|
|||||||||||
|
|
#1231 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
U svakodnevnom radu ne. |
|
|
|
|
|
#1232 |
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2010
|
Imam 4+4 GB memorije. Mogu li nadograditi sa jednom karticom of 16GB? |
|
|
|
|
|
#1234 |
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2010
|
|
|
|
|
|
|
#1238 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
poz. ako moze savjet. ploca ASUS PRIME X370-PRO u njoj bio r5 2600 i 2x8gb aegis 3000 (F4-3000C16D-16GISB). sve ferceralo bez greske. uboden r7 5700x 3D, flashan zadnji BIOS (6232). boota samo sa jednim keksom, ak se ubode 2. nece bootat. probali clear cmos par puta, probali u druge slotove. kad god je ubodena jedna, radi, 2 ne radi. probali manualno namjestit 1,35v i 2800mhz speed sa jednim keksom, ubodemo drugi keks, nece. druga mem koju imamo na raspolaganju je hyperx predator 4x8gb HX432C16PB3AK2. ista stvar, sa jednim keksom boot, sa 2 nista. nemam vise ideja sta bi moglo bit osim ne-kompatibilnost. any ideas? ![]()
|
|
|
#1239 |
|
49%winner
|
Provjeri oba keksa dal boota s njima, stavi svakog u A2 slot i probaj. Za boot s dva keksa koristi A2 i B2 slotove. Olabavi malo cooler ako si ga momacki segnuo. Pregledaj pinove u socketu i da cpu dobro lezi u socketu.
|
|
|
|
#1240 |
|
bu
Datum registracije: Jan 2017
|
Probaj staviti ram u A1 i B1 slotove da bude single channel Imao sam dosad 2 slučaja (ryzen 5 3600 i ryzen 5 5600, oba kupljeni polovni) koji su radili samo sa single channelom. Pretpostavljam da im se nešto dogodilo sa memorijskim kontrolerom unutar procesora
|
|
|
#1241 |
|
Premium
|
![]() ovak je isprobano: - svi keksi (svih 6 komada) u A2 slotu - boot-a normalno. - jedan keks u B1 - nema boot-a - jedan keks u B2 - nema boot-a - A2 + B2 - nema boot-a - sva 4 slota ispunjena - nema boot-a - probano u bios-u roknut manual dram V na 1,35v i freq na 2800 - nema boot-a ako je bilo sta osim single A2 danas probat: - provjerit vizualno proc pinove i socket - po jedan keks u A1 slotu (nije probal frend jucer jer se mora cupat cooler ).- spustit freq u BIOS-u jos nize tipa 2000 - load XMP profil, nisam siguran dal BIOS po defaultu to radi kad se clear cmos? cooler je FPS windale4. nisam siguran dal se njega moze "pretegnut" il je napravljen kak spada pa zavidavas 2 vijka dok ide jer je tak dizajn. malo me brine ovaj dio oko IMC-a. jel ima jos koja opcija u BIOS-u koju preporucate on/off? manualno roknut sve voltaze/povisit? ![]()
|
|
|
#1242 |
|
bu
|
Nemoraš svaki put šarafit cooler za brza isprobavanja, samo ga stavi na procesor i stisni rukom da pasta zaljepi ![]() Znači po tome ispada da ti radi samo u 1 slotu (A2)? A jesi probao A1+A2? Kada se BIOS resetira ram radi na 2133MHz, bez XMP profila na full opuštenim latencijama
|
|
|
#1243 |
|
Premium
|
danas ce probat A1+A2 i single A1 (ja nisam komp ni vidio, samo savjete dajem). cupat proc i pregledat socket/pinove. meni to sve vise smrdi, pogotov kad se uzme u obzir ovo sto kazes da default BIOS smanji na 2133 sto je common sense. ja na mojoj asus identicnoj mb sa r5 5600 nisam imao ni priblizno slicne probleme, dapace bolje mi je delalo, jer sa r5 2600 nisam ram (2x 8gb aegis 3000) nikak mogo natjerat preko 2800, dok sa 5600 2x16gb aegis 3200 dela bez greske od prve. down grade BIOS-a mozda? dali se uopce moze ici prema dolje na toj ploci i dali je procedura identicna ili zahtjeva nesto "special"? ![]()
|
|
|
#1244 |
|
bu
|
Sa svakom generacijom novih procesora je poboljšavan memorijski kontroler u istima pa normalno i da ram bolje radi (viši takt i nisu više toliko alergični na ram), a i izlazile su nove verzije BIOS-a koje su dodatno popeglale stvari Ja sa prvim ryzenom kojeg sam imao, R7 1700, nisam mogao dobiti ram stabilno iznad 2666Mhz (probao 2 različita kita) dok nisam kupio GSkill sa Samsung B-die čipovima i oni su proradili na 3000MHz Za downgrade BIOS-a neznam kako ide, mislim da se kod ploča koje imaju onu opciju BIOS flashback i može odraditi, ali osobno sumnjam da će pomoći downgrade
|
|
|
#1245 |
|
Premium
|
![]() update: ovak je isprobano: - proc izvaden, pregledane nozice, pregledan socket - proban 1 keks u A1 slotu. boot-a normalno - svi keksi (svih 6 komada) u A2 slotu - boot-a normalno. - jedan keks u B1 - nema boot-a - jedan keks u B2 - nema boot-a - A2 + B2 - nema boot-a - sva 4 slota ispunjena - nema boot-a - probano u bios-u roknut manual dram V na 1,35v i freq na 21xx - nema boot-a sa vise od jednog keksa proc ce se isprobati u drugoj identicnoj ploci i probat ce se flare x ram koji je za AMD. u slucaju da se ispostavi da proc ne dela u dual channel ni na drugoj ploci i sa flare x-om, mogu pretpostaviti sa prilicno sigurnoscu da je zaista IMC neispravan? koliki je impact ako se koristi single channel sa tom konf. znaci da covjek kupi 16gb jedan keks? prije toga ga zgazit sa testovima i jednim keksom 8gb da se vidi jel stable (preferenca?)? prijasnji vlasnik to drzao mozda na kakvom default-u gdje je automatika kurila to ko zna sa kakvim v/temp i koliko dugo. upravo ona problematika koju sam potencjalno imao sa am5 neki dan da nisam poceo kopat. tipa soc na max... ![]() edit: according to this, gubi se poprilicno, u zavisnosti od igre. ok laptop je u pitanju, al pretpostavljam da nije veca razlika na dekstop-u. jedan bolji video (serija 3000) chatGPT: Zašto je RX 9060 XT + 5800X3D dobar — ali dual-channel RAM ima i dalje smisla 5800X3D ima veliki L3 cache što znači da CPU-u treba manje često “čupati” podatke iz RAM-a — to donekle smanjuje ovisnost o brzini i širini RAM-a. To je prednost u tvojoj kombinaciji, pa je “bolest” single-channel RAM-a manja nego kod slabijih CPU-a. Ovo često navode korisnici/pokusi za 5800X3D. +1 RX 9060 XT je dovoljno jaka grafička da — posebno ako igraš naslove koji više opterećuju GPU i teksture — često bude GPU-bound (ograničenje od grafičke), što znači da razlika u RAM-kanalu može biti relativno mala i ne utječe toliko na “prosječni FPS”. 📈 Gdje bi i koliko osjetio razliku U CPU-intenzivnim igrama / e-sportovima / naslovima s puno fizike, streamingasset-loading-a (npr. open world igre, simulacije) — tu dual-channel često daje bolje minimume (1% / 0.1% lows) i stabilniji framerate. Voltcave +2 Miners PC +2 Tipično razlike u FPS-u: 5–15 % u prosjeku u nekim naslovima, a u minimumima i 15–25 % — ovisno o igri i opterećenju RAM-a. Miners PC +2 SilverPC Blog +2 U GPU-heavy igrama s visokom rezolucijom (1440p, 4K) — razlika je često manja ili skoro neprimjetna jer grafička ograničava framerate. Voltcave +1 🎯 Što to znači za tebe Ako igraš naslove koji su CPU-bound ili jako ovise o RAM-bandwidthu — prelazak s jednog 16 GB modula na 2 × 8 GB (dual-channel) vjerojatno će dati značajniji osjetni “boost”, stabilniji FPS i manje trzanja. Ako su tvoje igre više GPU-bound i/ili igraš na većim rezolucijama — razlika će biti manja, ali dual-channel i dalje daje malo glatkije iskustvo u obradi scenarija, streamingu tekstura, asset loadingu i slično. S obzirom na 5800X3D — i single-channel može proći “dovoljno dobro” za casual/normalno igranje, ali dual-channel je ipak „ispravno“ i “budućnosti-proof” rješenje. edit2: i jos nesto chatGPT kaze: ✅ ZAŠTO SE OVO DOGAĐA 1) BIOS / AGESA kompatibilnost 5800X3D zahtijeva vrlo nove BIOS verzije i specifičan AGESA microcode. Ako ploča nema najnoviji BIOS, dual channel često:
2) Stara memorijska topologija ploče X370 PRIME ima A0/B0 memory layout — to je prva generacija layouta, najlošija za kompatibilnost:
We all must hang together, or surly we will hang separately. Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 09.12.2025. u 10:15. |
|
|
|
|
|
#1247 |
|
Premium
|
nisam siguran, mislim da ne, probamo danas. chatao sam sa GPT-om dosta i dao mi je opcije kako namjestit latencije i ostalo rucno da probamo sa obe available meme pa cemo, uz A1+A2, i to probati danas. ako ne prode mislim da ce bit ili opcija single channel, sto ce skupo kostati jer mora kupit 16gb RAM-a uz sve ove koje ima available, ili ce se ici na novu plocu B550 110-125e. ulozeno/dobiveno je def na strani nove ploce obzirom da ima odlican proc i 2 opcije RAM-a.
|
|
|
#1248 |
|
bu
|
Ok, aj probajte prvo procesor na drugoj ploči jer za ove moje slučajeve nije pomogla promjena ploče (probao ih i na B450 i B550 i ista stvar je bila)
|
|
|
#1249 |
|
Premium
|
problem je sto je druga ploca identicna (moja) samo je bios mozda malo stariji., al probat cemo svakako, ako manualni tajmingzi ne produ veceras kad se proba. javim, hvala.
|
|
|
#1250 |
|
bu
|
E jbg onda, mislio sam da je neka sa novijim chipsetom Ono što ti mogu reći još je da imam R9 5950X na Asus C6H i radi bez problema sa ramom na 3600MHz (corsair vengeance 3600) u dual channelu te R9 3900 na Asus X370 Prime sa ramom na 3200MHz (gskill trident z 3200MHz) Nažalost nemam više ni jedan X3D procesor na AM4 socketu da bi mogao probati, ali vjerujem da mora raditi isto bez problema na X370 chipsetu
|
|
|
#1251 |
|
Premium
|
nista od toga izgleda. isprobane sve zive kombinacije i isprobana gskill flare 2x8gb koja bi def trebala radit sa AMD-om. sa jednim keksom boot normalno, sa 2 ista stvar, nista. zadnji pokusaj je ubost kod mene na moju identicnu plocu proc i jednu od mema i isprobati jer imam za jednu stepenicu nizi BIOS. al nemam puno nade nazalost. ako slucajno vidim da kod mene radi ide downgrade BIOS-a na frendovoj ploci al to je nesto sto moram prouciti jer nemam pojma dal se moze/kolko komplicirano, ako neide klasicnim putem kao kod flash-a novog biosa, sto mislim da nije...? nakon toga kupnja nove ploce AM4 do 125e. vjerovatno MSI B550 Gaming Plus.
|
|
|
#1252 |
|
Premium
|
update: ovo je nevjerovatno. kod mene proc radi bez problema. znaci nisam ni clear cmos napravio, samo uboo proc i boot-o. automatski mem bacio u 2666mhz; 1,2V. dignuo na 1,35v za svaki slucaj, namjestio na 3000 i boot-a bez problema. znaci jedina razlika je sto ja imam na ploci jednu stepenicu BIOS stariji od frenda. za sad sam probao moju postojecu mem (aegis 3200 2x16gb). probam sad i onu koja njemu nije isto radila ali sve mi se cini da je taj zadnji bios od asus-a za krasni xxx. i sad je moje pitanje, prije neg krenem kopat, jel se moze i kako napravit downgrade? edit: probao i gore navedene hyper x predator, 2x8gb. radi bez problema na 3200 i 1,3v. edit2: kaze chatGPT da se downgrade radi isto kao i upgrade. jedino ako sam proces baci poruku da se flash-a stariji da moze odbit, ali tvrdi da navedena ploca nebi trebala to napravit. će vidimo jel me zaje...
We all must hang together, or surly we will hang separately. Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 11.12.2025. u 18:53. |
|
|
|
|
|
#1253 |
|
49%winner
|
Imas u postavkama biosa za upaliti "allow bios downgrade" koja je po defaultu ugasena i onda flashas kao inace. Provjeri bios changelog listu. Nekad zna biti pokoji update koji kaze: This update is irreversible. Rolling back to older BIOS versions is not supported. pa ne mozes ici dalje od te verzije... Ako faila downgrade, a nema razloga za to, napravi restore biosa na default i fleshaj preko usb-a/flashbacka.
|
|
|
|
#1255 |
|
49%winner
|
Jup, nema toga, to su ploče prije nove ere. Ugl izgleda da nema laganog načina, ali to si vjerojatno i sam izguglao. Meni je ispalo ovo kao uspješna metoda + par bios flash alata koji se spominju u topicu, ali su postovi dosta stari: https://www.reddit.com/r/Amd/comment..._the_hard_way/ Uzmi u obzir da je 5700x3d noviji proc iz 2024, a taj zadnji bios je jedini koji je izdan u 2024 pa... Možda stariji biosi niti ne budu dobro radili s tim procom, nagađam
|
|
|
|
#1256 |
|
Premium
|
gle ja sam jucer probao taj proc na mojoj ploci (identicnoj) koja ima taj stariji bios i radi sve bez greske. ne kuzim sad ovo sto kazes da nema laki nacin za downgrade. sve sto sam ja nasao na netu upucuje na to da sa navedenom plocom nebi trebalo imati problema sa downgrade-om. znat cu veceras.
|
|
|
#1257 |
|
49%winner
|
Ma nisam jos ni kavu popio pa se lose izrazavam. Ako ti prodje klasicni bios downgrade (kao normalno flashanje biosa) onda nemas problema. To ces svakako probati, to ne dovodim u pitanje. Nego ono o cemu razmisljam je gledajuci changelogove, Asus nije prikazivao koji od bios-a ima onemogucen downgrade pa je pitanje kakve si srece i koliko mozes ici unazad, tj mozes li doci do iste verzije koju imas ba svojoj ploci. U najgorem slucaju ces dobiti ovu poruku i onda ti ostaju drugi tezi nacini za downgrade: https://imgur.com/a/coZge Ako ides klasicnom metodom ne bih se previse brinuo, vracaj bios unazad jednu po jednu verziju i resetiraj postavke na default prije flashanja.
|
|
|
|
#1260 |
|
Premium
|
neznam sta reci i misliti. updejtali maticnu na istu verziju BIOS-a kao moja, bez problema klasicnim putem, i opet ne radi sistem sa 2 keksa. sa 1 bez problema. ja vise nemam ideja kako i sta osim da baci tu maticnu :-(. usporedit cu jos rev maticne, ako uspijem to naci jer gledam nabrzak sad na mojoj i ne vidim, al nebum cupat hladnjake i gpu da to nadem... edit: nasli smo rev na obe ploce. identivno rev 1.03.
We all must hang together, or surly we will hang separately. Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 13.12.2025. u 15:23. |
|
|
|
![]() |
|
|