Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.09.2025., 00:13   #1051
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Danas sam se cuo s brokerom iz Intercapitala, dobio sam mail s uputama i u jednom koraku traze fotku kartice tekuceg racuna... Malo prije zasjedam na prijestolju, tamo di su se i najhrabriji usr... i padne mi jedna stvar na pamet, obzirom kako brzo uzimam stambeni kredit, na svaki svoj financijski korak moram jako paziti sta radim neko naredno vrijeme... I sjetim se, zar nije da banke kada je u pitanju davanje kredita, "mrze" viditi ako neko ulaže i kupuje crypto, igra lutriju, trejduje online t212 i ibkr (kockaju se), cime postaju "spekulanti" kojima bi mogli i NE odobriti bilo kakav kredit... Zato kada uzimam nesto na binance i t212 - sve odradujem preko Revoluta iskljucivo, tako da mi matična banka ima sto manje uvida u to "sta radim sa svojom placom"... Sta mislite o tome? Da kontaktiram i banku i intercapital da to sve double checkiram, sve za svoju sigurnost, da ne bi bilo da ukenjam samoga sebe nehoticno?
Staro 17.09.2025., 00:30   #1052
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Koliko sam cuo, mrze online kockanje, ali prvi glas da mrze uplate na revolut, t212 i sl, za koje uvijek mozes izvuci transakcije i "opravdati" se, ne? U tom slucaju smo svi ovdje "pali" na zahtjevu za kreditom, a to bi bilo jako lose
Staro 17.09.2025., 06:40   #1053
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Nemoj se iznenaditi ako će te tražiti ispis transakcija sa Revoluta, jer znaju raditi i to.

Tako mi je bilo rečeno u HPBu prije par mjeseci
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2025., 08:07   #1054
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Ma nemoj me zezati?
Jer svaki put kada dobijem placu,
Ja si je mudro prebacim na Revolut
I onda sibam Crypto, T212, lutrija.hr, a sada po novom i InterCapital... Ovo mi je bas wooow vijest? :headexplode:
Staro 17.09.2025., 09:03   #1055
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Banke ne vole rizik, a kockanje je njima rizik. Ako je vjerovati bankarici (Erste) s kojom sam pricao o stambenom, ali nismo isli "do kraja", njima nije o glavu da ti daju kredit i radije ce ga odbiti ili ti srusiti rejting ako tako procjene. Cak i sa hipotekom njima nije u interesu progledati kroz prste.

Mozda ce ih tih x transakcija potaknuti da te malo vise procesljaju, a mozda te samo odbiju. Sudeci sto ljudi pisu po netu, moguca su oba scenarija.

Neki pisu da trebas biti "cist" unazad 6-12mj, al to vjerojatno ovisi od banke do banke.

Osobno zadnjih 6-7 godina vodim zdrav financijski zivot bas zbog toga jer smo planirali stambeni kredit. Nisam se htio uopce dovesti u situaciju da me hebu zbog nekih gluposti koje ne mogu opravdati kao normalno trosenje para.

Tada kad sam pricao s bankama nisam bio u investicijskim vodama pa ne znam nista o tome.
Staro 18.09.2025., 10:23   #1056
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

ok, ali šta spada u "kockanje" - hrvatska lutrija - naravno, crypto - se također smatra špekulacijom
ali recimo t212 i ibkr i intercapital - spadaju li oni u kocku/špekulaciju? ako ćemo biti SKROZ LOGIČKI - onda je to sve jedan te isti "koš"?
eto, zato kada dobijem plaću na tekući, ja si odmah prebacujem na revolut -> i nije mi palo na pamet da me moja matična banka, kada je u pitanju kredit, IMA zapravo pravo tražiti "daj ti nama ispise i s Revoluta kojeg vidimo po izvodu da koristiš..." uau...
A kaže mi frend, "oni su ti ionako svi umreženi, nema veze šta je LT i bez tvog izvoda matična banka vidi di trošiš lovu s Revoluta"...
uglavnom -> moram spomenuti da su za lutriju to manji iznosi, tipa 20-ak eura u šest mjeseci...
Staro 18.09.2025., 10:39   #1057
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Valjda te neće jebat za 20 eura, ja sam imao uplate na aircash jer sam preko njega plaćao račune bez provizije pa me ništa nisu pitali. Ali mislim da ti je bolje slati love na revolut koliko je potrebno a tekući držati u stalnome plusu, tako ćeš biti manje sumnjiv i imat će bolji uvid, i vidjet će da imaš love pa neće toliko kopati.
tiki66 je online   Reply With Quote
Staro 18.09.2025., 11:04   #1058
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

da, da, upravo mi je to i cilj i to i radim cijelo ovo vrijeme...

EDIT: zna li tko šta o ovome novome?

https://eatfruitinvest.com/sr/proizvod/kruske/
https://eatfruitinvest.com/sr/proizvod/lesnici/

jel stvar legit ili nešto fejk a.k.a prevara?

EDIT: prevara

EDIT: gleda li itko ovu temu, a možda da nema account na trading212? imam još dvije pozivnice neiskorištene za "pozovi prijatelja", pa da upiknemo i vi i ja nekakvu siću, pa makar bilo 10€ svako u dionicama, šta fali ...ako bude bio netko zainteresiran, neka se javi u inbox, samo nakon šta potvrdite svoje podatke i identitet, trebali biste položiti na t212 račun 10 €urića

Zadnje izmijenjeno od: ALiEN17. 23.09.2025. u 19:42.
ALiEN17 je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2025., 21:20   #1059
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Kakav rast AMD-a danas (25%).

Ušao na 93$ i 116$...htio prodat danas na 222$ i ući ponovno na 210$...naravno nisam...sad je 206$...
listerstorm je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2025., 21:52   #1060
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
QBTS dere guzove, BKKT također…. Prodao 50 komada QBTS dosta nisko jer mi je trebalo za auto, uzeo ponovo 25 kom na $23, sad je $35
Staro 07.10.2025., 21:10   #1061
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
uff..to je prešpekulativno, čak i za mene

Prodao sam AMD jučer nakon onog rasta (sreća da sam ušao proljetos na 95 pa onda još nekoliko puta od 120 - 160)...ne ulazi mi se sad na preko 200...ipak je nvidia bolji proizvod s puno boljim P/E....

anyway...sav AI tech portfelj mi je poskupio...ne znam što da dokupim

TSMC? Nvidia? Broadcom?

Ili svega po malo
listerstorm je offline   Reply With Quote
Staro 08.10.2025., 09:01   #1062
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Nema špekulacije, samo up!
Staro 16.10.2025., 14:31   #1063
Chandler
Premium
Moj komp

Chandler's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Planiram napraviti neki oblik štednje za svoju kćer (nadam se da nisam skroz fulao topic)....

I sad... U što investirati ?

Zlato je skupo, ove neke dječje štednje u bankama su katastrofa...
Pa sad razmišljam o nekom nisko rizičnom fondu, možda stambena štednja, životno osiguranje itd....
Još mi se ovi trezorci što idu od države svako malo čine možda neloša stvar...

Neki prijedlozi ?
Chandler je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2025., 14:43   #1064
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Chandler Pregled postova
Planiram napraviti neki oblik štednje za svoju kćer (nadam se da nisam skroz fulao topic)....

Zlato je skupo, ove neke dječje štednje u bankama su katastrofa...
Pa sad razmišljam o nekom nisko rizičnom fondu, možda stambena štednja, životno osiguranje itd....
Još mi se ovi trezorci što idu od države svako malo čine možda neloša stvar...

Neki prijedlozi ?

1. Zlato je sada stvarno skupo, mislim da je dosegnulo all time high, ali tko jamči da ti neće otići u idućih par godina duplo, kao što se sada desilo.
Možda 10-15-20 % držati u zlatu, čisto za svaki slučaj.
Ako sve propadne, zlatno će držati vrijednosti.

2. Držao bi u 2-3 etf fonda 60 % preostalog novca, i svaki mjesec uplaćivao neku cifru koju mogu si priuštit. Obavezno Akumulirajući fond.
Jedan koji se temelji na EU tržištu, jedan koji se temelji na USA tržištu.

3.10-20 % novca u neki rizičniji fond.

Ako ima viška novca, onda dio u nekretnine.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2025., 17:06   #1065
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Zlato je solidna opcija koja za sobom povlaci niz "pitanja" (barem u mojoj glavi) - gdje ces ga cuvati. Ako je u trezoru, onda je pitanje troska. Ako je doma onda je pitanje sigurnosti. Drzati u sefu, ili u kutiji od domacica, pa nadalje ono sto mene uvijek brine je tko ce sve jednog dana saznati da imam doma zlato, da ne ode taj podatak predaleko pa jos fali da ti hasisari navale na vrata. Ja osobno ako i budem imao zlato, necu to govoriti ni vlastitoj zeni ne zato jer joj ne vjerujem nego sto manje ljudi zna, to bolje. Naravno, ako odes sa ovog svijeta ostavis neki trag o tome kroz Google inactivity manager ili sl.

Ja sam maloj odlucio stediti preko Finaxa, pa sta bude bude. Tamo joj uplatim sve te poklone od nonica i mjesecno neku cifru koje mi nije zao. Slozis trajni nalog i zaboravis na to. Dali smo si rok do njene 18te. Jedino sam odlucio ostaviti racun na moje ime, ako nam gluho bilo budu trebale te pare da ih mozemo povuci. U suprotnom, ako racun glasi na nju, situacija je kompliciran(ij)a. Ako ti odes sa ovog svijeta, tvoj racun u Finaxu je lako nasljediv
Staro 16.10.2025., 18:41   #1066
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Štednja u zlatu za mene osobno može ići isključivo virtualno u obliku nekog ETF jer mi sve drugo što fizičko zlato nosi predstavlja problem i čini dodatni trošak. Cijena je trenutno takva kakva je, ali i 2021. je bila jednako visoka kao danas, pa je cijena danas 100% od 2021. razina. Ipak, koliko je god zlato svima u ustima što naravno ima veze s tim rastom treba imati na umu da je od 2010 do 2020 cca stagniralo

Osobno bi radije išao na nekakav (world) ETF ili sa cijelim portfeljom ili sa velikom većinom istog, a onda da manji dio tog portfolija bude neki agresivniji ETF ili zlato ili kriptovaluta (BTC ili eventualno ETH, ne sad nekakavc DOGE ili štagod) ili pojedinačna dionica, ali to su sad već finese i nešto što je primjerenije za nekog iskusnijeg investitora.

Stambene štednje, životna osiguranja i sl. bi iskreno preskočio jer mi se to u prošlosti sve pokazalo kao shit, trezorci/obveznice/oročenja su ok za neki novac koji imaš i želiš ga blizu sebe i lako dostupnog sa malim rizikom, a opet da nešto "radi", odnosno da ti je prinos tipa 2%, a ne 0%. Osobno tu držim većinu nekog emergeency fonda. Nije mi to baš instrument za "pravu" štednju, ali bolje i to nego ništa imho.

CPU: AMD Ryzen 5 1600X MHz - cooling: Corsair H100x
MBO: MSI B450 Gaming Plus
RAM: 2x 8 GB DDR4 G.SKILL 3000 MHz (Aegis F4-3000C16D-16GISB)
VGA: Asus GeForce 970 4 GB STRIX
HDD: SSD Kingston 256 GB [KC400] || Toshiba 3 TB [DT01ACA300]
Case: NZXT S340 - Rear exhaust 120mm - 7V
PSU: Corsair RM550X 550W

Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga

CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2025., 19:32   #1067
Garak
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor Chandler Pregled postova

Neki prijedlozi ?
www.finax.eu

Ja sam kreirao stednju za svoju kcer i trajni nalog svaki mjesec. Obzirom da je ne dugi rok odabrao sam portfelj 100% dionice i 0% obveznice. Preporuka.
Garak je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2025., 20:48   #1068
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Iskreno, trenutna eksplozija cijene zlata me zabrinjava. Takve stvari se događaju pred ratove.

Trenutno 4291 USD, što je ogromnih 55% year to year.
Ono što me zabrinjava su fundamenti tržišta koji su to omogućili. Uvijek možemo gledat povijesne grafove, ali ovaj put zaista jest drukčije i rast nema veze sa sličnim kod krize 2008./2009.
Čini mi se da ljudi koji očekuju da će bacat novce u S&P 500 i imat prinose kao zadnjih 30 godina slijedećih 30 godina.....mislim da im slijedi ružno prizemljenje. Volio bih da sam u krivu
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2025., 21:03   #1069
Psycho
Master Of Disaster
Moj komp

Psycho's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
rast zlata definitivno naglasava da je big market odlucio da zlato ima vecu intrinzicnu vrijednost od BTC-a kao sto se naglasavalo. A ako vidimo da su se neke "war machine" dionice utrostrucile u zadnjih 12 mjeseci, nije daleko da od takvih povijesnih situacija gdje su se zapocinjali malo veci ratovi.

ovo su cherry picked tako da ne mislite da su sve ratne kompanije otisle u nebo. vecinom su se digle kompanije koje su se najvise istakle u novom tipu ratovanja sto je pokazao rat ukrajine i rusije.

a ovo za njemacku marku prema zlatnoj marci, nakon drugog svjetskog rata je njemacka sama izazvala devaluaciju zbog "duga" kojeg bi trebala platiti u njemackim markama tako da im je bilo pametnije devaluirati marku prema zlatu i "otplatiti" dug bezvrijednim novcem iako ni sama drzava nije bila u bajnom statusu da odrzi vrijednost cak i da im to odgovara.

osobno i dalje imam AMD, Nvidiu, ASML, TSMC u portfelju s tim da sam malo prosirio na druga polja kao energija i luksuzna roba.
Staro 16.10.2025., 21:14   #1070
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Čini mi se da ljudi koji očekuju da će bacat novce u S&P 500 i imat prinose kao zadnjih 30 godina slijedećih 30 godina.....mislim da im slijedi ružno prizemljenje. Volio bih da sam u krivu
Ne kažem da nisi u pravu, ali otkad sam ja na marketu generalno je slična priča... Primjer radi ovaj ETF koji uzimam zadnje 2 godine redovito na mjesečnoj bazi doslovno sam ga valjda 20/24 puta uzeo na -/+ 10% od ATH, ali razlika od ATH koji sam kupio prije 2 godine i ATH danas je dosta velika. Dapače, sad razmišljam kako je tad trebalo ukrcat više novaca, a tad sam razmišljao - jebote kupujem ATH...

Ne usudim se prognozirat što nam donosi 10+ year period, dapače ne usudim se prognozirat ni puno bliže periode, ali između toga da budem u marketu ili van marketa biram u pa kako bude

Periferija

LINK

Staro 16.10.2025., 21:27   #1071
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Autor Mr.Ex.President Pregled postova
Ne kažem da nisi u pravu, ali otkad sam ja na marketu generalno je slična priča... Primjer radi ovaj ETF koji uzimam zadnje 2 godine redovito na mjesečnoj bazi doslovno sam ga valjda 20/24 puta uzeo na -/+ 10% od ATH, ali razlika od ATH koji sam kupio prije 2 godine i ATH danas je dosta velika. Dapače, sad razmišljam kako je tad trebalo ukrcat više novaca, a tad sam razmišljao - jebote kupujem ATH...

Ne usudim se prognozirat što nam donosi 10+ year period, dapače ne usudim se prognozirat ni puno bliže periode, ali između toga da budem u marketu ili van marketa biram u pa kako bude

Ma jasno, oko toga nema dileme. Najgore je držat veće količine fiat-a, to erodira zastrašujućom brzinom. Htio ne htio moraš u nešto uložit, osim ako nemaš ništa za ulagat, onda nemaš takvih briga
Staro 16.10.2025., 21:38   #1072
Izet Fazlinovic
Premium
Moj komp

Izet Fazlinovic's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
A 3. mirovinski stup, max onoliko da pokupis poticaje?
Izet Fazlinovic je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2025., 22:39   #1073
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Po mom misljenju no brainer, pogotovo dok ti firma moze placati iz bruta i dok drzava daje poticaje (poticaji se osjete u pocetku, kasnije postanu kap u moru). Al to je mirovinski stup, nema izlaza do 55. itd..., a i izlaz je takav da ne mozes dignuti svu lovu, barem RMF ne moze.

Finaxov PEPP recimo nudi isplatu cjelokupnog iznosa nakon 55., ali nema drzavnih poticaja i poslodavac ce ti vjerojatno odbiti placati to iz bruta jer najcesce imaju ugovore s nekim od HR fondova. PEPP je jos dosta mlad proizvod na trzistu.
Staro 17.10.2025., 07:28   #1074
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Ne vjerujem da može za kćer otvoriti treći mirovinski stup...
tiki66 je online   Reply With Quote
Staro 17.10.2025., 08:39   #1075
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Za kcer ne moze, ali on nije ni autor tog upita. Isao sam za tim da se nadovezuje na prethodne postove kako bolje ulagati, a da ne drzis pare u carapi.
Staro 17.10.2025., 10:27   #1076
the.elles.d
Registered User

Datum registracije: Jul 2010
Može se za bilo koga otvoriti 3. mirovinski stup. To nije vezano za godine odnosno radni odnos.
the.elles.d je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2025., 10:37   #1077
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Ma jasno, oko toga nema dileme. Najgore je držat veće količine fiat-a, to erodira zastrašujućom brzinom. Htio ne htio moraš u nešto uložit, osim ako nemaš ništa za ulagat, onda nemaš takvih briga

Citiraj:
Autor Izet Fazlinovic Pregled postova
A 3. mirovinski stup, max onoliko da pokupis poticaje?
Valjda svaki ETF će ti napravit više nego DMF pa nisam oduševljen s tim da mi to bude primarna/jedina investicija, ali s obzirom da država daje nemali poticaj tko god ima tih 700ak eura viška godišnje je lud ako ne otvori DMF i uzme te novce

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Za kcer ne moze, ali on nije ni autor tog upita.
Ne znam može li otvorit DMF na dijete, ali ja bi uvijek tu štednju za dijete (biloa DMF ili bilo što drugo) otvorio na sebe iz čiste jednostavnosti, a onda se to lako kasnije migrira na dijete kad dijete postane čovjek

Periferija

LINK

Staro 17.10.2025., 10:39   #1078
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

I stand corrected, postoji rubrika u ugovoru "zakonski skrbnik" (u slucaju RMF-a).
Staro 17.10.2025., 10:45   #1079
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

3. stup je u isto vrijeme i nobrainer i no-go. Šta će mi maloj 20k € koji će vrijedit 500€ u trenutnoj vrijednosti sa 55 godina. Nešto sa 20-25-30 je bolja opcija, ali ta bi lova trebala bit udaljena od mene tj. nedostupna meni
Staro 17.10.2025., 10:56   #1080
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Da, takvi fondovi koji imaju prinos niži od inflacije baš i nemaju smisla. Onda bolje kupit zlatnik i to je to, ne treba izmišljat toplu vodu, to se radi zadnjih par tisuća godina
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na