Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.11.2006., 21:45   #1
Dr.Gonzo
Premium
Moj komp

Dr.Gonzo's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Benq FP241W 24" LCD

Jel zna netko kad ovo stize kod nas? Vec je skoro 2 mjeseca dostupan vani... Evo o cem se radi:

http://www.trustedreviews.com/articl...ge=8153&head=0
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1066372
Dr.Gonzo je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2006., 20:06   #2
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Mislim da bi se uskoro (napokon) trebao naći kod nas u prodaji. Ovih dana su ga stavili i na službene stranice Benq Hrvatska;
http://benq.com.hr/products/LCD/?product=636
Baš me zanima cijena, koliko će ga odrat u odnosu na van: suicide
Mirko Z. Genije je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.11.2006., 20:15   #3
tigman
Banned

tigman's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
jel to IPS matrica ?
tigman je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2006., 20:43   #4
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Staro 13.11.2006., 21:00   #5
Dr.Gonzo
Premium
Moj komp

Dr.Gonzo's Avatar

Citiraj:
Autor tigman Pregled postova
jel to IPS matrica ?
AU Optronics P-MVA matrica... Trebala bi biti odlicna, iako nije IPS. Nego, sto se tice ovog da je "vec" na stranicama Benq Hrvatska, tu je naveden vec vise od mjesec dana, pa sam zato i pitao jel netko zna nesto vise o tome. Poslao sam upit M-sanu (uvoznik) ali nikakav odgovor nisam dobio (iako je proslo vec vise od tjedan dana, odlican odnos s kupcima, nema sto...)
Staro 13.11.2006., 21:06   #6
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Citiraj:
Nego, sto se tice ovog da je "vec" na stranicama Benq Hrvatska, tu je naveden vec vise od mjesec dana, pa sam zato i pitao jel netko zna nesto vise o tome. Poslao sam upit M-sanu (uvoznik) ali nikakav odgovor nisam dobio (iako je proslo vec vise od tjedan dana, odlican odnos s kupcima, nema sto...)
Heh, ja sam gledao prije par dana (dobro, oko tjedna) i nije bilo ništa o tom monitoru, samo o 20" modelu...: stoopid
Jesi probao poslati upit na benq hrvatska stranicama?

Koliko sam vidio po netu, monitor samo hvale, osim primjedbe o pixel mappingu. A ne bi nikako trebao biti iznad 1000eura...
Staro 13.11.2006., 22:41   #7
Dr.Gonzo
Premium
Moj komp

Dr.Gonzo's Avatar

Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije Pregled postova
Heh, ja sam gledao prije par dana (dobro, oko tjedna) i nije bilo ništa o tom monitoru, samo o 20" modelu...: stoopid
Jesi probao poslati upit na benq hrvatska stranicama?

Koliko sam vidio po netu, monitor samo hvale, osim primjedbe o pixel mappingu. A ne bi nikako trebao biti iznad 1000eura...
Nisam probao upit Benq-u... A sto se pixel mappinga tice, kazu da je navodno vec izasla nova revizija monitora koja to ima sredjeno (a navodno se s update-om firmware-a moze i na starima sredit) tak da izgleda da je monitor stvarno Best buy u klasi... Pitanje je samo koliko ce nas odrat nasi, evo gledam u Americi (newegg.com) dodje 799 dolara odnosno oko 4 i pol soma kuna... E sad, ak uzmes da je kod nas uvijek bar za 20-30 posto visa cijena onda ispada da ne bi trebalo biti preko 6 soma kuna, al nekak si mislim da ce nasi trgovci kontat da smo mi ionako glupa stoka pa ce si nabit marzu od kojih 2 tisuce kuna po prodanom primjerku... Al eto, zivi bili pa vidjeli
Staro 14.11.2006., 00:02   #8
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Svi 24" monitori trenutno u prodaji ne koriste S-IPS matrice. To će se na sreću vrlo brzo promijenit (počevši od ovog mjeseca), budući da će razni proizvođači uskoro početi izbacivati 24" S-IPS modele. NEC bi trebao izbaciti takav u 12. mjesecu, samo će nažalost biti samo za američko tržište. U Europi će biti samo 26" model - NEC 2690WUXi, koji bi po svemu sudeći trebao biti opak monitor (s pripadajućom cijenom od preko 10000kn).

