Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Rezultati ankete: Hoćete li prijeći na Windows Vistu kada izađe finalna verzija?
DA 160 51.61%
NE 150 48.39%
Glasači: 310. Ne možete glasati na ovoj anketi

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.08.2006., 14:48   #61
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Mislim da ce nas na zalost M$ prisilit da odemo na Vistu ranije nego sto zelimo jer koliko vidim idu dosta agresivno s politikom prelaska. Ja cu osobno ostat na XP-u koliko god je moguce ali bojim se da cu ubrzo nakon izlaska Viste ostat u kamenom dobu. Jedini trcak nade ostaju ljudi koji ce "na crno" prilagodavat dx 10 Xp-u i slicno. I hoce li M$ uspjet natjerat softwerashe da pisu aplikacije iskljucivo za Vistu
Chuby je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2006., 02:11   #62
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Uf....

MS vec godinama nesto pokusava, pa mu nejde bas od ruke... Tak da....

Osim toga ak bu se i dalje igrali boga linux je na vratima
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2006., 13:03   #63
Perki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Fleks Pregled postova
Uf....

MS vec godinama nesto pokusava, pa mu nejde bas od ruke... Tak da....

Je, Linux je već godinama pred vratima pa isto ništ' od toga.
Staro 30.08.2006., 17:14   #64
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Moj stav prema windows OS-ovima do sad je bio: isprobati kad izađe SP2
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 01:09   #65
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Moj stav prema windows OS-ovima do sad je bio: isprobati kad izađe SP2
Slično razmišljamo s tin da san ja malo ranije. Ono ne idem odma na nešto jer je to ''novo''. Ne patim za tim, a i sve te novotarije imaju ''dječije bolesti'' koje se kasnije polako ispravljaju, a meni se ionako ne žuri, ***e me se

CPU: AMD Ryzen 5 1600X MHz - cooling: Corsair H100x
MBO: MSI B450 Gaming Plus
RAM: 2x 8 GB DDR4 G.SKILL 3000 MHz (Aegis F4-3000C16D-16GISB)
VGA: Asus GeForce 970 4 GB STRIX
HDD: SSD Kingston 256 GB [KC400] || Toshiba 3 TB [DT01ACA300]
Case: NZXT S340 - Rear exhaust 120mm - 7V
PSU: Corsair RM550X 550W

Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga

CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 12:17   #66
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Fleks Pregled postova
ahahahahhahahhaha LOL LOL LOL LOL
fleks covjece dobar si, ovu cu zapisat
hahhaha strasno
mat je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 13:13   #67
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
gle, linux neće nikada postati općeprihvaćen zbog MS-a niti ikoga drugog. problem je u korisnicima (a naravno, ponajviše o administratorima i IT managerima) koji su još uvijek neobrazovani, lijeni i ksenofobični. tak da.... tek kada se to promjeni, projekti poput GNU aplikacija i OS-ova (poput GNU Linuxa i onog GNU-ovog kernela koji sam zaboravio kak se zove) će moći zaživjeti. ne prije toga. mislim... kad mi ljudi poput Denisa (Beren) još uvijek unatoč tome što provode jako puno vremena sa zabrijolcima poput mene govore "Ma s Linuxom se niš nemre... mora se uložiti beskonačno vremena da bi se nešto instaliralo ili konfirguriralo".
iako je ta rečenica neistinita i ne stoji već godinama, većina ljudi se "ne da krstiti". i to je to. pa čak niti oni totalno open-minded poput Berena i još nekih koje poznajem a isto tak briju.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 13:22   #68
Zond
Rabotnik
Moj komp

Datum registracije: Feb 2003
Ali problem Linuxa kad gledas ovako malo "sire" je sto u odnosu na recimo BSD (nebitno koji) je lagana nekonzistentnost razvoja a samim time i potpuni nedostatak standardizacije. LSB je nedovoljan korak u tom smjeru. Istina je da od svih Unix i Unix-like sustava ima najvise drivera ali za_____ kad se partizanski razvija bez nekakve medjusobne interakcije. Kvaliteta nekih GNU projekata je izvanredna no opet ima toliko smeća da je to za popizditi

Neznam , nekako mi OpenSolaris obecava i to jako

Zond je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 13:42   #69
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

"Ali problem Linuxa kad gledas ovako malo "sire" je sto u odnosu na recimo BSD (nebitno koji) je lagana nekonzistentnost razvoja a samim time i potpuni nedostatak standardizacije"

