|
![]() |
#4562 | ||
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Ispada da je (unatrag nekoliko stranica) aktualna Clear Linux situacija bila samo uvertira u konkretne poteze za ubacivanje u rikverc. ![]() Citiraj:
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4563 | ||
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Ovo mi ne sluti na dobro...
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4564 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
malo sam sinoć isprobava desktop environmente, i apsolutno mi nije jasno zašto se uzdiže taj KDE. Taj grozni font, seljački UI, stvarno je loše napravljeno. Trude se napraviti tu neki fluidni, vau efekt sa svim forama, a na kraju im sve seljački izgleda. Gnome je puno uglađeniji i finiji, zaista su se potrudili oko izgleda, puno je uniformnije. A meni osobno najljepši je - Zorin OS, koji je naravno skin Gnomea, stvarno super izgleda. Proba sam čak i Deepin OS, koji je užas i pun mušica, a složen na stable debianu. Tko zna šta su sve kinezi sjeb*ali unutra.
![]() |
#4565 | |
White Rabbit
|
Citiraj:
A gle...KDE vs. Gnome je stvar osobnog ukusa. KDE je za ekipu koja zeli sve moguce opcije vidjeti na vidjelu dok je Gnome cista suprotnost jer idu na totalni minimalizam. Obje strane katkad pretjeruju al eto , svakom svoje. Kaj se fontova tice osobno uvijek puknem TTF fontove sa Windoza i meni izgleda ok. Evo primjer OpenSuse Leap 16 sa KDE 6.4.2: ![]() Kak ti to izgleda kaj se fontova tice? Kaj se tih "child" distri tice...kad tad svaka od njih se zasere, zato se uvijek drzim originala. Neda mi se gubiti vrijeme na potencijalne bugove, radije sam kreiram isto ili slicno rijesenje zbog kojeg bi mi odredena distra bila interesantna na vanilla distri , bar znam sto imam, kako funkcionira i kako popraviti kad se skrsi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4566 |
PRO
|
Otvori file manager pa pogledaj kako izgleda, primjerice. Meni dosta grozno. Plus mi je sta sam većinom u terminalu, ali opet, oni rijetki trenuci....bljak.
![]() |
#4567 | |
White Rabbit
|
Citiraj:
To ti dosta ovisi o distri, grafickim driverima (nvidia / amd/ intel) u kombinaciji sa x11/waylandom, bar u mom iskustvu. Na primjer u distrama tipa Arch sam se morao vise pomuciti da dobijem ovako ugladene fontove nego na OpenSuse koja slovi kao jedna od najboljih KDE distri (iako trenutni Leap 16 nikako nemogu preporuciti niti za desktop niti za server). Opcenito je najcesce slucaj da po defaultu je Linux losiji po tom pitanju od Windoza ali kao sto vidis gore - da se to pokrpat jednostavno. Dodaj mu Windows TTF fontove pa vidi jel bude razlika nakon reboota. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4568 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Da, i ja imam Windows 11 fontove (stavio sam ih u /usr/share/fonts/win11fonts/) i izgleda relativno ok. Arch/Openbox/X11/nvidia: ![]() $HOME/.fonts.conf Code:
<?xml version='1.0'?> <!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "urn:fontconfig:fonts.dtd"> <fontconfig> <match target="font"> <edit mode="assign" name="antialias"> <bool>true</bool> </edit> <edit mode="assign" name="embeddedbitmap"> <bool>false</bool> </edit> <edit mode="assign" name="hinting"> <bool>true</bool> </edit> <edit mode="assign" name="hintstyle"> <const>hintslight</const> </edit> <edit mode="assign" name="lcdfilter"> <const>lcddefault</const> </edit> <edit mode="assign" name="rgba"> <const>rgb</const> </edit> </match> </fontconfig> Code:
gtk-xft-antialias=1 gtk-xft-hinting=1 gtk-xft-hintstyle=hintslight gtk-xft-rgba=rgb |
![]() |
![]() |
![]() |
#4569 |
White Rabbit
|
Ja samo kopiram sve u /usr/share/fonts/ i refresham cache ![]() Code:
fc-cache -f -v |
![]() |
![]() |
![]() |
#4570 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
samo lupim u terminalu Citiraj:
![]() |
![]() |
#4571 |
White Rabbit
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4573 |
Premium
|
![]() |
#4574 | |
White Rabbit
|
Citiraj:
Samo da ne zavrsi ko LiMux... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4575 |
Premium
|
![]() |
#4576 |
PRO
|
Winboat testiran: - copy paste bi bilo dobro implementirati - shared folder ne radi, ni na ubuntu ni na debianu, nisam proba fedoru - brzina toola adekvatna, no naravno, buduci da nemam shared folder, dzaba mi saveati nešto, ne mogu do toga osim preko ftp servera (boring). Alternativa mi je u konfu sloziti neki data folder, sto nije out of the box. - random neki glitchevi, no u suštini, da mi radi shared folder bilo bi topcic. Ocjena 7/10.
![]() |
#4577 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Znaci samba/FTP prema npr NAS-u radi, ako sam dobro shvatio? Ali nema sheranja izmedju Winboata i hosta, lokalno? Nisam jos probao kako radi, pa samo prikupljam info.
![]() |
![]() |
#4579 | ||
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Poigrao sam se sa CachyOs malo. KDE tamo izgleda lijepo. Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4581 |
PRO
|
![]() |
#4582 |
White Rabbit
|
Posto je ispod haube Docker...cekiraj mrezne rute i prava. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4583 |
49%winner
|
Za vikend sam si opet dao gusta za linux desktop i ovaj put probao Pop OS. Takodjer, za promjenu, krenuo sam od igara umjesto fokusa na appove. Kroz zadnjih par godina sam vec vise puta probao razne distre u nadi da cu se mozda i skrasiti, putem zabaviti i malo mozgati. Svaki put do sad me linux samo sutirao u jaja ![]() Ugl sve divno krasno, ali me na prvom koraku poceo zezati i session se opet pretvorio u endless debugging... I proletio vikend. Steam radi, igre rade, proton/proton-ge, all good. Ali dobiti zvuk u igrama preko bt sluski, pa nikako. Probao Mint, ista stvar. Drljao po tome, pulseaudio, pipewire, razni protoni - i stvar napokon proradi! Super! Ajmo sad dignuti sve od nule i replicirati korake - i sad vise ne radi. I opet sam odustao, a nisam ni poceo. Znaci cim taknem linux svaki put do sad me neke elementarne stvari zakoce i popapaju svo vrijeme. Lack of skill + high expectations, valjda, ne znam. Koliko puta ste vi prelazili na linux prije nego ste si priznali "vrijeme je da mi bude daily driver". Nikako se ne mogu oteti tom dojmu da na winsima instaliram 10 appova i one rade, pa tjedan dana provedem fino podesavajuci Winse kroz gui - ali barem mogu normalno koristiti komp. Na linuxu do sad uvijek zapnem na prvoj prepreci, izgubim x dana a da nisam ni zagrebao povrsinu kamoli dosao na razinu "ovaj OS je napokon spreman da ga koristim". Moze biti i da je do godina, 40te su mi blizu ![]()
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 13.10.2025. u 09:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4584 | |
White Rabbit
|
Citiraj:
43 kod mene. Zadnjih 20 godina je Linux uvijek instaliran na glavnom kompu, al ne uvijek sam. A gle - osobno ga prihvacam kakav je jer su mi prednosti i desktop iskustvo (Gnome prije svega) drazi od dosadasnjih Windows implementacija (da znam da se nece mnogi slozit sa mnom ali - meni odgovara). Drugo...s obzirom na iskustvo koje imam vec znam koji saraf trebam pritegnuti kad nesto ne radi kako treba ili barem u kojem smjeru trebam istrazivati. Al vecinu tog iskustva sam stekao prije 30-e ![]() 1. C&C Remastered ne radi sa AMD grafom cak ni na Windozama, ali tamo bar imam workaround koji funkcionira. Na Linuxu ga nisam uspio upogoniti 2. Assetto Corsa. Noviji updejtovi su poceli krsiti pokretanje igre koja je ionako malo zeznuta sa upogoniti bez modova. Za sve ostalo mi na Fedori nista ne fali. Sve radi, nista ne smeta i nemam problema ni sa kompom ni sa OS-om. Na lap sam neki dan experimentirao sa raznim Linux distrama i BSD-om , na kraju sam gore ostavio Debian (testing). Out of the Box - radi ok iako nisam bas zadovoljan kako fluidno GUI interakcije prozora (Gnome+Wayland na Intel iGPU) rade. Jos se malo moram poigrat s tim kad bu mi se dalo. To je samo stroj za surfanje + pisanje koda i testiranje na glavnom kompu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4585 |
PRO
|
ja sam se isto zajebava sa zvukom, spasija me pipewire. E sad, što tebe muči, ne znam, no definitivno nisam dugo vremena potrošija (10ak min). Meni je doma windows (radi mira u kući), ali poslovni laptop mi je mac + fedora i tako je već nekih 16 god, for better or worse. Još uvik me zna iživcirati, ali šta Tome kaže, naučiš se sa tim mušicama, kao i kod windowsa.
![]() |
#4586 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Meni je Kubuntu rock solid, valjda zato što sam još uvijek na 22.04 LTS ![]() Isto ko i sa Firefoxom, ESR verzija FTW! Windows 10 LTSC IOT, ko zna, zna. Stara koka, dobra juha.... nek se mlađarija igra s pilićima. Zadnje izmijenjeno od: kopija. 13.10.2025. u 11:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4587 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Kao što kolege kažu linux je kompromis, s vremenom se naučiš nositi sa raznim bugovima, i ako koristiš rolling release često novi iskaču. Ali kod mene to je puno manje annoying nego novije verzije Windowsa koje se pokušavaju praviti pametni a-la macOS, i to je ono što me u godinama počelo iritirati. Što se tiče bluetootha ja sam odustao od Pulse/pipewire/bluez prije koju godinu i kupio sam ovaj dongle: https://en.creative.com/p/accessories/creative-bt-w3 Ima i novijih verzija (BT-W5, BT-W6), mislim da i UGREEN ima svoj ali nisam ga testirao. Sistem vidi ovaj dongle kao običnu audio karticu, a dongle se paira sa slušalicama čim se upali. Znači radi i sa ALSA, sistem ni ne zna da zvuk ide preko bluetootha. Mana je što ne radi sa mikrofonom (iako ima neki HFP mod, ali ne radi sa mojim AirPodsima). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4588 | |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Sad kako istice support ne mislim koristiti njihove cloud gluposti, jer sve sam hostam, tako da sam uzeo novi Dell XPS 13 9350 gdje sve leti na Ubuntu, to necu ni dirati, sve radi osim fininog certifikata, na mail se nisu udostojili ni odgovoriti, tako da to otkazujem sve i prebacujem se na nekog drugog providera. Na starom laptopu XPS 13 9360 12/2017 to je 8gen 16gb rama se windows 10 vukao i trzalo je sve kao da je stara krama, napravio sam reinstall i kako imam home verziju docekala me poruka instalacija se nece nastaviti bez Internet veze, to mi je samo olaksalo da bootam Mint (debian verziju) i instaliram Mint. Sve radi bar 2-3x brze i baterija traje bar duplo, a multimedia radi odlicno, sad mala hoce roblox, to ce biti test, da li cu uspjeti sa i7 8550U i sa intel grafikom dobiti to smece da radi na prihvatljivom FPS-u. Rekao bi da je Linux Desktop spreman za sire koristenje, starijim korisnicima instaliram Mint sa automatski updatovima i backupom i vise ne cujem nista, nema nikakvih problema za ono sto im treba sve im radi odlicno.
![]() |
![]() |
#4589 | ||
49%winner
|
Hvala na komentarima! Citiraj:
pactl info nakon friske instalacije Minta kaze: Code:
Server String: /run/user/1000/pulse/native Library Protocol Version: 35 Server Protocol Version: 35 Is Local: yes Client Index: 78 Tile Size: 65472 User Name: user Host Name: pc Server Name: PulseAudio (on PipeWire 1.0.5) Server Version: 15.0.0 Default Sample Specification: float32le 2ch 48000Hz Default Channel Map: front-left,front-right Default Sink: alsa_output.usb-Creative_Technology_Ltd_Creative_BT-W3_009D099F003C0002-00.analog-stereo Default Source: alsa_input.usb-Creative_Technology_Ltd_Creative_BT-W3_009D099F003C0002-00.mono-fallback Cookie: 9292:f3b6 Citiraj:
![]()
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 13.10.2025. u 12:08. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|