Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.06.2025., 10:40   #691
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
https://printer3d.hr/shop/super-lube...e-3d-printera/
Ovo sredstvo za čišćenje super kleen je bomba, stvarno dobro radi, koristio i za druge stvari.
Nažalost US proizvod i prilično skup s ove strane bare... ima i na amazonu toga.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2025., 15:40   #692
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Ok. Javi kad stigne, tj. koliko je trebalo da stigne 😁
Evo ga, stiga.
popodne ga raspakiram i nadam se, isprobam.

Zadovoljan brzinom, iskreno.
Staro 17.06.2025., 16:46   #693
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Solidna brzina dostave👍
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2025., 23:50   #694
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Super Lube ulje i mast.
Staro 06.07.2025., 11:40   #695
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Imam par pitanja vezano za print u više boja.
Razmišljao sam kako to najelegantnije napraviti kad se recimo radi o modelu koji ima različite boje unutar istog layera tako da zamjena filamenta kroz print baš i nije praktična.
Razlomim model u više dijelova i onda ga printam što je logično, međutim skužio sam da mogu napraviti virtualne print plateove i onda na svaki napraviti odvojene boje što mi se čini bolji izbor nego iste boje na jedan plate zbog toga što u tom slučaju kapacitet printanja je jako malen kako glava printera mora imati dovoljno prostora da izbjegne već isprintane dijelove.

Sad me zanima da li postoji neka opcija automatizacije kroz slicer (i koji) da primjerice napravim nekoliko plateova i kad završi s printom prompta da zamjenim filament i uklonim printane stvari i onda nastavi odmah s printom da ne moram svaki put pokretati s kompa. Također, ako se printa isti materijal samo druge boje da li bi bilo moguće izbjeći bed levelling između printova da štedi vrijeme?
Staro 07.07.2025., 00:22   #696
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ja cu ti samo rec da je bed leveling toliko kratak dio cilog printa, da ga je steta izbjegavat, pogotovo kod dizanja platea sa podloge.... u mene to traje mozda minutu dvije a moze sprijeciti sranje, ja to nebi gasio...
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2025., 23:06   #697
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Danas mi stigao još jedan

Plus4 djeluje puno konkretnije od Q1, veliko je đubre također i dosta tiši od Q1 te ne proizvodi čudne zvukove
S obzirom da sam ga dobio po cijeni Q1 (malo korišten) ne mogu se žaliti.
Sad samo da uzmem Qidi Box.

Malo sam se bacija u izradu privjesaka
Staro 01.08.2025., 22:41   #698
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Danas mi stigao još jedan

Plus4 djeluje puno konkretnije od Q1, veliko je đubre također i dosta tiši od Q1 te ne proizvodi čudne zvukove

S obzirom da sam ga dobio po cijeni Q1 (malo korišten) ne mogu se žaliti.

Sad samo da uzmem Qidi Box.

Malo sam se bacija u izradu privjesaka

Ja bih se na tvom mjestu malo strpio sa Qidi Boxom, s obzirom na sve probleme.

Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Staro 10.10.2025., 16:29   #699
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Stigao je moj prvi ikada u životu pre-order. Mogu reći da sam iznimno zadovoljan.
Naručen direktno sa njihovog weba. Free poštarina. I poslan mi je prvog dana slanja, jer slali su po redu naručivanja. Izgleda da sam bio među prvima koji je napravio pre-order.
Ima par sitnica na koje treba pripaziti kod korištenja dok se nešto printa, ali ništa spektakularno teško, samo malo smanjiti temp u odnosu na onu koju ste postavili za samo isušivanje prethodno i to samo ako imate više različitih vrsta materijala u AMSu i to ako nisu pune role, jer može doći do istanjivanja zbog topline i kuta pod kojim stoji filament u ulazu u mehanizam za uvlačenje istog.