S ovim se potpuno slažem, pogledajte samo korisničko sučelje - kao da se vraćam u doba DOS-a, imaš wordstar, wordperfect i word, i treba si par mjeseci samo da se navikneš na sučelje. Tako i na linuxu, može GIMP sučelje nekome biti genijalno i vrhunac user-friendly, ali koja korist kad prelaskom na bilo koji drugi program moraš sve iznova učiti. Nek je standardno, makar trebao biti učinjen i neki (loš) kompromis

Pošto sam se sa linuxom zabavljao još dok se instalirao sa disketa (slackware VRLO davno) mogu reći da je bez obzira na veliki napredak glede sučelja, M$-ov napredak bio još veći

Linuxu fale samo 2 stvari:

1. standardizacija
2. igre
Staro 31.08.2006., 13:58   #70
Zond
Rabotnik
Moj komp

Sto se tice igara Loki Games je bio na dobrom putu ali je propao no nemozes ocekivati navalu izdavaca za igre na Linuxu uz situacije tipa "za ovaj driver potreban vam je Kernel X.X.15" , ti imas X.X.13 a u 15tici je strgana podrska za nesto sto ti je nasusno potrebno. Solaris je tu miljama daleko, jedan driver i za Solaris 7,8,9 i novu 10tku

Doduse za igre situacija nije ni tako lose, stavis Mame ili Xmame i uzivas do prekosutra Ah mladosti

Staro 31.08.2006., 13:58   #71
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
ne mogu se složiti s gornja tri posta... ok, s BSD-em ne radim kao s desktopom, tak da njegov GUI nikada nisam niti vidio

ali što se ostalih distri tiče, bode me standardizacija.
naime, MS je taj koji nema stvari standardno napravljene. RFC-što je to? mi radimo svoje standarde.

naime, razvoj GNU aplikacija je jako organiziran i daleko ažurniji od komercijalnih. uključujući MS-ove. da ne pričamo o poštivanju standarda i reviziji kvalitete.
sorry ljudi, ali krivo brijete. davno je prošlo vrijeme kada su dva frika radila jednu aplikaciju. to je sad sve daleko organiziranije i posloženije. i da, žalosno je što se ne rade lijepi GUI-i za aplikacije, ali to je za sada posao onih koji te aplikacije stavljaju u svoje distre. npr. Novell i Fedora to odrađuju donekle dobro. iako se i oni malo previše oslanjaju na korisnika i njegove vještine. velki je to posao, ali ono... žuri se prema tome i siguran sam da će se već ove godine vidjeti još veći napredak na tom polju.
a igre... igre dolaze nakon korisnika. žalosno, ali istinito. ne isplati se jednom CroTeamu razvijati igru za daleko ograničenije tržište. smatram da će se i to srediti s vremenom.
trenutno je, po mom mišljenju bitno jedno...
linux distre su odlične (daleko bolje) za poslovne primjene (barem od MS-a i OSX-a).
potrebno je educirati IT managerčiće i pokrenuti njihove lijene, ksenofobične, konzervativne guzice i pokazati im koliko je njima njihov posao lakši s nekima od distri.
i to je to. kada se to malo jače pogura, stvari će se drastično zakotrljati. već se one i kotrljaju, ali kao i uvijek malo je ljudi koji dobro rade svoj posao i brinu o tome da tvrtka za koju rade dobije najbolju moguću stvar za najmanje para. u velikim firmama (preko par tisuća zaposlenika) to se već vidi jer je ondje i najveći dobitak... a proširiti se na srednje, pogotovo na tržištima poput naših nije nimalo lako.
ali dovoljno govori što je to uspjelo na serverskom segmentu... isto tako će s vremenom i na klijentskom.

po pitanju drivera... Zond, mislim da baljezgaš bezveze. nebitno je koji je driver ako distra ima kvalitetne repozitorije i posao skidanja i instalacije odrađuje sama i po mogućnosti bez znanja korisnika. meni sve super radi po tom pitanju. čak i doma (fedora 5 + npr. ATI driveri)... jedini problem mi je s wireless karticom, ali zgleda da su i to sredili... zadnja 2 kernel update-a su prošla bez reinstalacije.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 14:14   #72
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

meni su se recimo ATI driveri normalno instalirali, nikakve poruke o grešci (64-bitni Suse 10.1). međutim, bilo koja igra koju probam pokrenuti izvali nešto tipa "ova igra traži 3D podršku. Vaša grafička kartica to ne podržava blabla..."

Prije 10 godina (bez žene i djece na vratu) ja bi vjerojatno potrošio 300 radnih sati da to riješim. Sad jednostavno ne želim.

