Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.10.2025., 10:44   #4561
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ovo izgleda top, tnx za share!
Staro 09.10.2025., 16:45   #4562
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Ispada da je (unatrag nekoliko stranica) aktualna Clear Linux situacija bila samo uvertira u konkretne poteze za ubacivanje u rikverc.
Citiraj:
Intel's open-source strategy is changing at odds with the ethos of ppen-source
Citiraj:
Intel's open-source leadership over the past two decades is rather undisputed: AMD has since ramped up their open-source efforts too with the continuing successes of Zen and their other products, but in the pre-Zen era there was absolutely no comparison that Intel did more than their lead rival around Linux/open-source. Intel also has done a lot more open-source work than the likes of Arm, RISC-V vendors, and other CPU ISAs/organizations with just the possible exception of IBM. Intel's open-source software strategy though has been clearly changing given the corporate struggles and subsequent restructuring at the company. Intel has been losing significant numbers of their Linux/open-source software engineers over the past year as has been covered in many articles.

To much frustration given my passion for Intel open-source over the years, last week at the Intel Tech Tour in Arizona statements were made that Intel will look at limiting/refraining from open-source contributions if in effect it means potentially helping their competitors or rather how to position open-source for Intel more favorably from their competition. The company needs to figure out how to make open-source more of an advantage to Intel and not its competitors. These words were bad enough to hear from any Intel executive given the company's vast open-source history, and not from some Windows-focused client representative but from a data center executive.

Intel's Clear Linux project ran great on AMD x86_64 hardware, countless compiler and kernel optimizations helped both Intel and those from other hardware vendors, Intel's prior SVT-AV1 / SVT-HEVC / SVT-VP9 projects led to much faster CPU-based video encoding everywhere, the Cloud Hypervisor project started by Intel years ago is now big on ARM CPUs too, the OpenVINO AI toolkit works great on AMD and ARM, Sound Open Firmware as another project started by Intel has since been adopted by several other SoC vendors, various oneAPI software projects work well on AMD / Arm / NVIDIA / IBM hardware, and the list goes on and on of how Intel previously raised the open-source software ecosystem as a whole. Intel's shortcoming wasn't that they invested too much in open-source or helped their competitor software stacks too much but that they failed to deliver the best processors often times for different workloads and customer needs or were too late to the party.

The statements I heard last week were unfortunate and painful and will potentially damage the open-source goodwill Intel established in the community over the past many years. If there was one topic beyond Linux and open-source itself that have been consistent on Phoronix over the past two plus decades, it's been about Intel's open-source contributions.
Izvor: Phoronix
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 11.10.2025., 06:52   #4563
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ovo mi ne sluti na dobro...

Citiraj:
There appears to be a growing tension between what Red Hat and IBM would like to see from Fedora versus what its users and community contributors want from the project. Red Hat and IBM have already come down in favor of AI as part of their product strategies, the only real questions are what to develop and offer to the customers or partners.
The Fedora community, on the other hand, has quite a few people who feel strongly against AI technologies for various ethical, practical, and social reasons. The results, so far, of turning people loose with generative AI tools on unsuspecting open-source projects has not been universally positive. People join communities to collaborate with other people, not to sift through the output of large language models. It is possible that Red Hat will persuade Fedora to formally endorse a policy of accepting AI-assisted content, but it may be at the expense of users and contributors.
↫ Joe Brockmeier at LWN.net
Citiraj:
I’ve been working in the industry and building AI models for a shade over 20 years and never come across “AI slop”. This seems derogatory to me and an unnecessary addition to the policy.
↫ Graham White, as quoted by Joe Brockmeier at LWN.net
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2025., 09:58   #4564
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
malo sam sinoć isprobava desktop environmente, i apsolutno mi nije jasno zašto se uzdiže taj KDE.
Taj grozni font, seljački UI, stvarno je loše napravljeno. Trude se napraviti tu neki fluidni, vau efekt sa svim forama, a na kraju im sve seljački izgleda.

Gnome je puno uglađeniji i finiji, zaista su se potrudili oko izgleda, puno je uniformnije.
A meni osobno najljepši je - Zorin OS, koji je naravno skin Gnomea, stvarno super izgleda.
Proba sam čak i Deepin OS, koji je užas i pun mušica, a složen na stable debianu. Tko zna šta su sve kinezi sjeb*ali unutra.
Staro 11.10.2025., 10:35   #4565
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
malo sam sinoć isprobava desktop environmente, i apsolutno mi nije jasno zašto se uzdiže taj KDE.
Taj grozni font, seljački UI, stvarno je loše napravljeno. Trude se napraviti tu neki fluidni, vau efekt sa svim forama, a na kraju im sve seljački izgleda.

