|
|||||||||||
|
|
#841 | ||
|
Registered User
Datum registracije: Dec 2023
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Evo da se malo pridružim toj piratliji, naime pošto sam ja iz malog mjesta u Slavoniji, nigdje na vidiku u krugu ca 30 km nije bilo niti game niti hardware shopova, tamo krajem 90ih i čak početkom 2000ih. Ali bilo je pirata i dali bi ti popis igara koje imaju 30 kn/igri. Naravno, nemaš pojma koja je igra šta, i nasumce odaberem Fallout 2 i Carmageddon 2 Carpocalypse Now, još sam uzeo i neku ludu igru tipa RTS Beasts & Bumpkins haha. Uglavnom sve su to igre bile meni nove jer tamo za Božić 1997. dobio prvi PC baziran na Pentium 1. Pošto se nisam imao kako informirati u tih prvih 6-12 mj većinom sam tražio kojekakve dome CD-e. Međutim imao sam one ''starije igre'' tipa Doom 1, Duke Nukem 3D i slično. A prekretnica je bila Quake 2 i Half-Life 1. Naravno sve igre od lokalnih pirata nabavljao za 30 kn i ta cijena je zapravo stalno bila standard na našem području, iako ako uzmeš više igara tipa 10 igara bi dobio za 150 kn i slično. U to vrijeme to je bio velik novac, i kao što su neki rekli, cijele obitelji su živjele od 2000 kn mjesečno. Srećom ja sam uspio isfektat od baba i deda (radio u njemačkoj) pa sam si priuštio razne komponente i koješta... Ono što si kontam, većina tih pirata je imala neki satelitski internet za odličnim downloadom, a upload je išao preko dial-up linije. Mene živo zanima odakle su snimali te igre, kontam da je bio neki FTP za tu namjenu a za koji si morao dati neku kao pretplatu, zato kad zbrojiš cijenu praznog CD-a + fee + internet + amortizacija za pržilicu + zarada, 30 kn je bila realna cijena krajem 90ih. Zadnje izmijenjeno od: struga987. Jučer u 20:34. |
||
|
|
|
|
|
#842 |
|
Registered User
|
Evo novog skena, ovaj puta to je Hacker iz veljače 2004. g ![]() Za početak, naslovnica, već drugi puta Sam Fisher iz igre Splinter Cell ovaj puta iz Pandora Tommorow. Po meni ok, ali već je bio na naslovnici pa su mogli nešto malo drugačije, tipa nešto iz LOTR jer ima dvije recenzije u ovom broju, ili možda nešto iz igre Painkiller koja je realno bila top. U ovom broju imamo neki info pogled na igru Silent Hill 4 The Room, po mnogima jedna od najboljih Silent Hill igara. Po meni najbolja definitivno. Imamo tu i članak u vezi označavanja grafičkih kartica, ali od najava ima tu zanimljivih igara, jedna od definitivno interesantnijih je Manhunt Od recenzija, X2 The Treat je i igra broja, ali je i igra broja LOTR War of The Ring tako da imamo dvije igre broja haha. Onda imamo opet LOTR The Return of the King koja nije igra broja ali ima veću ocjenu od ''obje'' igre broja ![]() Također da sve bude u Tolkien stilu tu je i igra Hobbit Nadalje tu je i igra Blade and Sword koja me podsjeća dosta na Diablo i ne djeluje loše ali nisam nikada igrao. Ima još hrpa igara, a tu je i objava nagradi za 2003.g za najbolje igre i ostvarenja. Od hardware-a tu je tema PC modding, zanimljiv test i prikaz, a tu je naravno i prikaz ATI Radeon 9800XT grafičke kartice a koja je dolazila u bundleu sa Half-Life 2 igrom. Tu imamo i test mini PC-a, pa GeForce 5700 Ultra ali i ATI Radeon 9600XT. Od zanimljivijih stvari tu je i Boyin 5.0 zvučnici koje sam ozbiljno razmatrao za kupnju u to vrijeme. Ovaj sken je također u A3 kao i svi do sada koje sam napravio. btw sken broja 100 je napravljen samop trebam uhvatit vremena za obradu pa će i to biti uskoro ![]() LINK: https://drive.google.com/file/d/1Wgr...ew?usp=sharing Zadnje izmijenjeno od: struga987. Danas u 08:59. |
|
|
|
|
|
#843 | ||||
|
Registered User
Datum registracije: May 2023
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Puno godina kasnije ... mislim da je već bila 2003 ili 2004, piratstvo je bilo na zalasku i gotovo da je svatko imao CD snimač u svojoj mašini ali sam i dalje koristio njihove usluge. Internet smo imali ali Dial-Up, baš smo uvodili ADSL, tako da je bilo najisplativije. Uglavnom, ovo je sad bilo na drugoj adresi, u drugom kvartu i naravno druga "Firma". U stvari, ovo čak i jest bila firma, mislim da su se zvali "Karmito" ... imali su kontakt emailove, više brojeva za kontakt i što ja znam. Gotovo legitimno, osim činjenice što su štancali piratski softver. Mislim da mi je zadnji DVD kojeg sam naručio bio "Half-Life 2 The Orange Box" @struga987 Odlično, puno hvala. Moding računala ... uff, već me samo te riječi vraćaju u 2004, 2005 kad sam masovno kupovao svjetleće ventilatore, neonske lampe, Cooler Master AeroGate & Musketeer, kao i tone drugih gluposti koje mi uopće nisu bile potrebne ![]() |
||||
|
|
|
|
|
#844 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Realno u vrijeme 90ih Radio 101 je redovito petkom puštao javno, ako me sjećanje služi negdje oko perioda dnevnika od 19:30 do poslije 20h, naravno gaming kontent za snimiti na kazetu i kasnije kopiraš za Commodore 64 i slična računala. Dakle javno se pušta na radiju igra Ghostbusters i slično, ljudi prijavljivali radio iz kafića jer ne svira glazba nego ''nešto šumi'' ![]() Dakle to je bio doslovno javni piratluk, ali tko te pita, to je ionako bilo rezervirano za ''tamo neke likove kompjuteraše'' koje ionako nitko nije kužio i kad bi rekao da doma imaš kompjuter, to koda si nuklearni fizičar jer se znaš time služiti. Drugačija su to bila vremena ![]() |
|
|
|
|
|
|
#845 |
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
|
|
|
|
#846 |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Ako se dobro sjećam, nije to bilo tako kako mislite. To da je svaki pirat imao svoj net i skidao igre i slično. Bilo je par tih velikih ala Amstel kojeg je bubao sada linkao i mislim da je on bio najveći, barem početkom 2000ih. I onda su ti veliki prodavali manjima kojih je bila hrpa u svakom gradu/mjestu i tako se to širilo. Znam ih više koji su sve nabavljali baš od Amstela. A inače jedan moj od kojeg sam kupovao PS1 igre je svaka 3mj imao drugi novi auto i motor, reklo bi se da je biznis za njih tada išao jednostavno predobro. Sve je bilo legalno što se države tiče i otvoreno su se tad reklamirali u svim oglasnicima. |
|
|
|
|
|
#847 |
|
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
I nisu "skidali sa satelita" neg su jednom mjesečno hodočastili u Minken po wareze. |
|
|
|
|
|
#848 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
Jbg... I Windowsi su bili bolji tada ![]()
|
|
|
|
#849 |
|
Registered User
|
Skinuo, puno hvala ![]() Ali i /je/ bilo na zalasku ... nije li? Svega par godina kasnije, negdje oko 2007-2008, kad sam se i službeno počeo baviti "retro hardverom" i temama o kojima sad pričamo više nije bilo "lokalnih dilera". Vremena su se promijenila i odjednom je sve nestalo, počelo poprimati obrise ovog što imamo danas. Sjećam se da sam ranih 2010-ih nazvao prethodno-spomenuti "Karmito" da ih pitam za neki softver kojeg nisam mogao pronaći online i da su im sve telefonske linije bile ugašene. Dakle, ili ih je netko prijavio policiji (koja je u međuvremenu počela loviti/pratiti lokalne pirate) ili su se povukli preventivno jer više nije bilo posla i sve je bilo dostupno online. Edit Evo vam Karmito.net kroz Wayback, pa pogledajte ako ste zainteresirani: https://web.archive.org/web/20080204...armito_portal/ Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. Danas u 11:26. |
|
|
|
|
|
#850 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Meni su tamo 1998/1999 glavni izvor piratskih igara bile news grupe (hr.comp.igre mislim?), imali su popise i broj telefona i nazoveš i dođe poštom, platiš pouzećem ako se dobro sjećam. Mislim da ih je bilo negdje do 2002/2003... |
|
|
|
|
|
#851 | |
|
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#852 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Gospodin se nažalost zamjerio krivima pa je završio kao običan službenik u PP, jebiga Vjerojatno bi mu bilo pametnije da je sa g. pduga osnovao komanditno društvo za IT ili nešto slično prikladno. |
|
|
|
|
|
|
#853 |
|
Registered User
|
Evo ja sam sada skenao Hacker broj 99 i pitam se kršim li izdavačka/autorska prava? Realno Hacker više ne postoji kao redakcija i ugašen je, firma pod kojom je bio također više ne postoji, dali ih je netko kupio i dali je kupnjom ostvario prava na časopis ne znam... Međutim prošlo je 20 kusur godina i po meni to je opće dobro, povijesna baština ilitiga abandonware do kojega je stalo od strane manje skupine entuzijasta koji su na ovome forumu ![]() |
|
|
|
|
|
#854 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#855 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Svaka tiskovina koja se izdaje u RH ima obvezu 7-8 primjeraka svakoga izdanja dostaviti NSB-u koji ga digitalizira i pohranjuje. Iz toga nikako ne proizlazi da onda ja imam pravo skenirati pto hoću i to objavljivati na internetu ![]() |
|
|
|
|
|
#856 |
|
Registered User
|
Vezano uz pirate i Karmito kojeg sam prije spomenuo, evo i fotka jednog od više preživjela DVDa iz druge polovice 2000ih. ![]() Telefone sam cenzurirao za svaki slučaj (možda su opet aktivni?) a web stranicu ostavio jer ionako više ne postoji. Profesionalna "firma" sa kojom nije bilo problema, jedino im je dostava bila čudna. Rekli su da čovjek bude došao sa vrećicom na adresu i da se budemo našli ispred zgrade, na parkiralištu. Ali mi nisu dali tablicu ili marku auta, zbog čega sam čekao dolje dobrih 10ak minuta kao budala i prišao jednom tipu sa otvorenim prozorom, pitajući ga "jeste li vi donijeli softver?" Ovaj me zbunjeno pogledao i odgovorio da mu nije jasno o čemu pričam, a mene uhvatila panika. Ništa sumnjivog, samo još jedan normalan dan u ZG... ![]() |
|
|
|
|
|
#857 |
|
Registered User
|
Ja sam bio pitati u Nacionalnoj Sveučilišnoj Knjižnici u Zagrebu, tamo ona lijepa zgrada i rekla mi je teta da nažalost nemaju brojeve Hackera i kaže da nemaju to u arhivi u NSK jer se radilo o ''neozbiljnom časopisu'' (?!). Valjda sam ja zato ispao neki neozbiljan lik zbog toga što to tražim... Uglavnom osjećao sam se baš bezveze, kontam tamo idu samo neki istraživački novinari, profesori i slične njuške a očito da ja nisam ''dorastao'' takvoj eliti. Pošto generalno imam para kontam drugi put otić u custom odijelu i rolexom na ruci, baš me zanima hoću i onda dobiti odbijenicu ![]() Iskreno me začudio takav odgovor, a opet, možda u to vrijeme izlaženja časopisa nije se moralo tako nešto arhivirati, barem ne časopis koji nije neke političke/pravne ili slične prirode... Tko zna možda je arhiva i izgorila u požaru zgrade Vijesnika, navodno je tamo bilo arhivirano puno toga što očito nije moglo stati fizički u NSK. A možda mi je teta smuljala jer joj se nije dalo ići tražiti taj časopis pa je jednostavnije reći da nema, jer realno, tko još pita za taj časopis (osim nas naravno hehe). Ne znam, iskreno ja ću skenati sve primjerke koje imam, a koje nenam vidit ću da ih nekako nabavim i skeniram naravno. Po meni, bilo bi šteta da ovo propadne, ipak je taj časopis zaslužan za informatičku pismenost ali time i usvajanje znanja engleskog jezika praktički cijele jedne generacije kada interneta ili nije bilo ili je bio u svojim začecima, tako da bez obzira što je to ''gaming'' časopis, ima neku svoju težinu u cijeloj priči |
|
|
|
![]() |
|
|