|
|||||||||||
|
|
#5971 | |
|
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Vidi vraga, čemu to? AMD Adrenalin Edition 25.10.2 drops Windows 10 support Al ovdje imaju verziju za desetku, ali u release notes piše Citiraj:
Ne kužim. Jel to opet neki clickbait? Zadnje izmijenjeno od: kopija. 30.10.2025. u 17:19. |
|
|
|
|
|
|
#5972 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
|
|
|
|
|
#5973 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako nije, brzo će kao sa w7/8/8.1, sve je to u dogovoru sa M$ bandom, ne treba ponavljati jer smo već sve rekli. |
|
|
|
|
|
#5975 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Bilo je za očekivati iskreno. Stari driveri će raditi, nije da sustav neće biti upotrebljiv al novih ažuriranja neće biti. Samim time s vremenom novije verzije aplikacija neće više raditi. Tako da će IOT LTSC biti opcija zaista samo za uređaje za koje je namijenjena (IOT uređaje). |
|
|
|
|
|
#5976 |
|
DIY DILETANT
|
|
|
|
|
|
|
#5978 | |||
|
DIY DILETANT
|
Citiraj:
Citiraj:
Bio sam malo preoptimističan, barem što se Nvidije tiče. Citiraj:
|
|||
|
|
|
|
|
#5979 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2016
|
![]() Nakon BIOS updejta dočekala me ova poruka. Stisnuo sam N i tako mogu ući u Windowse (Win10) ali kod svakoga restarta dočeka me ponovno ta poruka. U Windowsima Bitlocker mi je isključen. Da li ja mogu stisniti Y ili trebam još nešto podesiti u Windowsima ili BIOS-u? |
|
|
|
|
|
#5980 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Pa rekao bih da da, samo budi baš dobro siguran da ti nije bitlocker slučajno upaljen ![]() https://www.reddit.com/r/buildapc/co...ing_about_tpm/
|
|
|
#5982 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ha, qwertY en raspored ![]() |
|
|
|
|
|
#5983 |
|
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
|
|
|
#5984 |
|
DIY DILETANT
|
|
|
|
|
|
|
#5986 |
|
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
Kako bi produzenje na 3 godine bila glupost bez obzira na koji naci se došlo do iste? Enterprise IoT LTSC verzija je podrzana do 2032. Mogu se kljucevi naci kao u za standardne verzije.
|
|
|
#5987 | |||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
I tu ne pričamo o ovim licencama po 10 Eura. Imam osjećaj da je postalo normalno pričati o ilegalnim verzijama softwera kao da se radi o legalnom načinu dobave istog...e dečki dečki... Citiraj:
|
|||
|
|
|
|
|
#5988 |
|
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Ja hoću reči da džabe support kad aplikacije i servisi budu prestali podržavati Win10 daleko prije 2032. godine.
|
|
|
#5989 | |
|
DIY DILETANT
|
Citiraj:
Support može biti tri godine. Normalni user je širok pojam, npr neki još uvijek koriste XP i Firefox fork koji ga podržava. Ja sam u zadnjih par mjeseci spasio tucet W10 korisnika od patnje i gluposti kupovine novog kompa zbog te W10 EOL situacije. To je ekipa kojoj je use case Facebook, email i slično. Kad browseri prestanu podržavati W10 fino bum im instaliral W11 LTSC IOT koji radi na pretpotopnim kompovima. |
|
|
|
|
|
|
#5990 |
|
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
tomek@vzZnam proces dobijanja tih kljuceva ali ako nazivamo kupovinu istih ilegalno, onda nemamo ni win10 pro legalno. Hajd da budemo iskreni, ko je od nas dao ove pare za windws 10? ![]() Mislim, ko je platio sa foruma windows 11 200€? To sto je bio upgrade na windows 10 free, jeste prije deset godina na konfikuraciji koje se ni ne sjecam. Svi smo mi uzimali kljuceve sa key sajtova. Slazem se sa tobom da je siva zona, ali ne pricamo ni o aktivatorima. Slazem se sa kolegom da je normalni korisnik sirok pojam. Ali nije nemoguce koristiti IoT LTSC.
|
|
|
#5991 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Edit ako nekome treba link za jeftino i legalno kupovanje Zadnje izmijenjeno od: Mladenxy. 08.11.2025. u 14:59. |
|
|
|
|
|
|
#5994 | |
|
DIY DILETANT
|
Citiraj:
Da upotrijebim Bubbin nježni izraz, većina "takve ekipe" je "mentalno podkapacitirana", što se ogleda u činjenici da nisu sposobni savladati ni osnove korištenja Windows operativnog sustava. A i Linux je također podkapacitiran na svoj način, tako da ga nebih laka srca preporučio ni akademskim građanima. |
|
|
|
|
|
|
#5995 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Siva zona kolega. MS se jednostavno ne zamara s tim. Što bi bilo da netko prijavi njih ili PCE je upitno. Za privatne korisnike prolazi. Za firme gdje postoji kontrola takvih stvari - ne. Citiraj:
Gle...da postoje informatički pismeni korisnici koji neznaju koristiti Windows koji je na barem 95% osobnih računala - ne vjerujem. Stare napaljene bakice i dedeki koji ionak neznaju da nebreju kliknut na bilo kaj je Linux bolja solucija jer kako je već navedeno - za jednostavne zadatke uvrh glave a kad klikne na reklamu za viagru ili nešto slično nema posljedica i poziva korisničkoj podršci koja ionak nema volje po tome zahebavat (nesretan pojedinac koji je to slagao). Za onu nekolicinu koja svjesno prelazi na Linux iz svojih razloga, bez obzira dal to bila privatnost, izbjegavanje bloatanog softwera, developement (ne, WSL je ok ali nije uvijek zamjena za normalnu Linux instalaciju) ili nečeg trećeg - ha gle - svakom svoje. No činjenica je da su recimo Linux admini bolje plaćeni (bez diranja DevOps segmenta) - jedan od razloga je naravno kompleksnost sustava a istovremeno fleksibilnost istog raditi stvari koji Windows admini mogu samo sanjati - ako Linux admin poznaje i shvaća koncept Linux OS-a i ima isti u malom prstu. Ne moje riječi, već riječi jednog vrlo sposobnog kolege, inače Windows konzultanta koji ima 30 godina administracija Windows/Exchange baziranih sustava u malo većim i svjetski poznatim tvrtkama iza sebe. A sad vidi kakve to ima veze sa akademicima i korištenju Linuxa. |
||
|
|
|
|
|
#5996 | ||
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
|
|
|
|
|
#5997 | |
|
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Iz vlastitog iskustva, ekipa koja nije u stanju savladat win je itekako sposobna savladat linux. Govorimo o osnovnim potrebama (internet, office, multimedija). I s te strane bih ga preporucio svima. |
|
|
|
|
|
|
#5998 |
|
White Rabbit
|
Mislim na egzibicije tipa: Primjer 1: migracija sustava na novi OS (dual boot metodom) na istom hardware-u (ne virtualke) sa preuzimanjem svih relevantnih podataka (baze, configovi, specijalni moduli gdje svaki server vrti sve od Apache+Tomcat+Lighthttpd+SMB+NMB+Winbind+Webdav+Postfix+IMAP+LDAP+LPD + još hrpa ostalih servisa) sa Downtime-om od 30 minuta po serveru. Prvi puta je bilo OpenSuse 10.3 > 42.3, drugi puta 42.3 > 15.4. S tim da se radi o Opensuse (interni codename: Frankenstein) koji su naravno interno prilagođeni za projekt za preko 300 custom RPM paketa. I to na 270 Servera . Sustav migracije, jednom razvijen i testiran bilo je startanje skripte i lean back princip. Primjer 2: migracija tih istih sustava na novi hardware. Downtime: 1 dan po serveru (uključujući preuzimanje podataka korisnika - 5-10TB po serveru). Mi smo riješavali unutar 6 sati najčešće - po 5-7 Servera dnevno. Kloniranje nije bilo u igri jer smo kao pripremu dan prije radili kompletan image starog sustava i drmali na novi server te dok je server bio offline preuzimali samo razlike u bazama i svemu ostalome. Također - par skripti i deri, cijeli proces je mogla odraditi osoba koja se kuži u IT ko ja u višu matematiku. Opet - na 260 Servera sve prošlo bez softwerskih problema (10 je ostalo na starom hardware-u). Za oba slučaja su oba Senior Windows admina (znači likovi kojima ta titula nije samo naljepljena reda radi) potvrdili da ovakvi experimenti sa njihove strane nisu mogući jer OS takve stvari jednostavno ne dopušta. Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 09.11.2025. u 06:01. |
|
|
|
|
|
#5999 | |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Inace mint instaliram, ali nekad davno je taj laptop dosao sa Ubuntom 10.10, pa sam ga samo stavio na 24.03 LTS. Sigurno sad i radi bolje nego neki low budget windows 11 laptop, jedino ga muci rezolucija 720p, i5 sa 6gb rama i ssdom odlicno radi na Ubuntu. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. 09.11.2025. u 09:45. |
|
|
|
|
![]() |
|
|