Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.12.2025., 19:42   #20971
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Ljudi, morate shvatiti.

1. OLED
2. MiniLED
3. sve ostalo.

Razlike je stvarno vidljiva i očita.

Nikakav QLED ne može prismrditi MiniLED ili OLED-u.

Kupujte što želite, ali davati 1500EUR za Qled, meni je danas stvarno misterij.

Kupi: https://www.ekupi.hr/hr/Elektronika/.../p/EK000673447 i budi sretan.

+ 5 godina garancije imaš.

Ako vas brine TCL i "kinez", gadno se varate. Jedino na Balkanu je TCL "kinesko smeće".
TCL spada u top 2 najveća proizvođača panela i TV-a u svijetu.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 02.12.2025. u 23:56.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2025., 10:28   #20972
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ljudi ne mogu prihvatit da je QLED samo marketniski trik Samsunga koji nije mogao proizvesti svoj veliki OLED panel pa su izmislili naziv QLED. Jel daje befefit, je naravno da je al samo prema obicnom led ekranu bez icega. Inace QLED=LG NanoCell=Sony Troluminus=Hisense ULED

MiniLED je jos jedan marketinski trik, jer FALD nije zvucao dovoljno kul a nisu jos uspili napravit MicroLED pa ajmo MiniLED al to je in effect FALD
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2025., 10:49   #20973
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Pitanje, TCL 65 C7K serija za 690 ojra ili se rastegnuti na C9K seriju (1100-1200 ojra)?
Opravdava li nova seriju tu razliku u cijeni? Po speckama razlika ima al sad je pitanje hoću li uopće doživiti te razlike prilikom korištenja
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2025., 10:51   #20974
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Po meni nećeš fulati ako uzmeš jeftiniju verziju.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2025., 14:30   #20975
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
samo ti kupi jači model ..
jer tako i tako ces zeznut razliku para negdje drugdje .. tipa žena
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2025., 14:37   #20976
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
Pitanje, TCL 65 C7K serija za 690 ojra ili se rastegnuti na C9K seriju (1100-1200 ojra)?
Opravdava li nova seriju tu razliku u cijeni? Po speckama razlika ima al sad je pitanje hoću li uopće doživiti te razlike prilikom korištenja
Ako si videofil koji uziva u kvaliteti koju pruza DV P7 FEL, onda C9, a ako neznas o cem pricam, onda je C7 sasvim dovoljan.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2025., 14:50   #20977
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Kako nam je Iv@n dokazao ni na LGu ne radi uvijek dobro DV tako da eto meni svejedno na c9 hdr il dv
Nekidan sam se kod prijatelja druzio bas sa jednim C9 55" i mogu ti reci da je i na njemu razlika HDR10 - DV FEL itekako uocljiva. Treba samo gledat podesni materijal
Inace, FEL sloj moze (dinamicki) posvijetlit, potamnit, promjenit boju i kontrast, te istaknuti detalje svake pojedine scene.
Ako te zanima, mogu ti poslat jedan video u kojem su snimljene i tako uocljive razlike pojedinih poboljsanja, pa ako ni tad ne vidis razliku HDR-DV, onda si uzalud kupio oleda
Staro 03.12.2025., 15:37   #20978
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Moze posalji pa da vidim, ali svakako nisam uzalud kupio oleda jer sam ga kupio primarno zbog crnih u svemirskim scenama i to niko osim njega ne moze pruzit jednako zadovoljavajuce.
Staro 03.12.2025., 16:11   #20979
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Ma odustao na kraju od 65.
Išao mjerit, 3.7 metra je od kauča do tva, pa gledao po tablicama koliko je za tu udaljenost. Kažu 85 je idealna za to, no cijene 85 su enormne, tak da je izbor pao na 75C9K. Samo ću pričekat neku akciju kad bude, do pred koji dan je bio na akciji.

Iako s trenutnih 55 pomak na 65 bi bio veliki korak za gledanje
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2025., 16:28   #20980
Prezime
Premium

Citiraj:
Moze posalji pa da vidim, ali svakako nisam uzalud kupio oleda jer sam ga kupio primarno zbog crnih u svemirskim scenama i to niko osim njega ne moze pruzit jednako zadovoljavajuce.
Ovo su linkovi od interesa:

Link za zipani test video.

Link za usporedbu razlika sa/bez FEL-a (FEL vs BL) mnogih filmova
Staro 03.12.2025., 16:52   #20981
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
Ma odustao na kraju od 65.
Išao mjerit, 3.7 metra je od kauča do tva, pa gledao po tablicama koliko je za tu udaljenost. Kažu 85 je idealna za to, no cijene 85 su enormne, tak da je izbor pao na 75C9K. Samo ću pričekat neku akciju kad bude, do pred koji dan je bio na akciji.

Iako s trenutnih 55 pomak na 65 bi bio veliki korak za gledanje
75C9K je trenutno 1660e najjeftniji koliko vidim, dok je C8K oko 1400e.
Razlika je jedino u dimming zonama, 4032 kod C9K naspram 2176 kod C8K...
Pitanje je koliko je to primjetno.
Staro 03.12.2025., 20:25   #20982
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Ovo su linkovi od interesa:

Link za zipani test video.

Link za usporedbu razlika sa/bez FEL-a (FEL vs BL) mnogih filmova
Pa nesto se u pravilu vidi. Ima i iznimki npr ST i insurection je bolji hdr nego dv, ali to je iznimka. Isto tako ima osjetno boljih dv. Bi li primjetio na blind testu jel nesto dv il hdr10, nema sanse da bi skuzio. Dok bi hdr i non hdr vrlo lako skuzio.
Staro 03.12.2025., 20:47   #20983
Prezime
Premium

Citiraj:
Pa nesto se u pravilu vidi. Ima i iznimki npr ST i insurection je bolji hdr nego dv, ali to je iznimka.
Naravno, za uocit razlike u svjetlini je potreban bar G5, a u tamnini je bilokoji oled dovoljan. Za razlike u zrnatosti i detaljima je potrebna bar 65" velicina ekrana, ali se to najlakse uocava na 85+"

Nisu poznate spomenute iznimke, niti mi je jasno kako je to moguce. Jel imas neki link gdje su te dvije iznimke prikazane, da se obrazujem?
Staro Jučer, 10:35   #20984
Bratija
Premium
Moj komp

Citiraj:
Nekidan sam se kod prijatelja druzio bas sa jednim C9 55" i mogu ti reci da je i na njemu razlika HDR10 - DV FEL itekako uocljiva. Treba samo gledat podesni materijal
Inace, FEL sloj moze (dinamicki) posvijetlit, potamnit, promjenit boju i kontrast, te istaknuti detalje svake pojedine scene.
Ako te zanima, mogu ti poslat jedan video u kojem su snimljene i tako uocljive razlike pojedinih poboljsanja, pa ako ni tad ne vidis razliku HDR-DV, onda si uzalud kupio oleda

normalno da se na starijem modelu ta razlika vidi bolje jer ako se gleda materijal koji je masteriran na 1000 nitsa a tv moze max pokazati 800 nitsa onda DV ima prednost zbog tonemappinga, ali ako gledas isti materijal na tvu koji ide do preko 1000 nitsa onda se ta prednost brzo otopi...

nije DV silver bullet rjesenje i da je automatski sve bolje samo zato jer ima DV, em zavisi o tome kako je materijal masteriran a tu stvarno ima svacega, em zavisi o mogucnostima tva... slicna stvar i sa FELom, zato jer se moze svasta zapisati u njega se dogada da se "zlorabi", odnosno da sadrzi podatke koje bi realno trebali biti u nekom drugom sloju (najcesce baznom HDR10) i onda bez FELa izgleda lose sto se ne bi smjelo dogoditi...

sukus svega je da da, ako se stvarno zeli biti siguran uzet ce se sposoban TV sa DVom, ali ako se uzme noviji TV tipa Samsung S95F (ne zagovram Samsung, samo dajem primjer) koji nema DV ali ima ekran koji ide do cca 2000 nitsa, nece se izgubiti bas toliko puno kako se predstavlja...
Bratija je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 14:24   #20985
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor Bratija Pregled postova

ali ako se uzme noviji TV tipa Samsung S95F (ne zagovram Samsung, samo dajem primjer) koji nema DV ali ima ekran koji ide do cca 2000 nitsa
Cemu? Koji to noviji film koristi vise od 1000 nitsa; uglavnom su to, cak i blockbuster-i, uradci do 200 nitsa. Tako da mi to "natjecanje" u svjetlini i frekvenciji osvjezenja panela sve vise izgleda kao snake oil.

Jedan primjer o toj temi, a ima ih pregrst...
Staro Jučer, 16:58   #20986
Bratija
Premium
Moj komp

Citiraj:
Cemu? Koji to noviji film koristi vise od 1000 nitsa; uglavnom su to, cak i blockbuster-i, uradci do 200 nitsa. Tako da mi to "natjecanje" u svjetlini i frekvenciji osvjezenja panela sve vise izgleda kao snake oil.

Jedan primjer o toj temi, a ima ih pregrst...

toga sam itekako svjestan da u zadnje vrijeme ime manje novog materijala koji je masteriran na iznad 1000 nitsa, al to je jos jedan argument vise da ako imas tv koji moze preko 1000 nitsa da ti ne treba DV (odnosno da ne gubis toliko puno bez njega, ako uopce), jer glavna snaga DVa je tonemapping koji onda ovdje nije potreban, nema mapiranja svjetlijih scena na tamnije jer tv moze prikazati sve scene u originalno masteriranoj svjetlini...

uzeo sam ovaj model za primjer jer se spomenuo prije u nekom komentaru ako se ne varam, ne da mora biti najsvjetliji moguci tv (G5 je svjetliji od ovog Samsunga ako se ne varam)... postoje i dalje stariji materijali masterirani na 4000 i 10000 nitsa, sve zavisi tko sto gleda, ako pricamo videofilski kao sto naglasavas onda je bolje da tv moze postici sto vise svjetline, imao DV ili ne...
Bratija je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 18:58   #20987
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor Sn4k3 Pregled postova
75C9K je trenutno 1660e najjeftniji koliko vidim, dok je C8K oko 1400e.

Razlika je jedino u dimming zonama, 4032 kod C9K naspram 2176 kod C8K...

Pitanje je koliko je to primjetno.
Na dosta mjesta su rekli da je C8 i bolji u nekim stvarima, tipa vidljivi kut i white crushing... Ali mislim da je svejedno, bitno je samo koliko se hoće ili može potrošiti.
9800pro je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:59   #20988
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Čemu 1000 nitsa. Nisam još vidio preporučene postavke za OLED gdje je svjetlina preko 200 nitsa (25/100)

Ne gledam TV da mi prži oči svjetlinom

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 20:23   #20989
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
živiš u londonu.
Trebaš nekako pocrniti
Staro Jučer, 21:13   #20990
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor Bratija Pregled postova
toga sam itekako svjestan da u zadnje vrijeme ime manje novog materijala koji je masteriran na iznad 1000 nitsa, al to je jos jedan argument vise da ako imas tv koji moze preko 1000 nitsa da ti ne treba DV (odnosno da ne gubis toliko puno bez njega, ako uopce), jer glavna snaga DVa je tonemapping koji onda ovdje nije potreban, nema mapiranja svjetlijih scena na tamnije jer tv moze prikazati sve scene u originalno masteriranoj svjetlini...
Dolby Vision ide do 10000 nitsa, pa je tek tu granica ne/potrebitosti.
Staro Jučer, 21:36   #20991
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Čemu 1000 nitsa. Nisam još vidio preporučene postavke za OLED gdje je svjetlina preko 200 nitsa (25/100)
Pogledaj podesavanje za HDR10 and Dolby Vision

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Ne gledam TV da mi prži oči svjetlinom
To sto DV ide do 10000 nitsa ne znaci da ce ti tv panel przit oci, jer su takve vrijednosti kratkog trajanja (bljeskovi) samo u oko 1-5% povrsine panela.
Inace, danas je neki maks 4000 nitsa koliko redovito imaju studijski monitori za masteriranje.
Naslovi kao Carrie, Mad Max Fury Road, Bridge on the River Kwai.., su masterirani na 10000, a ovdje imas dobar popis naslova koji su radjeni sa 4000.
Gledao sam ih sve na panelima od 1000 - 2000+ nitsa i nisam osljepio.
Vise ce ti przi oci kad normalni tv program, SDR 100 nits, gledas na 1000 nits LCD panelu nasarafljenog na 50-60% svjetline, sto radi vecina TV ovisnika. 100 nits na LCD panelima je negdje oko 10 - 20% svjetline. Na TCL novim modelima 200 nitsa je na 12% osvjetljenja. Dakle za TV programe bi trebao podesit osvjetljenje jos nize

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. Jučer u 23:59.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na