Simple as that
Staro 31.08.2006., 15:03   #73
mat
Premium
Moj komp

kada izade linux koji ce biti user-friendly, originalan, SVE-funkcionalan i sa 24-satnom podrškom za svaki, pa i najmanji detalj, poput Windowsa... tad mozda dio ljudi koji ce tek kupovat i priblizavati se racunalima, se okrenu linuxu umjesto windowsima.
a ono sto je najsmjesnije u cijeloj prici... nema linuxaša koji ne koristi i windowse. a ima jako puno korisnika windowsa, koji ne koriste linux. ne zato jer neznaju sto je. (sam imam instaliranu jednu distribuciju i jos njih 3-4 na cd-ima) ne zato jer im se ne svida. nego zato jer su im win ugodniji. tu je kraj price.

a svi ratnici u krizarskom pohodu na microsoft nikako da shvate da vode nepostojecu bitku. linux je osvojio neka podrucja i tu mu je kraj. dalje je samo dobar vic na bozicnim zabavama u microsoftu, nista vise
Staro 31.08.2006., 16:17   #74
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
@ Horza
Bas sam prije par dana skuzio da Konzum koristi Red Hat za OS na blagajnama
mozda ipak ima nade heheh
Chuby je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 17:48   #75
mat
Premium
Moj komp

yes
95% ducana ima distru linuxa na onim kantama
Staro 31.08.2006., 18:42   #76
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
S ovim se potpuno slažem, pogledajte samo korisničko sučelje - kao da se vraćam u doba DOS-a, imaš wordstar, wordperfect i word, i treba si par mjeseci samo da se navikneš na sučelje. Tako i na linuxu, može GIMP sučelje nekome biti genijalno i vrhunac user-friendly, ali koja koarist kad prelaskom na bilo koji drugi program moraš sve iznova učiti. Nek je standardno, makar trebao biti učinjen i neki (loš) kompromis
To i jest osnovni problem GUI-ja kao takvog, i dogmatske zablude (kontekstualni pleonazam je tu s razlogom) kako je GUI, osim u vrlo uskom miljeu, nazadovanje spram sukusu IT-a, tek surogat koji pruza lazan osjecaj sigurnosti.

Citiraj:
Linuxu fale samo 2 stvari:

1. standardizacija
U kom smislu?

Citiraj:
2. igre
Kupi Playstation.

Citiraj:
Autor horza Pregled postova
naime, razvoj GNU aplikacija je jako organiziran i daleko ažurniji od komercijalnih. uključujući MS-ove. da ne pričamo o poštivanju standarda i reviziji kvalitete.
sorry ljudi, ali krivo brijete. davno je prošlo vrijeme kada su dva frika radila jednu aplikaciju. to je sad sve daleko organiziranije i posloženije.
Da, no ti si takodjer zaboravio da je u konacnici TCO bitno veci nego kod komercialnog softvera, a gdje su tu tek silne ROI kalkulacije i slicno...

Citiraj:
Autor mat Pregled postova
kada izade linux koji ce biti user-friendly,
Sto je to non user frinedly kod Linuxa i tebi se ne svidja spram, predpostavljam, user frinedly Windows kernela?

Citiraj:
originalan,
A sada jeee... Neoriginalan?

Citiraj:
SVE-funkcionalan
Na koji dio Linuxa si nabasa a da je bio nefunkcionalan (zanemarimo li bete i slicno)?

Citiraj:
i sa 24-satnom podrškom za svaki, pa i najmanji detalj, poput Windowsa...
Nakon sto si nam sa svog netom sastavljenog kompaca bez distancera onomad ispricao kako Linux koriste pirati, kriminalci i Horza, sada je red da se upoznas s Red Hatom, SuSetom i ostalom manje ili vise Enterprise nastrojenim *distribucijama* (kljucna rijec koja ti, ocito, nedostaje u maestralnim izjavama o stvarima o kojima si opet pokazao kako nemas ni priblizne veze o ovim temama).

Citiraj:
tad mozda dio ljudi koji ce tek kupovat i priblizavati se racunalima, se okrenu linuxu umjesto windowsima.
Ne znam na koje to ljude konkretno mislis, ali primjeri vladi EU-e i vrlo velikog broja malih i srednjih poduzeca pokazuju ti koliko si u krivu.

Citiraj:
a ono sto je najsmjesnije u cijeloj prici... nema linuxaša koji ne koristi i windowse. a ima jako puno korisnika windowsa, koji ne koriste linux. ne zato jer neznaju sto je. (sam imam instaliranu jednu distribuciju i jos njih 3-4 na cd-ima) ne zato jer im se ne svida. nego zato jer su im win ugodniji. tu je kraj price.
Postoji malena sitnica u citavoj prici a to je da obilato koristis sve tipove zamijenica u prvom licu. Srecom, ti kao takav si nebitan, kao i tvoje konstatacije o "linuksasima" i "windowsasima". S druge strane, logicno je da "kvaliteta" (prilicno nedefiniran pojam bez konteksta) nekog OS-a ovisi o vlastitim dojmovima (*tebi* su Windowsi ugodniji) i svrsishodnosti (*ti* se igras), no na ciju god srecu to bilo, Linux nezaustavljivo graba sve vise korisnika iz dana u dan.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 19:08   #77
Kinez
Premium
Moj komp

Kinez's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Svakako da cu isprobat Vistu cim mi dodje pod ruke, ali nista vise od toga. Neka prvo preboli djecje bolesti, tek onda ce dobiti mjesto na c:\ particiji

[Opteron 165 + TT 120]***[TwinMos 4x512 MB CL2]***[DFI NF4 LanParty]***[ATI HD4850]
[Hitachi 1TB HDD]***[Seasonic S12G-650G Gold 650W]***[Razer Lycosa]***[NZXT Beta Black Metal Edition, SCYTHE Kaze Master II KM05-BK]***[Samsung 22" B2230]

Kinez je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 19:43   #78
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
U kom smislu?
U smislu da je Open uvijek "Open" i da se nalazi na istom ili približno istom mjestu. Ako misliš da to nije bitno, očito nikad nisi tetku koji se baš ne kuži u računala objašnjavao da open u wordu radi isto što i open u excelu, a ovaj isto što i open u autocadu - otvara file.

Citiraj:
Kupi Playstation.
Počeli smo priču zašto windowsi zauzimaju dio tržišta koji zauzimaju, a isto tako i linux (a bogme i konzole). Ja tvrdim da je izbor igara odgovoran za to najmanje 80%, bez obzira što u Bugovim anketama 80% ljudi koristi PC za programiranje, 60% za rad tipa autocad, word, excel, a samo 20% se igra

Citiraj:
Sto je to non user frinedly kod Linuxa i tebi se ne svidja spram, predpostavljam, user frinedly Windows kernela?

Sumnjam da je mislio na razlike sa stanovišta programera, prije će biti da mu se više sviđa npr opcija search za traženje filea iz windowsa od korištenja naredbe find, bez obzira što find može naći file veličine između 1321 i 43543 bytea koji je pero perić spremio 27.12.1987 između 16 i 18 sati i zatim rezultat pipe-ati u pine koji će to poslati na 16 email adresa (a koje se sve nalaze u tom file-u)
Staro 31.08.2006., 20:00   #79
mat
Premium
Moj komp

Citiraj:
To i jest osnovni problem GUI-ja kao takvog, i dogmatske zablude (kontekstualni pleonazam je tu s razlogom) kako je GUI, osim u vrlo uskom miljeu, nazadovanje spram sukusu IT-a, tek surogat koji pruza lazan osjecaj sigurnosti.
samo ako sigurnost ne postoji, sto u Win XP nije slucaj.

Citiraj:
Kupi Playstation.
zasto kad ima Personal Computer i moze na njemu igrati 100 puta bolje igre nego na Playstationu?

Citiraj:
instalacija svakog HW-a ili SW-a na WinXP ide po rutini koja je vec dosadila koliko ju svi znaju. Open, next, next, kvacica tu, kvacicu makni, finish. Driver? Nema problema. Ne radi? Click here for more help... Install this, install that. Sad radi.. Super. TO je user friendly.

Citiraj:
A sada jeee... Neoriginalan?
Knopix i Ubuntu sto sam ja vidio su cista kopija Win GUI-a.

Citiraj:
Na koji dio Linuxa si nabasa a da je bio nefunkcionalan (zanemarimo li bete i slicno)?
nefunkcionalan po pitanju toga da ne mogu kad mi se sprdne editirat malo neki audio, pa zaigrat WoW, pa neku pucacinu, pa onda trkeljat po netu, pa si napisat batch fajl da mi bude to i to lakse, onda malo pisat seminar itd. nefunkcionalnost znaci kada se Personal Computer pretvori u one-purpose Computer

Citiraj:
Nakon sto si nam sa svog netom sastavljenog kompaca bez distancera onomad ispricao kako Linux koriste pirati, kriminalci i Horza, sada je red da se upoznas s Red Hatom, SuSetom i ostalom manje ili vise Enterprise nastrojenim *distribucijama* (kljucna rijec koja ti, ocito, nedostaje u maestralnim izjavama o stvarima o kojima si opet pokazao kako nemas ni priblizne veze o ovim temama).
niti sam rekao da sto znam o Linuxu puno niti si ti pametniji ako mene prikazes glupim pa se zato uopce necu upustati u jos jednu flame nastrojenu raspravu s tobom, obicnim balavcem koji ce se za koju godinu tuc po glavi radi svih gluposti sto je izjavio. ja govorim na temelju svog iskustva koje nije malo. to je sve.

Citiraj:
Ne znam na koje to ljude konkretno mislis, ali primjeri vladi EU-e i vrlo velikog broja malih i srednjih poduzeca pokazuju ti koliko si u krivu.
bas suprotno. uzmi slicne institucije na primjeru Win XP pa ces vidjeti sto usporedba, a ne pozitivan primjer jedne strane, govori o favoritu "debate"

Citiraj:
Postoji malena sitnica u citavoj prici a to je da obilato koristis sve tipove zamijenica u prvom licu. Srecom, ti kao takav si nebitan, kao i tvoje konstatacije o "linuksasima" i "windowsasima".
nikako da shvatim zasto onda se uopce obazires i trosis svoje, koje ocito smatras suprotnim, vazno, vrijeme na mene, nevaznog

Citiraj:
S druge strane, logicno je da "kvaliteta" (prilicno nedefiniran pojam bez konteksta) nekog OS-a ovisi o vlastitim dojmovima (*tebi* su Windowsi ugodniji) i svrsishodnosti (*ti* se igras),
zaboravljas da to nisam samo ja. nego vecina IT zajednice koja "se igra" i kojoj "su windowsi ugodniji". osobna zamjenica u prvom licu je tu buduci da se svrstavam u pripadnika te zajednice. i znas sto? bas nam je dobro. uzivamo u onom sto radimo, placaju nas za to i svaki dan naucimo nesto novo. zivce koje ti gubis na svoje krizarske pohode cuvamo za djevojke, sefove i slicne svakodnevne iritantne, a opet tako drage i lijepe trenutke

Citiraj:
no na ciju god srecu to bilo, Linux nezaustavljivo graba sve vise korisnika iz dana u dan.
mhm... da
http://tinyurl.com/h2ufb
Staro 31.08.2006., 20:01   #80
Mad_Duke
Guest

Prošla su odavno vremena kompliciranih instalacija linuxa. Postupak instalacije po principu "next" u recimo Mandrivi je isti drek kao kod windowsa, s tim da kod particioniranja imaš auto da ti posloži i to prilično dobro. Nadalje, što ti se nikad neće dogoditi na windowsima je to da onog trenutka kad prvi put pokrenes OS da cujes zvuk i da su ti svi drivere instalirani i dobivas odmah funkcionalan OS. Naravno, nije optimalan, ali govorim o jednostavnosti i tim svim silnim ljudima kojima je vazno da stvar radi ono sto treba, a sad ako ti hoces sebi ostatak optimizirati, sigurno ces biti u mogucnosti napraviti vise i detaljnije nego u windowsima.

Igre, pa tko nebi koristio linux. Jedini razlog zasto se ne koristi toliko je DirectX. Da nema njega, migracija bi bila ogromna. Netko je rekao da svi skoro kaj koriste linux koriste i windows. Da, ja priznajem, koristim windowse, jedini razlog zasto ih koristim je zbog Call of Duty 1 i 2. Quake 3 mi radi brze pod linuxom nego pod windowsima, a stvari koje radim mogu raditi i u linuxu. mozilla, icq, msn...

Potpora. Nemojte biti smjesni, pa ako nesto besplatno skinete s neta, sigurno necete dobiti telefonsku potporu 0-24, ali kupi redhat ili tak neku distribuciju koja ima komercijalna izdanja pa ces i tu biti pokriven, a sigurno ces manje platiti nego windoze bilo koje.

Ako imas firmu i ako u njoj imas preko 30 kompova, platit ces 30 licenci windowsima, a vecina programa kaj ce ti koristiti su word, excel i neki mail agent, a to imas besplatno na linuxu. Zasticen si skupa s svojim podacima od virusa. Zasto? Zato jer je linux konstruiran tako da ako ti pokrenes kao korisnik bilo koji program i on zeli nesto zapisati na HDD gdje nebi smio, pita te dali si siguran s upozorenjem i onda moras utipkati root password.

To be continued, trenutno mi se neda dalje pisati.

Citiraj:
Knopix i Ununtu nisu GUI

Citiraj:
nefunkcionalan po pitanju toga da ne mogu kad mi se sprdne editirat malo neki audio, pa zaigrat WoW, pa neku pucacinu, pa onda trkeljat po netu, pa si napisat batch fajl da mi bude to i to lakse, onda malo pisat seminar itd. nefunkcionalnost znaci kada se Personal Computer pretvori u one-purpose Computer
Mozes sve osim igrati kako spada laiče.
Citiraj:
niti sam rekao da sto znam o Linuxu puno niti si ti pametniji ako mene prikazes glupim pa se zato uopce necu upustati u jos jednu flame nastrojenu raspravu s tobom, obicnim balavcem koji ce se za koju godinu tuc po glavi radi svih gluposti sto je izjavio. ja govorim na temelju svog iskustva koje nije malo. to je sve.
Mat, nemaš blage o linuxima, okani se stvari koje neznaš, a to su linuxu i stavljanje matične.

Citiraj:
zaboravljas da to nisam samo ja. nego vecina IT zajednice koja "se igra" i kojoj "su windowsi ugodniji". osobna zamjenica u prvom licu je tu buduci da se svrstavam u pripadnika te zajednice. i znas sto?
Kakve ti imas veze s IT-om.

Zadnje izmijenjeno od: Mad_Duke. 31.08.2006. u 20:12.
  Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 20:04   #81
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
U smislu da je Open uvijek "Open" i da se nalazi na istom ili približno istom mjestu.
Kojim dokumentom je to standardizirano?

Citiraj:
Ako misliš da to nije bitno, očito nikad nisi tetku koji se baš ne kuži u računala objašnjavao da open u wordu radi isto što i open u excelu, a ovaj isto što i open u autocadu - otvara file.
Moja tetka strika vi. Doduse, ta ista, imaginarna tetka, koja ima potreba za cjelokupnim Office paketom i Autocadom te ne pojmi osnovne komande mi nije jasna, kao ni ta tvoja paralela s "openima", no hajde... Doduse, samo si potvrdio sto sam i sam rekao - GUI je zlo, 95% korisnici ne zasluzuju i ne treba GUI!

Citiraj:
Počeli smo priču zašto windowsi zauzimaju dio tržišta koji zauzimaju, a isto tako i linux (a bogme i konzole). Ja tvrdim da je izbor igara odgovoran za to najmanje 80%, bez obzira što u Bugovim anketama 80% ljudi koristi PC za programiranje, 60% za rad tipa autocad, word, excel, a samo 20% se igra
Da citiram jednog svog dragog kolegu: "Informatičarima je Bug ono što je astronomima časopis o astrologiji."

Citiraj:
Sumnjam da je mislio na razlike sa stanovišta programera, prije će biti da mu se više sviđa npr opcija search za traženje filea iz windowsa od korištenja naredbe find, bez obzira što find može naći file veličine između 1321 i 43543 bytea koji je pero perić spremio 27.12.1987 između 16 i 18 sati i zatim rezultat pipe-ati u pine koji će to poslati na 16 email adresa (a koje se sve nalaze u tom file-u)
I jos jednom uopce ne razumijem te tvoje metafore, a kamoli odakle je ispao sad nekakav find i search, kada smo, ocito, diskutirali o Linuxu, koji ima malo direktne veze s ovime sto si ti gore rekao.

Programer
Staro 31.08.2006., 20:13   #82
Zond
Rabotnik
Moj komp

Mad_Duke

Evo ti cijene za RedHat

http://www.redhat.com/rhel/compare/client/

Staro 31.08.2006., 20:16   #83
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Kojim dokumentom je to standardizirano?
http://www.guidebookgallery.org/book...softwaredesign

Citiraj:
Moja tetka strika vi. Doduse, ta ista, imaginarna tetka, koja ima potreba za cjelokupnim Office paketom i Autocadom te ne pojmi osnovne komande mi nije jasna, kao ni ta tvoja paralela s "openima", no hajde... Doduse, samo si potvrdio sto sam i sam rekao - GUI je zlo, 95% korisnici ne zasluzuju i ne treba GUI!
Pa stvar je prilično jednostavna...tetak je inženjer strojarstva, mlati tešku lovu, ima potrebu koristiti računalo, a nema volje učiti

Citiraj:
I jos jednom uopce ne razumijem te tvoje metafore, a kamoli odakle je ispao sad nekakav find i search, kada smo, ocito, diskutirali o Linuxu, koji ima malo direktne veze s ovime sto si ti gore rekao.
To je tvoj problem što ne vidiš vezu. Ali ako se javi još 10 ljudi da ne kuži što sam htio reći, možda i pojasnim
Staro 31.08.2006., 20:19   #84
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Zond Pregled postova
Mad_Duke

Evo ti cijene za RedHat

http://www.redhat.com/rhel/compare/client/
Malo sam se tu zahebo, istina nisam gledao zadnje vrijeme. hmmm.
  Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 20:26   #85
Newmie
Premium

Datum registracije: Aug 2006
Prelazim cim izađe, a ako bude radila ok ostajem na njoj
Newmie je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2006., 20:37   #86
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
samo ako sigurnost ne postoji, sto u Win XP nije slucaj.
Ako aludiras na USER/GDI logiku u win32k.sys driveru koja se za razne API-je pozivalo preko dxg.sys; to je istina, ali nije apsolutno nikakvo opravdanje.

Citiraj:
zasto kad ima Personal Computer i moze na njemu igrati 100 puta bolje igre nego na Playstationu?
De gustibus...

Citiraj:
instalacija svakog HW-a ili SW-a na WinXP ide po rutini koja je vec dosadila koliko ju svi znaju.
Da? Hoces se kladiti?

Citiraj:
Open, next, next, kvacica tu, kvacicu makni, finish. Driver? Nema problema. Ne radi? Click here for more help... Install this, install that. Sad radi.. Super. TO je user friendly.
Postoji razlika izmedju idiot i user frinedly.

Citiraj:
I kakve tu veze ima Linux s originalnoscu?

Citiraj:
Ne igram se, pa cu zanemariti WoW i pucacine, no sve ovo ostalo mozes i na vecini Linux distribucija. U ovom trenutku, jedino polje na kojemu Linux zaostaje za Windowsiam je proffi 2D. Ostalo je sve tu, ili pred kraj portanja.

Citiraj:
Mate, ovaj puta nadmasio si samog sebe. Daj sapu! Sto se tice tvog "nemalog" iskustva, svaki komentar je suvisan.

Citiraj:
bas suprotno. uzmi slicne institucije na primjeru Win XP pa ces vidjeti sto usporedba, a ne pozitivan primjer jedne strane, govori o favoritu "debate"
Ako ciljas na kolicinu racunala, opet si promasio bit, no nije vazno.

Citiraj:
nikako da shvatim zasto onda se uopce obazires i trosis svoje, koje ocito smatras suprotnim, vazno, vrijeme na mene, nevaznog
Zato sto pricas pizdarije, a mene, eto, dopalo par minuta vremena viska i ne vidim razloga zasto se iz tvog smjera mora cuti "Laze selo, lazu ljudi" u aranzmanu lokalnog ansambla.

Citiraj:
zaboravljas da to nisam samo ja. nego vecina IT zajednice koja "se igra" i kojoj "su windowsi ugodniji".
Vecina "IT zajednice" se *ne igra*. Vecini "IT zajednice" je *nebitno* na kojem OS-u radi. Vecina "IT zajednice" nisu tvoji mali prijatelji s kojima igras WoW.

Citiraj:
osobna zamjenica u prvom licu je tu buduci da se svrstavam u pripadnika te zajednice.
Ne, osobne zamjenice su tu zato sto si narrow minded.

Citiraj:
i znas sto? bas nam je dobro.
Vama?

Citiraj:
uzivamo u onom sto radimo, placaju nas za to i svaki dan naucimo nesto novo.
To je neka Tito-like deviza? A sto ti to radis da te placaju za to u IT-u, mate, o mate? Administraciju, koliko vidim, i ne bas...

Citiraj:
zivce koje ti gubis na svoje krizarske pohode cuvamo za djevojke, sefove i slicne svakodnevne iritantne, a opet tako drage i lijepe trenutke
Sinko, ostavi se jeftine psihoanalize i neidi bez kurca u svatove. Slatki ste mi vi ignorantni trolleki kada se uhvatite "Freud for dummies" u nedostatku kvalitetne materije za diskusiju. Zalosno...

Citiraj:
mhm... da
http://tinyurl.com/h2ufb
Necuveno! Koristis zao Google, koji glavnini svojih servera drzi na... uff, ne mogu to ni izgovoriti, povrijedilo bi te previse.

Programer
Staro 31.08.2006., 20:44   #87
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Molim? Zar se ja danas moram stalno ponavljati? Ok... Kojim dokumentom je to standardizirano?

Citiraj:
Pa stvar je prilično jednostavna...tetak je inženjer strojarstva, mlati tešku lovu, ima potrebu koristiti računalo, a nema volje učiti
Aaa, tetak je u pitanju... I tko je kriv? Hocemo hajku na auto industriju, sunce im kalajsano, sto rade tako komplicirane automobile, pa tvoj tetak ginekolog jos uvijek nema vozacku, ima potrebu za autom a nema volje uciti. Interesantno...