Sent from space using magic

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2025., 16:29   #700
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

a šta gledamo?
Staro 10.10.2025., 16:41   #701
VandaL.pr!
Premium
Moj komp

VandaL.pr!'s Avatar

Datum registracije: Sep 2006
To mora biti ovo: https://www.sunlu.com/products/sunlu...s-2pro-for-you

Nisam ni znao da to postoji

Nebi li bilo bolje uzeti AMS2? Ja cekam njega da omoguće korištenje na A1
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je online   Reply With Quote
Staro 10.10.2025., 21:35   #702
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor VandaL.pr! Pregled postova
To mora biti ovo: https://www.sunlu.com/products/sunlu...s-2pro-for-you

Nisam ni znao da to postoji

Nebi li bilo bolje uzeti AMS2? Ja cekam njega da omoguće korištenje na A1
To je to.
Već dulje sam tražio sušač filamenta, pa onda gledam, da li za jednu rolu, da li za dvije...
I onda se pojavi ovo. Kao da su mi čitali misli.
Super stvarčica za geek populaciju

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2025., 22:31   #703
tintin
Premium

tintin's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Zanima me neko rješenje za filtraciju zraka pa sam neletio na ovo.
Ima netko iskustva radi li to dobro ili da idem na nešto drugo?
Može i preporuka nekog rješenja.
Imam P1S...
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2025., 10:24   #704
tintin
Premium

tintin's Avatar

Zanima me koji je ispravni smijer puhanja ventilatora kučišta za p1s (onoga odostraga).
Moj trenutno koliko vidim vuče zrak izvana i puše u kučište.
Da li je to ispravno ili treba okrenuti ventilator da puše zrak iz kučišta van?
Staro 12.10.2025., 10:43   #705
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Nemam ga al meni to zvuci kontra intuitivno, zar nebi trebalo taj zrak iznutra, kroz filter, vanka
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2025., 11:42   #706
tintin
Premium

tintin's Avatar

Malo sam sad više nešto našao o tome i sad je pitanje kako i što je kod mene u pitanju.
Nakima je orginal Bambu filter sa aktivnim ugljenom bio problem pa kad ga maknu ili stave modani onda puše van iz printera.
U nekim slučajevima kad se part (aux) fan ugasi onda opet puše prema van.
Jedno od rješenja bilo je i da se zadnji poklopac na dijelu koji pokriva ventilator ispili da ne pruža otpor.
Čekam da se Bambu support javi pa da onda vidim u kojem smijeru krenuti dalje.
Nemam sad vremena isprobavati ovo sa i bez filtera i aux ventilatora, ali kad ulovim vremana probat ću to svakako.

EDIT:

Izgleda da je ovakvo ponašanje ventilatora očekivano ovisno o uvjetima u kojim radi.

Evo odgovora supporta
Citiraj:
The fan on the back of the chassis is designed for exhaust or temperature control, and it only expels air outward.
The blades of axial fans are designed with aerodynamic principles in mind, resulting in a higher linear velocity at the outer edges compared to the inner edges. This creates greater air pressure at the outer edges and lower pressure at the inner edges. When airflow resistance increases in the ventilation duct (such as when an activated carbon filter is added), this pressure difference may cause air at the outer edges of the exhaust vent to be drawn back toward the inner edges, creating a backflow effect. However, the net airflow remains outward.
Below are some details about axial fans, provided for your reference if you're interested:
Basic Characteristics of Axial Fans
  • High airflow, low pressure head : Axial fans are designed to deliver significant ventilation volume under low-pressure conditions, making them ideal for applications that require substantial airflow without high pressure demands.
Impact of Airflow Resistance on Fan Performance
  • Without activated carbon : When ventilation resistance is low, the fan operates at its optimal point, delivering maximum airflow.
  • With activated carbon added : The activated carbon increases resistance in the ventilation duct, altering the fan's operating state. To overcome the added resistance, the fan may increase speed or adjust blade angles, typically resulting in reduced airflow but increased pressure.
  • "Internal recirculation" phenomenon : As airflow resistance rises, the internal air movement may become unstable. Due to the difference in radial linear velocity (higher at the outer edges), a pressure gradient forms within the fan. This gradient can cause some air to flow back from the exhaust vent to the intake, creating what is known as the "internal recirculation" phenomenon.

Zadnje izmijenjeno od: tintin. 13.10.2025. u 07:52.
Staro 22.10.2025., 18:58   #707
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
U proteklih godinu dana sam na makerworld.com stavio 23 modela; većinom neke sitnice koje nisam pronašao za skinuti s interneta pa sam si modelirao po svojoj volji.
Nakon godinu dana imam 1.3 k Model Downloads, 891 Model Prints, 65 Boosts Received. To mi je sve skupa donijelo 3,796 Total Points - što je 7 kupona po 40€. Skupljam još bodove dok se ne skupi za ozbiljniji printer od ovoga A1 mini kojega imam.
cane je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2025., 13:15   #708
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
Pitanje samo dal buš ih mogao odjednom sve zajedno iskoristiti ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2025., 16:10   #709
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Citiraj:
Autor Nbdy32 Pregled postova
Pitanje samo dal buš ih mogao odjednom sve zajedno iskoristiti ...
Koliko sam čitao po netu iskustva do sada je išlo bez problema.
Staro 24.10.2025., 22:09   #710
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor cane Pregled postova
U proteklih godinu dana sam na makerworld.com stavio 23 modela; većinom neke sitnice koje nisam pronašao za skinuti s interneta pa sam si modelirao po svojoj volji.
Nakon godinu dana imam 1.3 k Model Downloads, 891 Model Prints, 65 Boosts Received. To mi je sve skupa donijelo 3,796 Total Points - što je 7 kupona po 40€. Skupljam još bodove dok se ne skupi za ozbiljniji printer od ovoga A1 mini kojega imam.
Editiraš stl ili tražiš ekipu koja uploada u nekom formatu koji se da lakše editat?
Staro 26.10.2025., 11:19   #711
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Editiraš stl ili tražiš ekipu koja uploada u nekom formatu koji se da lakše editat?
Izmodleiram svoj part, export kao stl i kod uploada stavim i 3mf iz Bambu Studia.
Staro 26.10.2025., 22:11   #712
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

koje programe koristite za modeliranje?
ja sam se navuka na meshmixer, no opet gledam postoji li neki možda bolji alat?
Jel koristi itko blender? jel se isplati proći kroz učenje?
Staro Danas, 07:46   #713
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Na poslu 3D modeliram već skoro 20 godina pa je moj 3D put:
ProE starije verzije, nisam baš puno radio u Creo Parametric i odnedavno se učim Solidworks.
blender sam probao ali pošto sam naučen na inženjersko skroz definirane sve dimenzije modeliranje mi je jako neprirodno u blenderu samo modelirati razvlačiti dimenzije, površine, uglove simo tamo. Ali razumijem da to ima smisla za modeliranje neinženjerskih stvari.
Staro Danas, 09:40   #714
Moshus
Premium
Moj komp

Moshus's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
slično kao kolega iznad... bavim se 3D modeliranjem preko 20 godina, ali isključivo u CAD programima (nazovi inženjersko modeliranje). U organskom modeliranju (nazovi umjetničkom) nisam dobar jer nisam u stanju izmodelirati npr. nekakvu ljudsku figuru, lice, zmaja i slično iz nule, nemam taj umjetnički dar. s druge strane mogu dosta dobro izmanipulirati postojeće organske modele, mikasti ih, 3 različite figure izblendati u 1, itd. i za to također koristim Meshmixer. Odličan program za manipulaciju modela u mesh formatu (stl i drugi). većinom ga koristim za popravljanje modela (ovi sa interneta su u 90% slučajeva neupotrebljivi za 3D print), i kombiniranje više različitih modela. Meshmixer je odličan program za ono što meni treba, vrlo jednostavan, ali mana mu je što je dosta bugovit, vrijeme ga je lagano pregazilo i već neko vrijeme je abandonware, odnosno nema podršku.
i ja već neko vrijeme tražim alternativu za njega, ali ju nisam našao. svi ti softwarei ala Blender su puno kompleksniji, sa bezbroj opcija i nešto što u Meshmixeru napravim u 2 koraka tamo moram prolazit kroz bezbroj opcija i koraka. Blender je kudikamo jači program za organsko modeliranje (Meshmixer uopće nebi ni preporučio za modeliranje iz nule) za onoga tko stvarno zna raditi u njemu, ali bolju alternativu od Meshmixera, za ono što meni treba, još nisam našao.

Zadnje izmijenjeno od: Moshus. Danas u 15:26.
Moshus je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na