Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Rezultati ankete: Molim odaberite :
Preci cu na GNU/Debian 4.0 Etch 4 10.00%
Ne, ostati cu na GNU/Debian 3.1 1 2.50%
Necu, nastavit cu koristit neku drugu distru (Ubuntu, Gentoo, SuSE etc.) 6 15.00%
Koristim Windowse 29 72.50%
Glasači: 40. Ne možete glasati na ovoj anketi

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.12.2006., 19:03   #1
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Koliko ce ljudi prijeci na Debian Etch?

Glasajte molim :-D
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2006., 10:04   #2
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Bit će skoro... nadam se. Za one koji nisu upoznati, Etch je "testing" grana Debiana i uskoro će postati "stable". Postoji još i "unstable" (na kojem je baziran Ubuntu). 11.12. je proglašen freeze za upload promjena, slijedi finalno dotjerivanje. Ako uskoro izađe bit će vjerojatno najsvježija stabilna verzija Debiana ikad.

Novosti:
Xorg 7.1 kao defoltni xserver
2.6.17 kernel (2.6.18 za AMD64 port)
novi grafički installer, za one kojima treba
enkripcija u APT-u za sigurnije manipuliranje paketima
...
Više informacija o novostima:
http://www.debian.org/releases/testi...release-notes/

Službeni CD-ovi se mogu skinuti ovdje:
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/

Zadnje izmijenjeno od: stef. 22.12.2006. u 11:05.
stef je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.12.2006., 11:51   #3
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Evo da se nadodam na linkove :
ftp://ftp.carnet.hr/debian-cd/images/

Najbolji link za one koji mogu skidat na faxu ili u domu.

P.S. U privitku mozete vidjeti kako to ide kod mene na faxu
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	download.JPG‎
Views:	258
Size:	18.9 kB
ID:	6920  
Staro 22.12.2006., 18:20   #4
Tomo
Re-Registered User
Moj komp

Tomo's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Razmislit cu jos /dodaj jos taj odgovor/

Koristim Xubuntu 6.10 i XP SP2 Pro ...
Tomo je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2006., 10:44   #5
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
kak bi to neki gurui rekli
Citiraj:
ubuntu je staroafrička riječ za "ne znam konfigurirati debian"
... a debian i nije za desktop use, osim ako vam je desktop vaš svagdanji zapravo high-availabillity web server ili nekaj takvo... tak da ono.. server sam već prebacio na "etch" samim time što imaju hrpu paketa iz testing release-a.
koliko god debian išao naprijed, on će ostati iz distri poput ubuntu-a jer upravo to i želi... samo stabilnost je bitna, ako se na to mogu dodati neke nove funkcije - super, ali ako nešto još nije do kraja dotjerano - nema teorije.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2006., 21:17   #6
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Nebi se bash slozio sa tezom da Debian "nije" za cisti desktop.
Pa sto mu fali?
Mozda neko preferira stabilnost i na desktopu???
Staro 27.12.2006., 07:20   #7
hash
Premium

ja cu preci
cim slozim drugu masinu za server
i cim mi dodje amis, 10giga mi je malo toomuch sad za skidat
vidjet cemo na sta ce to licit

e koja je shema s updateom,
dal mogu nabavit neku stariju verziju debiana pa samo puknut updateove ili ce oni bit veliki ko i da skidam ova dva dvd-a pa mi se to ne isplati?
hash je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2006., 08:21   #8
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Pa, ak si na DSL vezi skidaš samo prvi CD, možeš skinuti i samo netinstall iso.
Staro 27.12.2006., 19:35   #9
hash
Premium

znaci taj netinstal od svojih 120MB mi je dovoljan?
A sta su ovi ostali binary imagei, njih 15 komada?
Staro 27.12.2006., 22:10   #10
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Prvi CD ili netinstall služe za osnovnu instalaciju, sve ostalo što ti treba dovučeš s neta sa apt-getom.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.12.2006., 01:12   #11
hash
Premium