Gnome je puno uglađeniji i finiji, zaista su se potrudili oko izgleda, puno je uniformnije.
A meni osobno najljepši je - Zorin OS, koji je naravno skin Gnomea, stvarno super izgleda.
Proba sam čak i Deepin OS, koji je užas i pun mušica, a složen na stable debianu. Tko zna šta su sve kinezi sjeb*ali unutra.

A gle...KDE vs. Gnome je stvar osobnog ukusa. KDE je za ekipu koja zeli sve moguce opcije vidjeti na vidjelu dok je Gnome cista suprotnost jer idu na totalni minimalizam. Obje strane katkad pretjeruju al eto , svakom svoje. Kaj se fontova tice osobno uvijek puknem TTF fontove sa Windoza i meni izgleda ok. Evo primjer OpenSuse Leap 16 sa KDE 6.4.2:

Kak ti to izgleda kaj se fontova tice?

Kaj se tih "child" distri tice...kad tad svaka od njih se zasere, zato se uvijek drzim originala. Neda mi se gubiti vrijeme na potencijalne bugove, radije sam kreiram isto ili slicno rijesenje zbog kojeg bi mi odredena distra bila interesantna na vanilla distri , bar znam sto imam, kako funkcionira i kako popraviti kad se skrsi.
Staro 11.10.2025., 11:28   #4566
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Otvori file manager pa pogledaj kako izgleda, primjerice. Meni dosta grozno.
Plus mi je sta sam većinom u terminalu, ali opet, oni rijetki trenuci....bljak.
Staro 11.10.2025., 13:54   #4567
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Otvori file manager pa pogledaj kako izgleda, primjerice. Meni dosta grozno.
Plus mi je sta sam većinom u terminalu, ali opet, oni rijetki trenuci....bljak.

To ti dosta ovisi o distri, grafickim driverima (nvidia / amd/ intel) u kombinaciji sa x11/waylandom, bar u mom iskustvu. Na primjer u distrama tipa Arch sam se morao vise pomuciti da dobijem ovako ugladene fontove nego na OpenSuse koja slovi kao jedna od najboljih KDE distri (iako trenutni Leap 16 nikako nemogu preporuciti niti za desktop niti za server). Opcenito je najcesce slucaj da po defaultu je Linux losiji po tom pitanju od Windoza ali kao sto vidis gore - da se to pokrpat jednostavno. Dodaj mu Windows TTF fontove pa vidi jel bude razlika nakon reboota.
Staro 11.10.2025., 14:14   #4568
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Da, i ja imam Windows 11 fontove (stavio sam ih u /usr/share/fonts/win11fonts/) i izgleda relativno ok.

Arch/Openbox/X11/nvidia:

$HOME/.fonts.conf
Code:
<?xml version='1.0'?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "urn:fontconfig:fonts.dtd">
<fontconfig>
  <match target="font">
    <edit mode="assign" name="antialias">
      <bool>true</bool>
    </edit>
    <edit mode="assign" name="embeddedbitmap">
      <bool>false</bool>
    </edit>
    <edit mode="assign" name="hinting">
      <bool>true</bool>
    </edit>
    <edit mode="assign" name="hintstyle">
      <const>hintslight</const>
    </edit>
    <edit mode="assign" name="lcdfilter">
      <const>lcddefault</const>
    </edit>
    <edit mode="assign" name="rgba">
      <const>rgb</const>
    </edit>
  </match>
</fontconfig>
Relevatni dio u $HOME/.config/gtk-3.0/settings.ini
Code:
gtk-xft-antialias=1
gtk-xft-hinting=1
gtk-xft-hintstyle=hintslight
gtk-xft-rgba=rgb
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2025., 14:54   #4569
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Ja samo kopiram sve u /usr/share/fonts/ i refresham cache

Code:
fc-cache -f -v
Staro 11.10.2025., 15:09   #4570
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
samo lupim u terminalu

Citiraj:
apt install ttf-mscorefonts-installer
Staro 11.10.2025., 16:57   #4571
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
samo lupim u terminalu

You win!
Staro 11.10.2025., 17:31   #4572
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

muljate jedan i drugi, to nije jedino šta napravite
Staro 11.10.2025., 17:37   #4573
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
muljate jedan i drugi, to nije jedino šta napravite
Je prije toga instaliram Debian
Staro 12.10.2025., 06:49   #4574
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
German IT news outlet Heise reports [German-language article] that the northern most state Schleswig-Holstein has, after half a year of frantic data migration work, successfully migrated their MS Outlook mail and groupware setups to a FOSS solution using Open-Xchange and Thunderbird.