2007. će biti jako dobra godina što se tiče monitora, kako što se tiče kvalitete i novih tehnologija, tako i sve prihvatljivijih cijena za monitore veće dijagonale. Trebamo samo vidjeti kakvo će stanje biti u Rvackoj.

Inače je taj 24" BenQ trenutno najbolji izbor (što se tiče kvalitete) od svih tih 24" modela s istom S-PVA matricom (Samsung LTM240M2), znači Dell, Samsung itd. Ipak mislim kako je najpametnije strpiti se još malo...
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2006., 11:58   #9
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Ma pixel mapping me i ne dira previše. Ali bilo bi lijepo kada bi se na tržištu napokon pojavio neki 23"/24" monitor bez neke veće mane! Trenutno su svi takvi modeli pitanje nekog kompromisa (za što ćeš ga koristiti), niti jedan nije allaround.

Slažem se za 2007., ali tko će više čekati. Tako stalno možeš odgađati kupnju, cijene stalno padaju, dolaze nove tehnologije... A ovaj benq mi se čini dobrim za sve.

Baš me zanima koliko će koštati taj benq kod nas, al se bojim da bi ta cifra ipak mogla biti koma. Stvarno deru za popizdit: suicide
Ali vidjet ćemo kada dođe (toplo se nadam prije 12.mjeseca), pa ćemo biti pametniji...valjda...
Staro 16.11.2006., 11:42   #10
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Evo mala informacija za one koje zanima, mail od BenQ na pitanje kada FP241W dolazi kod nas:

Citiraj:
It is no problem , the expected time for the FP241W on the Croatian Market is end of December 2006.

Best regards
Internet Support Team
BenQ Austria GmbH
arghhh.....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.11.2006., 17:40   #11
Dr.Gonzo
Premium
Moj komp

Dr.Gonzo's Avatar

Citiraj:
Evo mala informacija za one koje zanima, mail od BenQ na pitanje kada FP241W dolazi kod nas:

arghhh.....
A jesu ti javili bar okvirnu cijenu? To mene zanima... inace cu sve poslat u PM i kupujem Dell 2007FPW...
Staro 16.11.2006., 23:37   #12
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Nisam niti pitao za cijenu, čemu? Kad (i ako) dođe na naše tržište, prodavači će odrediti cijenu kako im se sprdne, benQ se može ****ti.

A usput, ovo sam našao na widescreen gaming forumu (post 4.11.2006.), zato sam i poslao mail BenQ:

Citiraj:
Bad news for all Germans:

I've called BenQ three times without getting any particular info. Then I wrote an email and received yesterday confirmation:

BenQ will sell the FP241WZ somewhere in december 2006. Moreover BenQ says that the FP241W will probably never hit the German market. We got only the BFI-version for approximately 1100€.
This is very expensive since you might get a NEC 26" for 1220€ or a Dell 2407 for 780€. Finally I doubt the BFI-benefit.
Iako bi moja informacija trebala biti točnija (svježija bar), može se lako dogoditi da fp241w uopće ne dođe u RH. Pa ti budi pametan...

Ne znam više što napravit, dal da se strpim još mjesec i po dana i vidim kako stvari stoje ili da i ja sve pošaljem u PM: finger : i odlučim se za nešto drugo.

Druge opcije su mi philips 230wp7ns (skuplja varijanta, 6800kn) ili samsung 225bw (jeftinija varijanta, 3800kn)...
Ali oba imaju svojih za*eba...
Staro 25.11.2006., 21:56   #13
Buky
Premium

Buky's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
jos nista od BenQa ?
Buky je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2006., 02:33   #14
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

A kao što vidiš...
Staro 26.11.2006., 13:52   #15
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

za 6000kn kupite 26" LG LCDTV, koji ima podršku za komp, spaja se preko DVI/DHMI, radi fenomenalno kao komp monitor.

Ali iskreno, PREVELIK je za na stolu držati ispred sebe.

(frend mi ga ima, i sad govori da mu je čak i krivo što ga je kupio jer je prenaporan za oči. pogotovo po noći. A još on i sjedi od njega na metar udaljenosti....
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2006., 17:12   #16
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
za 6000kn kupite 26" LG LCDTV, koji ima podršku za komp, spaja se preko DVI/DHMI, radi fenomenalno kao komp monitor.

(frend mi ga ima, i sad govori da mu je čak i krivo što ga je kupio jer je prenaporan za oči. pogotovo po noći. A još on i sjedi od njega na metar udaljenosti....
: lol2 :
Staro 26.11.2006., 17:22   #17
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:

Ili dvije 22" Iiyame
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2006., 18:03   #18
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Druge opcije su mi philips 230wp7ns (skuplja varijanta, 6800kn) ili samsung 225bw (jeftinija varijanta, 3800kn)...
Ali oba imaju svojih za*eba...
Ako baš moraš sada ubosti monitor, onda je taj 23" Philips bolji izbor sigurno. S-IPS matrica (ista kao i u 23" Apple Cinema Displayu), kvalitetan prikaz boje, odlični kutevi gledanja itd. A i meni je bolja opcija 23"@1920x1200 od 24"@1920x1200.

Ipak mislim da je bolje strpiti se još koji mjesec. Ipak je to ulaganje od 7-10k kuna, i koristiti ćeš taj monitor barem sljedeće 3 godine, ako ne i 5-6. Bilo bi IMHO glupo zbog malo nervoze kupiti lošiju / skuplju stvar.
Staro 26.11.2006., 18:27   #19
Buky
Premium

Buky's Avatar

Citiraj:

Al ak se ne varam TVi imaju male reze
Staro 26.11.2006., 19:05   #20
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor Buky Pregled postova
Normalno, idiotarija je uzeti 26" televizor za PC monitor. Eventualno za neki media PC na kojem će se gledati filmovi, ali za svakodnevni rad...bla.
Staro 26.11.2006., 20:03   #21
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Meni se čini kao dobra opcija 17-19" LCD za slike/tekst/web i sl i jedan 82cm LCD HDready za igre i filmove.
Izgledati će odlično, a neće trebati puno $$ za grafiku (zbog HD reze).
Staro 27.11.2006., 18:25   #22
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Ako baš moraš sada ubosti monitor, onda je taj 23" Philips bolji izbor sigurno. S-IPS matrica (ista kao i u 23" Apple Cinema Displayu), kvalitetan prikaz boje, odlični kutevi gledanja itd. A i meni je bolja opcija 23"@1920x1200 od 24"@1920x1200.

Ipak mislim da je bolje strpiti se još koji mjesec. Ipak je to ulaganje od 7-10k kuna, i koristiti ćeš taj monitor barem sljedeće 3 godine, ako ne i 5-6. Bilo bi IMHO glupo zbog malo nervoze kupiti lošiju / skuplju stvar.
Ma nisam više toliko siguran. Mislim da se stvari i neće tako jako promijeniti u 2007. Svi stalno najavljuju fenomenalne nove modele, a onda ih ili odgađaju u nedogled (ovaj BenQ, najavljen za kraj ljeta) ili isporuče nešto sasvim drugo (24" s-ips LG, koji izgleda da nema s-ips matricu) ili ih namijene samo jednom tržištu (24" s-ips NEC, samo za SAD). Do većih promijena bi eventualno moglo doći u zadnjoj četvrtini 2007. A tko će čekati do tad.

Osobno, pričekat ću još mjesec dana, kad bi se ovaj BenQ trebao pojaviti kod nas pa onda vidjet - meni je dilema taj BenQ ili philips. Inače, 23"philips mi je sve primamljivija opcija, a i malo sam skeptičan u vezi toga kad će se ovaj BenQ pojaviti kod nas (i koliko će koštati). Ili ako po*izdim, možda na kraju uzmem samsung 225, kao također nesavršen monitor, ali pun quratz jeftiniji.
Staro 27.11.2006., 18:46   #23
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Čuj, meni se između 23" S-IPS monitora na 1920x1200 i tog BenQ-a nema što puno birati. Taj BenQ jest ok monitor, trenutno najbolji consumer 24", ali ga ova Philips šiša po kvaliteti slike (jedino nisam siguran za vrijeme odaziva u stvarnoj uporabi, vjerojatno je BenQ tu malo bolji). U svakom slučaju pričekaj još malo, pa vidi.

P.S. - taj Samsung ti ne bih preporučio, pogotovo kad su ovi drugi u igri.
Staro 27.11.2006., 19:40   #24
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Citiraj:
ovaj LG ima rezu 1360x768, i sasvim je dovoljna. A može jako dobro poslužiti i kao TV, PiP, kombinacija komp i TV istovremeno, prozore mijenjaš po želji, staviš transparency, zakon - surfaš netom ili igraš igru, a u gornjem kutu staviš skroz mali prozor u kojem se vrti TV program, tako da ne fulaš recimo početak programa nekog

Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Normalno, idiotarija je uzeti 26" televizor za PC monitor. Eventualno za neki media PC na kojem će se gledati filmovi, ali za svakodnevni rad...bla.
Napisao sam već da je prevelik za radit u windozama i surfati, ali je za igre FENOMENALAN

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Meni se čini kao dobra opcija 17-19" LCD za slike/tekst/web i sl i jedan 82cm LCD HDready za igre i filmove.
Izgledati će odlično, a neće trebati puno $$ za grafiku (zbog HD reze).
slažem se u potpunosti, i to sam frendu bio preporučio... ali : finger :
Staro 02.12.2006., 01:54   #25
Buky
Premium

Buky's Avatar

jel dobio netko odgovor od m-sana kad treba taj Benq kod nas, meni ne odgovaraju :-/
Staro 06.12.2006., 11:27   #26
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Citiraj:
jel dobio netko odgovor od m-sana kad treba taj Benq kod nas, meni ne odgovaraju :-/
Pa, možeš lijepo pročitati ovdje, m-san ne odgovara, ali Benq da.
Dakle, pitaj njih.
Pa podijeli s nama odgovor
Staro 12.02.2007., 22:55   #27
Dr.Gonzo
Premium
Moj komp

Dr.Gonzo's Avatar

Evo da ozivim malo ovaj thread - monitor je konacno stigao u Hr, vidio ga danas u HG-spotu, izgleda predobro (malo je veci nego sto sam ocekivao, pod tim misim veca debljina, "footprint", itd.), ali je i pre pre skup... konkretno 7300 kn. Sramotno kad uzmete u obzir da se vani prodaje vec mjesecima po 700-800 $... Katastrofa. Evo linka:

http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=25456
Staro 12.02.2007., 23:02   #28
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

da se andovežem, na ciojene u americi dodajte 15% poreza

jer je kod njih običaj da cijene pišu bez poreza, i na sve ti ide "tax", iako to nigdje neće napisati...

znači, ako je monitor u vani 800dolara, to je zapravo 920$
Staro 12.02.2007., 23:12   #29
Dr.Gonzo
Premium
Moj komp

Dr.Gonzo's Avatar

Ako i uzmemo da je tako, a u Americi inace nemaju PDV tak da tih 15% bas i nije pravilo, pogotovo ako kupujes od online retailera koji su izuzeti nekih federalnih poreznih regula, 920 $ po danasnjem tecaju = 5200 kn. Ako uzmemo nasu stopu PDV-a (na onih 800 $) ispada neznatno vise (cca 5550 kn). Zanci ovo je takvo lihvarenje da je to jednostavno za plakat... Da je cijena realna bio bi ozbiljan konkurent Dell-u 2407, ali ovako nista od toga...
Staro 12.02.2007., 23:19   #30
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor Dr.Gonzo Pregled postova
Evo da ozivim malo ovaj thread - monitor je konacno stigao u Hr, vidio ga danas u HG-spotu, izgleda predobro (malo je veci nego sto sam ocekivao, pod tim misim veca debljina, "footprint", itd.), ali je i pre pre skup... konkretno 7300 kn. Sramotno kad uzmete u obzir da se vani prodaje vec mjesecima po 700-800 $... Katastrofa.
Mislim da to uopće nije skupo za taj model, uzimajući u obzir omjer cijena Dell 2407 i tog BenQ-a vani - naime vani je 24" Dell dosta jeftiniji od 24" BenQ-a, dok je kod nas do neki dan uglavnom koštao 7000-8000kn (neki dućani još uvijek drže takve cijene, kao npr. ultra bezobrazni Ve-Mil - 8000kn). Ja sam računao da će minimalno koštati 8500kn, pa i više. Ne možeš uspoređivati američke cijene s hrvatskim, uvijek je velika razlika (moraš minimalno računati na PDV, a onda tome dodaj i nabrijavanje cijena). Uostalom u Njemačkoj košta između 800 i 1000€, i taman kad uzmeš u obzir kako HG Spot nikad nije imao pretjerano niske cijene hardvera (naspram nekih drugih dućana - u biti lažem, na samom početku poslovanja su imali najniže, dijelom su zato i postali to što jesu, no govorim o posljednjih nekoliko godina) i taman dodđeš do cifre od oko 7000kn (a u obzir treba uzeti kako je monitor tek doša, a takvim modelima je cijena uvijek veća u početku).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno