|
![]() |
#1 |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
![]() Pošto je nedavno naša firma imala čast prva predstaviti Seagateov HDD od 750GB u Hrvatskoj, danas su stigli i prvi primjerci za prodaju. ![]() Konkretno, radi se o ST3750640AS modelu koji radi na SATA2 standardu, vrti se na "samo" 7200rpm, ima 16MB cachea, te rabi perpendicularnu tehnologiju vertikalnog zapisivanja podataka kako bi omogućio što veći kapacite. Predpostavljam da sve Vas zanima cijena ovakvog jednog ljepotana. E sad, morate shvatiti da se ovdje radi o trenutno naj-naj disku na tržištu i da je i cijena naj-naj. Ako Vam netko pokloni takav HDD, onda računajte kao da vam je poklonio 3260kn (veleprodajna cijena - na to još ide maloprodajna marža tako da bi stvarna cijena trebala biti negdje oko 3500kn). Za moje poimanje, to je jako jako jako puno novaca tj. kuna. Do daljenjeg ću ga samo gledati ili pokojeg ugraditi nekom entuzijastu u konfiguraciju, ali u osobnu upotrebu kod mene neće tako skoro doći (nažalost). ![]() Za detaljan uvid u njegove performanse kupite Bug u kojem je on istestiran. Trenutno se tih par primjeraka kod nas tretira kao "suho zlato" i nema šanse da mi dozvole "malo" prćkati po njima. : DualWiel |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
BUH! ![]() Za tu paru mozes kupit 6 WD od 250GB = 1.5TB, sto je 2x vise. No mislim da nama treba vise brzine, a manje kapaciteta (cpu i ram se razmeću sa desecima tisuća i tisućama MB/s) dok nam diskovi daju često "samo" dvoznamenkaste cifre.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
neznam meni se cini da se diskovi pocinju polako pretvarat nam u nas dragi vec sada povijesni dio opreme, FDD. istina imat ce ogroman kapacitet ali jednog dan kad cu trebat HDTV zapis prebacit na drugu particiju brijem da cu moci otici na godisnji odmor dok se to ne skopira :-(
![]() |
#4 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
mnogo brz disk, ja ga testirao jedino me zanima da li će jednako biti brzi manji diskovi iz iste serije, jer na pitanje da li su jednake ploče u svim diskovima iz serije od Seagatea nisam nikad dobio odgovor :/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PC Ekspert šerif
|
btw. Dr.Tom - perpendikularno znači okomito odnosno vertikalno što će reći da se tehnologija zapisivanja zove "vertikalno zapisivanje" Još jedna stvar kaj se tiče diska...kome zapravo treba toliki kapacitet? ![]() Meni ne, a za ekipu koja razvozi diskove uokolo (znate na kaj mislim), to je pod a) preskup disk, pod b) ne znam koji bi tuljan izlagao tako dobar disk nedaćama drndanja po autu, tramvaju, stolovima i slično... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Jel tih ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
![]() Ima i manjih diskova iz iste serije (7200.10), 200, 250, 320, 400 i 500GB, svi sa "perpendicular" tehnologijom zapisivanja. Uzeo sam ovog 320GB (16MB, S-ATA II), i za sada mi se čini odličan. Brz je, u idleu nečujan, u radu relativno tih. Iako baš i ne uzimam ozbiljno sintetičke testove, čak i po HDTachu briljira (76.0 max, 38.1 min i 63.1 MB/sec average). Meni je bitniji realni test pa sam ga malo davio sa cca. 100GB kopiranja svega i svačega sa jedne druge barice i ispalo je nešto malo preko 40MB/sec (write) što stvarno nije loše. Da ne prepričavam nekakve recenzije i rekla-kazala, evo par dojmova iz vlastitog "akvarija" ![]() Ako za referencu uzmem staru ATA IV (onu za zatvorenim "trbuhom") onda je u radu jedva malo glasniji od nje, ali se to zbog brzine i kapaciteta može oprostiti ![]() 7200.8 250GB S-ATA je dosta bolja. Nisam neki 'cuda fanatik, pa moram usput pohvaliti i WD 800JB (doduše, jedan mi je kihnuo, ali to je po meni i dalje jedan od boljih ATA diskova). Također Hitachi 250GB S-ATA se pokazao jako dobar. (brz, tih, 2 u RAID-u 1 rade već 10 mjeseci 24/7 u jednom malom file serveru). Netko je spomenuo i "prevelik" kapacitet. Mislim da to nije ništa loše, jer ipak pomalo rastu i performanse sa većom gustoćom zapisa po ploči. I ne moraju biti samo mp3, filmove ili igre ![]() Sorry na malo podužem postu, izgleda da sam se prerano ustao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
PC Ekspert šerif
|
Ma ne, nije bed što se tiče velikog kapaciteta za one kojima stvarno treba, no čisto sam komentirao uobičajenu parolu "to men' treba". Da, veći diskova imaju obično veću gustoću zapisa, no to ne mora biti tako ako manji disk iz iste serije ima jednake ploče kao i veći disk. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|