|
|||||||||||
|
|
#181 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
RAMDisk postao jako skup sport... Bas gledam cijene memorije osle u nebo... 16GB DDR5 SODIMM u ducanima vec preko 100EUR (oni koji jos drze po 50-60EUR su nedobavljivi, tako da nula bodova)...
|
|
|
#182 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
|
|
|
#183 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Meni je na Firefoxu i Librewolfu ionako ugašen disk cache, sve keširanje ide u RAM, pa nisam siguran da bi nekog velikog dobitka bilo od guranja cijelog profila u RAM. Štoviše ovo muljanje sa držanjem u RAMu fajlova koji bi trebali biti perzistentni i onda dumpanje na disk kod shutdowna mi izgleda kao prizivanje problema. |
|
|
|
|
|
#184 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Sada me lik nahuškao i bude probao narednih dana. Po meni moguće da je to više efekt usporedbe browsera koji je bio otvoren neko vrijeme (u pravilu se dosta uspori) te onog svježeg stanja nakon restarta. Također bih kazao da bi cache treba ubrzati rad browsera.
|
|
|
#185 | |
|
Premium
|
Citiraj:
https://fostips.com/speed-up-firefox-cahe-to-memory/ |
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
|
|
|
#189 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Isprobao sam portable Chrome iz RAMDiska, sto jest jest, brzo radi... Al ne znam sad napamet kolko brze, jer sam si postavio Chrome cache od mog Chromea na kompu da ionako bude u RAMDisku... ![]() Inace, ovo naganjanje stvari iz RAMDiska mozemo promatrati ili kroz prizmu performansi, koje ocigledno sa danasnjim diskovima i nisu bas toliko vidljive (iako su vidljive) ili kroz prizmu privatnosti podataka... Netko kome treba absolute privacy ce itekako koristiti RAMDisk zbogradi volatilne prirode RAMa u odnosu na non-volatile prirodu diska... Sve sto je tamo zapisano doslovno nestaje nepovratno jednom kad se RAMDisk unisti, dok kod diska uvijek mozes zavrtit neki data recovery i vratit podatke... Inace, do sada jos nisam primjetio neke probleme u radu Windowsa na dva kompa na kojima imam slozen RAMDisk... No, s obzirom na nenormalne cijene RAMa u zadnje vrijeme, brijem da onom tko nema RAMDisk, to je sada zadnja rupa na svirali...
|
|
|
#190 |
|
Premium
|
Neke Linuxe možeš bootati sa sticka i učitati kompletne u RAM i izvaditi stick kad se bootaju. Primjerice ja koristim SystemRescue ( https://www.system-rescue.org/ ) u tom modu kad mi treba wipati nekoliko kompova jer ako imam 10 kompova ne treba mi 10 stickova nego samo jedan po jedan bootam u RAM i pokrenem shred proceduru. Teoretski bi se svaki Linux mogao podesiti da kompletan OS ide u RAM nakon boota. Ako kome treba radi volatilnosti. Navodno neki VPNovi koriste tu metodu na svojim serverima. Boota se sa enkriptiranog medija u RAM i onda vrti koliko treba, ali ako se resetira ne ostaje ništa jer ni nema nonvolatile storage. |
|
|
|
![]() |
|
|