ok, hvala!
Staro 28.12.2006., 07:03   #12
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
Autor DaNiJ3L Pregled postova
Nebi se bash slozio sa tezom da Debian "nije" za cisti desktop.
Pa sto mu fali?
Mozda neko preferira stabilnost i na desktopu???
volim ovakav stav. ali se ne slažem. poštujem to što netko ima volju brijati na debian na desktopu... sve je to lijepo, divno i krasno, ali je u odnosu na ostale distre zaostao. sorry, ali je. naravno, ovisi o individui. ako je netko zadovoljan debianom na desktopu - super. svaka čast. ja, na žalost, nisam.

inače, u ovom trenutku dižem jedan novi server i totalno ću ga prebaciti na etch. inače, installer za boot sa usb-a ne radi za etch. corrupt je na svim mirrorima. to je službeno. tak da ono... treba ili instalirati s CD-a, ili staviti sarge, pa upgrade-ati na etch, pošto kernel puca ako ga se upgrade-a tijekom same instalacije. heto... upozorenje da si ne sj... sistem ako idete instalirati

Horza (death dwarf)

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills

greater powers

artifacts of choice

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Staro 28.12.2006., 15:11   #13
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Citiraj:
Autor horza Pregled postova
volim ovakav stav. ali se ne slažem. poštujem to što netko ima volju brijati na debian na desktopu... sve je to lijepo, divno i krasno, ali je u odnosu na ostale distre zaostao. sorry, ali je. naravno, ovisi o individui. ako je netko zadovoljan debianom na desktopu - super. svaka čast. ja, na žalost, nisam.)
Koliko ljudi toliko cudi !!! ,a sa Linux-om sve to 2x

NHF
Staro 29.12.2006., 02:56   #14
turbulence
Registered User

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
volim ovakav stav. ali se ne slažem. poštujem to što netko ima volju brijati na debian na desktopu... sve je to lijepo, divno i krasno, ali je u odnosu na ostale distre zaostao. sorry, ali je. naravno, ovisi o individui. ako je netko zadovoljan debianom na desktopu - super. svaka čast. ja, na žalost, nisam.
po cemu je zaostao...molim te argumentiraj...mozda zato jer nema graficki installer, mozda zato jer nema svu mogucu automatiku i nepotrebne kerefeke?
debian kad jednom slozis za desktop komp, on radi i pritom mislim na duzi period (nekoliko godina)...
ali kome se neda zezati neke stvari rucno namjestati onda je razumljivo da mu debian nece biti desktop os...a ocito si ti takav tip osobe i to je uredu, ali nemoj onda pricati o nekakvoj zaostalosti debiana
turbulence je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2006., 03:13   #15
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
Autor turbulence Pregled postova
po cemu je zaostao...molim te argumentiraj...mozda zato jer nema graficki installer, mozda zato jer nema svu mogucu automatiku i nepotrebne kerefeke?
debian kad jednom slozis za desktop komp, on radi i pritom mislim na duzi period (nekoliko godina)...
ali kome se neda zezati neke stvari rucno namjestati onda je razumljivo da mu debian nece biti desktop os...a ocito si ti takav tip osobe i to je uredu, ali nemoj onda pricati o nekakvoj zaostalosti debiana
điii sorry, nisam znao da si u emocionalnoj vezi sa svojim OS-om. debian niti ne cilja biti desktop distra. halo? onak... oni briju na stabilnost. mislim... meni je debian zakon, ali poznajem samo jednog čovjeka koji ga vrti na desktopu i još 15-ak koji su probali pa prešli na gentoo/ubuntu/slack/suse/fedoru/whatever. c'mon. nemreš reć da je nešto, što još uvijek brije na 2.4 kernel i tek od prije godinu dana zna za udev, otprije 2 godine za hotplug, itd. desktop distra. onak... definicija desktop distre je "najnovije i najuserfriendly čimčim prije". stabilnost? ha hl***at ga, ionako se na tome vrti gnome/kde tak da će ionako aplikacije prečesto uzrokovati probleme da bi nedostaci samog OS-a došli na vidjelo.
desktop distra se ne definira prema 0,000001% korisnika, nego prema većini prosječnih korisnika, a to su suse/fedora/ubuntu. nemam kaj više reći po ovom pitanju... onak... jok pa nije zaostao. lol.

