|
![]() |
#1 |
...carpe diem...
Datum registracije: Jun 2006
|
Problem ili jednostavno tako radi(Hitachi)??
Imam Hitachi 250gb,SATA II koji sam nedavno kupio i nešt me zanima kod njega. Naime,kad skidam neke fajlove sa neta(albume,filmove itd.) ili kad mi se save-a igrica onda radi nekakav zvuk(kao tk tk tk)...Ne znam kak da ga oponašam kad se to mora čuti. Zato me zanima dali je to normalno ili se to može nekako stišati? fala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Ne znam. Imam taj disk (250GB), to je najtisi disk koji sam do sad imao, nema ni mjau, sto je bilo na 160GB PATA, niti ne rostva ko 160GB sata 2. Ovo kaj pricas nisam do sad primjetio, koristim ga samo za storage i na njemu je swap za sve os-ove. "Tik tik" nisam cuo. Al kao sto rekoh bas se ni ne pise puno po njemu...
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Kaj nije to rekalibracija glave (ili takvo što) ? To kada on dela tik-tik? Mislim, meni se to čuje možda jednom u tjedan dana (160GB SATA2 model)...
![]() |
#5 |
...carpe diem...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Skineš *.iso fajl kojeg zapržiš na CD. Bootaš s njega i kada ti nađe diskove i optičke čitače (sve kaj je spojeno na ploču), odabereš taj disk koji oćeš, opcija set AAM i smanjiš na min. (za vrijeme toga on će ti roštat pa ćeš vidjeti di je tih a di glasan) i onda pukneš OK Hitachi se može i iz windowsa sa Systool-om, odeš na AAM menagment ili tako što, "read" AAM state (ili takvo što, read je sigurno), kada očita AAM, postaviš ga na min. ili low i stisneš "write"
![]() |
#7 | |
...carpe diem...
|
Citiraj:
ima ko LINK od Hitachi AAM? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm (službeni site) Traži Hitachi Feature tool ili odavde http://www.computerbase.de/downloads..._feature_tool/ A kolko vidim, na ovom drugom ima i za win xp, no s time nisam nikada radio...
![]() |
#9 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
http://www.justfuckinggoogleit.com/ To skljocanje se ne moze niti utisati niti ugasiti u potpunosti i nije nikakav kvar ili nedostatak. To je tak. Mozes sa Hitachi Feature Tools (opet vidi link) disku ugasiti power management i klikanje bi se trebalo smanjit, ali nece nestat skroz.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
...carpe diem...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
...carpe diem...
|
evo,sad sam skinuo onaj program od Hitachia i namjestio to tak kaj sam Boot-o sa diskete i onda tam poštelao. stavio sam na najmanji broj okretaja - ono 128. jel to u redu? sorry na toliko pitanja,ali ne želim izgubiti u brzini kod Hitachia ali ga s druge strane želim smanjiti. npr.program ga je automatski stavio na max. i kad je zapisivao je bio glasan. jel ti to Vučko koristiš?koliko je tebi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
Imam isti taj HDD o kojem pričate i također sam da podvrgnuo softwareskom poštelavanju. Nemoj staviti na 128, granica između "glasnog" i "tihog" ti je na 192/193 ako se dobro sjećam. Cilj ti je staviti na prvi najveći broj na kojem se on prebacuje u "tihi" mod rada. Tako manje gubiš na brzini, a razina buke koju proizvodi disk se osjetno stišava. Ni ne primjeti se razlika kada staviš 128 ili 192, tako da je onda bolje držati ga na "većem" broju. Valjda si skužio što trebaš naapraviti... ![]() Uostalom, imaš test gumb i provejri prije saveanja : hello2 : |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
Ja sam stavio kako DrTom veli, granica je na 192 ili na 182, sada više nisam siguran. Ispod toga se ne smanjuje više razlika u glasnoći seek-a, a nemre odmoć.
![]() |
#17 |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
192 je granica...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
...carpe diem...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Da li se tko sjeca kako su mijaukali stari IBM-i kad su umirali. Isli slicno tk-tk-tk. To je kao najjace cuvanu tajnu preuzeo Hitachi kad je kupio HDD odjel IBM-a s razlogom da starim korisnicima koji kupuju novi disk utjera STRAH u kosti. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
...carpe diem...
|
sad je sve u redu...treba sve to poštelat malo. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
...carpe diem...
|
pitanje - dali to smanjivanje šteti HDD-u i njegovim perfomansama?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
Ma mislim da ne šteti, čak bi moglo eventualno još i produžit život. Imao sam sve diskove tako stišano i nikada problema. A i to kaj proizvođač daje jedan takav tool za to stišavanje valjda nekaj znači. Performanse padaju (access time mislim da je malo veći), neprimjetno...
![]() |
#25 |
...carpe diem...
|
pa ja isto mislim da ak proizvođać daje taj program da onda ne šteti.možda perfomanse malo smanjuje ali to je zanemarivo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
Istina... No tu je slučaj da ti nešta usporavaš...A po defoltu je brže. Mislim, pitanje je dal netko može odgovorit dal je to štetno ili ne. Ja odkad za sebe i AAM znam, svaki disk mi je bio tako stišan. A niti jedan disk, osim staroga WD-jca od 4,3GB mi nije krepo (a on čak niti nije imao AAM, već samo 10 godina na grbači)
![]() |
#28 |
...carpe diem...
|
trebamo nekog eksperta za AAM i HDD. javljajte se ljudi... ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|