Citiraj:
To je tvoj problem što ne vidiš vezu.
S druge strane, tvoj je problem sto si tehnicki nepotkovan i ne poznajes nomenklaturu, pa se ocito ne razumijemo...

Programer
Staro 31.08.2006., 20:53   #88
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Molim? Zar se ja danas moram stalno ponavljati? Ok... Kojim dokumentom je to standardizirano?
Upravo tim kojeg sam naveo

Citiraj:
Aaa, tetak je u pitanju... I tko je kriv? Hocemo hajku na auto industriju, sunce im kalajsano, sto rade tako komplicirane automobile, pa tvoj tetak ginekolog jos uvijek nema vozacku, ima potrebu za autom a nema volje uciti. Interesantno...
Sorry, ali ne kužim. Pa u svim autima je volan, kvačilo, kočnica, mjenjač brzina na istom mjestu. Kao u Windowsima. Za razliku od npr Linuxa. A to je ono što j...e tetka

Citiraj:
S druge strane, tvoj je problem sto si tehnicki nepotkovan i ne poznajes nomenklaturu, pa se ocito ne razumijemo...
Sto ljudi sto ćudi. Ja recimo isto to mislim za tebe
Staro 31.08.2006., 20:55   #89
mat
Premium
Moj komp

Citiraj:
Necuveno! Koristis zao Google, koji glavnini svojih servera drzi na... uff, ne mogu to ni izgovoriti, povrijedilo bi te previse.
segregator ti je lijepo rekao. ne vidis vezu. ne shvacas sto se prica. sljepo lupas svoje jer mislis da nesto znas. quotaj molim te recenicu u kojoj sam ja rekao da imam nesto protiv linuxa, open sourca i sl. dobro ja znam koji OS se koristi na googleovim serverima. i nikada nisam rekao da tu nije linux pobjednik. i svaka cast. pricamo o krajnjim korisnicima i tome da ti tvrdis da je MS smece a linux rula, te da ce se ljudima "jednog dana otvoriti oci". sto je totalna glupost.
to je sve od mene, idem gledat voyager
Staro 31.08.2006., 21:09   #90
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Upravo tim kojeg sam naveo
Osim sto je postalo krajnje eklatantno da si u ovoj temi tabula rasa, jos si i bezobrazan i jos stosta, da ne budem prost i nekulturan. Kada shvatis sto je *standard* i tko ga donosi te znacenja rijeci kao sto je "guideline", primjerice, mozemo kvalitetno nastaviti ovu diskusiju. Ovako, ti sumom, ja drumom...

Citiraj:
Sorry, ali ne kužim. Pa u svim autima je volan, kvačilo, kočnica, mjenjač brzina na istom mjestu.
Nije. A princip rada i nacin koristenja jos manje.

Citiraj:
Kao u Windowsima. Za razliku od npr Linuxa. A to je ono što j...e tetka
Navike tvog tetka iskljucivo su njegov problem. Da je tetak citavo vrijeme visio po Unix radnim stanicama, rekao bi isto za Windowse sto ti sada kazes za Linux distribucije.

Citiraj:
Sto ljudi sto ćudi. Ja recimo isto to mislim za tebe
Tvoje misljenje i status quo su dvije fundamentalno razlicite stvari.

Citiraj:
segregator ti je lijepo rekao. ne vidis vezu. ne shvacas sto se prica. sljepo lupas svoje jer mislis da nesto znas. quotaj molim te recenicu u kojoj sam ja rekao da imam nesto protiv linuxa, open sourca i sl.
Horza je s***ao search, pa ne mogu quotati. Sjecanje me, Bogu hvala, jos uvijek dobro sluzi, a i nisam jedini, pa ako bas i inzistiras, zamolit cu ga da mi iskopa taj tvoj post.

Citiraj:
dobro ja znam koji OS se koristi na googleovim serverima. i nikada nisam rekao da tu nije linux pobjednik. i svaka cast.
Vidis, interesantno, ali bas tu Linux nije ni blizu pobjednika.

Citiraj:
pricamo o krajnjim korisnicima i tome da ti tvrdis da je MS smece a linux rula,
Jel? Gdje to? Au contraire, ljubek, ti si taj koji tvrdis da M$ rula, a to jednostavno nije tako. Tvoje usko misljenje da na svijetu postoji samo M$ i "Linux" sprijecava te da percipiras cinjenicu da imam podjednako nisko misljenje i o M$u i o Linuxu opcenito.

Citiraj:
te da ce se ljudima "jednog dana otvoriti oci". sto je totalna glupost.
to je sve od mene, idem gledat voyager
Osim Linux issua, vidim da ti ni izbor Treka nije neko veselje...

Programer
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na