|
|||||||||||
|
|
#751 |
|
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Svaka čast "kolega", konačno da smo dobili trećeg skenera, već se cijeli projekt počeo usporavat. Kvaliteta je solidna, iako za čitanje na tabletu je zgodnije stranica po stranica, skeniranje obje stranice odjednom je načelno izvornije i dobro kad je prijelom da slika prelazi preko sredine, i to je uvijek bio problem kod stranice po stranicu, razlomljenost ta pa je izostao efekt koji su htjeli urednici da bude. Samo bi bilo zgodno ovaj prvi broj protjerat kroz photoshop, što ću ja napravit, da se sredi kontrast i napravi descreen (maknu oni tragovi tiskanja, kružići), već će to prepolovit veličinu na max 150 mb, 300mb je preveč, no danas dakako nije više pohrana veliki problem. Undying je jedan od, imo, top inovativnijih i atmosferičnih fpsa s početka 2000.ih (no možda zbog manjka multiplayera, ako nisam u krivu, nije postao dugoročnije popularan) fali mi još koji level da ga pređem, počeo prije 5,6,7 godina, ide vreme... Mozda bi on bio bolji za naslovnicu, ovaj lik me previše podsjeca na stripovskog Conana i njegove poze. @Exy u jednom od prvih brojeva Psx-a je naveden neki gadget (u onoj dedicated rubrici) koji je mogao snimit isto tak, snimke od 10 sekundi tipa. Neke od tih tehnoloških proto fora, pogotovo ako su jeftinije, su stvarno bile polu beskorisne, ko rezolucija i kvaliteta prvih addon kamera za mobitele (oko 2002. su se pojavile iirc). Siemens M35 je bio prvi mobitel koji smo mi imali u kućanstvu, poseban hype je oko njega tad se prezentirao s forama kak je čvrst i nepoderiv, kao za bauštelce skoro. Još uvijek se sjećam mirisa i dodira gumenih tipki i plastike, imao je i 2-3? igre ugrađene, no nemrem ih se sjetit, što će reć da nisu bile popularne ko Snake. |
|
|
|
|
|
#752 |
|
Registered User
Datum registracije: Dec 2023
|
Kolega sa posla mi predložio da se može kao rastaviti tj.odljepiti svaka stranica i onda se protjera kroz skener kao ''booklet'' međutim, time se trga časopis, što meni nije u interesu, ali kao dobiva se preciznost skena, nema distorzije u sredini ali opet tada je max 300x300 dpi bez ultrafine-a za tekst. Ja sam koristio 400x400 dpi sa ultrafine za tekst. BTW počeo sam i idući broj skenati ali nisam stigao sve jer sam morao ranije kući s posla, bit će ovaj tjedan još jedan broj sigurno ![]() |
|
|
|
|
|
#753 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Ne ne, ovo je bilo jako korisno . Taman u to vrijeme su bili izbori 2000. sa čuvenom Hloverkom i intervjuima u onom nekom restoranu. Onda je Pervan napravio:Tako da sam dio snimio na taj "diktafon" pa smo puštali u školi pod satom i "zabavljali" profesore, gud old times. M35 se sjećam, Siemensi su bili na visokoj cijeni, naravno ne kao Nokie Općenito su u to vrijeme telefoni bili inovativniji i interesantniji, danas su i oni kao i računala postali dosadni i praktički svi isti, no to je normalno s obzirom na dodatnih 25g razvoja ![]() |
|
|
|
|
|
|
#754 |
|
Registered User
|
Jao, throwback OTV nostalgije, imao sam u to doba jednog kvazišaljivog u razredu koji je svako malo verbalno replicirao (jer nije bilo mobitela!) te Hloverka videe, ja pak nekak nisam bio OTV i Večernja škola fanboy jer iz nekog razloga, iako solidno unutar Zagreba, nismo hvatali taj program 90ih. Poslije kad smo nešto promijenili antenu (ili oni odašiljače?) nakon 2001. cca. sam redovito pratio Nightmare stage (koji je baš tad imao revival sa novim likovima i ogromnim skokom popularnosti), te od 2002. negdje Normalnofobiu (to čak na preporuku jednog isto dečka iz razreda koji ih je zvao, tj mislio da su to Zločesta Deca (!). Mobitela je bilo samo po proizvođačima iirc desetak, znači stotine modela, i svaki je imao neke svoje fore i programe iliti "aplikacije", danas je to nezamisliva varijabilnost. Kolko love se podrobilo na dopisivanje sa svima, katkad i neznancima ("evo ti broj od ove, to je moja neka rođakinja...") a poruka 40- 50 lipa... |
|
|
|
|
|
#755 |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Ako se ja dobro sjećam, imao sam tada VIP jer su prvi imali prepaid i poruka je bila 1.33kn. Skupo ko vrag tada. Imao sam C35, Siemens za nas siromaje, odličan mob. ![]() Sjećam se kako sam negdje ukucavao note za muziku za zvonjavu, mislim da je imao polifonu muziku koja je kao tada bila bolja...ah neka jednostavnija vremena. Smetala mi je samo njegova mala antena koju je imao. ![]() |
|
|
|
|
|
#757 |
|
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Moj stari je bio dovoljno pametan da mi ne kupi ovaj mračni predmet želja. ![]() Isprsio se za T10, neloše za studentsku sirotinju. Zadnje izmijenjeno od: kopija. 05.11.2025. u 20:35. |
|
|
|
|
|
#759 |
|
Registered User
|
Evo i moj prvi mobitel Siemens M35i bio je cool jer nije imao antenu i cijeli je bio kao od gume i otporan na vodu. Bio je žuti i sivi, ja sam imao sivi i dobio ga u simpa paketu koji je koštao nemalih 1499 kn u to vrijeme ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#760 |
|
Registered User
|
Ali evo da ne zastranimo o retro mobitelima, stiže novi sken časopisa Hacker ![]() Riječ je o broju 76 ![]() Inače zanimljiv odabir naslovnice koji izgleda jako dobro, ali opet, nebi očekivao takvu naslovnicu pošto je u tome broju recenzija igre: Return to Castle Wolfeinstein - ima 4 strane recenzije sa efektnom crnom pozadinom i bijelim fontom, što bi se za pojmove tiskanja časopisa smatralo ludilom zbog rasipanja resusra tinte, ali Hacker je očito bio drugačiji i vizuali su bili bitniji od kojekakvih menađerskih štednji ![]() Igru odigrao na svom tadašnjem računalu sa Pentium 3 866 MHz, 128 MB RAM i Riva TNT2 grafom i da, bilo je nekih levela u katakombama sa realnim prikazom ''magle / dima'' gdje se iz poda ustaju nazi zombiji, za ono vrijeme to je bilo stvarno wow. Još jedna igra vrijedna spomena po meni je svakako recenzija Legacy of Kain: Soul Reaver 2, gdje doslovno možeš bacati koplja i nabadati protivnike, a i glavni lik je bio cool jer nije imao donju čeljust haha Od hardwarea tu su recenzije tada nedostižnih i jako skupih GeForce 3 grafičkih kartica, jer je prije toga nVidia kupila 3Dfx i preuzela njihove patente koje su generalno implementirali u GF3 čip. Neke od zanimljivosti su i spominjanje glazbenih bendova Limp Bizkit te Slipknot i njhovog albuma ''Iowa'', na neki način, tada kao klinac sam slušao metal i rock te sam bio dosta nabrijan na to tu muziku i zanimljivo da se isto može naći i u Hackeru ![]() Sad me baš zanima, dali su negdje spominjali i bandove poput KoRn, Linkin Park, System of a Down jer ima dosta brojeva koji mi fale iz toga vremena. Eh da spominje se i film Star Wars: Phantom Menace koji je u to vrijeme izašao na DVD-u koji je polako počeo dolaziti u ''mainstream''. Ukratko o samom skenu, i ovdje je rađeno u A3 formatu, i smatram ovo najboljim skenom od sva tri primjerka koja sam radio. Još sam uspio napraviti kompresiju na 128 MB bez vidljivih gubitaka u kvaliteti. Ako nekog zanima, to sam uspio odraditi na ovoj stranici besplatno: https://www.ilovepdf.com/ Link na sken: https://drive.google.com/file/d/1t5L...usp=drive_link Uglavnom, nastavljam sa radom i sutra bi trebao krenuti na sken slijedećeg broja ![]() Što bi se reklo ''stay tuned'' ![]() Zadnje izmijenjeno od: struga987. 06.11.2025. u 00:10. |
|
|
|
|
|
#761 |
|
Registered User
|
Eeeej Struga, slow down, dobit ćemo Hacker overload !! :-D Obradio sam ovaj gore "prvijenac" broj 67, kontrast je podešen, žutilo sa strane uklonjeno, i descreen što je smanjilo je veličinu s 312 na 169 megabajta što je realnija veličina. Sviđa mi se da je 400 dpi i dosta čitljiv tekst, mrvicu bolje nego 300, a opet, 600 bi bilo puno previše. Na mom skeneru postoji opcija i 400 dpi, no iz nekog razloga dosta dulje traje nego stranica na 300. Link za download: https://www.sendspace.com/file/09lj00 Borgy, možeš ga zamijenit na stranici. Onaj drugi broj je vredu kontrast, to (vjerojatno) nebum diral. Skeniranje je proces učenja, tek nakon 4,5 broja se skuži kaj je najbolje kod opcija, ovdje je i plus što vjerojatno nisu izraubani brojevi ni prežute stranice, kak su neki iz 98.-99. znali bit. @Struga987 Slažem se s ocjenom naslovnice, nekak očekivalo bi se tematski oko RTCW, no Hacker je i prije znao imat takve fore da "lijeve" naslovnice stavlja (npr. odličan broj iz prosinca 1998. gdje je umjesto Half Lifea, SiN!), sad jel to bilo do nekog grafičkog štosa, ili možda nisu htjeli bit ko svi drugi svjetski časopisi koji su sigurno te top blockbustere stavljali, tko će ga znat! No, ako su htjeli bit originalniji, to je pohvalno donekle. Rtcw sam s guštom odigrao davnih dana, no desetke sati besanih noći sam potrošio tijekom srednje online na Enemy Territoryu ! Soul Reaver 1 još nisam dovršio, a kamoli taj 2. da bi probao!, no tko je igrao 1. bi sigurno trebao, jer igra navodno završava s brutalnim cliffhangerom. No poslije su krenuli i s nastavcima Blood Omena i to je vele loše obavljeno, svašta su i u priču nadrobili oko Kaina i Raziela. Phantom Menace dvd je interesatno iz današnje perspektive kako dolazi gotovo s 2.5 godine zakašnjenja, moguće da je to i do posebnosti za hrv. tržište. Film je bio dakako kontroverzan za fanove, no po meni, tek je pravi shitstorm dolazio, kako su i najavili za 2002. II epizodu, gdje uz par dobih shema su imo usrali motku (više nego u I epizodi) sa pretjeranim CGIom i onim "kloner armija" glupostima, da ne spominjemo creepy nesimpatičnog čudaka Anakina (no to je možda i namjerno s obzirom na budućnost lika) Stranica koju si naveo je obavila veoma dobar posao, čini se da odma radi i descreen pa nema na slikama onih kružića, nastavi svakako s time i u budućnosti. Čak možda da se drugi broj protjera kroz nju. |
|
|
|
|
|
#762 | |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#763 |
|
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
Hvala struga! Kvaliteta je odlicna, kao i sadrzaj. Bio sam u drugom razredu srednje, nisam se skidao s kompjutera. Herculesove GF3 varijante na stranicama 88-89 sa plavim heatsinkom... uh! Na stranici 17 se spominje reciklaza Voodoo kartica pri kupnji GeForce-a, kako bi se dobio cashback od $10-30 ![]() Hvala na poboljsanju broja 67 Miki, vec je na stranici! |
|
|
|
|
|
#765 |
|
Registered User
|
Pozdrav svima još jednom, kako bi imali neko štivo za vikend, stiže idući sken broja. Nema labavo idemo samo jako. Dakle riječ je o broju 77 iz veljače 2002.godine ![]() Naslovnica: skroz crna (u to vrijeme časopis je bio među najprodavanijima i bilo je para za tintu ), u središtu naslovnice XBOX ... je stigaoPo meni osim XBOX-a neke glavne vijesti za PC gamere je najava ''ubojice Counter-Strike-a'' igre pod nazivom Global Operations a koja je izgledala bolje od CS-a i navodno trebala pružiti bolji gameplay. Najava je bila ozbiljna obzirom da je u razvoju igre sudjelovao određeni broj ljudi koji su radili originalni CS tako da ovo nije bila šala. Tu je i najava igre Call of Cthulhu po mnogima dosta dobra horror avantura. Međutim glavna stvar po meni je Unreal Tournament 2 za koju mi je čudno da nije išao na naslovnicu časopisa jer realno svi su igrali UT1 koji je bio megapolularan u to vrijeme, čak se igrao u mreži u školi za vrijeme informatike hehe. Uglavnom opet crna pozadina i bijeli tekst, ima se može se ![]() Jedna dosta jaka stvar je recenzija igre Medal of Honor za koju je jako puno PC gamera itekako znalo sa PS1 i realno igra je odlična a PC publika je ovo jedva čekala. Stoga po meni neki mix naslovnice između UT2 futurizma i MoH klasike bi bila odlična stvar, ovako XBOX crnilo, po meni ne baš... Tu je i Operation Flashpoint Red Hammer ekspanzija za inače jako dobru igru tog vremena te je bila u samom vrhu popularnosti. Od hardwarea tu su poet neke GeForce3 kartice, ali i neki zvučnici, zanimljivo da je za jeftiniju verziju komentar za: ''čuju se'' bio presmješan. Prvi puta se vidi pregled filma Gospodar Prstenova Prstenova družina, također crna pozadina i bijeli font, realno filmčina, sa pravom se spominje da je remek djelo i čeka se nastavak. Evo link na download časopisa, koji je također A3 format, kompresija je na 124 MB bez nekog značajnog gubitka u kvaliteti. https://drive.google.com/file/d/1gZO...usp=drive_link Mnogi smatraju da je od ovog broja nadalje završila zlatna era časopisa te da je pala kvaliteta. Naime, neko moje viđenje stvari je slijedeće: - krenuo je internet, polako ADSL, veće brzine, pristupačnije cijene - pc gameri su se lagano mogli informirati o novim igrama na netu, te skinuti demoe igara koje ih zanimaju, a realno PC gameri oni su bili glavna publika časopisu - neki pad je bio neizbježan zbog dostupnosti internera PC publici i to se znalo - plan je bio preuzeti XBOX publiku na sebe, jer nije bilo posebnog časopisa za tu konzolu, te u časopisu navesti povremene pc hitove koji bi se recenzirali - pošto je XBOX ipak Microsoft, ideja je bila nekako povezati PC i XBOX jer ipak je sam XBOX puno bliže PC publici nego PlayStation Međutim tu su bili problemi kao i za PSX, od potencijalnih konzolaša nitko nije imao para za XBOX kao ni za PlayStation2, te navedeno nije moglo zaživjeti kao na zapadnim tržištima. PSX kad je krenuo na PS2 igre krenuo je padati, kao i Hacker koji je krenuo sa XBOX igrama. Tu se počela razvodniti ekipa tj redakcija časopisa jer menađment nije znao šta raditi i koga zadržati i dali se fokusirati na PC gaming ili XBOX. Čak se pričalo kako će PC gaming izumrijeti(?!). Međutim nito nije imao pojma da u narednim godinama PC gaming jača dolaskom MMORPG (WoW), a polako E-Sport naslovi grabe naprijed i realno PC gaming po dostiže konzole, a čak i prestiže. Naravno tu je bio na vratima i next gen igre poput Far Cry, Doom 3, Half-Life 2 koje generalno rade odličan posao za jačanje PC gaminga općenito. Po meni tada je već bilo kasno jer se PC publika počela gubiti / postala nezadovoljna časopisom. U to vrijeme se PCplay smatrao boljim od Hackera baš zbog toga. Generalno i navedeni brojevi su dio povjesti Hackera tako da ću ih nastaviti skenirati da popunimo kolekciju ![]() P.S. ako stignem, za vikend ide još jedan broj ![]() Zadnje izmijenjeno od: struga987. Jučer u 13:43. |
|
|
|
|
|
#766 |
|
Registered User
|
Malo da sumiram, slijedeći broj je broj 84, ali imamo dosta ''rupa'' u tome periodu. Između toga trebaju nam sijedeći brojevi: 60, 68, 69, 70, 72, 73, 74, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 Da ne skačemo previše u budućnost, možda ako netko ima neki od tih brojeva da mi pošalje, ili se nađemo pa razmjenimo, ili da mi proda, a mogu ja i platiti poštarinu za slanje i povrat, nije mi problem. Ja na njuškalu nisam uspio pronaći ništa od onoga što fali... Zadnje izmijenjeno od: struga987. Jučer u 15:49. |
|
|
|
![]() |
|
|