|
![]() |
#1 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
instalacija ubuntua 6.06 na hdd di su win XP
E sad mislim da je vise manje sve jasno u naslovu. Znaci mene zanima dual boot opcija. Dao bi ubuntu 9gb mjesta plus gigu swapa. sad ja bi htio da mi ne povoza windowse na tom disku (niti podatke na drugom disku) i da imam opciju dual boota. Aj pomgajate ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
mozes ofkors al ces prvo morat oslobodit 10giga mjesta sa partition magic ili necim slicnim sve ostalo ce ubuntu sam napravit, mountat particije, napravit boot menu... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
JDM
|
znaci sa partition magicom moram napravit samo particiju? kakvu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
kakvu god, bitno je samo da imas 10giga slobodnog prostora koji nisu particionirani ili su u particiji koju mozes obrisat, onda kad krenes instaliravat ubuntu sa njim napravi ext3 particiju za sistem i posebno swap particiju inace taj cd od ubuntua ti je live i moras prvo bootat s njega u live pa onda kliknut na ikonu install na desktopu |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
JDM
|
Ma znam da je live ![]() Digo sam to, ali nisam mogao skuzit ovo za particije. Probal bum sutra sad je stvarno kasno pa javim. Ono pokrenem ga. Izaberem manual za particije i smrad mi oce sve pobrisat.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
hmm pa trebao bi kliknut na manual pa onda na prazan prostor na disku i onda izabrat da ti tamo napravi / particiju od 9 giga i onda isto tak na preostali prostor kliknut pa da ti napravi swap particiju, to sve sam izaberes tam iz onog izbornika, vidjet ces vec |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Mrzim Lucky Luke-a!!
Datum registracije: Dec 2005
|
sorry sto upadam,ali ja imam 3 particije na hardu.na c su mi windowsi,a d i e su bile za filmove igre.eh sad na e mi je frend snimio suse 10.1.,na c je ostavio windowse,a d je stavio kao sheranu particiju-vide ju i linux i windows.i to bez partiton magica.pa jel to onda ok?
![]() |
#8 |
JDM
|
ja cu poludit vise. Podjelio sam C disk na 3 komada jedan di su windowsi i napravio jos dvije particije jedenu od 10gb za ubuntu i jednu od gige za swap. Al ono oce 5 (!?!?!) Particija. Koj vrag? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
JDM
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
ono sto on tebe trazi je vjerojatno raspodjela na mount pointove tipa: "/usr" "/home" "/"...i sl. dijelove... to tebi ne treba posto pretpostavljam da ces komp koristiti uglavnom ti, a ne nekoliko 10aka usera ![]() dakle, napravi sljedece...daj mu nek ti formatira root "/" na tih 10 gigi, ovo ostalo reci da neces i to je to...dakle nesto tipa ovog: FStype: ext3 Mount point: / Size: 10GB inace, da se ne bunis oko particija koja je koja i sto je sto...najbolje bi ti bilo da si napravis unformated freespace na disku od 11gb i onda kod instalacije gigu das swapu, a 10gb das "/". to je ok, nije uopce potrebno koristiti partition magic da bi instalirao linux (ako si na to mislio). svaka distribucija ima u sebi program za particioniranje tako da ti partition magic ili neki drugi programi za particioniranje uopce nisu potrebni. Zadnje izmijenjeno od: turbulence. 16.11.2006. u 09:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Degustator
|
Kad pokrenes live Ubuntu, imas pod System/Administration GNOME partition editor.Pokreni ga i sa njim si oslobodi particije kako zelis.
![]() |
#13 | |
JDM
|
Citiraj:
E al vis ak ja sve to maknem, onda javlja da mu fale ti neki djelovi. Aj bum sad puknuo SS da vidis kaj me muci... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
JDM
|
Update ![]() Povozo sam sve. Sad imam hebeni ubuntu. Spusio par gluposti i bookmarkse. Sve ostalo, nasrecu, ima back up. Smrdim ti linux.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Disturbed
|
ja sam si stavio / 5gb, /home 5gb i swap file od 2gb, lijepo sam odvojio s partition magicom 12gb od E particije te pri instalaciji lijepo napravio 3 particije i to je to...radilo ko sisa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Mrzim Lucky Luke-a!!
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Particioniranje diska direktno iz ubuntu instalacije mnogima pravi probleme. Najbolje je koristiti neki drugi alat. (http://gparted.sourceforge.net/livecd.php). ja mislim da se gparted koristi i pri samoj inst, ali izgleda da nesto nije uredu s tom verzijom. Sto se tice particija na lnx-u meni je nekako najbolje "koristiti": / (root) - osnovna particija (nesto tipa C:\ na windozima) (JFS) /home - za korisnicke podatke (XFS) (ili neka particija po kojoj znaju pisati i windozi i ubuntu (ext2(3) ili FAT32). swap - ....... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Degustator
|
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
btw...što se tiče vidljivosti linux particija sa windowsa: ext3: http://www.fs-driver.org/ (RW) reiserfs : http://yareg.akucom.de/ (RO) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Degustator
|
Naravno ako instaliras driver, isto tako mozes i pisat po NTFS particiji.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|