Horza (death dwarf)

character perks

major skills

greater powers

artifacts of choice

Staro 29.12.2006., 04:21   #16
turbulence
Registered User

Citiraj:
điii sorry, nisam znao da si u emocionalnoj vezi sa svojim OS-om. debian niti ne cilja biti desktop distra. halo? onak... oni briju na stabilnost. mislim... meni je debian zakon, ali poznajem samo jednog čovjeka koji ga vrti na desktopu i još 15-ak koji su probali pa prešli na gentoo/ubuntu/slack/suse/fedoru/whatever. c'mon. nemreš reć da je nešto, što još uvijek brije na 2.4
kernel i tek od prije godinu dana zna za udev, otprije 2 godine za hotplug, itd.
ne cilja biti biti desktop distra naravno, ali da se moze koristiti kao desktop distra i moze biti potpuno jednak bilo kojoj od onih fancy distribucija samo se treba znati sloziti. a prelazak na gentoo i na slack...u da...to su desktop distre sam tak jel...i kakve veze ima sto je debianu defaultni kernel bio 2.4, kad svejedno mozes staviti 2.6icu. 2.4 se zna zasto je stavljen, a kome nije pasalo, mogao si je staviti 2.6, stvarno ne vidim u cemu je problem

Citiraj:
desktop distra. onak... definicija desktop distre je "najnovije i najuserfriendly
čimčim prije". stabilnost? ha hl***at ga, ionako se na tome vrti gnome/kde tak da će ionako aplikacije prečesto uzrokovati probleme da bi nedostaci samog OS-a došli na vidjelo.
desktop distra se ne definira prema 0,000001% korisnika, nego prema većini prosječnih korisnika, a to su suse/fedora/ubuntu. nemam kaj više reći po ovom pitanju... onak... jok pa nije zaostao. lol.
je je, cim cim prije i onda umjesto linuxa dobijes windowse i onda dodje do toga da se uopce dovodi u pitanje stabilnost linuxa. sto je jos i najgore to se stvarno i dogadja...smrzavanja, stekanja, rusenje aplikacija, a da ne pricam o samovoljnom stavljanju nepotrebnih stvari...fala lijepo, ali to se meni na debianu ne desava
Sto se tice pojma user friendly...linux je napredovao u nekoliko godina jako puno, ali budimo realni i najjuzerfrendli distre su josh nedovoljno user friendly da bi ih vecina korisnika bez problema mogla koristiti.
Moze to sve biti eyecandy i ne znam sto, ali kad se ti nemres pouzdati da ce tebi sve proraditi s nekoliko klikova i da ce ti prepoznati sav hardver sam bez problema...to nema previse veze sa user friendly pojmom.

Citiraj:
ali sto ce nekome uopce onda takva desktop distra koja je ponekad i losija nego sami windowsi...ne vidim uopce onda poantu koristenja iste...
i mogu ja biti medju tih 0,000001% korisnika, ali ja bar znam zasto sam medju njima....
Staro 30.12.2006., 09:44   #17
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor turbulence Pregled postova
Sto se tice pojma user friendly...linux je napredovao u nekoliko godina jako puno, ali budimo realni i najjuzerfrendli distre su josh nedovoljno user friendly da bi ih vecina korisnika bez problema mogla koristiti.
Definiraj "User Friendly"...Po mom mišljenju moderne desktop distre su itekako "user friendly"...ali nisu "idiot friendly".A što nijedan OS nikad ni neće moći biti ma koliko to pokušavao jer ako korisnik nešto ne shvaća a to isto ne želi naučiti...nema tog OS-a koji je dovoljno "user friendly".Pogledaj samo windoze-MS pokušava silom napravit OS koji će svaka budala moć koristiti a samim time samo bespotrebno komplicira stvari i zatupljuje "normalne korisnike".Ljudi moraju shvatiti da ako žele na nečemu raditi,moraju naučiti osnove istoga.
Staro 31.12.2006., 01:35   #18
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Evo, upravo pišem sa Etcha. Skinuo sam danas ISO od 27.12, više ne javlja grešku da nema kernel modula tako da je taj bug popravljen, ali ovaj put instalacijska procedura preskače izbor grupa paketa. Tako da vjerujem da je instalirao i upgrejdao s mreže defoltni odabir, što got to bilo ... još moram istražiti. Ako je tko primjetio, downloadati se mogu 3 vrste prvog CDa ovisno o tome koji se od popularnijih win managera preferira: KDE, Gnome ili XFCE. Ja sam skinuo XFCE. Kernel je 2.6.18-3-486.
Staro 31.12.2006., 09:57   #19
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

i ja stavio etch...
na jedan backup server. i sad je uber-glup. naime, 2.6 kernel i predivni udev rade probleme. baš onak... glupi su. to mi uredno praktički oduvijek radi na fedori, ali neee... nedo bog da bi onaj debianov 2.6 kernel bio stabilan na SMP mašini. tak da sam morao sam kompajlirat kernel. blah. ne volim to. sad radi kak spada.

inače, linux je linux. nebitno s kojeg CD-a je instaliran i normalno da se može složit da bilo koja bude bilo što. ali DISTRA je set fakin paketa u službenom repozitoriju. fora kod DESKTOP distri je u tome da uz gorenavedeno rade out-of-the-box stvari poput video-editinga, 3d modeliranja, obrade glazbe. debian nema takve pogodnosti. jednostavno nije isto da li si samo kliknuo "install", ili si kliknuo "install", vidio da ne radi, na mailing listama pročitao koji je to bug, skinuo source, sam kompajliro, sam kompajliro i dependancy-e, i onda to sve instalirao. i onda je to super i radi.

Horza (death dwarf)

character perks

major skills

greater powers

artifacts of choice

Staro 31.12.2006., 10:16   #20
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Nemam SMP pa se nisam susretao sa tim problemima. Može se složiti uber desktop na Debianu, al naravno treba vremena iako manje nego npr. na Slacku od kojeg sam odustao upravo zbog toga.
Staro 31.12.2006., 15:24   #21
turbulence
Registered User

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Kernel je 2.6.18-3-486.
i to je ona stvar koja me josh i najvise muci...jer mi se ne cini da ce taj kernel raditi s jmicron kontrolerchicem na c2d plocama...
izgleda da ce opet trebati posegnuti za custom instalacijskim imageom...
Staro 31.12.2006., 16:52   #22
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Uzmi si rađe ICH7 ploču pa nećeš ni trebati JMicron, ICH8 je prenovi za dobru podršku u kernelu IMHO.
Staro 31.12.2006., 17:53   #23
turbulence
Registered User

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Uzmi si rađe ICH7 ploču pa nećeš ni trebati JMicron, ICH8 je prenovi za dobru podršku u kernelu IMHO.
heh, gotovo je vec...kupljeno je to sto je kupljeno
nego, jmicron podrska meni radi full dobro sad na 2.6.19 kernelu koji trenutno vrtim...josh fali par stvarcica tipa podrska za senzor w83627dhg, ali to se vec sredjuje u 2.6.20 verziji tak da bude to sve doslo polako na svoje mjesto...
inace, navodno bi 2.6.18 trebao imati podrsku za jmicron negdje sam citao, ali koliko sam ja vidio i proprckao po kernelu...0 bodova, a mozda sam bio malo corav
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno