|
![]() |
#1 |
Secret Undercover Agent
Datum registracije: Sep 2004
|
Napajanje BOOM --> MBO R.I.P.
Cisto me zanimia drugo misljenje situacije koja mi se desila danas.. Komp sam ostavio upaljen prek noci..no ujutro me doceko ugasen. Brat se dosao zalit u moju sobu da je osto bez interneta i ustanovili smo da mi je iskocio osigurac od cijele sobe... kako je brat tada vratio (automatski) osigurac tako se cuo BOOM iz napajanja.... on u hodniku to nije registriro pa ga je OPET digo i OPET se cuo boom iz napajanja.... BOOM bi bilo nesto poput slabe petarde.. enivej, tada sam isteko napajanje iz struje i osigurac smo mogli vratiti na mjesto.. dakle neki kratki spoj u napajanju. Napajanje je smrdilo, ocito pregorilo itd. Isteko sam sve iz napajanja..u smislu ploca, VGA, HDD itd... i ponovo ga usteko u struju da vidim da li je kratak spoj bas u njemu i naravno opet je nesto nutra grunulo (tu ispadam glup ![]() e SAD me zanima ostatak kompa.. hard, grafu i rame sam provjerio kod frenda sve radi.. kod sebe sam ustekao drugo napajanje i upalio komp.. BIOS se bootao, vidio sam POST screen, registrirao mi je proc, njegovo ime i frekvenciju na koju je clockan.. odma nakon toga i RAM, njegovu frekvu i dual channel dakle sve kak spada... i u tom trenutku bootanje stane.. dakle stane tu kod detekcije IDE kanala.. i jednostavno nejde dalje.. moja osobna prognoza je da je i ploca otisla.. desilo mi se vec 3 puta da ode napajanje i potegne plocu pa mi je normalno za ocekivat.. no ploca nema garanciju, proc ima, pa me zanima sto mislite.. konkretno da li je i proc mozda skuren. _Nadam se da nije a i mislim da nije jer ga je BIOS uspjesno detektirao.. btw, resetiro sam BIOS manualno sa jumperom no niti to nije pomoglo kod bootanja. Tak da kupujem novu plocu.. cak sam nasao istu plocu na prodaju za 250kn ako se ne varam na lokalnoj trznici i cekam da mi se covjek javi.. mislim da je i ta polovna ASUSica bolja od nove neke ASROCK ploce koje se jedva mogu naci po ducanima... proklet da bio Socket A ![]() vezan sam sada na socket A jer neam love za novi socket -> novi proc -> a i nova graficka jer gore vise ne ce iti AGPa... misljenja molim i hvala unaprijed...
![]() |
#2 |
AutoCad & Allplan expert
Datum registracije: Jan 2004
|
da je proc otisao opce nebi imao nikakve slike na monitoru a kamoli pocelo bootat... skoro siguran sam da bi u slucaju maticne bio isti slucaj. (ventovi bi se vrtili a nis drugo se nebi dogadjalo) jwsi ti siguran da ti je taj hdd ispravan?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Secret Undercover Agent
|
Pa upravo sam ga spojio na bratov komp i prebacio par gigi s njega na ovaj komp.. meni se to kvalificira kao ispravno... a dosao sam do maticne eliminacijom komponenti i nekom logikom kao i prijasnjim iskustvima napajanja koja odlaze..... ovo bi bilo cetvrto napajanje s kojim imam posla da je otislo i SVAKI put je maticna bila za bacit.. neke maticne nisu htjele ni upalit komp a neke su dosle do BIOSa ili tu negdje kolko se sjecam... sta bi trece moglo biti?! sad mi je u interesu sto prije otkriti kvar jer kao sto rekoh vec sam nasao covjeka tu na placu sa istom plocom za razumnu cijenu... no koje sam ja srece, kupit cu drugu plocu i onda ce se ispostaviti da ova radi ![]() a ak odnesem to u GHSpot na dijagnostiku cekat cu odgovor 2 tjedna ...
![]() |
#5 |
Secret Undercover Agent
|
Da to sam i ja reko...koji qrac placam 500kn+ za napajanje kad na kraju opet stanem bez njega i jos nekih komponenti... ?! nego..sad me zanimaju misljenja STA bi moglo biti pokvareno.. jel ima ikakve teorije da je napajanje bilo slabo ili nesto? jer sam izvuko staro napajanje od 300W kad sam to doma isprobavo... no nema smisla jel... jedino sta povezuje hard s kvarom je trenutak zastoja.. no opet hard radi normalno..2 druga kompa ga detekirala bez beda i tu sam uredno kopiro podatke. Mozda su samo IDE kanali skureni? nekim cudom.... di bi to mogo testirat? HGspotu ce trebat 2 tjedna da mi kazu sto je... a nitko od frendova mi nema socket A plocu i proc....
![]() |
#7 |
Secret Undercover Agent
|
thx 4 the input ![]() no ljudi kao da ne zele reci sto misle o situaciji ![]() jer ja sad vec imam 2 "ponude" za novu plocu i nekak ne zelim propustit dobru priliku a bome niti zavrsit sa 2 ploce koje rade a meni fali 200kn ![]()
![]() |
#8 |
JDM
|
Ha gle svako napajanje moze crknut... Sve je to vise manje isti vrag. Ali ono sto bi brand napajanje trebalo napravit je kad crkne da ne povuče sa sobom i ostatak kompa. Tebi se bas to dogodilo. Peh stari moj peh. Uglavnom tuži tagan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Secret Undercover Agent
|
aaaaaaaaaaaa PROBLEM RJESEN! Ne znam dal da budem ljut ili sretan.. ljut na sebe ili sretan da sve radi! Doslo mi da probam jos jednom upalit komp..a posto sma ga u meduvremenu od jutra rastavljo na komade i nosio kod frenda di sam isprobo (sve osim na kraju maticne sa procem-big mistake) tako sam samo usteko u maticnu napajanje i graficku...bez tastature, bez harda koji je bio suspect itd... da na svoje iznenadenje nisam dobio ni sliku..nista. Vec sma se usro da je graficka u meduvremenu popljugala svoje ![]() Onda sam dodao hard.. i na JOS vece iznenadenje komp je digo windowse... reko koji qrac! I skuzim da sam ga spojio drugim kabelom za maticnu...i pretpostavim da je mozda kratak spoj na mom kablu koji je omotan ko zmija oko kucista... i sad da skratim pricu, kabel je ispo OK, ali DVD-ROM koji je bio na drugom portu nije...... dakle kolko sam ja shvatio, otiso je DVD i dokle kod je on ustekan na istom kabelu ko i hard ja ne mogu bootat. Nisam pokusavao ga stavit na drugi kabel jer mi je i skoro drago da vise ne radi.. smece ne radi kak spada od prvog dana..toliko i Pioneeru! Tak da.... eto, Tagan se ispostavio relativno pouzdan.. a jedan opticki vise manje nije tragedija.. barem mogu koristit komp bez njega. Sutra cu vjerojatno isprobat taj DVD samostalno na drugom kanalu... hvala svima i pozdrav
![]() |
#10 |
localhost
Datum registracije: May 2006
|
Citajuci ovo lagano sam se jezio od pomisli da bi mi se ovo moglo desit jer imam tagana za kojeg sam vjerovao da je ok (što je danas ok?? relativan pojam) no na kraju je sve "lijepo" završilo... Ajd drago mi je da nije nešto ozbiljnije!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Secret Undercover Agent
|
Pa dobro ajde nije ovo nesto sto se samo Taganu desava pa da se zbog toga moras bojat... moje zadnje napajanje je tokom noci, dok je komp za ralziku od sinoc, bio ugasen..samo prestalo raditi. Ujutro nisam mogo upalit komp. I kad sam doio novo napajanje ustanovio da je i hard otiso skupa s napajanjem.... to je bilo neko smece koje dobis s kucistem.. jos iz doba kad "se mislio" da je kuciste samo kuciste a napajanje je dio kucista ![]() I meni je drago.. ovaj DVD sam htio zavitlat nekom u glavu takionak ![]() /wave
![]() |
#12 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
inace neki hardovi odbijaju raditi sa dvd romom na istom kablu tako da probas na drugi kabel ga staviti
![]() |
#13 |
Secret Undercover Agent
|
budem probo drugi kabel ovih dana..neam zivaca sada ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|