Stakeholders consider the move a major success and milestone to digital sovereignty and saving costs. This move makes the state a pioneer in Germany. As a next major step Schleswig-Holstein plans to migrate their authorities and administrations desktop PCs to Linux.

Samo da ne zavrsi ko LiMux...
Staro 12.10.2025., 10:28   #4575
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Samo da ne zavrsi ko LiMux...
Samo da ljudima ne kupe F3 licence za mejlove. Ta licenca se ne može postaviti u samostalnu app na kompu dok na mobitel može. Naučio malo kroz teži način u ovih mjesec dana. jbg...
Staro 12.10.2025., 10:35   #4576
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Winboat testiran:
- copy paste bi bilo dobro implementirati
- shared folder ne radi, ni na ubuntu ni na debianu, nisam proba fedoru
- brzina toola adekvatna, no naravno, buduci da nemam shared folder, dzaba mi saveati nešto, ne mogu do toga osim preko ftp servera (boring). Alternativa mi je u konfu sloziti neki data folder, sto nije out of the box.
- random neki glitchevi, no u suštini, da mi radi shared folder bilo bi topcic.

Ocjena 7/10.
Staro 12.10.2025., 10:38   #4577
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Znaci samba/FTP prema npr NAS-u radi, ako sam dobro shvatio? Ali nema sheranja izmedju Winboata i hosta, lokalno?

Nisam jos probao kako radi, pa samo prikupljam info.
Staro 12.10.2025., 17:58   #4578
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Opcija postoji da se sharea, ali iz nekog razloga meni ne radi.
A ti komodno možeš u virtualci na internet, tu nema problema.
Staro 12.10.2025., 18:44   #4579
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Poigrao sam se sa CachyOs malo. KDE tamo izgleda lijepo.

Citiraj:

Citiraj:
Winboat testiran:
- copy paste bi bilo dobro implementirati
- shared folder ne radi, ni na ubuntu ni na debianu, nisam proba fedoru
- brzina toola adekvatna, no naravno, buduci da nemam shared folder, dzaba mi saveati nešto, ne mogu do toga osim preko ftp servera (boring). Alternativa mi je u konfu sloziti neki data folder, sto nije out of the box.
- random neki glitchevi, no u suštini, da mi radi shared folder bilo bi topcic.

Ocjena 7/10.
Pogledao sam na yt to cuo neki dan i prvo sto mi je proslo kroz glavu, a sto je to drugacije od virtualboxa ...
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2025., 18:44   #4580
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
A iz virtulke prema smb shareu na hostu/mrezi?
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2025., 21:38   #4581
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

nisam isproba, no probat ćemo, dignut ću samba server na linuxu, pa viditi jel ga kuži.

Citiraj:
Autor strikoo Pregled postova
Poigrao sam se sa CachyOs malo. KDE tamo izgleda lijepo.
Preskačem Arch distribucije po defaultu.
dovoljno mi je Archa bilo na faksu, ne znam koji mi je vrag bija da sam se time bavija.
Staro 12.10.2025., 21:40   #4582
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Posto je ispod haube Docker...cekiraj mrezne rute i prava.
Staro 13.10.2025., 09:44   #4583
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Za vikend sam si opet dao gusta za linux desktop i ovaj put probao Pop OS. Takodjer, za promjenu, krenuo sam od igara umjesto fokusa na appove. Kroz zadnjih par godina sam vec vise puta probao razne distre u nadi da cu se mozda i skrasiti, putem zabaviti i malo mozgati. Svaki put do sad me linux samo sutirao u jaja

Ugl sve divno krasno, ali me na prvom koraku poceo zezati i session se opet pretvorio u endless debugging... I proletio vikend. Steam radi, igre rade, proton/proton-ge, all good. Ali dobiti zvuk u igrama preko bt sluski, pa nikako. Probao Mint, ista stvar. Drljao po tome, pulseaudio, pipewire, razni protoni - i stvar napokon proradi! Super! Ajmo sad dignuti sve od nule i replicirati korake - i sad vise ne radi. I opet sam odustao, a nisam ni poceo.

Znaci cim taknem linux svaki put do sad me neke elementarne stvari zakoce i popapaju svo vrijeme. Lack of skill + high expectations, valjda, ne znam.

Koliko puta ste vi prelazili na linux prije nego ste si priznali "vrijeme je da mi bude daily driver". Nikako se ne mogu oteti tom dojmu da na winsima instaliram 10 appova i one rade, pa tjedan dana provedem fino podesavajuci Winse kroz gui - ali barem mogu normalno koristiti komp. Na linuxu do sad uvijek zapnem na prvoj prepreci, izgubim x dana a da nisam ni zagrebao povrsinu kamoli dosao na razinu "ovaj OS je napokon spreman da ga koristim".

Moze biti i da je do godina, 40te su mi blizu

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 13.10.2025. u 09:53.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2025., 10:42   #4584
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Za vikend sam si opet dao gusta za linux desktop i ovaj put probao Pop OS. Takodjer, za promjenu, krenuo sam od igara umjesto fokusa na appove. Kroz zadnjih par godina sam vec vise puta probao razne distre u nadi da cu se mozda i skrasiti, putem zabaviti i malo mozgati. Svaki put do sad me linux samo sutirao u jaja

Ugl sve divno krasno, ali me na prvom koraku poceo zezati i session se opet pretvorio u endless debugging... I proletio vikend. Steam radi, igre rade, proton/proton-ge, all good. Ali dobiti zvuk u igrama preko bt sluski, pa nikako. Probao Mint, ista stvar. Drljao po tome, pulseaudio, pipewire, razni protoni - i stvar napokon proradi! Super! Ajmo sad dignuti sve od nule i replicirati korake - i sad vise ne radi. I opet sam odustao, a nisam ni poceo.

Znaci cim taknem linux svaki put do sad me neke elementarne stvari zakoce i popapaju svo vrijeme. Lack of skill + high expectations, valjda, ne znam.

Koliko puta ste vi prelazili na linux prije nego ste si priznali "vrijeme je da mi bude daily driver". Nikako se ne mogu oteti tom dojmu da na winsima instaliram 10 appova i one rade, pa tjedan dana provedem fino podesavajuci Winse kroz gui - ali barem mogu normalno koristiti komp. Na linuxu do sad uvijek zapnem na prvoj prepreci, izgubim x dana a da nisam ni zagrebao povrsinu kamoli dosao na razinu "ovaj OS je napokon spreman da ga koristim".

43 kod mene. Zadnjih 20 godina je Linux uvijek instaliran na glavnom kompu, al ne uvijek sam. A gle - osobno ga prihvacam kakav je jer su mi prednosti i desktop iskustvo (Gnome prije svega) drazi od dosadasnjih Windows implementacija (da znam da se nece mnogi slozit sa mnom ali - meni odgovara). Drugo...s obzirom na iskustvo koje imam vec znam koji saraf trebam pritegnuti kad nesto ne radi kako treba ili barem u kojem smjeru trebam istrazivati. Al vecinu tog iskustva sam stekao prije 30-e Zadnjih 10 godina sam se stabilizirao na Fedori jer opet ima po meni najbolji balans izmedu stabilne i bleeding edge distre te opcija za iskusne korisnike i noobove. Ubuntu & CO su me uvijek negdje ugrizli za guzicu zbog nekog internog automatiziranog sistema meduzavisnosti. Debian mi je po tom pitanju puno drazi. Ono kaj tebe muci je vjerojatno problem do drivera / firmare-a i iako se u zadnjih 20 godina situacija okrenula na bolje i to poprilicno , moramo imati na umu da vecina placenih developera radi drivere prvenstveno za Windows a Freelanceri koji u slobodno vrijeme "reverse engineering" metodom rade drivere za Linux - je po mom dojmu manje. Par tvrtki rade naravno i Linux drivere ali najcesce nisu iste kvalitete kao Windows driveri (nvidia na primjer). Ako se radi o novijem racunalu s vremenom se stvari nekako popeglaju ali imao sam slucaj sa starim lapom sa Qualcom WIFI/BT koji mi je u startu bio pain in the ass i koji je nakon cca godinu dana proradio kak spada - nakon 8 godina je BT dio jednostavno prestao raditi. Kernel Bug. Tu nisam nasao rijesenje. Rekao bih da je koristenje Linuxa na desktopu konstantni kompromis. I to jos dok se ne dotaknemo teme aplikacija. Ali iako sve ovo zvuci kao nisam bas odusevljen istim - naprotiv - preferiram ga ali nisam Linux zealot vec sam svjestan mana Linuxa na desktopu. U mom slucaju se ne radi o tome da preferiram Linux zbog privatnosti i sigurnosti vec zato jer radi kako zelim , sto zelim i kad zelim i ne pravi se pametan. Imam slobodu krojit OS kakav meni u potpunosti odgovara. Taj dio je mislim, najteze za svakog Linux korisnika za sebe definirati jer je izbor ogroman (a dezinforamcije raznih influencera i *GPT-eva ne doprinose situaciji). Ali trenutno na glavnom kompu vrtim i Windows 11 jer:

1. C&C Remastered ne radi sa AMD grafom cak ni na Windozama, ali tamo bar imam workaround koji funkcionira. Na Linuxu ga nisam uspio upogoniti
2. Assetto Corsa. Noviji updejtovi su poceli krsiti pokretanje igre koja je ionako malo zeznuta sa upogoniti bez modova.

Za sve ostalo mi na Fedori nista ne fali. Sve radi, nista ne smeta i nemam problema ni sa kompom ni sa OS-om. Na lap sam neki dan experimentirao sa raznim Linux distrama i BSD-om , na kraju sam gore ostavio Debian (testing). Out of the Box - radi ok iako nisam bas zadovoljan kako fluidno GUI interakcije prozora (Gnome+Wayland na Intel iGPU) rade. Jos se malo moram poigrat s tim kad bu mi se dalo. To je samo stroj za surfanje + pisanje koda i testiranje na glavnom kompu.
Staro 13.10.2025., 10:48   #4585
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

ja sam se isto zajebava sa zvukom, spasija me pipewire.
E sad, što tebe muči, ne znam, no definitivno nisam dugo vremena potrošija (10ak min).

Meni je doma windows (radi mira u kući), ali poslovni laptop mi je mac + fedora i tako je već nekih 16 god, for better or worse.
Još uvik me zna iživcirati, ali šta Tome kaže, naučiš se sa tim mušicama, kao i kod windowsa.
Staro 13.10.2025., 10:49   #4586
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Meni je Kubuntu rock solid, valjda zato što sam još uvijek na 22.04 LTS
Isto ko i sa Firefoxom, ESR verzija FTW!
Windows 10 LTSC IOT, ko zna, zna.
Stara koka, dobra juha.... nek se mlađarija igra s pilićima.

Zadnje izmijenjeno od: kopija. 13.10.2025. u 11:03.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2025., 11:02   #4587
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Kao što kolege kažu linux je kompromis, s vremenom se naučiš nositi sa raznim bugovima, i ako koristiš rolling release često novi iskaču.

Ali kod mene to je puno manje annoying nego novije verzije Windowsa koje se pokušavaju praviti pametni a-la macOS, i to je ono što me u godinama počelo iritirati.

Što se tiče bluetootha ja sam odustao od Pulse/pipewire/bluez prije koju godinu i kupio sam ovaj dongle:

https://en.creative.com/p/accessories/creative-bt-w3
Ima i novijih verzija (BT-W5, BT-W6), mislim da i UGREEN ima svoj ali nisam ga testirao.

Sistem vidi ovaj dongle kao običnu audio karticu, a dongle se paira sa slušalicama čim se upali. Znači radi i sa ALSA, sistem ni ne zna da zvuk ide preko bluetootha. Mana je što ne radi sa mikrofonom (iako ima neki HFP mod, ali ne radi sa mojim AirPodsima).
Staro 13.10.2025., 11:05   #4588
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova

Ja na serverima vec dvadesetak godina vecinom koristim Debian, ali za desktop mi je do sada Windows 10 nakon par godina ispravljanja pocetnih gluposti dovoljno dobar.
Sad kako istice support ne mislim koristiti njihove cloud gluposti, jer sve sam hostam, tako da sam uzeo novi Dell XPS 13 9350 gdje sve leti na Ubuntu, to necu ni dirati, sve radi osim fininog certifikata, na mail se nisu udostojili ni odgovoriti, tako da to otkazujem sve i prebacujem se na nekog drugog providera.

Na starom laptopu XPS 13 9360 12/2017 to je 8gen 16gb rama se windows 10 vukao i trzalo je sve kao da je stara krama, napravio sam reinstall i kako imam home verziju docekala me poruka instalacija se nece nastaviti bez Internet veze, to mi je samo olaksalo da bootam Mint (debian verziju) i instaliram Mint. Sve radi bar 2-3x brze i baterija traje bar duplo, a multimedia radi odlicno, sad mala hoce roblox, to ce biti test, da li cu uspjeti sa i7 8550U i sa intel grafikom dobiti to smece da radi na prihvatljivom FPS-u.

Rekao bi da je Linux Desktop spreman za sire koristenje, starijim korisnicima instaliram Mint sa automatski updatovima i backupom i vise ne cujem nista, nema nikakvih problema za ono sto im treba sve im radi odlicno.
Staro 13.10.2025., 12:03   #4589
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Hvala na komentarima!

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Što se tiče bluetootha ja sam odustao od Pulse/pipewire/bluez prije koju godinu i kupio sam ovaj dongle:

https://en.creative.com/p/accessories/creative-bt-w3
Ima i novijih verzija (BT-W5, BT-W6), mislim da i UGREEN ima svoj ali nisam ga testirao.

Sistem vidi ovaj dongle kao običnu audio karticu, a dongle se paira sa slušalicama čim se upali. Znači radi i sa ALSA, sistem ni ne zna da zvuk ide preko bluetootha. Mana je što ne radi sa mikrofonom (iako ima neki HFP mod, ali ne radi sa mojim AirPodsima).
Zabrijao sam malo, pa da, ovaj moj problem nema veze sa BT-om jer koristim isti taj dongle (W3). Pored toga sto radi out of the box u browserima i nekim appovima koje sam probao, nece pa nece u steamu.

pactl info nakon friske instalacije Minta kaze:
Code:
Server String: /run/user/1000/pulse/native
Library Protocol Version: 35
Server Protocol Version: 35
Is Local: yes
Client Index: 78
Tile Size: 65472
User Name: user
Host Name: pc
Server Name: PulseAudio (on PipeWire 1.0.5)
Server Version: 15.0.0
Default Sample Specification: float32le 2ch 48000Hz
Default Channel Map: front-left,front-right
Default Sink: alsa_output.usb-Creative_Technology_Ltd_Creative_BT-W3_009D099F003C0002-00.analog-stereo
Default Source: alsa_input.usb-Creative_Technology_Ltd_Creative_BT-W3_009D099F003C0002-00.mono-fallback
Cookie: 9292:f3b6
Ne iskljucujem ni mogucnost da sam cijelo vrijeme gasio pozar na krivom mjestu :|

Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Na starom laptopu XPS 13 9360 12/2017 to je 8gen 16gb rama se windows 10 vukao i trzalo je sve kao da je stara krama, napravio sam reinstall i kako imam home verziju docekala me poruka instalacija se nece nastaviti bez Internet veze, to mi je samo olaksalo da bootam Mint (debian verziju) i instaliram Mint. Sve radi bar 2-3x brze i baterija traje bar duplo, a multimedia radi odlicno, sad mala hoce roblox, to ce biti test, da li cu uspjeti sa i7 8550U i sa intel grafikom dobiti to smece da radi na prihvatljivom FPS-u.
Privatno imam X280 sa 8th gen i5 i 16GB, ali na njemu je W10 LTSC IOT (to mi je u principu daily driver na laptopu i pc-u). Nisam duuugo koristio ostale W10 verzije, ali mogu samo potvrditi da ovo na laptopu radi ooosjetno brze nego jedan W11Ent na poslovnom kompu (i7 12th gen, 64GB, RTX A2000). Siguran sam da cu prije zavrsiti na linuxu nego na W11, za privatne potrebe, pa makar umro degagirajuci

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 13.10.2025. u 12:08.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2025., 12:15   #4590
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Pokreni steam iz terminala (ili nađi log negdje ako postoji) i vidi da li se žali da mu fali neki library (možda OpenAL ili slično).

Moj guess je da mu možda nedostaje neki lib32 library.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na