio. Jednostavno je bila potreba i onda baš ne biram sredstva.

Postoji u Europi neka udruga koja omogucava nekakvo sheranje interneta preko wirelessa ali to kod nas ne prolazi. I to i bio spreman platiti samo da imam internet na cesti.

Nikada, ali nikada u životu mi nije palo na pamet skidati pornjavu na tuđi račun. To smatram ozbiljnom krađom.

I to sve u zadnje vrijeme ne koristim jer sam uzeo web&walk pa me ne brine taj dio oko hitnih potreba. Prije tog vremena sa svoj account upisao u wifi modem koji ga nije imao da bi se spojio na net. I to je krađa infrastrukture, ali... Je*** ga trebalo mi je.

Da li je to krađa ili ne, na vama je. Samo se sjetite da li surfate u firmi na ovaj forum, da li ste po domovima povezani u skidate filmove i pornjavu. Svi to rade. Ili su nekada radili. Ja barem sagledam sve mogućnosti prije nego se u to upustim. Tako sam i uzeo mobilni internet kada je dobio koliko-toliko pristojnu cijenu. I sada bi trebao citirati Isusa na temu o kamenovanju prostitutke.

Ono što je zaštićeno bilo kako, ne diram.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 11:50   #19
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Lik koji nema pojma o autima dođe do automehaničara. I on ga umjesto 1000kn za promjenu ulja, filtera i kontrole odere 4000kn jer mu je naplatio "čišćenje cincinaltora i gefufne", pa mu je onda uvaljao staro ulje, jeftiniji filter pod skuplji itd....Tako mu i treba, jel? Kad je glup? Pa *ebote jel smo na to spali?
Taj isti susjed koji ima neosigurani WiFi jer nema blagog pojma o računalima je možda vrhunski kirurg. A ti nemaš pojma o tome. I onda ti on zabije skalpel u oko kad dođeš kod njega na operaciju. Malo krajnosti ali oslikava ono što želim reći.
Da se razumijemo - ovo što Rak kaže. Trebaš hitno, spojiš se nekom i ukradeš 2MB - fuf, jake stvari. I ja kad odem na more spojim se na t-com prodajno mjesto, provjeravam mailove, malo surfam i sl. ali da se sad spojiš na nekog i kradeš mu mjesecima promet i nabijaš račune...nema smisla.
Isto kao da kradeš kovanice svako jutro od slijepog prosca ispred firme, da imaš za kavu. Kad možeš, jel.
Staro 12.01.2007., 12:06   #20
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
LOL cinicilatora i gefufne
Istina jest da ima puno ljudi koji će besramno i namjerno tražiti i naći nešto čime mogu nekom drugom napakostiti samo da zadovoljili sebe.
Nažalost takvih ljudi će uvijek biti uvijek ih je i bilo.

Ići logikom sam si je kriv jer je naivan ili glup ne stoji, po toj logici je svatko uvijek sam kriv za sve, d anije vozio auto nebi mu se desila aobračajak, da se nije rodio nebi se poslkiznuo i slomio nogu, po toj logici ljudski rod uopće ne trbea postojati.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 13:17   #21
s.u.l.e.l.u.s
Premium

s.u.l.e.l.u.s's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Uklučio bi se i ja na ovu temu,naime nisam takav tip da nekog levatam ili potkradam,pa ni tako da kredem promet;doduše nema u mojoj okolici ni previše susjeda,a kamoli onih koji imaju bežičnu mrežu.Ali npr.da sam imo laptop u školi kad su im uveli wirles,normalno da bi iskoristio situaciju,i ovako i onako im je besplatno,tako da nitko neće pitat ništa,ali skidanje kojekakvih stvari na račun susjeda nebi,da jadnim ljudima bezveze nabijam promet,čemu???
A sad ima svakavih ljudi,pričo mi jedan stariji čovjek(prijatelj od djeda)da je dobio računalo,pristup netu,itd i došo mu virus: lol2 : (reko čovjek i kako ),i s.ebo mu cijeli sistem,i nato je on zvao nekog lokalnog ˝majstora˝koga je našo preko oglasa,da mu podigne sistem,a pošto je stari totalni tudum,čovjek ga je ljepo odero za 2000kn.Pa vi kažite dali je to etično i moralno.
A sada da vas ja pitam,hodate po cesti i iz nekog kamiona ispadne kućište,sve složeno,tj.neka uber konfa dali bi vi pokupili ili bi pustili tamo??Ja bi,sigurno,e a dali je to etično...
s.u.l.e.l.u.s je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 13:28   #22
mat
Premium
Moj komp

ljepo vam je rak rekao sve. tocno je rekao sto sam ja mislio, samo sto se eto, ljepse izrazio. a i on je nekakva velicina ovdje pa se po njemu ne pljuje jel. no jako lijepo je objasnio. na forumu si putem net veze s posla? trebas pogledat mail? to je to. ja ne kradem sljepce i ja ne skidam preko susjeda pornjavu... to je samo onom tko mi je dao - rep i tko kaze da sam ja "nemoralan"
Staro 12.01.2007., 13:29   #23
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Ma dobro neke stvari stoje. Kada ispadne konfa s kamiona (ona se ošteti ) nisi ti taj kamion cimao da ta konfa ispadne. A kada se spojš na susjedov AP (dobro, i to se može slučajno) i konstantno kradeš promet - e to nema veze s prilikom i slučajem, nego s namjerom da kradeš. I točka.
Staro 12.01.2007., 13:44   #24
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Citiraj:
ljepo vam je rak rekao sve. tocno je rekao sto sam ja mislio, samo sto se eto, ljepse izrazio. a i on je nekakva velicina ovdje pa se po njemu ne pljuje jel. no jako lijepo je objasnio. na forumu si putem net veze s posla? trebas pogledat mail? to je to. ja ne kradem sljepce i ja ne skidam preko susjeda pornjavu... to je samo onom tko mi je dao - rep i tko kaze da sam ja "nemoralan"
1. Rak nije velicina, on je samo clan ove nase male zajednice, kao i ti
2. Po njemu se ne pljuje jer zna objasnit (po domace), ne kao ti...
3. Koristis izraze glupi, glupost...normalno da dignes zivac nekome, koristi normalni rijecnik, nemoj omalovazavati druge...

Staro 12.01.2007., 13:45   #25
Sky
Guest

Dvije riječi: due dilligence. Ako nisi u stanju održavati neki minimum pozornosti, nemaš se pravo žaliti.
Recimo, ja ne zaključavam auto jer nisam pročitao u upustvima za uporabu da trebam stisnuti daljinski. Auto mi ukradu. Tko je kriv?
Vidim da netko drži otvorenu mrežu. Ako mi treba, iskoristiti ću je. Da imam flat, vjerojatno bi je i ja držao, pa neka skida tko hoće, i tako ne koristim stalno net.
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 14:04   #26
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

ajmo onda nastavit logikom sky-ovog auta...
ja ostavim otključanu kuću.
netko uđe unutra i okrade me.
tko je kriv?
zbog nemoralnih ljudi se danas kuće moraju zaključavati. prije 50-ak godina to je bio nepoznat pojam. pa sad vi vidite što ste si super jer se ukazala prilika i vi ste ju iskoristili. prilika ne uvijetuje razliku između dobrog i lošega.
npr. radite kao IT-ac u firmi...
poslodavac nema pojma da mu možete ukrasti pare jer koze iz računovodstva ostavljaju karticu od banke u readeru.
i vi to napravite.
i kriva je treba iz računovodstva.
to je ispravno? ona je to zaslužila jer je toliko glupa da ne zna da radi s nemoralnim lopovom?
količina ukradenog predmeta (novac, bandwidth, itd) ne uvijetuje razliku između moralnog i nemoralnog. da, uvijetuje razliku između kazne za to, ali definitivno ne i između moralnog i nemoralnog. jer su to apstraktni pojmovi nemjerljivi materijalnim stvarima. to su ideali. vrijednosti. i nešto što je nemoralno ne može postati moralno samo zato što nitko nije jako oštećen u cijeloj stvari, ili zato što je netko to zaslužio.

Horza (death dwarf)

character perks

major skills

greater powers

artifacts of choice

Staro 12.01.2007., 14:08   #27
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Ah da i ja kazem koju

Htio bi se nadovezat na ovu kradju prometa... U svakom slucaju nije lijepo. Al ima čobana koji zasluzuju. Da slucajno nadjem wireless mrezu u blizini, dozno bi cija je i obavjestio tulca u obliku e-maila, ipak je mukte. To je to. Ak se radi o nekom tipa ''neki iz požege'' i ''8800GTX'' ljudima, a takvih je pun svijet i moj kvart nije iznimka - ODERO BI GA KO ZADNJEG ZECA. Skinuo bi apsolutni moguci mjesecni promet. 0-24 download, pa makar moro skidat SP2 za win XP 800 puta. Samo zato kaj ga smatram glupim i zato kaj ga ne volim i zato kaj mi ide na živce.

Sad svi tu mogu glumit dobričine, al to sto nebi.... Nazalost nikako da mi se ne pruzi prilika. Ipak su zaostali da bi imali TVe, a kamoli vajerles.

A sad bi se dotako teme vezane uz nas blagoslovljeni flat koj tako prizeljkujemo za 130kn. Moja najdraza tema : lol2 :

Uglavnom svi bi flat i to ne samo mi kojima je PC onak podosta vazna stvar nego i tulipani kojima je PC ono na stolu sto svijetli. Vazno da je monitor tanki i kuciste svijetli varijanta. Početak i kraj.

E uglavnom imam par ''prijatelja'' tog kalibra (cudno da niko od njih ne vozi kalibru sa neonkama) . To si covjek nemoze zamislit. I onda se mi cudimo kak WM mreze crkavaju

Ja si to nemogu zamislit nemaju pojma o nicemo, ali FLAT, FLAT, FLAT i FLAT. To se skidaju serije, pornjava, filmovi, muzika samo da se skida i przi, Skida i przi. To je nesto nejvjerojatno... 90% toga nikad nece rabit. Culi za vistu skinuli svih 12 verzija. Svako za sebe. A niko nema dost jaki komp. To je tipican balkanski mentalitet. Trgali bi se i da se vuna djeli.

Meni je to naprosto fascinantno. Ono flat. Nemas brige o prometu, surfas, skines koju Mp3cu ajde koj film igru, al ovo je onak apolutno nevjerojatno.

A o ovome o autima necu ni komentirat sa kradjama. Nema Boga da ja opet odem u Zagreb na servis. No fakin way. Jednom je bilo previse. Ak slucajno nesto crkne voljan sam ga dogurat rukama do slovenije. Ovim tu vise nedam ni lipe. Isto ko sto i nedam ni lipe informatickim ducanima, tako nedam ni njima.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 15:51   #28
B3mt1
Chipokemon
Moj komp

B3mt1's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
@ rak i mat: pa hebemu i takvo društvo ako se teži k tome sto vise nekoga opljackat (na bilo koji nacin), znam da je u nasoj drzavi(i u svijetu) takva uglavnom situacija, al kvragu drustvo bi trebalo napredovati a ne nazadovati
Piracy helps stop global warming.Insted of driving to get CDs, buying pre-packaged software from megacorporations and wasting energy,you can help fight Global Warming by using P2P.Help save resources,fight pollution and save the enviroment.
-It`s what Jesus would do.
B3mt1 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 15:57   #29
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Ako se ne varam naslov ove teme je Etika u računarstvu. Isto tako može biti i pitanje Moral među liječnicima, Poštenje u policiji ili Profesionalnost građevinskih radnika. To što neki od nas imaju više znanja od drugih (ista situacija u ovim drugim nabrojanim profesijama) ne daje nam pravo da to znanje iskoristimo da bi naudili drugima. Kako se digne buka oko doktora koji prima mito za operacije preko reda ili murjaka koji primi mito da te ne kazni za prolazak kroz crveno? Da, ne diže se buka oko ekipe koja krade promet drugima li samo zato što je ovo balkanijada i kod nas ne postoji ni B od on-line bontona, M od morala i P od poštenja. Ne kažem ja da treba biti svetac (to se u ovakvom društvu ni ne može) ali ovakav cinizam koji su iskazali neki od ljudi ovdje je i jedan od razloga, generalno gledajući, što nam država i sve oko nas u takvom kur*cu kakvom je. Sposobni smo drobiti pamet i psovati vladu, političare što kradu toliko i što nam je loše zbog njih - a koliko vidim ovdje sve se svodi na mogućnost i priliku. A kad imamo priliku napraviti nešto pametno napravimo što - spojimo se kod prvog susjeda koji nam je glup ili ružan i pokrademo ga do gaća. Živjeli mi.
Staro 12.01.2007., 19:03   #30
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
Pa evo da naletim na otvorenu mrezu spojio bi se na nju cist da vidim kolika je brzina i kak to sve ide.
Nebi skidao nista jer imam svoj paket i netreba mi sto god trebam skinem si sam, sigurno bi poslao tom nekome da sredi mrezu a ako nece ja mu nisam kriv.

sto se tice softwarea stvarno koliko god mogu pribjegavam freeware i open source programima jer ono sve te programe netko radi ali opet imam i par "posudjenih" programa jer eto su mi najbolji za ono sto ja trebam.

Nije da se tu zelim prikazati ko postenjacina i neznam ti sta vec evo kod mene postoji software koji bi platio i koji nebi.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke