Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2026., 13:30   #5011
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ta gnome ekipa se još od vremena nakon 2-ke trudi ubiti sve što ima veze s ergonomijom i funkcionalnošću.
c-shadow je online   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 14:02   #5012
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Već znamo da svijet ide u krasni ....
Ista je stvar sa micanjem Ctrl+c / Crtl+v u nekim okruženjima.

Nije poanta da tvoj komp služi tebi nego njima ... nemaš ti šta kopirat nego da bude glupi terminal da možeš kupiti, dobiti servirane odgovore (nebitno jesu li točni ili krivi), a tvoji podatci su na izvolte ...
Vjerojatno će predzadnji korak biti micanje SaveAs tj. lokalna pohrana.

Rant Off
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 15:50   #5013
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Iskreno tolko sam se navikao na taj feature da mi fali na Windowsima. A oni bi makli jelte...

+1

X puta se zateknem u situaciji da se cudim sto ne pejsta middle click 😅
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 16:31   #5014
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Znači u taj media server sam ubacio SSD za OS, jedan HDD koji je formatiran na ext4 i jedan HDD iz Windows kompa sa podacima (NTFS). Sa tog NTFS diska mi da kopirat i čitat, ali mi neda izbrisat fajlove. Ako hoću taj disk koristit za podatke na Linuxu, morat ću ga kompletno formatirat i izbrisat kaj je gore?
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 16:44   #5015
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
NTFS je nativno podržan na Linuxu, kroz kernel NTFS3 driver (noviji) ili kroz userspace NTFS-3G driver (stariji). Postoji neki drugi razlog zašto ne možeš brisati datoteke (mount permissions?), ovisno kako je taj disk mountan.
Dule je online   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 18:20   #5016
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Prava. Mozda. Vise je nacina kako rijesiti dugorocno ovaj problem , osobno preferiram dodat disk pod uuid-em u fstab:

Code:
UUID=<bla> /media/ntfs ntfs-3g nofail,users,permissions,auto 0 0
UUID dobijes sa
Code:
ls -l /dev/disk/by-uuid/
...pa vidi koji je. Na taj nacin ce se uvijek mountat na istu lokaciju sa kak spada pravima.

ALI - ima jos jedna caka - ako je disk oznacen sa dirty flagom:

Code:
ntfsfix /dev/sdXN
Ili jednom kak spada pod Windowsima bootaj i ugasi ( i pazi da gore nije hiberfil. fajl ili neko drugo govno).
tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 22:07   #5017
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Išao sam ovom metodom:

Code:
lsblk -f

sudo umount /dev/sda2

sudo ntfsfix /dev/sda2
Sve radi sad.
Staro 07.01.2026., 07:41   #5018
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Išao sam ovom metodom:

Code:
lsblk -f

sudo umount /dev/sda2

sudo ntfsfix /dev/sda2
Sve radi sad.
Dakle - dirty flag
Staro Jučer, 00:47   #5019
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Probao sam danas složiti Jellyfin server na Linuxu. Zapravo isprobao sam ga već na drugom kompu na windowsima i normalno je pokretao filmove na mobitelu sa windows/jellyfin servera.

Neki dan sam složio torrente i foldere za filmove i serije na Linuxu i sistem je radio 3 dana bez restarta. To me ohrabrilo da sam na dobrom putu. Krenuo konfigurirat Jellyfin i uglavnom, radilo je sve do trenutka kad sam u Jellyfinu išao promijenit folder za metadata (posteri, thumbnailsi, coveri i sl) sa HDD-a di su filmovi na folder na SSD-u radi bržeg listanja biblioteke kad budem pregledavao istu na TV-u. Između ostalog mijenjao sam i fstab i sad više ne pokreće Jellyfin, niti seeda torrente, piše error. Mislim si kaj to meni treba...

Anyway, rado bi čuo komentar vas znalaca.
Staro Jučer, 02:12   #5020
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Pa stavi koji je error, ili fstab, ili nešto... ovako bez dodatnih informacija možemo samo nagađati.
Dule je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 06:32   #5021
BlackDwarf
Premium
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Nvidia ubacila nativne drivere za Linux.
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 06:37   #5022
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Probao sam danas složiti Jellyfin server na Linuxu. Zapravo isprobao sam ga već na drugom kompu na windowsima i normalno je pokretao filmove na mobitelu sa windows/jellyfin servera.

Neki dan sam složio torrente i foldere za filmove i serije na Linuxu i sistem je radio 3 dana bez restarta. To me ohrabrilo da sam na dobrom putu. Krenuo konfigurirat Jellyfin i uglavnom, radilo je sve do trenutka kad sam u Jellyfinu išao promijenit folder za metadata (posteri, thumbnailsi, coveri i sl) sa HDD-a di su filmovi na folder na SSD-u radi bržeg listanja biblioteke kad budem pregledavao istu na TV-u. Između ostalog mijenjao sam i fstab i sad više ne pokreće Jellyfin, niti seeda torrente, piše error. Mislim si kaj to meni treba...

Anyway, rado bi čuo komentar vas znalaca.

Napisi kaj si tocno mijenjao i koju gresku izbacuje. Najvjerojatnije su prava problem.
Staro Jučer, 12:43   #5023
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Citiraj:
Napisi kaj si tocno mijenjao i koju gresku izbacuje. Najvjerojatnije su prava problem.
Splasnuo mi je entuzijazam, a i u zaostatku sam s poslom. Kad se popravi raspoloženje oko Linuxa se javim.
Staro Jučer, 12:55   #5024
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Meni je Plex server + *arr appovi lijepo radio na windowsima, pa probaj ici linijom manjeg otpora. Ako ti je ovo prvi veci projekt na linuxu, brzo se napune usta od malih zalogaja :)

Ja sam osobno krenuo testirati taj setup bas na windowsima. Kad sam se upoznao sa svime i kako treba raditi, onda sam preslozio na linux.

I onda kad to slozis na win, namjesti ili ubij da se reboota kod updejtova i to sam rucno odradi svako par tjedana...

Ja sam inace windows guy, ali mi je ful neobicno vrtiti nesto 24/7 na windowsima. Osjecam se kao da gledam u black box i ne znam sto se zbiva u pozadini. Za takve stvari bas nekako preferiram linux/docker/proxmox/... Zvuci cudno, znam :D
Staro Jučer, 13:23   #5025
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Mašina na kojoj to želim vrtit je stara (Ryzen 5 1400) i ne podržava Windowse 11. Baš iz tog razloga sam htio upogonit Linux na njoj, jer ne želim ići s verzijom Win 10 LTSC, a ni ne želim više plačati Netflix, HBO, Prime. A i odbijam teoriju da je taj komp za elektronički otpad jer je eto Microsoft tako rekao.

To je ionako probna konfiguracija za nešto što će mi trebat sredinom godine kad se selim trajno na drugu lokaciju. Čekam još da mi stigne Google Streamer 4k i onda imam sve kaj mi treba. Složit ću ja to na Linuxu prije ili poslije, samo sad više nemam vremena za to, kao što rekoh, u zaostatku sam s poslom. Bacit oko na forum je jedno, a provodit sate pokušavajući složit to je drugo.
Staro Jučer, 13:53   #5026
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Nista win11, mislim da o njima ne treba trositi rijeci. Ciljao sam na win10 ltsc iot, vrlo solidna baza za stari hardver to ti mogu iz prve ruke potvrditi.

Sve si tocno rekao, pogotovo ovo za ulozeno vrijeme. I to mogu potvrditi na osobnom slucaju :)

Pretpostavljam i da ne koristis docker, nego radis sve unutar OS-a, klasicnim putem?
Staro Jučer, 14:01   #5027
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova

Pretpostavljam i da ne koristis docker, nego radis sve unutar OS-a, klasicnim putem?
Da, ne koristim docker. Windows 10 IoT LTSC kažeš? Koristio sam ga na starom laptopu. Neprežaljeni Windows 10.
Staro Jučer, 19:48   #5028
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Da, ne koristim docker. Windows 10 IoT LTSC kažeš? Koristio sam ga na starom laptopu. Neprežaljeni Windows 10.
Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (21H2) support ends on **January 13, 2032*

google massgrave
https://www.google.com/search?q=massgrave&aic=0

glhf
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:53   #5029
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Citiraj:
Autor strikoo Pregled postova
Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (21H2) support ends on **January 13, 2032*

google massgrave
https://www.google.com/search?q=massgrave&aic=0

glhf
Da, već je instaliran i sve radi, xlr mi je otvorio oči.

Život je prekratak da sad idem učit Linux iz nule.
Staro Jučer, 19:54   #5030
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Da, već je instaliran i sve radi, xlr mi je otvorio oči.

100%
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 21:17   #5031
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
To si govorim skoro svaki put kada sjednem za komp i upalim terminal. Linuxe, robijo! :D

Sad si samo prouci group policy opcije na w10 i ogranici windows updatesu da ti updejta drivere (da ne smrda nesto) i da ti ne reboota komp u idleu. I imat ces winse koji bi trebali raditi 24/7 bez puno razmisljanja.
Staro Danas, 01:12   #5032
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Zakaj ne stavit server 2025? Košta kikiriki, a nema jebade ko sa ltsc 😀

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

i7 11850H, 32GB, 17.3” FHD, RTX A3000
1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 08:46   #5033
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

I tako prica uvijek zavrsava. Gle ekipa, cisto dobronamjerni savjet:

1. Ako je moguce ne stavljajte Linux na glavni komp ako ste pocetnik. Ili drljajte i ucite na sporednom kompu ili dual boot. Nemojte forsirati, nisam ni ja uskocio grlom u jagode pred 20 godina kad sam instalirao Mandrake 8.2 na Celera.
2. Ako ste pocetnik - ostavite docker na miru. Interesantan koncept za devove i naprednije korisnike (ovaj dio je malo diskutabilan) koji ima svojih mana i musica - drzite se normalnih aplikacija i imajte na umu prava korisnika i grupe - dakle ako nekaj nemoze nekom folderu pristupiti - koja prava grupe zahtjeva aplikacija (ak se sve skrsi chmod -R 0777 na folder privremeno isto posluzi)
3. Mali koraci i mali zalogaji - inace cete u startu popizditis dobit
4. Ako bas ne volite Microsoft platformu i zelite se maknut od iste onda nije rijesenje koristiti ilegalne verzije iste jer se ne micete s mrtve tocke
5. imajte uvijek na umu da su promjene teske i zahjevaju vremena - ali su zato nagrade za ulozeno vrijeme dugorocne.

Nego...dali se uopce kod nas organiziraju "install susreti" na kojima novi Linux korisnici mogu doci i direktno dobiti pomoc iskusnijih korisnika?
Staro Danas, 11:11   #5034
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Tko je za to da tomek otvori malu školu Linuxa za početnike na forumu, neka digne ruku.

🖖🏻
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:23   #5035
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Ne znam kaj reći više na tu temu nego nije to da ne volim Microsoft, ne volim na kaj liči w11. Ovaj w10 radi ko urica, najrađe bi se vratio nazad i na dva glavna kompa, ali ipak nebudem.
Ideja je bila na Linuxu složit taj media server, ali eto zapeo sam na banalnoj stvari i neda mi se čačkat po tome više nego treba. Želim da stvar radi bez greške i onako kako ja hoću da radi. Kad radi, to veseli tog malog geeka u meni i to mi je dovoljno.
Ostavit ću si dual boot sa w11 i Zorinom na jednom kompu, nikad ne znaš.

Nedavno sam počeo uz ChatGPT radit skripte u Pyhtonu za Autocad. E to je stvar na koju ću radije potrošit vrijeme. Rad u Autocadu je posao koji ću vrlo vjerojatno radit do penzije i tu ima stvari na kojima se da poradit i automatizirat i ubrzat. Da imam jednog klijenta bilo bi brzo gotovo sa skriptama, ali imam ih puno, i svaki od tih klijenata ima par projektanata čije podloge dobijam, pa je posao dosta opsežan. Ali kad jednom posložim priču, bit ću bar 20-30% brži na identičnim poslovima.

Plus kaj software u kojem radim (i kojeg sam masno platio) nije podržan na Linuxu i to je velika kočnica da se svakodnevno bavim sučeljem Linuxa.
Možda jednog dana. Do onda, pratim temu, ali iz daljine.
Staro Danas, 11:34   #5036
Rtzu
Registered User

Datum registracije: Jul 2020
[QUOTE=tomek@vz;3839824]imajte uvijek na umu da su promjene teske i zahjevaju vremenaQUOTE]
Da, treba dosta truda tko se naviknuo na Windows.

Najveća mana Linuxa je što se apps instaliraju iz repozitorija. To je veliko ograničenje, i razlog zašto ne želim Linux, za sada.
Izbor aplikacija je ograničen i moraju se instalirati u sustav.
Rtzu je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:49   #5037
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Rtzu Pregled postova
Najveća mana Linuxa je što se apps instaliraju iz repozitorija. To je veliko ograničenje, i razlog zašto ne želim Linux, za sada.
Izbor aplikacija je ograničen i moraju se instalirati u sustav.

Bas suprotno. Bas je to jedna od ogromnih prednosti koju je Microsoft i Google preuzeo od Linux svijeta (doduse u malo drukcijem formatu). Azuriranjem sustava instaliras sigurnosne zakrpe za sve aplikacije - ne samo OS i Office paket kako je to u Windows svijetu (zato i postoji winget). Problem je kad trebas nesto van repozitorija i tu se lome koplja vec godinama koji defaultni paketni manager je bolji, koji paketni konstrukt je bolji itd. Neda mi se trenutno u ideoloske razloge objasnjavat zasto je to tako niti objasnjivanje sigurnosnog koncepta koji stoji iza toga ni zasto se u Linux svijetu preferira razdioba libova i binova u odnosu na Windows .exe blob. Nema neke aplikacije i sluzbenom repozitoriju? Pa mozes najnormalnije instalirat kao defauzltni deb ili rpm ako dev nudi pakete (i ak su up to date) , a ako ne najcesce ces naci iste kao Appimage/Flatpak (instalacija na user razini pa ne potrgas systemske biblioteke). Nitko ti ne brani mixanje samo pamet u glavu i shvacanje koncepta je tu nuzno. A ak nist drugo - ak je OSS software uvijek ima opcija da sam ili instaliras iz izvornog koda ili sam paketiras app za svoju distru (naravno to noob nece radit).

@Neo-ST - ne hvala ali iskreno vec sam par puta razmisljao, kad bi bio u VZ i ako bi bilo interesa da se par nas organiziramo i poslozimo tak nekaj. Mozda.
Staro Danas, 13:00   #5038
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
I tako prica uvijek zavrsava. Gle ekipa, cisto dobronamjerni savjet:

1. Ako je moguce ne stavljajte Linux na glavni komp ako ste pocetnik. Ili drljajte i ucite na sporednom kompu ili dual boot. Nemojte forsirati, nisam ni ja uskocio grlom u jagode pred 20 godina kad sam instalirao Mandrake 8.2 na Celera.
Kaj ne - odma slackware i da vidiš, kreneš u subotu ujutro i ak do ponedjeljka poslovni lap nije spreman imaš problem xD

i7 11850H, 32GB, 17.3” FHD, RTX A3000
1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:16   #5039
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Kaj ne - odma slackware i da vidiš, kreneš u subotu ujutro i ak do ponedjeljka poslovni lap nije spreman imaš problem xD

To sam i napravil - samo kaj nisam jos delal onda i bio sam mlad i nadobudan. 1 godinu sam si postavil cilj skuzit Linux i Slackware je bil jedini OS na tadasnjem 20GB HDD-u. Bilo je grdo. Danas nebi da je drukcije.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na